Mooie planten zijn onmisbaar in een tuin. Veel tuinen kennen dan ook één of meerdere borders die vol staan met bijzondere bloemen. Maar heb je er ook al wel eens aan gedacht om de hoogte in te gaan? Een verticale tuin bespaard ruimte en geeft je tuin een nieuwe dimensie die de uitstraling totaal kan veranderen. Een houten klimrek voor klimplanten maken biedt hier bijvoorbeeld uitkomst.
 

Een houten klimrek voor klimplanten: Wat wordt daar eigenlijk onder verstaan?

Houten-klimrek-voor-klimplanten-3
Eigenlijk is het vrij voor de hand liggend. Een klimrek voor klimplanten is een raster die de klimplanten ondersteund om de hoogte in te groeien. Dit klimrek kan gemaakt worden van hout, maar ook andere materialen zoals metaal kunnen hiervoor gebruikt worden.
Ben je benieuwd hoe je zelf een houten klimrek voor klimplanten kunt maken? Lees dan snel verder, want wij gaan je stap voor stap uitleggen hoe je dit precies moet doen.
 

Een houten klimrek voor klimplanten maken: Een stap voor stap uitleg

Houten-klimrek
Het maken van een houten klimrek voor klimplanten is (gelukkig) helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Dit maakt het een leuk klusje voor op een vrije middag of als je na het werken nog een paar uurtjes tijd hebt. Een houten klimrek voor klimplanten maken doe je al in tien stappen. Welke stappen dit zijn gaan we je nu vertellen.

Stap 1: Het bepalen van de locatie

Een houten klimrek voor klimplanten kun je op verschillende locaties in de tuin neerzetten. Natuurlijk is de plek die je kiest afhankelijk van wat je zelf mooi vindt. We benoemen drie locaties die vaak gebruikt worden voor een houten klimrek voor klimplanten. Dit is tegen of op de muur, tegen of op de schutting of ergens los in de tuin.

1. Een houten klimrek tegen de muur

De eerste locatie waar je je klimrek kunt plaatsen is tegen de muur. Het is een eenvoudige methode om de muur bij de tuin te betrekken. Daarnaast is het ook een manier om de muur op te fleuren.
Tip: Je hoeft het klimrek niet per se tegen de muur te zetten. Je kunt er ook voor kiezen om het aan de muur te bevestigen en op te hangen.

2. Een houten klimrek tegen de schutting

Ook bij een eentonige schutting kan een klimrek voor klimplanten wonderen doen. Je kunt de schutting, net als bij de muur, namelijk eenvoudig verbloemen met de klimplanten. Daarnaast kun je hem ook opbreken in vlakken waardoor hij minder eentonig is.
Tip: Ook bij de schutting geldt dat je het houten klimrek voor klimplanten op kunt hangen.

3. Een los klimrek

Tot slot is het ook mogelijk om het houten klimrek voor klimplanten los in de tuin te zetten. Dit doe je bijvoorbeeld door het klimrek haaks op de schutting of de muur te zetten. Hierdoor creëer je speciale hoekjes binnen je tuin, wat een erg mooi en intiem effect kan geven.
Let wel op! Als je besloten hebt om het klimrek voor klimplanten tegen de muur of tegen de schutting te plaatsen, is het belangrijk om wat ruimte vrij te houden tussen de muur of schutting en het klimrek. Op deze manier kunnen de klimplanten namelijk goed groeien en zich mooi om het klimrek heen draaien.

Stap 2: Meten is weten

Hout-opmeten
Als je eenmaal bepaald hebt waar in de tuin je het klimrek voor klimplanten wilt plaatsen, is het tijd om de afmeting te bepalen. Dit is veelal een kwestie van smaak en de gekozen locatie.
Wil je een bijvoorbeeld een breed klimrek of heb je toch liever een smal en hoog klimrek?
Tip: Ben je nog niet helemaal zeker van de afmeting die je gekozen hebt? Leg de omtrek van je toekomstige klimrek dan uit met behulp van een paar houten latten. Bevestig deze aan elkaar met wat spijkers en plaats dit frame tijdelijk op de plek waar je het klimrek graag wil plaatsen. Zo kun je even wennen en eventueel nog aanpassingen maken.
Extra tip: Voor extra stevigheid kun je het klimrek deels in de grond zetten. Hou hier rekening mee bij het bepalen van de afmetingen door het klimrek iets groter te maken.

Stap 3: Verticaal, horizontaal of diagonaal

Houten-klimrek-voor-klimplanten-1
De afmetingen van het totale klimrek zijn bepaald. Nu wordt het tijd om naar de afzonderlijke latten te kijken. De afmetingen hiervan zijn namelijk afhankelijk van de manier waarop je wil dat de latten elkaar kruisen.
Wil je dat de latten diagonaal kruisen? Of heb je toch liever dat de latten elkaar horizontaal en verticaal kruisen?
Als je dat eenmaal besloten hebt, kun je met wat rekenwerk precies bepalen hoe lang alle latten moeten zijn.

Stap 4: Zagen

Zagen
Je raadt het al, nu wordt het tijd voor het ruwe werk. De latten moeten namelijk allemaal op de juiste maat gezaagd worden.
Begin bij het aftekenen van de juiste lengte en zaag de latten vervolgens op deze lengte af. Je kunt dit doen met een handzaag, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een decoupeerzaag te gebruiken. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

Stap 5: Een beschermlaag aanbrengen

Hout-impregneren
Het houten klimrek voor klimplanten komt buiten te staan en zal dus ongetwijfeld onderworpen worden aan verschillende weersomstandigheden. Denk aan regen, wind en zonlicht. Om het hout hier optimaal voor te beschermen is het van belang om het hout te verduurzamen.
Dit kun je doen door het hout te impregneren of te beitsen. Je kunt het jezelf natuurlijk ook makkelijk maken en op voorhand al kiezen voor geïmpregneerd hout. Dit hout is al beschermd tegen omstandigheden van buitenaf.

Stap 6: Het echte werk

Alle voorbereidingen zijn getroffen. De afmetingen zijn bepaald, de latten zijn in de juiste maten gezaagd en het hout is beschermd. Het houten klimrek voor tuinplanten maken, kan nu niet langer worden uitgesteld. Snel aan de slag dus!
Je kunt dit het beste doen door het klimrek eerst op de grond uit te leggen. Zo kun je alle latten precies op de goede plek neerleggen. Daarnaast kun je ook uitmeten of alle latten even ver uit elkaar liggen of niet. Is dit het geval? Ga dan door met stap 7.

Stap 7: Spijkers met koppen slaan

Hamer-en-spijkers
Het zal vast geen verassing zijn. De volgende stap is om de verschillende latten aan elkaar te bevestigen. Dit doe je door de latten op de kruispunten aan elkaar te schroeven of door op deze punten een lange spijker door het hout te slaan.
Als je alle kruispunten aan elkaar bevestigd heb, is je klimrek in principe klaar. Makkelijk hè, zo'n houten klimrek voor klimplanten maken?

Stap 8: Naar buiten

Als het klimrek eenmaal af is, kun je hem van de schuur naar buiten verplaatsen. Het wordt namelijk hoog tijd om je tuin mooier te maken met het houten klimrek voor klimplanten dat je hebt gemaakt.
Voor extra stevigheid kun je het klimrek een stukje de grond in graven, maar je kunt hem ook tegen de muur zetten of aan de muur bevestigen.

Stap 9: De ene klimplant is de andere niet

Klimrek-met-clematis
Het houten klimrek voor klimplanten maken zit er in principe al op, maar het geheel ziet er nog wat saai uit. Er ontbreken namelijk nog planten!
In principe kun je nu voor de klimplanten kiezen die je zelf het mooist vindt, maar voordat je een keuze maakt is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende soorten klimplanten.
Wist je namelijk dat klimplanten ingedeeld kunnen worden in twee groepen?
Aan de ene kant heb je zelf hechtende klimplanten. Deze hebben in principe niet veel hulp nodig bij het groeien. Als deze planten in contact komen met een oppervlak hechten ze zich hieraan en kunnen ze hierlangs omhoog groeien. Simpel!
Een voorbeeld van een zelf hechtende klimplant is de klimop.
Aan de andere kant heb je rankende klimplanten. Deze klimplanten hebben iets meer hulp nodig. Ze hechten zich namelijk minder goed aan een oppervlak en zullen dus ook niet uit zichzelf de hoogte in groeien. Door de ranken van de klimplant vast te binden aan het klimrek kun je echter nog steeds een mooi en volle begroeiing krijgen. Hoe je de klimplant het beste vast kunt maken aan het klimrek lees je in stap 10.
Een voorbeeld van een rankende klimplant is de clematis.
Tip: Natuurlijk kun je ook zelf hechtende klimplanten combineren met rankende klimplanten. Het voordeel hiervan is dat de zelf hechtende klimplanten de rankende klimplanten ondersteunen, waardoor ze samen de hoogte in groeien.

Stap 10: Rankende klimplanten helpen

Klimplanten-bevestigen-aan-klimrek
We hebben het bij de vorige stap al kort benoemd. Rankende klimplanten hebben hulp nodig. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de ranken met een ijzerdraadje of een touwtje aan het klimrek te bevestigen.
Zorg er wel voor dat je de ranken niet afklemt door het touw of het ijzerdraad te strak aan het klimrek vast te maken. Dit doet je plant geen goed en zal het geheel ook geen mooie uitstraling geven.
 
Een houten klimrek voor klimplanten maken is niet moeilijk en vraagt ook niet heel veel tijd. Hierdoor wordt het een leuk klusje dat door iedereen gedaan kan worden. Het resultaat laat daarnaast niet zien dat een houten klimrek voor klimplanten maken zo eenvoudig is, wat het natuurlijk extra leuk maakt. Je zult zien dat je veel bewondering krijgt voor je werk en dat de klimplanten met veel plezier om je nieuwe houten klimrek heen cirkelen.
Een houten klimrek voor klimplanten maken, ga jij het doen? Of heb je er al een gemaakt?
Deel je ervaringen in een reactie onder dit bericht en help anderen op weg!