Veel mensen denken bij een tuin alleen aan het terras, het gazon en de borders. Natuurlijk zijn dit belangrijke onderdelen, maar er is meer. Je kunt je tuin namelijk ook een extra lading geven door tuindecoratie voor aan de muur toe te voegen. Om je een idee te geven van de mogelijkheden en je op weg te helpen bij het bedenken welke decoratie perfect binnen jouw tuin past, hebben we 21 voorbeelden op een rijtje gezet.

21 keer de mooiste tuindecoratie voor aan de muur

De 21 ideeën over tuindecoratie voor aan de muur die in dit artikel aan bod komen, lopen uiteen van opvallende planten tot originele plantenbakken en van schilderijen tot spiegels. Laat je inspireren. Wie weet heb je na het lezen van dit artikel precies gevonden wat jouw tuin nog mist!

1. Een raster van klimplanten

Raster-van-een-klimplant

Klimplanten zoals klimop worden door veel mensen als hinderlijk en vervelend gezien. Echter, wanneer je ze goed onder controle houdt, hoeven deze planten helemaal niet zo lastig te zijn. Dit voorbeeld laat dat goed zien.

Hier is een raster gemaakt waar een klimplant overeen kan groeien. De muur, of in dit geval de schutting, wordt hierdoor in vlakken verdeeld die je weer allemaal een eigen invulling kunt geven. Dit kun je bijvoorbeeld doen met spiegels of met hangende bloempotten. Natuurlijk is alleen het raster ook al prachtig. Wil je weten hoe je dit raster zelf kunt maken? Klik dan hier!

2. Vintage is niet oud

Vintage-tuindecoratie-voor-aan-de-muur

Het tweede voorbeeld van tuindecoratie voor aan de muur geeft je tuin een beetje een vintage uitstraling. Dit wordt door twee dingen veroorzaakt. Aan de ene kant door het gebruik van materialen, zoals de oude vogelkooi en de hark.

Het tweede aspect dat deze decoratie een oude uitstraling geeft is het kleurgebruik. De pasteltinten geven het geheel een oude uitstraling die ons doet denken aan vroegere tijden.

3. Een statement maken

Opvallende-bloembakken
(Bron)

Een statement maken in je tuin kan op verschillende manieren. Zo kun je de schutting een opvallende kleur geven of kun je een bijzondere plant in de tuin zetten. Wat je ook kunt doen is een opvallende bak aan de muur hangen en hier opvallende planten in doen zoals in bovenstaande voorbeeld. Niemand kan om deze bakken heen en dat zal ook niemand willen. Ze zorgen namelijk voor een prachtig effect en zijn een echte eyecatcher.

4. Als je van hout houdt

Houten-schilderij
(Bron)

Waarschijnlijk heb jij binnen in huis een of meer schilderijen aan de muur hangen. Echt gek is dat niet, maar wist je dat je schilderijen ook buiten op kunt hangen? Natuurlijk zijn dat dan niet dezelfde schilderijen als binnen. Het schilderij moet bestaan uit materialen die alle weersomstandigheden buiten zonder problemen aan kunnen. Materialen die je hiervoor kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld hout, aluminium of metaal.

5. De verticale tuin

Verticale-tuin-1

Een verticale tuin is vooral heel handig als je een kleine tuin of een balkon hebt. Natuurlijk kun je ook in een grote tuin de hoogte in werken. Bij dit voorbeeld van tuindecoratie voor aan de muur is gebruik gemaakt van allerlei verschillende vakken waar de planten ingezet worden. Zo kunnen dezelfde soort planten mooi bij elkaar staan en krijg je interessante vlakverdelingen.

Natuurlijk kun je de verticale tuin ook anders indelen. Bij voorbeeld negen krijg je nog meer inspiratie voor een verticale tuin.

6. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

Spiegel-aan-de-wand
(Bron)

Een spiegel in de tuin: waarschijnlijk is het niet de eerste locatie waar je aan denkt als je een nieuwe spiegel op wilt hangen. Toch kan het je tuin helemaal afmaken, vooral wanneer deze opgaat in het geheel zoals bij dit voorbeeld het geval is.

Extra fijn aan een spiegel als tuindecoratie voor aan de muur is dat hij je tuin optisch groter laat lijken. Super handig dus als je een kleine tuin hebt.

7. Oude liefde roest niet

Oude-stoel-hergebruiken
(Bron)

Heb jij nog oude stoelen die eigenlijk gewoon stof staan te vangen in de garage, schuur of op zolder? Dan wordt het misschien tijd om ze eens voor de dag te halen en opnieuw te gebruiken.

Dit is ook in het volgende voorbeeld gedaan. De poten zijn verwijderd en de stoel is met de rugleuning aan de muur opgehangen, waardoor er een wandrek ontstaat. Een paar leuke bloempotten maken het geheel helemaal af.

8. Een regenboog van bloemen

Lijst-met-bloempotjes

Bloemen geven je tuin kleur. Zo ook de bloemen die hier zijn gebruikt. Wanneer het rek eenmaal hangt kun je zelf kiezen wat voor bloemen je erin zet. Dit kunnen verschillende bloemen zijn die je in je tuin hebt staan, of je koopt je lievelingsbloemen bij de bloemist. De keuze is helemaal aan jou!

Tip: Heb je even geen bloemen in huis? Dan kun je er ook voor kiezen om kaarsjes in de potjes te zetten. Dit zorgt voor een hele romantische tuin. Klik hier als je wilt weten hoe je dit bloemenrek zelf kunt maken.

9. De verborgen muur

Verticale-tuin

We hebben het bij voorbeeld vijf al even gehad over een verticale tuin als tuindecoratie voor aan de muur. Ook bij dit voorbeeld is gebruik gemaakt van een verticale tuin. In dit voorbeeld is er echter niet voor gekozen om de verschillende planten van elkaar te scheiden, zoals bij voorbeeld vijf wel het geval was.

Ze lopen hier prachtig in elkaar over, waardoor er een mooi geheel ontstaat. Dit wordt ook nog eens prachtig aangevuld met de opvallende rode bladeren die in alle banen terugkomen.

10. Zo vrij als een vogel!

Vogelkooien-aan-wand
(Bron)

Een vogelkooi is niet alleen een object dat je in huis moet hebben als je een vogel hebt, ook als decoratie kun je met een vogelkooi perfect uit de voeten. Helemaal als deze een originele vorm of een opvallende kleur heeft.

Door verschillende vogelkooien bij elkaar te hangen heb je eigenlijk al mooie tuindecoratie voor aan de muur, maar je kunt er ook voor kiezen om leuke planten of opvallende beelden in de kooien te zetten. In de winter zou je er zelfs voederbakken voor de vogels van kunnen maken!

11. Een bloempottenboom

Bloempotboom
(Bron)

Over het algemeen staan bloempotten op de grond, maar dat hoeft natuurlijk niet. Zoals je hierboven kunt zien, kun je er ook een prachtige boom van maken en op deze manier de hoogte in werken.

Je kunt er niet alleen leuke bloemen in zetten, het is ook nog eens een hele originele manier om bijvoorbeeld je kruiden ten toon te stellen.

12. Een uitstapje naar de jungle

Raster-met-bloembakjes

Een andere manier om een raster te bouwen is met behulp van bamboe. Dit kun je eenvoudig aan elkaar bevestigen met schroefjes of spijkers. Vervolgens kun je leuke planten aan de kruispunten bevestigen.

Voor extra kleur kun je de plantenbakjes natuurlijk opvallende kleuren geven of er leuke motiefjes op schilderen. Je zou zelfs de bamboestokken in opvallende kleuren kunnen schilderen. Kleurrijker kan bijna niet!

13. Graffiti

Schilderen-met-mos

Voor sommige is graffiti kunst, voor de ander is het vandalisme. Gelukkig ben je in je eigen tuin vrij om te doen en laten wat je wilt, ook wat betreft graffiti. Als je wilt kun je dus een heel artistiek en kleurrijk kunstwerk op je muur (laten) zetten. Maar wist je dat je het ook met mos kunt doen?

Nu vraag je je vast af, lees ik dat goed? Mos? Ja, je leest het inderdaad goed! Door mos op specifieke plekken op de muur aan te brengen kun je de mooiste teksten tot leven laten komen. Niet alleen mooi dus, maar ook nog eens heel inspirerend. En ook mos kun je gewoon online bestellen.

Hoe je je eigen spreuk op de muur kunt zetten, lees je hier!

14. Theetijd!

Mozaïek-met-theekopjes
(Bron)

Ben jij een echte koffieleut of theedrinker? Dan is de deze tuindecoratie voor aan de muur echt iets voor jou. Dit mozaïekschilderij is gemaakt van allerlei verschillende koffie- en theekopjes.

De kopjes kunnen gebruikt worden als kleine bloempotjes waardoor het schilderij een extra dimensie krijgt. Echter hoeft dat natuurlijk niet. Ook met lege kopjes zal dit het pronkstuk aan de muur zijn.

15. Schapen fokken

Lege-vogelhuisjes

Vogelkooien kunnen ook perfect gebruikt worden als opstapje voor de tentoonstelling van andere decoratie.  In dit voorbeeld zijn beelden van schapen gebruikt, maar hier kun je natuurlijk volledig je eigen invulling aan geven.

Denk bijvoorbeeld aan je mooiste planten of de leukste tuinkabouters. Je zou er zelfs seizoensgerelateerde objecten in kunnen zetten en deze om de zoveel maanden te vervangen voor nieuwe accessoires.

16. Nuttig en decoratief!

Insectenhuizen
(Bron)

Insecten zijn waarschijnlijk niet je beste vriend, maar ze zijn wél heel nuttig voor in je tuin. Het is daarom geen slecht idee om een leuk huis voor ze te creëren. Al helemaal niet als het resultaat er zo geweldig uit ziet!

In dit insectenhotel, die de uitstraling van een boom heeft, kunnen verschillende insectensoorten leven. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het hotel te optimaliseren voor één insect in het bijzonder. Lees dit artikel als je zelf een insectenhotel of bijenhotel maken.

17. Vier is beter dan drie

Stenen-schilderij-met-bloemen
(Bron)

Je ziet het wel vaker, een schilderij dat uit meerdere delen bestaat. Dit is zoals je ziet ook het geval bij het bovenstaande voorbeeld. Extra leuk is het dat er kleine vakjes in het schilderij zitten, waar je leuke plantjes in kunt zetten.

Dit geeft het geheel iets extra's en betrekt het schilderij beter bij de tuin. Precies wat je wilt bereiken met tuindecoratie voor aan de muur lijkt ons!

18. Niet in een hokje te plaatsen

Kisten-met-bloemen

Een tuin is vaak ingedeeld in bepaalde hokjes. Je hebt een hokje gazon, een hokje terras en een hokje border. Ook de tuindecoratie voor aan de muur kan ingedeeld worden in hokjes.

In dit voorbeeld is gebruik gemaakt van houten kistjes die in verschillende tinten blauw zijn geverfd. Vervolgens zijn alle kistjes gevuld met een bepaald type plant en bij elkaar gehangen. Hierdoor ontstaat een prachtig geheel van alle verschillende kleuren en tinten.

19. Hergebruik van oude banden

Autoband-met-bloemen
(Bron)

Een oude autoband is over het algemeen niet echt iets wat je nog een keer gebruikt. Vaak worden ze dan ook naar de sloop gebracht of weggegooid. Zonde! Het is zeker niet wat wij zouden doen als we nog oude banden zouden hebben.

Je kunt er namelijk hele leuke dingen mee doen. Zo kun je er een speeltoestel van maken voor de kinderen, maar je kunt hem ook als bloembak gebruiken en aan de muur hangen. Een betere manier van hergebruik is er bijna niet!

20. Verse kruiden

Verticale-kruidentuin

Het is altijd handig om verschillende kruiden in huis te hebben. Nu kun je verschillende kruiden in de moestuin zetten, maar je kunt ook een kruidenrek aan de muur hangen. Hier kun je dan je favoriete kruiden in laten groeien.

Zodra je gaat koken en de smaak van je gerecht wilt verfijnen door kruiden toe te voegen, kun je een stukje van het benodigde kruid afknippen. Op deze manier zijn ze verser dan vers en zullen ze je gerechten nog lekkerder maken!

21. Een ladder naar de zon

Ladder-met-planten

Tuindecoratie voor aan de muur vraagt er al snel om dat je iets aan de muur hangt. Veel van de voorbeelden in dit artikel vereisen dat zelfs. Het laatste voorbeeld doet dat echter niet. Deze tuindecoratie kun je namelijk gewoon op de grond zetten en tegen de muur laten steunen.

Toch doet dit niets af aan de uitstraling die het geheel heeft. Het geeft de muur net dat beetje extra, wat het eerst nog niet had.

De 21 voorbeelden uit dit artikel laten goed zien dat je tuindecoratie voor aan de muur op verschillende manieren op kunt vatten. Je hebt bijvoorbeeld decoratie die puur voor de sier is, maar je hebt ook nuttige decoratie. Het leuke aan tuindecoratie voor aan de muur is dat je eigenlijk alle kanten op kunt. Hierdoor zit er altijd wel iets tussen dat helemaal aan jouw wensen voldoet.

Wil jij vrienden en vriendinnen ook inspireren met deze 21 voorbeelden van tuindecoratie voor aan de muur?
Deel dit bericht dan op social media!