Vind je klimop ook zo mooi? Deze prachtige groene plant maakt van iedere voorgevel een sprookjesachtig tafereel. En als bodembedekker zorgt klimop ervoor dat er geen kale plek in je tuin te zien is! Daarbij is het ook nog eens een ontzettend makkelijke plant. Zon of schaduw, weer of geen weer, de klimop kan het allemaal niets schelen. Hij doet het altijd goed! Ook als je zeker geen groene vingers hebt is klimop dus een fijne toevoeging aan je tuin. Wil je klimop planten, maar weet je niet zo goed hoe je dat het best kunt aanpakken? Lees dan snel verder!

Zelf klimop planten in de tuin

Dat de Hedera, oftewel de klimop, een makkelijke plant is, zal je snel genoeg duidelijk worden. Het planten van deze mooie groenblijvende klimmer is gelukkig ook niet zo moeilijk. In dit artikel gaan wij je precies vertellen wanneer je klimop het beste kunt planten, welke soorten klimop er zijn en wat je precies moet doen om deze plant in je tuin te zetten, zodat je binnen de kortste keren je klimop kunt zien groeien!

Waar en wanneer kan ik klimop het beste planten?

klimop op beton

Klimop is niet kieskeurig. Of je hem nu in de zon of in de schaduw zet, groeien zal hij sowieso. Qua grond houdt klimop van een goede, vruchtbare bodem, dus de grond van tevoren even vermengen met wat compost of verse tuinaarde is een slim plan. Zo weet je zeker dat de klimop goed gaat groeien. Heb je een bodem die puur uit zand of klei bestaat? Ook dan kun je prima proberen om klimop te planten.

Er zijn genoeg verhalen over klimopplanten die het zelfs in voor andere planten onvruchtbare grond hartstikke goed doen. Klimop planten is dus sowieso het proberen waard! Het zal je waarschijnlijk niet meer verbazen dat klimop ook qua seizoen hartstikke makkelijk is. Je kunt klimop eigenlijk het hele jaar door planten. Je hoeft dus niet per se te wachten tot het bloeiseizoen weer begint; de klimop vindt alles prima en doet niet moeilijk over dingen als weersomstandigheden.

Als je toch moet kiezen, plant de klimop dan in het najaar. Dan is de grond nog goed warm van de zomer, en valt er meestal genoeg regen om de jonge wortels van water te voorzien. Je kunt klimop op twee manieren aanplanten: als klimplant of als bodembedekker. Verderop in dit artikel vertellen we je alles over deze twee manieren van planten.

Het fijne aan klimop is trouwens dat deze plant het hele jaar zijn blad behoudt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je in de herfst en winter tegen dorre bladeren of een kale muur of schutting aan zit te kijken!

Welke soorten klimop zijn er?

hedera helix

In Nederland komt eigenlijk alleen de Hedera helix in het wild voor. Van deze Hedera helix zijn voor in de tuin een aantal verschillende varianten gekweekt. Hoewel het blad van de ‘gewone' Hedera helix mooi egaal groen is, zijn er ook andere bontbladige varianten. Deze varianten zijn zo gekweekt dat ze een mooi kleurenpatroon op het blad hebben, vaak met witte lijnen. Voorbeelden van zulke bontbladige klimopsoorten zijn de Hedera helix ‘Eva' en de Hedera helix ‘Glacier'. Daarnaast heb je ook varianten waarbij juist de takken een andere kleur hebben.

Let op! Als je bontbladige klimop in de schaduw zet, zullen de bladeren verkleuren en alsnog egaal groen worden. Hou je wel van mooie herfstkleuren in de tuin? Dan is een variant als Hedera helix ‘Atropurpurea' misschien wel iets voor jou. De bladeren van deze variant worden in de herfst mooi roodbruin. Misschien ben je zelfs wel op zoek naar rode klimop, omdat je die ergens hebt gezien of erover gehoord hebt.

Echt rode klimop bestaat echter niet. De felrode bladeren die je in de herfst soms tegen huizen op ziet kruipen, zijn niet van een klimopsoort, maar van de Parthenocissus quinquefolia, oftewel de vijfbladige wingerd. Dit is een plant uit de wijnstokfamilie. Ook deze plant is een prachtige klimmer, maar het is geen klimopsoort.

In tuincentra koop je klimop als kleine plant. Deze kun je dan met kluit en al in de grond zetten, waar hij vanzelf zijn werk gaat doen.

Wist je trouwens dat klimop allerlei nuttige insecten aantrekt? Deze smullen van de nectar die in de bloemen zit als de klimop in bloei staat. Daarnaast is een dikke begroeiing van klimop vaak ook zeer geliefd bij vogels, die er graag hun nestjes maken. Als je van vogels houdt, is klimop planten dus een geweldige manier om het broedproces van dichtbij te kunnen bekijken!

Klimop planten als klimplant

huis bedekt met klimop

Klimop heet natuurlijk niet voor niets klimop; het is een echte klimmer die zich slim de hoogte in kan werken. Als je klimop een aantal jaar zijn gang laat gaan, kan het zelfs je hele huis bedekken, net als op de foto. Vind je dat geen geweldig gezicht?

Ook als mooie groene erfafscheiding is klimop een goede klimplant. Binnen een paar jaar zal het een dik bladerdek vormen dat veel beschutting en privacy biedt. En eigenlijk is het een soort verticale tuin!

Let op! Als je klimop als erfafscheiding wilt plaatsen, overleg dan wel eerst goed met de buren. Dat klimop snel groeit is fijn, maar als de buren daar niet op zitten te wachten is het een plant die nogal voor overlast kan zorgen. Hij groeit bijvoorbeeld door de schutting of eroverheen, waardoor de buurman met het snoeiwerk wordt opgezadeld. Klimop planten terwijl de buurman het daar niet mee eens is, is geen goed idee. Hij zal er op den duur ongetwijfeld last van krijgen, en een goede buur is nog altijd beter dan een verre vriend!

Een hekwerk plaatsen

Heb je een mooi plekje uitgekozen voor de klimop als klimplant? Als je wilt dat de klimop goed de hoogte in gaat, zul je hem in sommige gevallen een handje moeten helpen. Als klimop zich nergens aan vast kan houden, gaan de lange ranken hangen en zal de plant juist over de grond gaan groeien. Aan muren hecht klimop zich in principe vanzelf, maar als je klimop als groene erfafscheiding wilt gebruiken, zul je hem in de juiste richting moeten sturen.

Dat kun je heel simpel doen door voordat je gaat planten eerst een klimsteun te plaatsen. Zo'n klimsteun kan een heel simpel hekwerk van metaaldraad zijn, maar als je dat niet mooi vindt kun je ook kiezen voor houten latten, of voor ‘gewone' houten schuttingplanken. Het zal een aantal jaar duren voordat de klimop helemaal is dichtgegroeid, dus de klimsteun moet geen doorn in het oog zijn!

Nu heeft de klimop een houvast en zul je merken dat hij mooi de hoogte in zal schieten.

klimop tegen rode schutting

De klimop planten

Dan gaan we nu planten. Allereerst moet je natuurlijk weten hoeveel planten je nodig hebt. Een goede vuistregel is dat je per strekkende meter ongeveer 3 tot 5 kluiten moet planten. Je moet hierbij wel opletten op de grootte van de plant. Hoe groter de planten zijn die je koopt, hoe meer ruimte ze nodig hebben.

Je kunt het best grote planten kopen als je wilt dat de klimop zo snel mogelijk dichtgroeit. Als je echt grote planten hebt, bijvoorbeeld van meer dan anderhalve meter hoog, heb je er maar 2 per strekkende meter nodig.

Als je de juiste hoeveelheid planten hebt bepaald, is het planten van de klimop eigenlijk een fluitje van een cent. Het enige dat je hoeft te doen is plantgaten te graven die breed en diep genoeg zijn voor de hele kluit, en de plant erin te zetten. Wel is het slim om even de wortels in de kluit ‘los' te maken voordat je de plant in de grond zet; zo zullen ze sneller gaan groeien. Gooi het gat dicht met goede tuinaarde of compost, druk de grond lichtjes aan en geef de plant goed water. Zo, die staat!

De klimop begeleiden

Nu heb je de klimop geplant, maar je bent nog niet klaar. Om de klimop in de juiste richting te sturen, bijvoorbeeld langs een pergola, hekwerk of erfafscheiding, moet je hem namelijk ook begeleiden. Allereerst moet je de ranken van de klimop loshalen van de bamboestok waar ze aan vast zitten.

Vervolgens ga je de takken door het hekwerk weven. Doe dat in een waaiervorm; zo weet je zeker dat de klimop snel alle kanten uit zal groeien. De dikkere takken, die je niet makkelijk kunt buigen om ze door het hekwerk te steken, kun je met een ijzerdraadje aan het hek vastmaken. Je zult merken dat de klimop zo precies doet wat jij wilt!

Als je de klimop langs een muur wilt laten groeien, hoef je die in de meeste gevallen niet te leiden. Hij vindt zijn weg vanzelf!

Klimop planten als bodembedekker

klimop op de grond

Ook als groenblijvende bodembedekker is klimop erg populair. Doordat hij zo snel groeit, kun je er in een korte tijd de grond mooi mee bedekken, zodat je niet meer tegen die saaie grond aan hoeft te kijken. En zo'n mooi groen bladerdek heeft wel iets romantisch!

Klimop als bodembedekker planten is eigenlijk nog makkelijker dan wanneer je de klimop als klimplant in je tuin wilt zetten. Als je klimop als bodembedekker wilt gebruiken, koop je kleine planten van zo'n 30 tot 40 centimeter hoog. Van deze planten heb je er per vierkante meter ongeveer 5 nodig. Zorg ervoor dat de bodem waar je de planten neer wilt zetten goed is omgewoeld en dat al het onkruid en eventuele plantenresten zijn verwijderd.

Ook nu is het planten weer vrij simpel: maak de wortels van de kluit even los en graaf een plantgat dat groot en diep genoeg is. Zet de plant erin, gooi het plantgat dicht met tuinaarde of compost en druk dit even aan. Geef ook nu de planten weer een flinke scheut water. Tot slot haal je de bamboestok eruit en leg je de ranken zo op de grond dat ze mooi verspreid zijn over de bodem. Je kunt ze eventueel vastzetten door ze met stukjes ijzerdraad als het ware in de grond te ‘nieten'. Zo weet je zeker dat ze de goede kant uit groeien. Het zal je verbazen hoe snel ze de bodem zullen bedekken!

De klimop snoeien

Dat klimop planten een eitje is, is je nu waarschijnlijk wel duidelijk geworden. Voor je het weet zal de plant stevig beginnen te groeien, en als het eenmaal goed gaat is er geen houden meer aan. Daarin schuilt dan ook meteen het ‘gevaar' van de klimop. Als je deze niet regelmatig snoeit, zal hij flink gaan woekeren en zich op ongewenste plaatsen vermeerderen.

Hoe snoei ik mijn klimop?

klimop snoeien

Je kunt de klimop prima bijhouden door te lange takken steeds af te snoeien. Als je dit regelmatig doet, blijft de klimop goed in bedwang. Ook als je wel van een beetje wildgroei houdt, is het slim de klimop twee keer per jaar goed te snoeien. Vooral loshangende takken aan de bovenkant kun je er dan het beste afhalen. Als deze gaan hangen en te lang of te zwaar worden kan het zomaar gebeuren dat ze een deel van de plant met zich meetrekken, en dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Klimop kun je trouwens beter niet snoeien in de winter. Als het vriest, heb je kans dat de klimop vorstschade oploopt als je hem snoeit. Dat komt doordat de ‘wonden' van de plant (waar je de twijgen hebt afgeknipt) dan bevriezen, waardoor de plant vatbaarder wordt voor plantenziekten en rot. De rest van het jaar kun je de planten gewoon afknippen.

Let op! Gooi je normaal gesproken al je snoeiafval op de composthoop? Het is niet zo slim om dat met de afgeknipte stukken klimop te doen. Zeker op compost zullen deze twijgen weer gaan groeien, en dan kan het zomaar gebeuren dat ineens je hele composthoop bedekt is!

Had jij van tevoren gedacht dat klimop planten zo makkelijk zou zijn? Eigenlijk is het een koud kunstje, zelfs als je totaal geen groene vingers hebt. En doordat de klimop zo'n makkelijke plant is, kun je hem ook nog eens overal neerzetten!

Waar komt de klimop te staan in jouw tuin? Of heb je nog andere tips als het om klimop planten gaat?
Deel ze in een reactie!