Een nieuwe schutting kopen, waar begin je?

Het volgende artikel gaat in op het aankopen of vervangen van een schutting met enkele tips en wat advies en ook welke aanbieders zeker ook het overwegen waard zijn.

Stap 1. De buren

“Heeft u een koopwoning? Dan bent u samen met uw buren verantwoordelijk voor de erfafscheiding.” Je staat er niet alleen voor bij het kopen van een schutting, overleg altijd goed met de buren om problemen te voorkomen. Zelfs als je een huurwoning hebt , kun je een beroep doen op ‘burenrecht', wat dan kortweg weer inhoudt dat u recht heeft op afstand van je buren.

Als je aan een nieuwe schutting begint, moet je altijd even in overleg treden met deze buren. Belangrijke vragen zijn: Wat vinden jullie mooi? Gaan we voor zo goedkoop mogelijk of willen we toch wel echt een mooie schutting neerzetten?

Stap 2. Wat voor schutting wil je?

Met name de hoogte van de schutting, de kleur van de schutting, het materiaal van de schutting en de structuur van de schutting zijn voor belang (indien je deze bijvoorbeeld wil laten begroeien met planten). Een normale schutting is vaak rond de 1.80 hoog en komt in vierkante blokken. Dus 1.80 bij 1.80. Verhogen van de schutting is ook vaak goed mogelijk. Kleur / materiaal is echt een kwestie van eigen smaak, en een klein beetje die van de buren :)

Het materiaal kan verschillen van hout, steen, schanskorf, gaas, steenkorf, er zijn veel verschillende schuttingen en ook qua duurzaamheid is het goed om even te kijken wat voor jou de beste keuze is. Bij een schutting is het goed om direct voor kwaliteit te gaan en wellicht te beitsen / oliën na plaatsing (als hij althans van hout is) om te zorgen dat de schutting wat langer mee kan. Ook aan het beitsen van je schutting hebben we een artikel geweid: lees hier de 9 stappen van het beitsen van je houten schutting.

Welke schutting kan ik het beste kopen?

Er zijn veel verschillende schuttingen / tuinschermen, wij hebben in een tabel de voor- en nadelen en de gemiddelde prijzen van in Nederland beschikbare schuttingen samen gevoegd. De prijzen in de tabel zijn per strekkende meter. Dit maakt het berekenen van de kosten makkelijk.

#GaasHout (goedkoop)Hout (normaal) Hout / beton Rabat (kliksysteem)Schanskorven / steenkorvenBeton
Prijs per strekkende meter€ 15 - 45€ 30 - 60€ 60 - 150€ 50 - 120€ 30 - 60€ 30 - 60€ 70 - 120
Hoogte (standaard)180 cm180 cm180 cm180 cmstandaard100 cm180 cm
Levensduur20 jaar10 tot 20 jaar10 tot 40 jaar10 tot 40 jaar20 jaar+40 jaar+50 jaar +
OnderhoudNauwelijksEens per 3 jaar eens per 6 jaareens per 6 jaarNauwelijksNauwelijksNauwelijks
Waar te koop?HomingXLPraxisHomingXL HomingXLPraxisPraxisbol.com

Ga je voor hout? Dan is de goedkoopste variant vaak grenenhout, duurdere soorten zijn bijvoorbeeld hardhout, mango hout.

Stap 3. Zelf de schutting maken of laten installeren? 

Het blijft natuurlijk een mooi klusje om samen met de buurman te doen, alleen raden wij toch wel aan om het 'te laten' doen. Puur om de afwerking op orde te krijgen en een vakman heeft veelal ook alle gereedschappen in huis om de schutting goed af te werken. Plaatsingskosten zijn van €30 tot €60 per uur.

Wil je zelf je schutting gaan plaatsen en maken? Dan hebben we nog deze handige handleiding over het plaatsen van je schutting. Ook vind je nog een een artikel op deze website over hoe je je houten schutting kan repareren / onderhouden.

En als laatste willen we je nog wijzen op dit artikel met 20 leuke / creatieve manieren om je schutting op te vrolijken.