Een nieuwe schutting kopen, waar begin je?

Het volgende artikel gaat in op het aankopen of vervangen van een schutting met enkele tips en wat advies en ook welke aanbieders zeker ook het overwegen waard zijn.

Stap 1. De buren

“Heeft u een koopwoning? Dan bent u samen met uw buren verantwoordelijk voor de erfafscheiding.” Je staat er niet alleen voor bij het kopen van een schutting, overleg altijd goed met de buren om problemen te voorkomen. Zelfs als je een huurwoning hebt , kun je een beroep doen op ‘burenrecht', wat dan kortweg weer inhoudt dat u recht heeft op afstand van je buren.

Als je aan een nieuwe schutting begint, moet je altijd even in overleg treden met deze buren. Belangrijke vragen zijn: Wat vinden jullie mooi? Gaan we voor zo goedkoop mogelijk of willen we toch wel echt een mooie schutting neerzetten?

Stap 2. Wat voor schutting wil je?

Met name de hoogte van de schutting, de kleur van de schutting, het materiaal van de schutting en de structuur van de schutting zijn voor belang (indien je deze bijvoorbeeld wil laten begroeien met planten). Een normale schutting is vaak rond de 1.80 hoog en komt in vierkante blokken. Dus 1.80 bij 1.80. Verhogen van de schutting is ook vaak goed mogelijk. Kleur / materiaal is echt een kwestie van eigen smaak, en een klein beetje die van dee buren :)

Welke schutting kan ik het beste kopen?

Er zijn veel verschillende schuttingen / tuinschermen, wij hebben in een tabel de voor- en nadelen en de gemiddelde prijzen van in Nederland beschikbare schuttingen samen gevoegd. De prijzen in de tabel zijn per strekkende meter. Dit maakt het berekenen van de kosten makkelijk.

Ga je voor hout? Dan is de goedkoopste variant vaak grenenhout, duurdere soorten zijn bijvoorbeeld hardhout, mango hout.

Stap 3. Zelf de schutting maken of laten installeren? 

Het blijft natuurlijk een mooi klusje om samen met de buurman te doen, alleen raden wij toch wel aan om het ‘te laten' doen. Puur om de afwerking op orde te krijgen en een vakman heeft veelal ook alle gereedschappen in huis om de schutting goed af te werken. Plaatsingskosten zijn van €30 tot €60 per uur.