Je hebt er vast wel eens een gezien, een schutting gemaakt van lange, gevlochten takken. Het is een duurzame manier om bijvoorbeeld je tuin af te scheiden die er ook nog eens heel mooi uitziet. Een schutting van gevlochten hout geeft jouw tuin in één klap een landelijke en romantische sfeer waar geen andere schutting tegenop kan. Zo'n afscheiding ziet er ingewikkeld uit, maar in werkelijkheid is het helemaal niet zo moeilijk. Een wilgentenen schutting maken doe je in een handomdraai!
Wil jij weten hoe je een wilgentenen schutting maakt? Hieronder lees je er alles over!

Wilgentenen: wat zijn het precies?

Knotwilgen
Een wilgentenen schutting maken doe je met de lange takken van een wilg (Salix), die ook wel bleeslatten genoemd worden. Over het algemeen zijn de wilgentenen de waterloten van een wilg die na twee of drie jaar groeien gesnoeid worden voor gebruik.

In Nederland zijn er meerdere wilgenkwekerijen, speciaal om wilgentenen te oogsten die gebruikt kunnen worden voor onder andere dit soort schuttingen. Naast de takken van een wilg zou je ook de takken van de hazelaar (Corylus aellana) kunnen gebruiken.

Op zoek naar een nieuwe schutting? Hier vind je tips & advies voor het kopen van een nieuwe schutting.

Welke opties zijn er?

Wanneer je graag een vlechtwerk van wilgentenen in je tuin wilt hebben, zijn er meerdere opties mogelijk. Het meest bekend is de standaard gevlochten afscheiding, waarbij de takken horizontaal tussen palen zijn gevlochten. Dit kun je als erfafscheiding gebruiken, maar dat is niet de enige mogelijkheid met de wilgentenen. Wie weet past een van deze opties beter binnen jouw tuin:

  • Windscherm;
  • Omheining van de moestuin;
  • Afscheiding van bijvoorbeeld de kliko;
  • Een ‘muurtje' om je tuin in meerdere vlakken te verdelen.

Naast de gewone schutting zijn er nog twee manieren waarop wilgentenen verwerkt worden.
Wilgentenen schermen
(Foto)
Ten eerste worden wilgentenen ook gebruikt voor het maken van wilgenschermen. Bij deze schermen worden de wilgentenen tussen een houten frame gevlochten, waardoor het geheel een strakkere uitstraling heeft. Mocht je de normale wilgentenen schutting niet mooi of te rommelig vinden, dan is dit wellicht een betere optie. Zo heb je het beste van twee werelden: natuurlijk én strak.
Een tweede, goedkopere oplossing zijn wilgenmatten op een rol. Hierbij zijn dunne wilgentenen verticaal aan elkaar geregen met ijzerdraad. Doordat de wilgentenen dunner zijn, is het mogelijk dit op te rollen en is het makkelijker te vervoeren. Wilgenmatten kunnen niet op zichzelf staan, maar moet je zelf bevestigen tegen bijvoorbeeld een schutting of bouwhek.
Het nadeel van de wilgenschermen en de wilgenmatten is dat je deze niet zo makkelijk zelf kunt maken. Hier zal altijd een professional aan te pas komen.

Een 'tuun' van wilgentenen

Een vlechtwerk van twee- of driejarige wilgentenen die gevlochten wordt tussen palen die in de grond zijn vastgezet wordt ook wel een 'tuun' genoemd. Nu denk je misschien: dat woord komt me bekend voor…
Dat kan kloppen! Het Nederlandse woord 'tuin' is namelijk afgeleid van het woord 'tuun'. Een tuun is niets meer dan een omheining van een stuk land. Vandaar de verbastering naar tuin, aangezien een tuin zoals wij die kennen gewoonweg een omheining van ons eigen land is.

Wilgentenen schutting maken: hoe doe je het?

Wilgentenen schutting
Tijd om te bekijken hoe je het aan moet pakken, want een wilgentenen schutting maken is niet zo'n moeilijke klus. We zullen je stap voor stap uitleggen wat je moet doen en wat je allemaal nodig hebt.

Benodigdheden:

  • Wilgentenen;
  • Kastanjehouten palen;
  • Touw;
  • Grondboor;
  • Rubberen hamer;
  • Snoei– of takkenschaar.

Per vierkante meter heb je ongeveer anderhalve bos wilgentenen nodig. De hoeveelheid die jij exact nodig hebt voor jouw tuin is dus afhankelijk van hoe lang en hoe hoog je jouw wilgentenen schutting gaat maken.
Een wilgentenen schutting maken kan het best in de periode november tot eind april. Dit is de periode waarbij de takken het meest buigzaam zijn. Let er wel op dat je niet te lang wacht met vlechten nadat je de wilgentenen hebt aangeschaft. Wanneer je de wilgentenen te lang laat liggen, zullen de sapstromen langzaam opdrogen. Hierdoor zijn de takken niet meer buigzaam, wat betekent dat ze af zullen breken wanneer je ermee wilt gaan vlechten.

Stap 1: de ondergrond gereed maken

onkruid-wieden
Voordat je de palen in de grond gaat plaatsen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond waar ze in komen helemaal gereed is. Het is belangrijk dat de ondergrond helemaal vlak is, anders zullen de wilgentenen ongelijk op elkaar gestapeld worden. Dat geeft een rommelig geheel, wat je hoogstwaarschijnlijk niet wilt.
Mochten er zich nog planten, onkruid of losse wortels bevinden op de plek waar jouw wilgentenen schutting komt, zorg dan dat je dit weggehaald hebt voordat je begint met het plaatsen van de palen. De ondergrond moet volledig vrij zijn voordat je begint.
Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond niet vochtig is wanneer je de schutting wilt gaan plaatsen. Een zompige bodem kan ervoor zorgen dat de palen al wegzakken voordat je daadwerkelijk begint met vlechten. Hierdoor zal de basis van je wilgentenen schutting niet stabiel zijn, wat later voor problemen kan zorgen.

Stap 2: het plaatsen van de palen

Grond gereed maken
Wanneer de ondergrond helemaal gereed is, is het tijd om de palen te gaan plaatsen. Hiervoor kun je het beste kastanjehout gebruiken. Deze houtsoort is het meest stevig en daardoor het meest geschikt om te gebruiken als schuttingpalen.
De palen moeten altijd 60 tot 80 centimeter in de grond komen te staan. Zo staan ze het meest stevig en zullen deze niet zomaar omwaaien. Om zo diep in de grond te komen, kun je het best een grondboor gebruiken. Hoe hoog de palen zijn, is afhankelijk van hoe hoog je jouw schutting wilt hebben. Wil je een schutting van 2 meter hoog? Zorg dat je palen dan minstens 260 centimeter lang zijn.
Om te beginnen is het goed om te bepalen waar de eerste paal en waar de laatste paal komt te staan. De schutting moet in een rechte lijn geplaatst worden, dus zorg dat je de buitenste palen goed positioneert. Met behulp van de grondboor kun je de twee buitenste palen in de grond bevestigen. Op het moment dat de meest linkse paal en de meest rechtse paal staan, is het verstandig om een draad tussen de twee te spannen. Zo weet je zeker dat de andere palen op de juiste plek komen te staan.
De afstand tussen de palen moet altijd om en nabij 60 centimeter zijn. Maak de afstand niet groter of kleiner, anders lukt het niet goed om de takken er omheen te wikkelen.

Stap 3: vlechten maar!

Wilgentenen
Zodra alle palen goed in de grond staan, is het tijd om de wilgentenen te vlechten! Bij een wilgentenen schutting maken is dit het onderdeel waar het meeste tijd bij komt kijken, al valt het uiteindelijk reuze mee.
Het is de bedoeling dat de wilgentenen altijd één kant op gevlochten worden. In dit artikel houden we van links naar rechts aan, maar als jij liever van rechts naar links wikkelt is dat geen probleem.
De wilgentenen hebben een kant die wat dikker is dan de rest van de tak. Leg deze dikkere kant achter de meest linkse paal. Zorg ervoor dat deze aan de linkerkant een beetje uitsteekt, anders heb je kans dat de tak wegschiet achter de paal. Wikkel de wilgenteen net zo lang door tot de tak op is. Zorg ervoor dat je de wilgenteen net na een paal afknipt, zo krijg je geen rare uitstekende takken.
Heb je wilgentenen waarbij aan het uiteinde uitstekende takjes zitten? Knip de wilgenteen dan af op de plek dat de uitstekende takjes beginnen.
Wilgentenen vlechttechniek
(Foto)
De tweede wilgenteen begin je achter de tweede paal en wikkel je, net als de eerste wilgenteen, tot deze op is. In de afbeelding hierboven is dit beter geïllustreerd. Op deze manier vlecht je net zo lang door tot je bij de meest rechter paal bent aangekomen. De eerste laag wilgentenen zit op de schutting!
Een tweede laag werkt precies hetzelfde als de eerste laag. Het enige verschil is dat je nu aan de voorzijde begint met vlechten. Door dit steeds af te wisselen zal jouw schutting steeds steviger worden.
Het is aan te raden om na iedere twee lagen de wilgentenen goed aan te drukken door er zachtjes op te slaan met een rubberen hamer. Als alle lagen dicht tegen elkaar aan zitten, zal dit de stevigheid ten goede komen. Ook wordt de schutting hierdoor winddicht, wat vooral fijn is wanneer je naast de schutting een zitplek creëert.
Wanneer je de bovenste laag wilgentenen hebt bevestigd, is het verstandig om deze extra goed vast te maken met behulp van spijkers. Op deze manier kan de bovenste laag niet loslaten.

Hoe houd je de wilgentenen schutting het langst mooi?

Een wilgentenen schutting maken is leuk, maar vergeet niet dat ook hierbij een stukje onderhoud komt kijken. Eerder schreven we al een artikel hoe je het beste een houten schutting kunt onderhouden. Echter is het onderhoud van een wilgentenen schutting net even iets anders dan die van een normale houten schutting.

Onderhouden is belangrijk

Wilgentenen schutting onderhouden
Om ervoor te zorgen dat jouw wilgentenen schutting minstens tien jaar mooi blijft én goed blijft staan, is het nodig om deze goed te onderhouden. Het meest belangrijk is het om je te focussen op de wilgentenen. Deze kunnen in sommige periodes wat droger worden (denk bijvoorbeeld aan de zomer), waardoor het goed kan zijn deze af en toe in te smeren.
Een manier om de wilgentenen schutting goed te beschermen, is door het gebruik van lijnzaadolie en witte spiritus. Een combinatie van deze twee producten is het meest effectief voor een schutting van deze houtsoort. Zorg ervoor dat je een verhouding van 50/50 aanhoudt. Je kunt deze vloeistof met een kwast aanbrengen of met behulp van een vernevelaar erop sprayen. Met 1,5 liter kun je ongeveer 4 vierkante meter schutting onderhouden.
Let op! In het jaar dat je de schutting heb geplaatst is het verstanding om met het insmeren van de wilgentenen te wachten tot na de zomer. Het is belangrijk dat de wilgentenen eerst goed drogen. Hierdoor zal de schutting vormvast worden, wat belangrijk is voor de stevigheid en de levensduur van de schutting.

Levensduur van de wilgentenen vergroten

Hierboven schreven we al dat het onderhouden van jouw wilgentenen schutting belangrijk is om deze lang(er) mee te laten gaan. De gemiddelde levensduur van een schutting als deze ligt op tien jaar. Toch is er iets wat je kunt doen om de levensduur van je schutting te verlengen.
Passiebloem
Om je schutting steviger, en tegelijk ook groener, te maken, is het gebruik van klimplanten een absolute aanrader. De wortels van deze planten nestelen zich tussen de geweven takken, wat uiteindelijk voor meer stevigheid zorgt.
Eén van de bekendste klimplanten is natuurlijk de klimop, echter zijn er meer keuzes die van jouw tuin een kleurrijker geheel maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de prachtige blauweregen, de frisse Clematis montana of de bijzondere passiebloem? Alle drie voorbeelden van hoe jij van jouw wilgentenen schutting een bloeiend, kleurrijk geheel kunt maken dat ook nog eens voor stevigheid zorgt!
Mocht je een wilgentenen schutting maken omdat je de gevlochten takken mooi vindt, is de keuze voor klimplanten wellicht niet zo'n goed idee. Deze zullen uiteindelijk het oppervlak van je schutting bekleden, waardoor je van de gevlochten takken niet zoveel meer zal zien. Uiteindelijk is de keuze aan jou of je wel of geen groene groeiers tegen de schutting gaat planten.

Zoals je ziet is een wilgentenen schutting maken helemaal niet zo ingewikkeld. Het is een tijdrovende klus, maar het eindresultaat mag er zeker zijn. Geen andere schutting geeft jouw tuin zo'n landelijke en romantische uitstraling als deze. Wanneer je de schutting goed verzorgt, zal deze ook nog eens tien jaar mee gaan. Een schutting als deze is, naast dat het er mooi uitziet, ook nog eens hartstikke duurzaam!

Wat vind jij van een gevlochten wilgentenen schutting?
En ga jij zelf een wilgentenen schutting maken?
Wij zijn benieuwd! Laat het hieronder weten in de reacties.