Ben jij de trotse eigenaar van een mooie terrasoverkapping? Misschien heb je hem deze zomer na jaren dromen eindelijk laten plaatsen, of had je hem juist al een tijdje in de tuin staan. In dat geval weet jij als geen ander dat zo'n fijne terrasoverkapping een geweldige toevoeging is aan je tuin. Eigenlijk is het een verlengstuk van het huis; zelfs als er een zomers buitje valt, zit jij buiten heerlijk droog!
Maar als het eerder donker wordt en de koudere dagen aanbreken, zit je onder je terrasoverkapping al snel in de kou. Je zit weliswaar droog, maar de wind en koude lucht krijgen vrij spel. Dat is jammer, want nu moet je weer naar binnen en kun je niet meer naar je mooie wintertuin kijken. Je terrasoverkapping dichtmaken is een goede manier om het hele jaar van je tuin te kunnen genieten. Wij gaan je precies uitleggen wat voor opties er zijn om lekker warm te blijven in de koudere maanden. Het zal je verbazen dat er zoveel mogelijk is!

5x warm blijven onder de overkapping door hem dicht te maken

Wist je dat er meer opties zijn om warm te blijven onder je terrasoverkapping dan alleen een heater of terrasverwarmer? Het leuke van al deze mogelijkheden is dat je precies kunt bepalen welke het beste past bij jouw tuin. Zo zit je lekker warm en droog onder een terrasoverkapping die helemaal bij je past!

Optie 1: Terrasoverkapping dichtmaken met een zijspie

terrasoverkapping-zijspie
Allereerst beginnen we met de kleinste (en daarom vaak ook goedkoopste) optie: de terrasoverkapping dichtmaken met een zijspie. Eigenlijk kun je een zijspie zien als een soort klein zijwandje voor de terrasoverkapping. Door een zijspie in de bovenhoek van je terrasoverkapping te plaatsen, zorg je ervoor dat deze de wind die bovenaan onder de terrasoverkapping waait, tegenhoudt.
Een zijspie is vooral geschikt in combinatie met een schutting. Woon je in een rijtjeshuis? Dan is de kans groot dat jouw terrasoverkapping aan één of zelfs aan beide zijden direct aan je schutting of erfafscheiding grenst. Dat is erg handig, want zo zorg je er eigenlijk direct voor dat de wind aan weerszijden van je terrasoverkapping voor een groot deel wordt tegengehouden.
Vaak steekt je terrasoverkapping echter wel een stukje boven de schutting uit. Dat betekent dat er boven de schutting nog een ‘gat' zit, waar de wind vrij doorheen kan waaien. Het gevolg: een tochtige ruimte onder je terrasoverkapping. En dat is precies waar een zijspie tegen helpt. De spie plaats je aan de zijkant van de overkapping, net boven de schutting. Zo krijgt de wind geen kans meer!
Voor alle terrasoverkappingen is er een zijspie op maat te maken. De materialen verschillen, maar de meeste zijspies zijn gemaakt van aluminium en polycarbonaat.
Eigenlijk is een zijspie altijd nodig om ervoor te zorgen dat je ook in de wintermaanden warm kunt zitten onder je terrasoverkapping. Ook als je kiest voor schuttingdelen, glazen schuifwanden of terrasverwarming, zul je in de meeste gevallen één of meerdere zijspies aan moeten schaffen. Hoe dat precies zit, leggen we je verderop in het artikel uit.

Optie 2: Terrasoverkapping dichtmaken met schuttingdelen

terrasoverkapping-schuttingdelen
Als je terrasoverkapping aan weerszijden aan de schutting grenst, heb je dus eigenlijk geluk. Met twee zijspies kom je al een heel eind. Dat is toch anders als je een iets grotere tuin hebt, en de terrasoverkapping helemaal ‘vrij' staat. In de zomer is dat natuurlijk alleen maar fijn, maar in de herfst en winter hebben de weergoden vrij spel.
Voor een ‘vrijstaande' terrasoverkapping, die aan √©√©n of twee zijkanten open is, zijn schuttingdelen een goede oplossing. De naam zegt het eigenlijk al: met schuttingdelen bouw je aan √©√©n of beide zijkanten een soort schutting die de wind, regen en andere neerslag tegenhoudt.
Schuttingdelen zijn verkrijgbaar in allerlei materialen. Het mooist is natuurlijk om een schuttingdeel van hetzelfde materiaal als je terrasoverkapping te plaatsen, zodat het een mooi geheel blijft.
Een schuttingdeel is solide; je kunt er niet doorheen kijken. Dat kan handig zijn, bijvoorbeeld als je een beetje privacy wilt cre√ęren omdat de buren altijd stiekem zitten te gluren. Vind je dat een dichte schutting aan √©√©n kant van je terrasoverkapping te donker is? Dan kun je een lager schuttingdeel als borstwering gebruiken.
Boven de borstwering plaats je dan een zijwand van polycarbonaat of glas, zodat je toch je uitzicht behoudt. Het handige hieraan is dat je helemaal zelf in de hand hebt hoe hoog het schuttingdeel moet worden.
Laat je schuttingdelen plaatsen, dan heb je waarschijnlijk ook een zijspie nodig om het gat boven de schutting dicht te maken. Het zou zonde zijn als de wind alsnog op je terras komt!

Optie 3: Terrasoverkapping dichtmaken met zijwanden

terrasoverkapping-zijwand
Een andere optie om de wind aan de zijkant van je terrasoverkapping tegen te houden zijn zijwanden. In tegenstelling tot schuttingdelen zijn deze zijwanden niet solide, maar transparant of gesatineerd. Afhankelijk van jouw smaak kan een zijwand daarom de voorkeur hebben.
Het grote nadeel van de terrasoverkapping dichtmaken met een schuttingdeel is natuurlijk dat het de lichtinval tegenhoudt en het uitzicht deels verspert. Ben je juist zo trots op de mooie planten in de tuin en wil je die van alle kanten kunnen blijven bekijken, ook in de winter? Dan is een transparante zijwand een goede optie.
Een zijwand die gesatineerd is kan ook zo zijn voordelen hebben. Ben je erg gesteld op je privacy, maar vind je dat een schuttingdeel je terras te donker maakt? Met gesatineerd glas heb je wel genoeg daglicht, maar kan die nieuwsgierige buurman niet zien wat jij allemaal op je terras aan het doen bent. Ideaal dus!
Zijwanden zijn meestal gemaakt van glas of polycarbonaat. Welke van deze twee materialen je kiest, is helemaal aan jou. Hoewel veel mensen glas vaak mooier vinden, is polycarbonaat een oplossing die beter binnen een klein budget past. Bovendien bestaan er tegenwoordig ook polycarbonaat zijwanden waarvan de kwaliteit zo goed is, dat je dit materiaal bijna niet van glas kunt onderscheiden.

Optie 4: Terrasoverkapping dichtmaken met glazen schuifwanden

terrasoverkapping-met-glazen-schuifwand
Deze vierde optie is onze persoonlijke favoriet. Door glazen schuifwanden te plaatsen aan alle kanten van je terrasoverkapping maak je er eigenlijk een soort tuinkamer van. Zo kun je de hele winter heerlijk op je terras zitten, hoe koud het buiten ook wordt.
Het fijne aan glazen schuifwanden is dat je ze, zoals de naam natuurlijk al zegt, open kunt schuiven. Zo gauw de eerste zonnestraaltjes weer door de wolken breken, maak je van je tuinkamer zo weer een mooi, open terras. Eigenlijk kun je met glazen schuifwanden je terrasoverkapping steeds aanpassen aan de seizoenen. Wie wil dat nou niet?
Meestal worden de wanden in losse panelen gemonteerd, waarvan de wieltjes in rails op de grond staan. Zo kun je ze makkelijk en snel openschuiven zonder dat ze gaan wiebelen. Ook kun je kiezen om een handvat aan de wand te laten bevestigen, zodat het schuiven nog gemakkelijker gaat.
Eigenlijk is het enige nadeel van je terrasoverkapping dichtmaken met glazen schuifwanden dat er in de meeste gevallen een behoorlijk prijskaartje aan verbonden zit. Wat deze toevoeging aan je terrasoverkapping gaat kosten, hangt er natuurlijk onder andere af van de afmetingen van je overkapping.
Wil je toch je terrasoverkapping dichtmaken met glazen schuifwanden? Dan kun je kosten besparen door deze slechts aan één kant van de terrasoverkapping te laten plaatsen. Gebruik ze bijvoorbeeld alleen voor de voorkant van de overkapping. De zijkanten van je terrasoverkapping kun je dan dichtmaken met een schuttingdeel of zijwand. Zo hou je je uitgaven toch een beetje binnen de perken!
Ook als je voor een glazen schuifwand gaat die helemaal rondom loopt, zul je twee zijspies moeten laten plaatsen om de terrasoverkapping helemaal af te sluiten.

Optie 5: Terrasverwarming

terrasverwarming
Als laatste is er natuurlijk nog een voor de hand liggende optie om je terras te verwarmen: terrasverwarming! Er zijn ontzettend veel verschillende soorten terrasverwarming waar je uit kunt kiezen.
Zo heb je heaters die je aan de muur of aan het dak van je terrasoverkapping kunt ophangen. Deze heaters nemen niet veel ruimte in beslag en vallen vaak bijna niet op, dus je zorgvuldig ingerichte buitenkamer blijft gezellig.
Natuurlijk heb je ook grote, staande terrasverwarmers. Deze worden meestal gebruikt om grote ruimtes te verwarmen. Dat is handig als je een grote overkapping hebt, maar wij vinden die terrasverwarmers meestal niet zo mooi. We zouden dan ook aanraden om een aantal onopvallende heaters op te hangen. Die trekken niet zo de aandacht en verpesten de sfeer van je inrichting niet.
Een terrasverwarmer kun je in principe in een ‘open' terrasoverkapping plaatsen (zoals ze bij caf√©s en restaurants doen). Slimmer is wel om terrasverwarming te combineren met een van de bovenstaande mogelijkheden. Zo ontsnapt er zo min mogelijk warmte. Dat is beter voor de portemonnee, en natuurlijk ook beter voor het milieu.
Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van terrasverwarming die geschikt is voor jouw overkapping? Lees dan ons artikel over de verschillende soorten terrasverwarming die er bestaan.

Zo zie je maar dat er genoeg mogelijkheden zijn om ook in de winter warm te blijven onder je terrasoverkapping. De terrasoverkapping dichtmaken is een investering, maar je hebt ontzettend veel plezier van. Van die mooie overkapping wil je natuurlijk het hele jaar kunnen blijven genieten!
Welke van deze mogelijkheden heeft jouw voorkeur? En hoe zorg jij dat je warm blijft in de winter?
Laat het weten in een reactie!