Heb je net een nieuw huis waarbij de tuin nog een opknapbeurt nodig heeft of wil je gewoon je tuin eens een totale metamorfose geven?
Dan wordt het tijd om het terras eens vorm te geven door terrastegels te leggen op het zand! Het terrasĀ is namelijk een groot onderdeel van je tuin en bepaalt dus in grote mate hoe je tuin er uitziet. We hebben al eens een artikel geschreven ter inspiratie van de verschillende vormen van terrasbestrating, zodat jij na het lezen van deze beide artikelen precies weet wat er mogelijk is en je meteen aan de slag kunt!

In 11 simpele stappen naar een gloednieuw terras

Stenen-terras
Het lijkt zo simpel. Je legt een hoop stenen naast elkaar in een leuk patroontje, zet er vervolgens een tafel en wat stoelen op en je terras is af. Helaas komt er iets meer bij kijken als jeĀ je terrastegels helemaal spic en span wilt leggen. Zeker bij terrastegels leggen op zand zijn er een aantal essentiĆ«le stappen die je moet volgen.
De stappen zijn niet moeilijk, dus het is niet per se een klus die je aan een vakman over hoeft teĀ laten. Als je een beetje handig bent, kun jij deze klus met gemak uitvoeren. Wij gaan je namelijk precies vertellen welke stappen je moet volgen, zodat jouw terras er binnenkort superstrak bij ligt en je er heerlijk kunt genieten van een barbecue of gewoon van een lekker drankje.

Stap 1:Ā MetenĀ is weten

De-tuin-opmeten
Deze stap om je beoogde terras op te meten is onmisbaar. Je moet namelijk bepalen hoe groot je je terras wil maken. Zo weet je voor de volgende stappen precies in welk gebied van je tuin je moet werken.
De oppervlakte van je terras kun je eenvoudig opmeten met een landmeter. Deze meetlinten hebben vaak een lengte van tussen de 10 en 50 meter, maar er zijn ook andere maten te koop. Landmeters zijn over het algemeen gewoon verkrijgbaar bij de bouwmarkt.

Stap 2: Tijd om achter de tekentafel te gaan zitten

Plattegrond-met-bouwmaterialen
Nu je weet hoe groot je terras ongeveer moet worden, is het tijd om een plattegrond te tekenen van je tuin en je terras. Probeer deze plattegrond zo realistisch mogelijk, maar natuurlijk wel op schaal te maken. Nu kun je je afvragen waar deze stap voor nodig is; je weet tenslotte al hoe groot je terras gaat worden.
Het tekenen van een plattegrond heeft verschillende voordelen. Ten eerste kun je met behulp van een plattegrond gemakkelijk zien hoe je terras in het geheel past. Is het terras in verhouding met de rest van je tuin wat aan de kleine kant? Of is het juist te groot? De plattegrond laat het je allemaal zien. Daarnaast kun je de plattegrond ook goed gebruiken als je tegels gaat uitzoeken. Bij stap 4 gaan we je daar meer over vertellen.

Stap 3:Ā Van de tekentafel naar het echte werk

Omtrek-van-terras-uitzetten
Nu heb je met behulp van de plattegrond definitief bepaald hoe je terras eruit komt te zien. VervolgensĀ wordt het tijd om het terrasĀ vorm te gaan geven in je tuin. Op deze manier baken je je werkterrein af en kun jeĀ nogmaals goed zien of de grootte van je terras past in je tuin.
Je kunt de omtrek van je terras markeren met latjes die je op de randen en in de hoeken van je terras in de grond slaat. Door ze in ieder geval op de hoeken van je terras te zetten en bij de volgende stappen te laten staan, bespaar je jezelf in stap 6 wat werk!
Belangrijk:Ā Heb je nog een oud terras liggen of ligt er nu bijvoorbeeld nog gras op de plek waar je een terras wil leggen?
Haal dan eerst de oude tegels of het gras weg, voordat je de omtrek van je terras gaat uitzetten.

Stap 4: Hoog tijd om geld uit te geven

Tegels-kopen
Nu je weet waar in de tuin je je terras gaat leggen en hoe groot het gaat worden, wordt het tijd om de terrastegels uit te gaan zoeken. Je kunt hiervoor inspiratie opdoen op het internet, maar de beste manier om dit te doen is toch door, met de plattegrond, in de auto te stappen en naar de bouwmarkt te rijden.
Dit is namelijk de enige manier om de tegelsĀ in real life te zien, voordat je ze ook daadwerkelijk koopt.
Ook de plattegrond komt nu weer goed van pas. Je kunt de tegels die je mooi vindt namelijk handig intekenen in de plattegrond, zodat je een beeld krijgt van hoe het er uiteindelijk uit gaat zien. Zijn de tegels te groot voor het oppervlak van het terras, of zijn ze juist te klein?
Tip: Scan je plattegrond een aantal keer zodat je voor meerdere tegels uit kunt proberen hoe ze staan. Dit maakt het makkelijk om de verschillende opties te vergelijken en uiteindelijk een definitieve keuze te maken.
Extra tip: Koop altijd iets meer tegels dan je nodig hebt. In veel gevallen zul je een aantal tegels moeten snijden, waardoor je de tegels niet in zijn geheel kunt gebruiken. Ook is het verstandig om de tegels allemaal in Ć©Ć©n keer te kopen zodat je weet dat alle tegels uit dezelfde voorraad komen en dus dezelfde kleur hebben.

Stap 5:Ā Uitgraven, opvullen, glad maken en aandrukken

Terras-uitgraven
De omtrek van het terras staat en de terrastegels zijn gekozen en gekocht. Nu gaat het echte werk van terrastegels leggen op zand beginnen; tijd voor de voorbereidingen!
Je moet de grond die onder je terras komt te liggen, namelijk eerst voorbereiden. Je moet de grond uitgraven, vervolgens weer opvullen, glad maken en tenslotte aandrukken. We zullen het wat uitgebreider uitleggen.
De eerste stap is om het terras uit te graven, zodat je het later op kunt vullen met grond die het water goed afvoert. Je zult even flink aan het werkĀ moeten, want je zal de grond tot ongeveer 20 cm diep uit moeten graven.
Vervolgens moet je het uitgegraven gat weer vullen. Het uitgraven lijkt in eerste instantie dus een beetje nutteloosĀ werk, maar dat is het zeker niet. Je moet nu namelijk niet het uitgegraven zand terugstorten, maar een mengsel van zand en gebroken puin. Dit wordt ook wel korrelmix genoemd en helpt dus bij het afvoeren van regenwater.
Nu de korrelmix ligt kun je een worteldoek of filterdoek neerleggen, zodat de extra laag zand die je nog moet storten niet tussen de korrelmix zal verdwijnen. Hierdoor blijft de afwateringsfunctie van de korrelmix langer behouden en zal je terras minder snel verzakken.
Grond-aandrukken
Tot slot moet je nog een laag straatzand storten. Deze laag moet ongeveer 5 tot 10 centimeter dik zijn en moet superstrak komen te liggen. De tegels komen hier namelijk bovenop te liggen. Je kunt het zand uitvlakken door er met een lange houten lat overheen te strijken en het vervolgens met een trilplaat aan te drukken.
Heb je geen trilplaat bij de hand?
Pak dan een houten plaat en leg deze op een deel van de grond. Door hier nu een aantal keer flink op te stampen druk je het zand ook aan. Werk op deze manier het hele terras af.
Belangrijk:Ā Ga je je terras leggen voor een deurpost?
Zorg er dan voor dat je ongeveer 3 centimeter onder de deurpost blijft.

Stap 6: Voorkom dat er plassen op je terras komen te liggen

Plas-regenwater-op-het-terras
Natuurlijk wil niemand dat zijn terras na een fikse regenbui onder de plassen staat en daarom is het belangrijk dat je voor een verloop in je terras zorgt. Dit kun je eenvoudig doen met de latjes die je in stap 3 in de hoeken van je terras hebt gezet.
Op deze latjes geef je aan de terraskant zo dicht mogelijk bij het huis aan hoe hoog je terrastegels ongeveer komen te liggen door een streepje te zetten op het latje. Vervolgens span je het metseltouwtje van dit paaltje naar het paaltje dat in dezelfde hoek van het terras staat, maar dan op het verste punt van het huis. Hierbij moet je erop letten dat je het touwtje niet op dezelfde hoogte spant als bij het huis, maar dat je het terras per meter ongeveer 1 Ć” 2 centimeter laat aflopen. Afhankelijk van de grootte van je terras kun je nu dus bepalen waar je het metseltouwtje om het latje moet wikkelen.
Aan de andere kant van het terras moet je precies hetzelfde doen. De zijkanten van het terras die niet aflopen, de rand die aan het huis grenst en de rand die het verst van het huis afligt hoeven niet te verlopen. Je kunt hier dus eenvoudig een metseltouwtje spannen dat bij beide paaltjes op dezelfde hoogte zit.

Stap 7:Ā Voorkom dat het zand onder je terras gaat schuiven

Eerst-opsluitband-plaatsen
Terrastegels leggen op zand kent een nadeel. Zand kan gemakkelijk in kleine hoekjes en gaatjes wegschuiven, waardoor je terras kan gaan verzakken. Dit moet je bij het aanleggen van je terras dus zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Gelukkig is daar een handige methode voor!
Om te voorkomen dat het zand onder je terras uit schuift moet je het zand als het ware opsluiten door opsluitbanden aan de randen van je terras te leggen. Dit kunnen losse stenen zijn, maar ook trottoirbanden of speciale stenen balken die in allerlei kleuren en lengtes te verkrijgen zijn bij de bouwmarkt.
Tip: De terrastegels moeten uiteindelijk net iets boven de rand van de opsluitbalken liggen. Je moet er dus rekening mee houden dat je de randen diep genoeg in de grond legt. Eventueel kun je er ook voor kiezen om nog wat extra straatzand te storten, zodat de tegels op de juiste hoogte komen te liggen.
Extra tip: Als je jezelf wat werk wilt besparen kun je de opsluitbanden ook halverwege stap 5 al leggen. Als je het worteldoek of filterdoek hebt neergelegd kun je namelijk de opsluitbanden al plaatsen om vervolgens het straatzand te storten.

Stap 8: Terrastegels leggen op zand

Terrastegels-leggen
Nu gaan we dan echt beginnen met terrastegels leggen op zand. In principe is dit niet heel moeilijk, mits je rekening houdt met een aantal punten:

  • Begin bij de randen en werk zo het hele terras van buiten naar binnen af;
  • Begin altijd met de hele tegels en ga pas aan de slag met halve tegels of delen van tegels als je klaar bent met het leggen van de hele tegels;
  • Loop tijdens het leggen van de tegels niet op het zand. Loop alleen op de tegels die je al gelegd hebt, totdat je het hele terras betegeld hebt.

Als je een tegel gelegd hebt is het belangrijk dat je deze goed aanslaat met een rubberen hamer. Blijf slaan totdat hij op de juiste hoogte zit. Het is hierbij belangrijk dat je op de zijkanten of uiteinden van de hamer slaat en niet op het midden. Hierdoor voorkom je dat de tegel breekt, omdat je er teveel druk op uitoefent.
Tip: Span precies naast de rij tegels die jij aan het leggen bent een metseltouwtje. Hierdoor kun je makkelijk controleren of je alle tegels op dezelfde hoogte legt. Ook een waterpas kan je hier goed bij helpen.

Stap 9:Ā Vul de voegen op met zand

Zand-in-kieren-vegen
Je terras is bijna klaar! Nog 3 stappen te gaan. Nu je alle tegels hebt gelegd, wordt het tijd om de bezem erbij te pakken en de voegen op te vullen met wit zand of zilverzand. Je kunt dit eenvoudig doen door zand over je terras te strooien en dat met de bezem in de voegen te vegen. Hoewel dit meestal niet het leukste deel is van terrastegels leggen op zand, is het wel een essentieel klusje. Je moet het zelfs een aantal keer herhalen.
Het zand helpt namelijk om de tegels vast te zetten, zodat ze niet gaan schuiven. Daarnaast zorgt het ook voor minder onkruidgroei.
Je zult nu misschien denken: ik heb toch een worteldoek neergelegd? In principe klopt dat, maar dit doek is onder een terras niet direct bedoeld om te voorkomen dat er onkruid groeit. Veel onkruid dat tussen de tegels doorgroeit komt namelijk via de wind tussen de tegels terecht. Het zand dat je tussen de tegels moet vegen voorkomt dat dit onkruid makkelijk tussen de tegels komt. Daardoor hoef jij minder vaak onkruid tussen de tegels te verwijderen.

Stap 10:Ā De finishing touch is water

Water-op-terras-gieten
Tot slot kun je met een gieter nog water over je terras sproeien. Zo kun je ook de laatste beetjes zand goed tussen de voegen vegen. Als de voegen helemaal gevuld zijn kun je je terras schoonmaken door het overtollige zand weg te vegen.

Stap 11: Genieten!

Man-leest-krant-op-stenen-terras
Klaar! Het is een hele klus geweest, maar je terras is nu helemaal af. Alleen nog een mooi terrasmeubel en je kunt hier weer ontelbare zomers genieten. Is het klussen je goed bevallen en wil je eigenlijk nog wel iets zelf maken? Kijk dan eens naar deze inspirerende terrasmeubels van pallets.

Terrastegels leggen op zand is dus niet zomaar iets. Er komt behoorlijk wat bij kijken en je moet voordat je gaat beginnen goed nadenken over wat je precies wilt. Wij zijn er echter zeker van dat jij deze klus met behulp van dit stappenplan zonder problemen kunt klaren. Binnen no time kun jij genieten van je prachtige terras.
Van welke tuinklussen zou jij nog meer graag willen dat wij een stappenplan schrijven?
Laat het weten in een reactie en wie weet gaan wij ermee aan de slag!Ā