Wij zijn gek op vogels in de tuin. Jij ook? Als dit het geval is, kunnen we ons goed voorstellen dat je er alles aan doet om je tuin zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor deze leuke diertjes. Je kunt bijvoorbeeld speciale vogelhuisjes ophangen of zelf een nestkastje in elkaar knutselen. Maar heb je er ook aan gedacht om een vogelbadje in je tuin te plaatsen? De vogels zullen je ontzettend dankbaar zijn en door de eindeloze mogelijkheden is er altijd wel een vogelbadje dat perfect bij jouw tuin past. We laten je dit zien aan de hand van 27 geweldige foto's vol vogelbadjes inspiratie.

Het vogelbadje: mooi en functioneel

Een vogelbadje in de tuin is niet alleen mooi, het is¬†ook nog eens erg fijn voor de vogels. Het badje vervult namelijk verschillende functies. Zo is het ten eerste een plek waar vogels even kunnen badderen om hun hygi√ęne op peil te houden.¬†Daarnaast is het een plek om even lekker af te koelen. Vooral op warme zomerdagen is dit een uitkomst voor vele vogels. Ze zullen er ongetwijfeld genoeg¬†gebruik van maken.¬†Tot slot kan een vogelbadje ook in de winter nog een belangrijke rol vervullen. Het is dan echter wel zaak dat je het water vervangt door vogelvoer. In de koudste maanden van het jaar is dit immers waar veel vogels naar op zoek zijn.

27x vogelbadjes inspiratie: vogelbadjes om jaloers op te worden

Om je te inspireren in wat er allemaal mogelijk is wat betreft vogelbadjes, hebben we 27 veelzijdige voorbeelden op een rijtje gezet. Ben je ook zo nieuwsgierig geworden? Kijk dan snel verder!

1. Moza√Įek

Vogelbadje-1

Als je gek bent op knutselen, is dit eerste voorbeeld echt iets voor jou. Ze hebben er hier namelijk voor gekozen om een schaal te bekleden met stukjes van oude CD's. Wij weten zeker dat je nog wel een aantal CD's in de kast hebt liggen. Is dat niet het geval, dan kun je er vast wel een paar op de kop tikken bij de jaarlijkse vrijmarkt of bij de plaatselijke kringloopwinkel. Hoe je dit vogelbadje zelf kunt maken, lees je hier!

2. Een fossiel blad

Vogelbadje-2

Het volgende voorbeeld kan absoluut niet ontbreken in een artikel over vogelbadjes inspiratie. Dit vogelbadjes is een afdruk van een écht blad en vervolgens in prachtige kleuren geschilderd. Wij vinden hem prachtig en we weten zeker dat de vogels het daarmee eens zullen zijn. Hier vind je instructies voor het maken van dit vogelbadje.

3. Oud servies krijgt een tweede leven

Vogelbadje-3
(Bron)

Als onderdelen van je zondagse servies kapot gaat, staat het huilen je waarschijnlijk nader dan het lachen. Het is echter helemaal niet nodig om te treuren. Het volgende voorbeeld laat namelijk goed zien wat je met het overgebleven servies kunt doen.

4. In kannen en kruiken

Vogelbadje-4
(Bron)

Het volgende voorbeeld ziet er indrukwekkend uit. Deze fontein is volledig gemaakt van oude schalen en kruiken. De vogels zullen hier ongetwijfeld van genieten. Zij houden namelijk wel van een vogelbadje met stromend water.

5. Ongebruikte bloempotten

Vogelbadje-5
(Bron)

We hebben allemaal wel een aantal ongebruikte bloempotten in de schuur staan. Als je toch niet van plan bent om hier binnen afzienbare tijd bloemen in te zetten, kun je ze net zo goed als vogelbadje gebruiken. Je hebt dit ontwerp binnen een paar minuten in elkaar gezet.

6. Aan de slag met stenen

Vogelbadje-6

Bij dit vogelbadje is dat een ander verhaal. Het zal wel even tijd kosten om alle steentjes op de goede plek te bevestigen. Echter mag het resultaat er absoluut wezen. Wij houden hier wel van! Na enkele vragen hebben we uitgezocht wat je nodig hebt voor dit vogelbadje met stenen.

7. Een plek om te douchen

Vogelbadje-7

We hebben je al verschillende vogelbadjes laten zien, maar nog geen douche. Het volgende voorbeeld mag dan ook absoluut niet ontbreken in deze lijst vol met foto's van vogelbadjes inspiratie. We vinden dit een originele variant op het traditionele vogelbadje. Lees hier hoe je deze douche zelf kunt maken.

8. Stapelen maar

Vogelbadje-8
(Bron)

Dat je bloempotten kunt gebruiken als vogelbadje hebben we al verteld. In dit voorbeeld is er voor gekozen om de schaal mooi te versieren met behulp van allerlei kleine steentjes. Om het geheel extra fleurig te maken, zou je de bloempotten ook nog kunnen verven.

9. Voor de kleurrijke tuin

Vogelbadje-9
(Bron)

Dit vogelbadje valt op. De bloempotten zijn in felle kleuren geschilderd en vervolgens op elkaar gestapeld. Het is erg leuk om dit met de hele familie te doen. Door allemaal een bloempot te beschilderen en deze vervolgens op te stapelen krijg je echt een uniek vogelbadje dat perfect bij jullie past.

10. Een rustgevend bad

Vogelbadje-10
(Bron)

Je gaat niet alleen in bad om jezelf te wassen, maar ook om even helemaal tot rust te komen. In het volgende vogelbadje moet dat absoluut lukken. De rustige kleuren en het fijne materiaal zorgen voor een kalme sfeer voor de vogels.

11. Een sterrenbehandeling

Vogelbadje-11
(Bron)

Het volgende vogelbadje heeft wat ons betreft iets koninklijks. De kleuren zijn prachtig en de manier waarop het water in de badjes staat geeft het geheel een bijzondere uitstraling. Welke vogel zou een duik in dit badje nou afslaan?

12. Badderen in een regenboog

Vogelbadje-12
(Bron)

Vogelbadjes inspiratie doe je ongetwijfeld ook op als je naar dit kleurrijke voorbeeld kijkt. Het lijkt wel alsof dit badje vol is geplakt met snoepjes. wij weten zeker dat dit badje vooral bij kinderen groot favoriet zal zijn.

13. Een letterlijke vertaling

Vogelbadje-13
(Bron)

Dit is nog eens een letterlijke vertaling van een vogelbadje. Het douchegordijntje dat aan het vogelbadje is bevestigd zorgt ervoor dat vogels genoeg privacy krijgen en kunnen genieten van een moment voor zichzelf. Zo zie je ze niet vaak, maar wij vinden hem geweldig.

14. Kop en schotel

Vogelbadje-14
(Bron)

Misschien heb je vroeger weleens geprobeerd om een bord op een lange stok te laten balanceren. De makers van het volgende voorbeeld zullen dat ongetwijfeld gedaan hebben en hier hun inspiratie vandaan hebben. Ze hebben niet alleen een vogelbadje gemaakt, het is direct ook een voederplek.

15. Voor de echte huismus

Vogelbadje-15
(Bron)

Een huismus blijft het liefst zo dicht mogelijk bij zijn nest. In het volgende voorbeeld dat is opgenomen in deze lijst vol met vogelbadjes inspiratie hebben ze dat letterlijk genomen. Vogels hoeven nauwelijks nog de deur uit om te badderen.

16. De paplepel

Vogelbadje-16
(Bron)

Servies wordt regelmatig gebruikt bij het maken van een vogelbadje. Bestek daarentegen blijft vaak achterwege. Tot nu. In dit voorbeeld krijgt het namelijk de hoofdrol. Deze lepel is precies groot genoeg voor een vogel. Het enige wat er nog moet gebeuren, is water toevoegen.

17. De oude pomp

Vogelbadje-17
(Bron)

Heb jij het geluk dat je een oude pomp in de tuin hebt staan? Dan is het volgende voorbeeld perfect voor jou. Door er een emmer onder te hangen en deze te vullen met water geef je vogels voldoende gelegenheid om zich even op te frissen.

18. Delfts blauw

Vogelbadje-18
(Bron)

Dit is nog eens een opeenstapeling van servies. Het leuke hieraan is dat het allemaal perfect bij elkaar past. De verschillende lagen zorgen er daarnaast voor dat meerdere vogels tegelijkertijd van het koude water kunnen genieten.

19. Als je van houtbewerking houdt

Vogelbadje-19
(Bron)

Een robuust vogelbadje maken kan perfect als je goed bent in houtbewerking. Het volgende voorbeeld laat zien wat er allemaal mogelijk is, maar natuurlijk kun je hier helemaal je eigen draai aan geven.

20. Voor de muziekliefhebber

Vogelbadje-20
(Bron)

Wauw! Dit is nog eens een origineel vogelbadje. Het instrument is in dit voorbeeld als centrepiece gebruikt in de vijver, maar een mooi plekje tussen de planten zal ook zeker niet misstaan.

21. Een snelle oplossing

Vogelbadje-21
(Bron)

Een paar deksels en wat stenen, meer heb je niet nodig om het volgende voorbeeld te maken. Het enige wat je hoeft te doen is de deksels op de stenen te leggen. Voordat je met je ogen kunt knipperen is dit vogelbadje klaar.

22. Een Griekse fontein

Vogelbadje-22

Terracotta wordt vaak gebruikt in tuinen. Denk bijvoorbeeld eens aan bloempotten en beelden, maar ook aan deze mooie fontein. Het geheel straalt rust uit en zal ongetwijfeld een hoop vogels aantrekken.

23. Bovenop de ladder

Vogelbadje-23
(Bron)

Een oude houten ladder kan voor een prachtig plaatje zorgen in je tuin. Het volgende voorbeeld laat dit goed zien. De treden kunnen gebruikt worden om verschillende bloemen in het zonnetje te zetten en de top is perfect voor het plaatsen van een vogelbadje.

24. Twee vliegen in één klap

Vogelbadje-24
(Bron)

Hier maak je vogels ongetwijfeld ontzettend blij mee. Niet alleen hebben ze een plekje om te badderen, maar ook om lekker te eten. Perfect! Als je creatief bent, kun je dit vogelbadje zelf maken. Dat maakt het natuurlijk extra leuk.

25. Minimalistisch

Vogelbadje-25
(Bron)

Voor het volgende voorbeeld moet je goed kijken. Het schaaltje dat op de vijf takken balanceert valt namelijk bijna niet op. Wat ons betreft is dit precies wat het zo mooi maakt. Het straalt rust uit, waardoor dit vogelbadje perfect zou passen in bijvoorbeeld een Japanse tuin.

26. Gebruik maken van wat je hebt

Vogelbadje-26
(Bron)

Heb jij een grote tuin? En heb je daar een aantal grote stenen in liggen? Kijk dan eens of je daar geen vogelbadje van kunt maken. De stenen in het volgende voorbeeld laten duidelijk zien wat de bedoeling is. Makkelijker kan bijna niet.

27. De natuurlijke habitat van de vogel

Vogelbadje-27
(Bron)

We sluiten deze lijst met vogelbadjes inspiratie af met een hele natuurlijke setting. Dit vogelbadje is namelijk op de stam van een gekapte boom geplaatst. De steen zorgt ervoor dat het vogelbadje niet wegwaait.

Je kunt het heel natuurlijk houden of je kunt juist kleurrijke elementen gebruiken. Niets is te gek en vrijwel alles kan. Zolang er water aanwezig is, vinden veel vogels het al snel goed. De enige vraag die jij jezelf nog hoeft te stellen is of dat wat je in je hoofd hebt, past bij de rest van je tuin.

Welke foto's met vogelbadjes inspiratie vind jij het mooist?
Laat het weten in een reactie!