Het wordt warmer en je kinderen verdwijnen steeds vaker naar het vennetje bij jullie om de hoek in plaats van dat ze met vrienden bij jou in de tuin blijven hangen. Om hier verandering in te brengen en zelf ook meer te kunnen genieten van wat verkoeling is het wellicht een idee om een zwemvijver aan te leggen. Daar kan het meertje bij jou in de buurt natuurlijk niet tegenop. Hoe zo'n zwemvijver zelf aanleggen in zijn werk gaat, vertellen we in dit artikel.

Een zwembad met natuurlijke uitstraling

Natuurlijke-zwemvijver
(Bron)
Een zwemvijver is eigenlijk het beste van twee werelden. Aan de ene kant heb je een prachtige vijver, en aan de andere kant heb je een zwembad waar je lekker in kunt zwemmen. Een zwemvijver wordt daarom ook wel eens gezien als de natuurlijke tegenhanger van een zwembad.
Dit natuurlijke karakter wordt gevormd door verschillende aspecten. Ten eerste wordt er in een zwemvijver geen chloor gebruikt. Daarnaast is ook het onderhoud van de vijver niet groot. De natuur neemt deze taak namelijk op zich. Hoe dit in zijn werk gaat, vertellen we verderop in het artikel.

Stap voor stap een zwemvijver zelf aanleggen

We nemen stap voor stap met je door hoe een zwemvijver zelf aanleggen precies moet. Waar begin je mee en welke zaken mag je absoluut niet vergeten?

Stap 1: Het vormen van een idee

Het begint natuurlijk allemaal bij het uitwerken van een idee. Dit doe je in eerste instantie natuurlijk in je hoofd. ‘Wat is de ideale locatie voor de zwemvijver?' ‘Welke vorm wil je de zwemvijver geven?' en ‘Hoe diep moet de zwemvijver worden?'
Al deze vragen moeten beantwoord worden voordat je daadwerkelijk begint met het aanleggen van de zwemvijver.
Er is echter meer.

De twee zones van een zwemvijver

Een zwemvijver bestaat altijd uit twee zones. Aan de ene kant heb je het gebied waarin gezwommen wordt en aan de andere kant heb je het moerasgebied. In het eerste gebied wordt uiteraard gezwommen. De ideale diepte voor dit gebied is dan ook ongeveer 160 centimeter en beslaat tussen de 60 en 70% van het totale oppervlak van de vijver.
De tweede zone is de moeraszone. Deze beslaat de overige 30 à 40% van de vijver en hoeft niet zo diep te zijn als het zwemgedeelte. In deze zone wordt het water uit de zwemvijver op een natuurlijke manier gefilterd. Deze zone is dus essentieel als je wilt zwemmen in helder vijverwater. Het filteren van het water gaat met behulp van een pomp en een moerasfilter. Deze filter bestaat uit lavastenen en waterplanten, zoals diamantkruid, kalmoes en kattenstaart.
Overigens hoeft deze moeraszone niet direct aan je zwemvijver te grenzen. Deze kan ook enkele meters van het zwemgedeelte verwijderd zijn en verbonden worden door middel van een beekloop. Vooral als je een wat strakkere zwemvijver wilt is dit een perfecte optie.
Let op! Om het water langs de filter te leiden heb je een pomp nodig. Deze mag echter nooit in de zwemvijver geplaatst worden. Dit is bij wet verboden. Hou er dus rekening mee dat je hier een aparte put voor moet bouwen en dat je leidingen moet leggen om deze te verbinden met de zwemvijver.

Stap 2: Het idee uitwerken in je tuin

Houten-palen
Als je eenmaal precies in je hoofd hebt hoe je de vijver vorm wilt geven, wordt het tijd om je ideeën in het groot uit te werken. Om te beginnen is het belangrijk om de omtrek af te bakenen. Je weet zo zeker dat je in het goede gebied aan het werk gaat, maar je kunt daarnaast ook nog een laatste keer controleren of je echt tevreden bent met het ontwerp.
Eventuele aanpassingen kunnen nu nog makkelijk gedaan worden. Als je dadelijk begint met het uitgraven van je zwemvijver wordt dit een heel ander verhaal.

Stap 3: Graven

Je bent helemaal tevreden. Het idee dat je in je hoofd had, werkt ook in de tuin en je hele gezin is enthousiast. De werkzaamheden van een zwemvijver zelf aanleggen gaan nu dan echt beginnen.
Helaas zijn dit niet de leukste werkzaamheden. Je zult de zwemvijver namelijk helemaal uit moeten graven en daarbij rekening moeten houden met de juiste diepte, de gewenste omtrek en met eventuele verlopen. Een hele klus aangezien de meeste zwemvijvers een flinke grootte en diepte hebben.
De zwemvijver met de hand uitgraven is natuurlijk onbegonnen werk. Je zou maanden bezig zijn en aan het eind van de rit met bebloede handen achterblijven. Een graafmachine biedt in dit geval gelukkig uitkomst. Je kunt hier meters mee maken en zult snel resultaat zien van al het harde werk dat je erin stopt.
Let op! Vergeet niet om ook de put voor de pomp en de beekloop en de wegen voor de leidingen uit te graven. Ook als je de moeraszone op een andere locatie wilt vestigen, is het belangrijk om deze uit te graven.

Stap 4: Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Woekerende-wortels
Yes! De vervelendste klus van een zwemvijver zelf aanleggen zit erop. Je hebt de gehele zwemvijver op de juiste hoogte afgegraven.
De volgende stap is om je zwemvijver te beschermen tegen wortels. Deze kunnen namelijk erg agressief zijn en zo door het vijverdoek, dat we in de volgende stap gaan gebruiken, heen groeien. Is dit het geval, dan zal het water langzaam de grond in zakken en kan de natuur niet voor de juiste zuivering zorgen. Je kunt dit dus maar beter voorkomen dan dat je het uiteindelijk moet genezen!
Om dit te doen brengen we een laag worteldoek aan dat de hele omvang van de zwemvijver bevat. Er mag met andere woorden dus geen millimeter zijn die niet bedekt is met worteldoek. Om ervoor te zorgen dat het worteldoek op zijn plek blijft zitten, breng je een laag zand van een aantal centimeter aan.
Tip: Als je ervoor gekozen hebt om een strakke zwemvijver aan te leggen dan kun je er ook voor kiezen om de bodem en de zijkanten van de zwemvijver te bekleden met dikke betonnen platen. Voordat je dit doet, is het echter wel belangrijk om stap 5 uit te voeren.
De betonnen blokken kunnen overigens ook prima als ondergrond voor je vijver dienen, wat wil zeggen dat je stap 6 over kunt slaan. Bij stap 7 lees je hoe je in dit geval verder moet gaan.

Stap 5: De pomp plaatsen en leidingen leggen

Groen-vijverwater
Een zwemvijver kan niet helder blijven zonder behulp van een pomp. Deze zorgt er immers voor dat het water langs de filter stroomt zodat het gereinigd wordt. Een bijkomend voordeel hieraan is dat het water in jouw zwemvijver niet zal gaan stinken. De pomp zorgt er tenslotte voor dat het water altijd in beweging is.
Naast het plaatsen van de pomp is het ook belangrijk om de leidingen te leggen. Deze worden in de meeste gevallen namelijk onder de fundering gelegd. Om ze op hun plek te houden, kun je de leidingen ingraven in de laag zand die je op het worteldoek hebt liggen.

Stap 6: Bodembedekkers

De zwemvijver begint al aardig vorm te krijgen. Hij is helemaal uitgegraven, de pomp is geplaatst en de leidingen liggen op hun plek. De volgende stap is het aanbrengen van het vijverdoek. Dit is de vloer van je zwemvijver.
Om te berekenen hoeveel vijverdoek je nodig hebt, is het belangrijk om het oppervlak van de vijver nogmaals goed op te meten. Tel hier vervolgens aan alle kanten ongeveer 100 centimeter bij op en je weet zeker dat je voldoende vijverdoek hebt.
Het aanbrengen van het vijverdoek doe je vanuit het diepste punt. Probeer ervoor te zorgen dat het doek de randen, verhogingen en verlopen zo goed mogelijk volgt en probeer het doek zo min mogelijk te vouwen en te plooien. Leg het doek echter ook niet te strak neer. De waterdruk zorgt er in een later stadium namelijk voor dat het doek nog iets uitzet.
Leg tot slot stenen op de overgebleven randen van het vijverdoek. Hierdoor blijft het doek op zijn plaats liggen. In een later stadium ga je dit afwerken.

Stap 7: Twee emmertjes water

Nu gaat het leuke gedeelte van een zwemvijver zelf aanleggen beginnen. Het water mag er namelijk in. Eindelijk!
Idealiter doe je dit met regenwater. Dit water heeft namelijk de meest gunstige pH-, gH- en kH-waarden. Vul de zwemvijver tot net onder de rand.

Stap 8: De moeraszone inrichten

De moeraszone is eigenlijk de natuurlijke filter van je zwemvijver. Deze moet dan ook als zodanig ingericht worden. Dit doe je met behulp van lavastenen en waterplanten. De lavastenen dienen in dit geval als substraat voor de waterplanten die je hierin plant.
Hoeveel zuurstofplanten je in de moeraszone zet is geheel aan jou. In principe hoeven er in een zwemvijver maar relatief weinig waterplanten geplant te worden. Helemaal geen planten is echter geen optie. Ze zorgen er in de eerste plaats immers voor dat het zwembadwater helder blijft, maar ze dienen daarnaast ook als schuilplaats voor dieren die geheid in je zwemvijver terecht komen. Hou er daarnaast rekening mee dat iedere extra plant extra onderhoud betekent.
Als de moeraszone is ingericht is het ook tijd om het vijverdoek weg te werken. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Zo kun je er in de eerste plaats voor kiezen om een geul te graven naast de vijver, het doek hierin te vouwen en de geul weer dicht te gooien. Een andere optie is om ongeveer 60% van het overtollige vijverdoek af te knippen en de rest te bedekken onder een laag stenen.

Stap 9: Wel of geen vissen?

Vissen-in-zwemvijver
Bij een vijver horen natuurlijk vissen. Maar bij een zwemvijver? In principe hoeven daar geen vissen in. Het kan echter wel, maar dan moet je er rekening mee houden dat je dus ook tussen de vissen moet zwemmen.
Hoewel vissen dus optioneel zijn, zijn veel andere dieren en insecten dat niet. Zij worden aangetrokken door het water en door de planten en zullen zich ongetwijfeld gaan nestelen in jouw vijver. Laat dit je echter niet afschrikken. De meeste dieren en insecten zijn banger voor jou dan jij voor hen.

Stap 10: Onderhoud

In principe is je zwemvijver zelf aanleggen nu helemaal klaar. Het enige wat nog rest is de pomp aansluiten, zodat het water in beweging komt en de moerasfilter zijn werk kan doen.
Hoewel een zwemvijver over het algemeen weinig onderhoud nodig heeft, is het ook weer niet zo dat je helemaal geen onderhoud hoeft te plegen. Bladeren die in het water gevallen zijn kun je er bijvoorbeeld uitscheppen met een hark en eventuele algen kun je met een stok verwijderen. Daarnaast is het ook belangrijk om de waterplanten jaarlijks te snoeien. Snoei ze echter ook weer niet te kort. Hou ongeveer een minimale lengte van 10 centimeter boven het wateroppervlak aan.
Overigens hoef je het water in een zwemvijver over het algemeen niet op te warmen met bijvoorbeeld verwarmingselementen. Door de zwemvijver op een zonnige locatie in je tuin te plaatsen, wordt het water automatisch opgewarmd. Daarnaast kan het ook helpen om in stap 6 voor zwart vijverdoek te kiezen. Dit absorbeert warmte, waardoor je zwemvijverwater ook sneller op zal warmen.

Stap 11: Zwemmen

Zwemmen-in-de-zwemvijver
We weten niet of dit nog veel meer uitleg nodig heeft. De laatste stap is natuurlijk het nemen van de eerste duik en lekker te gaan zwemmen. Daar is de zwemvijver zelf aanleggen immers allemaal om begonnen.

Een zwemvijver zelf aanleggen is een hele klus Er zijn veel stappen die gevolgd moeten worden en de aanleg van pomp, filter en leidingen is een technisch verhaal. Met passie en een goed geformuleerd doel gaat dit je zonder twijfel lukken. Extra fijn is natuurlijk dat je jaren plezier zult hebben van de zwemvijver. Niet alleen jij, maar ook je familie, vrienden en kennissen zullen maar wat graag een frisse plons nemen!
Wat zijn jouw ervaringen met een zwemvijver zelf aanleggen?
Raad je het mensen aan of adviseer je ze om toch een professionele partij in te schakelen?
Laat het ons weten in een reactie!