Hoe zorg je er voor dat er het hele jaar door vogels in je tuin zitten? In de winter is het simpel, dan kun je de vogels met voedsel naar de tuin lokken. In de lente en zomer is dit een ander verhaal: overal in de omgeving zijn groene bomen en struiken te vinden waar je vogels zich kunnen nestelen. Hoe zorg je er dan voor dat ze naar jouw tuin komen?

Het is hierbij belangrijk om voor een specifieke aanpak te gaan. Hier vind je 10 tips waarmee je vogels naar je tuin kunt lokken in het voorjaar en de zomer. Zo kun jij het hele jaar genieten van fluitende vogels in je achtertuin!

Heb je al vogels in de tuin? Maar vraag je je af welke vogels het zijn? Lees dan eens dit artikel met veel voorkomende vogels in de tuin.

Tip 1: Zorg voor een tuin met nestmateriaal

In het begin van de lente zijn veel vogels al bezig met het maken van een nest. Daarvoor hebben ze verschillende materialen nodig, zoals takjes, bladeren, mos, gras en meer. Om vogels te lokken is het dan ook aan te raden om ervoor te zorgen dat dit materiaal te vinden is in jouw tuin. Op het moment dat vogels merken dat alles in jouw tuin te vinden is, zullen ze zich ook sneller in je tuin gaan vestigen en kun je dit hele proces van dichtbij meemaken.

Nestje van een vogel

Tip 2: Kies voor nectarrijke planten

Het klinkt misschien niet aantrekkelijk, insecten in de tuin, maar voor vogels is dit een belangrijke reden om zich in jouw tuin te vestigen. Insecten vormen namelijk een belangrijk onderdeel van het vogelmenu en dus kun jij hier een handje bij helpen. Plant speciale nectarplanten in de tuin waar de bijen, vliegen, kevers en vlinders op afkomen. Hierbij kun je denken aan planten als de lavendel, de meidoorn, engelwortel, duizendblad, vlinderstruik en wilde marjolein. Dit zijn allemaal voorbeelden van planten met nectar waar veel insecten op afkomen, en dus ook vogels.

Tip 3: Zet water- of drinkbakjes neer voor de vogels

In de zomer zijn er veel momenten waarop het langere periodes droog is. Dit betekent dat de vogel ook op zoek gaat naar voldoende drinken. Zorg er dan voor dat jouw tuin de plek is waar ze terecht kunnen voor verkoelend water. Dit kun je op verschillende manieren doen: je kunt water- of drinkbakjes in de tuin neerzetten, maar een vijver is ook goed.

Let er bij een vijver wel op dat er gebruik wordt gemaakt van hoge waterplanten of een moerasgedeelte. Vogels willen zich graag wassen en doen dat dan ook het liefst in een veilige omgeving. Tussen de hoge waterplanten kunnen ze hun veren in alle rust wassen. Wil je een extra leuk drinkbakje? In dit artikel wat we eerder schreven vind je inspiratie voor vogelbadjes.

Musjes in een vogelbadje

Tip 4: Creëer een rustig hoekje in je tuin

Een andere tip om vogels naar jouw tuin te lokken is het creëren van een rustig plekje in de tuin. Zo zijn Roodborstjes bijvoorbeeld een mooie aanvulling voor in de tuin, maar willen zij graag wel een rustige omgeving. Zorg er voor dat zij de ruimte hebben om lekker rond te bewegen, op zoek naar eten.

Dit kun je voor elkaar krijgen door enkele struiken te plaatsen met ondergroei; zoals de combinatie van struiken en kruiden, zoals de vogelkers en de zonnebloem of andere kruiden. De roodborst is hier dol op. Op het moment dat de bladeren gaan vallen kun je deze gewoon laten liggen. De roodborst maakt hier gebruik van om op insecten te jagen.

Tip 5: Ga voor veel bomen en struiken

Een begroeide tuin met veel bomen en struiken lokt de vogels naar je tuin. Vogels als de koolmees vinden het heerlijk om te nestelen in een verscholen plek, bijvoorbeeld in een beuk, eik of in de struiken. Ze zijn erg bang aangelegd en verdwijnen snel uit je tuin als er veel sprake is van open plekken of struiken die niet goed beschut zijn.

Met een dichte haag kun je de koolmees naar je tuin lokken, maar ze komen ook af op klimrozen. Veel groen en weinig bestrating trekt de vogels aan. Hier vind je tips over een groene erfafscheiding, in zo'n groene erfafscheiding kunnen vogels ook vaak goed nestelen.

herfstblad op de heg

Tip 6: Besproei het gazon

Een van de manieren om vogels naar je tuin te lokken is door ervoor te zorgen dat er genoeg voedsel in de tuin te vinden is. Onder de grond zitten vaak wormen die naar boven komen op het moment dat het gazon wordt besproeid. In de zomer zullen de vogels hier dan ook zeker op af komen, want zij hebben eiwitrijk voedsel nodig die hun verenkleed laat groeien.

Kort na de zomer moeten zij de winter weerstaan en daarvoor hebben vogels sterke veren nodig. Ook als ze richting het zuiden moeten trekken kunnen ze wel wat goed voedsel gebruiken. De wormen komen omhoog wanneer je de tuin sproeit, dit trekt vogels aan.

het besproeien van het gazon

Tips hoe je het gazon en de planten gezond houdt met besproeien vind je hier.

Tip 7: Varieer met bodembedekkers

Veel tuinen bestaan tegenwoordig uit bestrating en weinig groen. Dit betekent dat er automatisch ook weinig vogels op af zullen komen, want deze vogels zijn op zoek naar bescherming en beschutte plekken. Om vogels naar je tuin te lokken heb je dan ook een variatie nodig van verschillende plantensoorten. Het is belangrijk om te variëren met zowel hoge als lage planten die bloeien in diverse jaargetijden.

Wil je meer weten over bodembedekkers? Lees dan ook dit artikel over groenblijvende bodembedekkers. Bloeiende planten en bloemen lokken insecten, en uitgebloeide bloemen bieden zaden en materiaal om een nest van de bouwen. Voor vogels is een gevarieerde tuin dan ook een ideale plek om te verblijven.

mooie bloeiende planten

Tip 8: Lok vogels met een nestkastje

Een andere manier om vogels naar je tuin te lokken is door nestkastjes op te hangen. Hang deze aan de schutting of bomen, maar zorg er wel voor dat de aanvliegroute vrij blijft. Dit wil zeggen dat er geen takken voor moeten hangen, de vogel moet hier in één keer in kunnen vliegen.

Daarnaast maak je het voor prooidieren erg makkelijk wanneer er takken voor de ingang van het nest hangen. Hoe vrijer de aanvliegroute, hoe groter de kans dat de vogels jouw nestkastje kiezen om hier hun nest te gaan bouwen.

Vogelhuisjes camping

Er zijn veel leuke vogelhuisjes en nestkastjes om vogels naar de tuin te lokken, zo ook deze Camping Vogelhuisjes. (Bekijk ze bijvoorbeeld hier)

Tip 9: Maak een rommelhoekje in de tuin

Heb je een hoekje in de tuin met tuinafval? Laat dit lekker liggen, want dit is voor vogels heerlijk om doorheen te scharrelen. Ze jagen hier op insecten en vinden hier ook materiaal voor hun nesten. Daarnaast is een variatie aan verschillende bloemen en planten zeker aan te raden. Ook bomen zijn onmisbaar in de tuin wanneer je vogels wilt lokken.

Een grasveldje, een hoek met dorre bladeren en tuinafval, hier en daar een boom, een waterbakje, planten als margrieten, de meidoorn, zonnebloemen, rozenbomen en de aalbes vormen een ideale leefomgeving voor talloze vogelsoorten.

Tip 10: Begin een moestuin

Als er iets is waar vogels blij van worden is het een moestuin. In de moestuin kun je allerlei zaden en bloemen kweken, maar ook groenten en fruit. Hier komen insecten op af en dus ook vogels. Vooral wanneer de geplante zaden uit gaan komen zul je merken dat de vogels hier veel op af komen.

Wil je weten welke vogels er bij jou in de buurt leven en hoe jij deze vogels naar de tuin kunt lokken? Bekijk dan ook dit artikel over welke vogels er in jouw tuin zitten of doe de Postcode Vogelcheck bij de Vogelbescherming, hierbij zie je precies welke vogelsoorten je naar je tuin kunt lokken met bovenstaande tips. Tips voor het beginnen van een moestuin vind je hier.

Moestuin planten

Heb jij nog goede en leuke tips om vogels naar je tuin te lokken? Deel ze met ons in de reacties