Nederland zou Nederland niet zijn zonder voortuinen. Ze horen zo bij het straatbeeld dat je ze bijna niet meer weg kunt denken! En dat is maar goed ook, want wij vinden al die verschillende voortuinen juist zo'n leuk gezicht. Je hebt ze in alle soorten en maten, en de mensen verzinnen de mooiste, gekste en bijzonderste manieren om hun voortuinen in te richten. Met een grote voortuin kun je je fantasie helemaal de vrije loop laten. Maar een kleine voortuin inrichten vinden mensen soms wat moeilijker. Ze weten vaak niet hoe ze de ruimte die ze hebben optimaal kunnen benutten. Veel mensen denken dat je met een kleine voortuin minder mogelijkheden hebt, maar het tegendeel is waar!

Een kleine voortuin inrichten: 13 fantastische voorbeelden

Wij laten je 13 geweldige foto's zien die bewijzen dat je ook een kleine voortuin helemaal naar je eigen smaak kunt inrichten. Het zal je verbazen wat je allemaal met een beperkt aantal vierkante meters kunt doen!

kleine voortuin steen

Tuinontwerp door Peter Gelton Tuinen
Het eerste voorbeeld laat zien dat een kleine voortuin zich prima leent voor een strak en modern design. De verschillende grijstinten staan prachtig bij elkaar, en natuurlijk ook bij het huis en de straatstenen. Er is veel aandacht besteed aan textuur; fijn grind, grote stenen en kleinere bakstenen wisselen elkaar af. Zo zit er ondanks het geometrische ontwerp toch wat dynamiek in de tuin. En natuurlijk dragen die mooie planten en bomen hier ook aan bij! Had je al gezien dat deze voortuin in overleg met de buren is aangelegd? Zij hebben voor dezelfde inrichting gekozen.

kleine voortuin witte potten

Tuinontwerp door Van Veen Tuinontwerpen

Ook in deze kleine voortuin is gekozen voor geometrische vormen. Hier is in plaats van één enkele kleur juist gekozen voor een opvallend contrast tussen de witte plantenbakken en het grijze grind. Handig aan zulke plantenbakken in de tuin is natuurlijk dat je er altijd iets nieuws in kunt zetten als je de plantjes beu bent. Zo kun je je voortuin makkelijk veranderen zonder alles overhoop te hoeven halen. De jonge buxusplantjes zullen binnen de kortste keren zijn uitgegroeid tot een dichte groene haag. Het mooie aan de buxus is dat deze het hele jaar door groen blijft, en dat je hem in allerlei leuke vormen kunt snoeien. Wil je weten hoe je zelf zo'n mooie buxushaag plant? Lees dan ons handige stappenplan.

voortuin bankje

Tja, niet iedereen heeft natuurlijk een ‘echte' voortuin. Vooral in grote steden als Amsterdam grenst de voordeur vaak direct aan de straat. Maar je kunt natuurlijk altijd zelf een voortuintje maken! Laat een gebrek aan vruchtbare grond voor de deur je er vooral niet van weerhouden een kleine voortuin aan te leggen. Met een paar plantenbakken en mooie planten kom je al een heel eind! Het gezellige bankje in het midden maakt dit kleine voortuintje helemaal af. Zie je jezelf hier al zitten, genietend in de zomerzon?

voortuin huis klimop

En natuurlijk kun je ook met de voortuin de hoogte in! Misschien heb je ons artikel over het zelf maken van een verticale tuin al eens gelezen. Waarom zou je dat niet eens proberen aan de voorkant van je huis? Op de foto zie je bijvoorbeeld hoe klimop de gevel van je huis op een bijzondere manier kan aankleden. Zoals je ziet heeft deze plant maar een heel klein grondoppervlak nodig om goed te kunnen groeien. Het balkon boven de deur wordt ook meteen opgevrolijkt. Dat een traditionele voortuin op de grond geen optie is, wil niet zeggen dat je het dan maar meteen moet opgeven!

kleine voortuin bloemen

Met zo'n kleurrijke voortuin verdwijnt je slechte humeur toch als sneeuw voor de zon? Hoe chagrijnig je ook bent na een veel te lange dag op je werk, je bent het gegarandeerd zo weer vergeten als je voortuin er zo uitziet. Misschien zijn de strakke, rechte lijnen en geometrische vormen uit de bovenstaande voorbeelden wel helemaal niets voor jou. Jij wilt juist dat je voortuin een natuurlijkere uitstraling heeft. Deze foto bewijst dat dat ook in een kleine voortuin makkelijk kan. Wat is het een geweldig gezicht als alle planten in de lente tegelijkertijd in bloei staan!

kleine voortuin bomen

Veel mensen denken dat een boom alleen geschikt is voor grote voortuinen. Deze foto bewijst maar mooi dat dat helemaal niet zo is! Met een aantal smalle leibomen ga je ook in de voortuin flink de hoogte in. Zulke leibomen heb je in allerlei soorten en maten. Zo kun je onder andere kiezen voor verschillende hoogten en groeiwijzen. Om de groei van deze leilinden in goede banen te leiden is er eerst een houten constructie gebouwd. Na verloop van tijd zullen de bladeren een mooi dicht dek vormen. Dat staat niet alleen hartstikke mooi, maar het werkt ook nog eens als een natuurlijk zonnescherm.

voortuin bakstenen

Ontwerp door Nacon

Je ziet ze steeds vaker in het straatbeeld, zulke rekken met stenen erin. Deze metalen rekken worden ook wel schanskorven of steenkorven genoemd. Dat is nog eens wat anders dan een saai stenen muurtje van baksteen als erfafscheiding! Zoals je ziet staan ze ook prima in een kleine voortuin. Het leuke aan deze steenkorven is dat je ze precies zo kunt laten ontwerpen als jij dat wilt. En natuurlijk kun je ook zelf kiezen wat voor stenen er precies in moeten komen. Dit is een moderne en originele manier om je kleine voortuin in te richten. Zo weet je zeker dat jouw kleine voortuin opvalt!

kleine voortuin buxus

Het zijn overigens niet alleen kleine huizen die een kleine voortuin hebben. Het huis op deze foto is ongetwijfeld niet krap van binnen, maar toch grenst de voordeur direct aan de straat. De voortuin, die de eigenaar hier zelf heeft gemaakt door allemaal losse planten in potten neer te zetten en onder de ramen te hangen, zorgt ervoor dat de gevel van het huis toch net iets chiquer oogt. Daarbij maken de planten de gevel ook een stuk gezelliger. Die groene kleuren zijn een stuk uitnodigender dan een saaie beige muur met een rode deur! Waren je de buxussen trouwens al opgevallen? Die leuke vormen kun je zonder moeite zelf snoeien.

tuin bakken hortensia's

Tuinontwerp door Van Veen Tuinontwerpen

Die plantenbakken van steen of hout ken je nu onderhand wel. Jij wilt iets anders in je voortuin, iets originelers! Had je al eens aan cortenstaal gedacht? Dat is een metaallegering die eruit ziet alsof hij al een tijdje aan het roesten is. Het verschil met roestend ijzer is echter dat deze roestkleurige buitenkant het metaal juist beschermt tegen oxidatie. Deze bloembakken gaan dus jarenlang mee. En hoewel roest op oud ijzer behoorlijk lelijk kan zijn, vinden wij de roestkleur van deze plantenbakken juist geweldig! Het geeft je tuin een beetje een ruwe uitstraling. Deze plantenbakken zijn perfect als je juist niet van strak en gelikt houdt. De klein blijvende rhododendrons zorgen er op hun beurt weer voor dat de tuin toch nog een lieflijk tintje krijgt. Deze kleine voortuin is wat ons betreft perfect in balans.

blauweregen

Je hebt in dit artikel al goed kunnen zien hoe je een ‘saaie' voorgevel mooi kunt opfleuren met klimop. Ook als je dat persoonlijk niet zo mooi vindt zijn er nog genoeg andere mogelijkheden om ook in de voortuin de hoogte in te gaan en de voorkant van je huis op te vrolijken met planten. Wat dacht je bijvoorbeeld van de blauweregen op deze foto? Als je van Engelse romantiek houdt, zit je met deze plant helemaal goed. Het is ook nog eens een hartstikke makkelijke plant; hij doet het goed op elke bodem en kan zowel in de zon als in de schaduw naar hartelust klimmen. De violetkleurige hangende bloemen zorgen in mei en juni voor een heerlijk dromerig sfeertje. In zo'n regenbui terecht komen is bepaald geen straf!

voortuin bodembedekkers

Tuinontwerp door Hoveniersbedrijf de Ginkgo

Deze voortuin lijkt net een superzacht kussen waar je lekker op neer kunt ploffen. Met verschillende plantensoorten is er in deze kleine voortuin voor gezorgd dat de bodem nergens meer te bekennen is. In de voortuin zijn onder andere kruipende vlambloem (Phlox subulata, de roze bloemetjes) en priemvetmuur (Sagina subulata, de witte bloemetjes vooraan) neergezet. Deze bodembedekkers staan in de lente allebei in bloei en in de winter blijven ze mooi groen. Een kale voortuin in de winter is dus mooi verleden tijd! De lavendel aan de rechterkant zorgt voor een heerlijke geur die je tegemoet waait als je naar de voordeur loopt. Een erg bijzondere manier om je kleine voortuin in te richten! Ook als je voortuin niet in de zon ligt, kun je gebruik maken van bodembedekkers. Lees ons artikel over groenblijvende bodembedekkers voor in de schaduw als je wilt weten welke planten je voor je voortuin kunt gebruiken.

voortuin gras buren

In deze straat in Engeland hebben de buren de koppen bij elkaar gestoken toen het tijd was om de voortuinen onder handen te nemen. Het resultaat mag er wezen! Aan beide kanten van de straat hebben de buurtbewoners een heus gazonnetje gezaaid. Gras is dus ook een prima bodembedekker voor de kleine voortuin. Het steekt prachtig af tegen die typisch Engelse roodbruine huizen. Iedereen heeft in de border nog ruimte om een stukje voortuin naar eigen smaak in te richten. Zo zie je waar een beetje samenwerking al niet goed voor is. Een goede buur is beter dan een verre vriend!

voortuin hollands

We sluiten af met dit groene kunstwerk. Hollandser dan dit wordt je voortuin niet! Het leuke aan deze kleine voortuin vinden wij dat hij lekker simpel is ingericht. De bodem is bedekt met grind, wat het onkruid tegenhoudt en dus erg onderhoudsvriendelijk is. Verder is er simpelweg voor gekozen een paar hortensiastruiken naast elkaar te zetten. In de zomer zullen er prachtige bloemen aan komen, die de boel nog eens extra opvrolijken. Maar ook zonder die bloemen worden wij al blij van deze kleine voortuin. Dit is het bewijs dat je helemaal niet moeilijk hoeft te doen om een sfeervol tuintje te creëren. Less is more!

Een kleine voortuin inrichten kan op allerlei verschillende manieren. Of je nu van strak en modern of juist van natuurlijk en romantisch houdt, je kunt je voortuin helemaal volgens je eigen smaak aanleggen. We hopen dat we je genoeg inspiratie hebben gegeven om de kleine voortuin eens flink onder handen te gaan nemen.

Welke voortuin vind jij het mooist? En wat heb je zelf met je kleine voortuin gedaan?
Laat het ons weten in een reactie!