Ieder jaar valt de langste dag op of rond 21 juni. Op deze dag komt de zon vroeg op, blijft hij lang aan de hemel staan en zakt hij pas als het einde van de dag nadert. We kennen deze dag allemaal, maar de meesten zullen hem niet direct in verband brengen met rabarber.
Toch is de langste dag van het jaar een belangrijke datum voor iedereen die rabarber in zijn of haar moestuin heeft staan. Rabarber oogsten na 21 juni is namelijk niet aan te raden. Waarom dit zo is en hoe het oogsten van rabarber überhaupt in zijn werk gaat, vertellen we in dit artikel.
Rabarberoogsten: dit is wat je nog niet wist, maar wel wilt weten
Het oogsten van rabarber gaat hand in hand met het kweken van rabarber. Het één gaat immers niet zonder het ander. Maar waarom zou je besluiten om rabarber te kweken en dus te oogsten?
Wat is rabarber eigenlijk precies voor plant? Rabarber (Rheum rhabarbarum) is een plant die tot de duizendknoopfamilie behoort. Ook planten zoals boekweit en zuring behoren tot deze familie.
Rabarber wordt al sinds mensenheugenis gekweekt, zij het in eerste instantie alleen voor de medicinale delen van de plant. Pas later werd de plant ook gekweekt voor de eetbare delen van de plant, namelijk de bladstelen. Wil je zelf aan de slag gaan met rabarber planten dan kan je starten met bijvoorbeeld dit pakket.
Deze stevige stelen zijn, afhankelijk van het ras, groen of rood van kleur en lopen uit in grote, opvallende bladeren. Hoewel deze bladeren de plant een bijzondere uitstraling geven, zijn ze niet geschikt voor consumptie. Sterker nog: de bladeren van de rabarberplant zijn giftig voor de mens. Na de oogst kun je deze dan ook het best zo snel mogelijk afsnijden en op de composthoop gooien.
Als je de bladeren afgesneden hebt, blijven dus alleen de eetbare stelen nog over. Ook deze eten we echter lang niet allemaal. Onze voorkeur gaat over het algemeen namelijk alleen uit naar de rode stengels. Deze zijn wat zoeter dan de groene stengels, die een relatief zure smaak hebben.
Rabarber oogsten na 21 juni: waarom mag dit niet?
Dat het niet mag is natuurlijk wat overdreven, maar verstandig is het in ieder geval niet. Rabarber wordt naarmate het seizoen verstrijkt namelijk steeds zuurder. Echter is dit niet alles. Ook de hoeveelheid oxaalzuur neemt vanaf 21 juni sterk toe. Een te hoge inname hiervan kan schadelijk zijn voor je gezondheid en in de meest extreme gevallen kan het zelfs giftig zijn.
Oxaalzuur is een stof die zich bij inname bindt met calciumdeeltjes afkomstig uit bijvoorbeeld melkproducten. Dankzij de ontstane verbindingen is het lichaam niet meer in staat om voldoende kalk op te nemen, waardoor er een tekort ontstaat in onder andere onze botten.
De negatieve werking van oxaalzuur is echter niet alleen van kracht als we rabarber oogsten na 21 juni. Ook als je regelmatig, minstens twee keer per week, rabarber eet, kunnen de effecten van oxaalzuur inspelen op je gezondheid.
Tip: Heb je toch nog wat rabarberstelen die je graag wilt oogsten, maar is het inmiddels al 21 juni geweest? Hou hier dan tijdens de verwerking rekening mee. Dit doe je bijvoorbeeld door bij het kookvocht calciumcarbonaat toe te voegen. Dit zit onder andere in krijtjes of krijtpoeder.
Een extra motivatie om geen rabarber te oogsten na 21 juni
Ben jij verzot op rabarber en wil je niet alleen dit jaar, maar ook de aankomende jaren van deze zelf gekweekte groente genieten? Dan hebben we nog een reden om de rabarber na 21 juni niet meer te oogsten.
Na deze datum gaat de rabarberplant zich namelijk voorzichtig klaarmaken voor de koude winter en de nieuwe oogst later in het jaar. Als je echter alle stelen oogst voordat het zover is, put je de plant uit. De rabarberplant heeft in dit geval geen energie meer om de winter te overbruggen en het jaar erop in volle bloei te staan.
Rabarber oogsten na 21 juni doe je dus beter niet, maar hoe gaat het voor die tijd in zijn werk?
Rabarber oogsten is een klus die in een vloek en een zucht gepiept is. We zullen hieronder uitleggen hoe dit precies in zijn werk gaat. Echter doen we dat natuurlijk niet zonder eerst kort in te gaan op het planten en het kweken van deze lekkere groente.
Het planten van rabarberplanten
Rabarber kan in principe zowel gezaaid als geplant worden. Zaaien duurt echter langer en is daarom alleen voor de echte tuinliefhebber een optie. Dit kun je dan het best gedurende het voorjaar in de kas doen. Hier kunnen de zaden zich ontwikkelen tot planten met stevige wortels. Wanneer dat het geval is, verplaats je de plant van binnen naar buiten zodat je in staat bent om hem op te kweken.
Rabarber planten is de tweede mogelijkheid. Hiervoor heb je een stek van de wortels nodig, zodat je deze in je eigen tuin kunt laten groeien. Tuinvrienden met rabarberplanten zijn dus een pré.
De wortels kunnen het best in het najaar geplant worden. Denk hierbij aan oktober en november. Dit doe je idealiter in een humusrijke grond, zodat er voldoende voedingsstoffen zijn waarmee de plant zich kan voeden. Je plant de wortels van de rabarber relatief ondiep. De groeipunten moeten naar boven steken en ongeveer op gelijke hoogte zitten met het oppervlak.
Let er tot slot ook op dat je niet teveel planten bij elkaar plant. Hoewel de rabarber nu nog niet zo groot is, wordt hij dat uiteindelijk wel. Hou ongeveer een afstand aan van één vierkante meter per plant.
Het opkweken van de rabarber
Als de rabarber geplant is, is het zaak om hem goed te verzorgen. Dit doe je natuurlijk door de plant voldoende water te geven en hem eventueel van nieuwe mest of compost te voorzien.
Daarnaast is het omwille van een rijke oogst ook belangrijk om de bloemen van de rabarberplant zo snel mogelijk te verwijderen. Hoewel deze de plant een mooier uiterlijk geven, slokken ze ook een hoop energie op. Door de bloemen te verwijderen zorg je ervoor dat alle energie richting de bladeren en de stengels gaat. Dit zal je oogst dus ten goede komen.
Wist je trouwens dat een rabarberplant meer dan één jaar meegaat? Door hem voldoende ruimte te geven en hem ieder jaar goed te verzorgen, kun je er minstens 10 jaar plezier van hebben. Niet alleen van de mooie plant, maar ook van de heerlijke groente.
De oogst van de bladstengels
De rabarber is de afgelopen maanden flink gegroeid en is inmiddels klaar om geoogst te worden. Aangezien je de rabarber in het najaar al hebt geplant, is van rabarber oogsten na 21 juni nog geen sprake. De rabarber is in dit geval namelijk al aan het einde van april klaar. Het oogsten van rabarber vraagt overigens wel om wat spierkracht. Verder heb je geen attributen of hulpmiddelen nodig.
Het begint bij het vastpakken van de stengel die je wilt oogsten. Doe dit zo ver mogelijk onderaan de steel. Als je deze stevig vast hebt, draai je de bladsteel een kwartslag en trek je hard. Hou dit net zo lang vol totdat de stengel loslaat. Simpel hé?
Tip: Een alternatieve manier van oogsten die weleens gebruikt wordt is het afsnijden van de stengels. Deze methode is echter niet aan te raden. Door de bladstelen af te snijden, beschadig je de plant namelijk. Daarnaast kunnen de snijwonden na verloop van tijd flink gaan rotten.
De kans dat de plant dit overleeft is nihil en de kans dat jij in het nieuwe jaar een nieuwe oogst hebt is daarmee uitgesloten. Mocht het dus niet lukken om de rabarber zelf uit de grond te trekken, vraag dan of bijvoorbeeld de buurman je een handje kan helpen.
Het verwerken van de rabarber
Rabarber is een veelzijdige groente. Niet alleen kan het verwerkt worden in hartige gerechten, maar ook in zoete gerechten komt deze groente volledig tot zijn recht. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lekkere rabarbermoes? Of heb je al weleens geprobeerd om rabarber te wecken zodat deze langer houdbaar is?
En heb je daarnaast al eens een gerecht gemaakt waarbij je rabarber en aardbei met elkaar combineert? Deze combinatie zorgt voor een feestje in je mond. Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden? Kijk dan eens naar recept 4 van deze recepten met aardbeien. Francesca van Francesca Kookt tovert hier een heerlijke variant van de appelflap op tafel.
Tot slot kun je het ook simpel houden door de rabarber te koken met wat suiker. De suiker werkt in dit geval als zoete tegenhanger voor de zure rabarber. Overigens is ook rauwe rabarber een absolute aanrader.
Wil je zelf aan de slag gaan met rabarber planten en oogsten dan kan je starten met bijvoorbeeld dit pakket.
De stoffen in rabarber zorgen ervoor dat rabarber oogsten na 21 juni niet zo’n verstandig idee is. Gelukkig zijn er voor deze datum al voldoende momenten waarop je rabarber kunt oogsten, kunt bewerken en kunt eten. Het voordeel van rabarber uit eigen moestuin is dat je deze veelzijdige groente zowel in hartige als in zoete gerechten kunt gebruiken. Hoe je rabarber ook verwerkt, het wordt ongetwijfeld smullen!
Wat zijn jouw ervaringen met rabarber oogsten na 21 juni? Heeft het effect op de smaak of heb je vervelende gevolgen ondervonden wat betreft je gezondheid?
Deel het met ons in een reactie!
beste rabarber kweekers. een vraagje. wat is het effect van rabarber te kweken in Afrika nml in Ghana? graag info sturen naar lavigne.jos@gmail.com
Niet moeilijk dat die fabel van 21 juni blijft voorleven. Doe aub wat research en dan zul je snel vinden dat oogsten in juli, augustus en verder wél kan. Er komt wat meer oxaalzuur in de stengels (vanaf de bladeren) na 21 juni, maar je moet er al meerdere kilo’s van eten vooraleer het giftig wordt. Als je de plant bemest dan zal die helemaal niet uitgeput zijn voor de 2e oogst en winter. Mijn plant heeft er al 5 jaar op rij geen last van.
Ik doe nooit iets aan de planten en gebruik ze als bodembedekker voor het onkruid in mijn tuin.
Ik pluk het hele seizoen door, snij en trek de stengels en de planten worden elk jaar groter en groter.
Ik geef ze ook geen mest. Het smaakt prima.
Wat doe je na 21 juni als er ook nog stelen met blad aan de rabarber plant zit?
En wat is het beste moment om de plant te verplaatsen?
Beste,
Graag wou ik weten of ik die rabarberstruik na bewuste tijd – 21 juni – nog moet plukken en laten liggen de bladeren of …moet die struik kaal geplukt worden dan?
Beste rabarberliefhebbers,
Wij hebben de indruk dat de rabarber zijn rust nodig heeft en daarom oogsten wij niet meer na de langste dag.
Ik heb dat geleerd van een oude buurman, hij had altijd prachtige rabarberplanten met heerlijke rabarber., wij hebben in het voorjaar eens een stuk van hem gekregen, maar hij raadde ons aan om dat jaar nog niet te oogsten, de plant moest eerst goed aarden.
h. gr. Kunny Wieringa. kunny@iszichzelf.nl
Zolang de plant doorgroeit eten wij rabarber.
Nog steeds lekker,en nooit geen problemen gehad.
Ik heb jonge rabarber planten, en die heb ik vandaag geoogst en verwerkt tot Ja, em chutney. Het lijkt me echt een raar verhaal, dat rabarber dan slecht zou zijn voor de mens. De jam smaakt heerlijk en de chutney lijkt op curry van hela. God mag weten wat die allemaal in hun currysaus gedaan hebben om het eetbaar te maken, en wie Westhoek slecht da5 voor de gezondheid is. Ik blijf erbij, ik geloof geen jota van deze rabarber triller.
ik weet, dat je rabarber na de laatste dag niet meer moet eten. Nu heb iki, door de mooie zomer een tweede oogst.. Kan ik die wel weer eten?
Hallo, ik moet je even iets ongelooflijk vertellen. Mijn rabarberplant dateert nog vanuit mijn jeugd, ik ben nu 61 en hij doet het nog altijd goed.
De plant was oorspronkelijk van mijn vader en toen die overleden is heb ik de plant verhuisd naar waar ik nu woon, en heb ik hem nog eens verplaatst ik schat dat de oorspronkelijke wortel 50+ is.en doet het nog steeds goed.
af en toe moet ik de plant verkleinen door de wortel door te hakken en terug planten.
Wauw…mooi erfstuk dus:)
Fact of fabel? Zijn de stengels als de plant bloeit giftig en dus gevaarlijk?
Dank voor dit artikel en de tips. U heeft zich wel vergist met de afbeelding bovenaan waar snijbiet wordt getoond en niet rabarber.
Ja ik heb nu ook 2de oogst ,kan ik toch gewoon eten ??
Mag je rabarber laden aan je kippen geven?
Ik heb ze altijd aan mijn kippen gegeven. Wist niet dat ze giftig waren. Niets gemerkt aan mijn kippen.
Werk rabarber als een reiniginsmiddel voor het schoonmaken van bakblikken?
Ik lees in alle tekst niets over het toevoegen van kalk aan de rabarber(moes). Dit neutraliseert het zuur. Het zuur is ook uitstekend geschikt om kalk te verwijderen of roestvlekken.
Bladeren klein snijden en in emmer met water doen en deksel los erop leggen. Regelmatig omroeren en als de bladeren zijn vergaan heb je een goede meststof voor andere planten
Bij mij zijn de rabarber planten pas laat op gang gekomen. Het is nu begin augustus en er zitten grote stelen aan. Als ik de aanwijzingen over geen gebruik meer na de langste dag zou opvolgen, dan heb ik dit jaar in feite weer geen oogst, zoals ook vorig jaar. Kan ik toch een aantal stelen oogsten en extra kalkpoeder toevoegen? Kan iemand mij raad geven?
de eerste foto van dit artikel is volgens mij geen rabarber , maar SNIJBIET :o)
Mroo ; als je het verwerkt als confituur ,en er geen kilo’s van opeet per week , zal het allemaal wel meevallen , lijkt mij ..
Jordy 1 mei 2018 om 23:46- Antwoorden
Niet moeilijk dat die fabel van 21 juni blijft voorleven. Doe aub wat research en dan zul je snel vinden dat oogsten in juli, augustus en verder wél kan. Er komt wat meer oxaalzuur in de stengels (vanaf de bladeren) na 21 juni, maar je moet er al meerdere kilo’s van eten vooraleer het giftig wordt. Als je de plant bemest dan zal die helemaal niet uitgeput zijn voor de 2e oogst en winter. Mijn plant heeft er al 5 jaar op rij geen last van.
Tine, bedankt voor je reactie. Ik kan dus in augustus gewoon oogsten en eten. Tip: elke week ververs ik een emmer water van mijn aquarium en gooi dit bij de rabarber in mijn vierkante meterbak: het zijn twee erg grote struiken geworden. Kennelijk zit er veel voeding in aquariumwater.
beetje off-topic wel, over die voeding. Onze buren haalden elke 3 jaar hun vijver leeg, daar zaten veel goudvissen in, de drab ging over het gazon en zij hadden het mooiste gazon ooit!
Voila. Ik oogst gewoon mijn rabarber. Dat oxaalverhaal moet je niet onderschatten, maar je moet het ook zeker niet overdrijven. Het is minder giftig als keukenzout en hoeveel rabarber eet je? Gewoon oogsten dus. Ik ga vandaag een heleboel invriezen. Dat vind ik momenteel even makkelijker als chutney of jam maken. Ik heb ook al wat omgezet in Rabarber -cello, likeur, en dat is echt de max! ;-)
Hoe maak mede likeur
Door de hete zomer had ik weinig rabarber. Maar nu staat er genoeg. Begrijp nu dat ik ook nu nog kan oogsten. Bedankt voor de tip
Jullie bovenste ‘rabarber-foto’ is snijbiet!
Ja, hier in Noorwegen ook een 50-plusser. Geen enkele verzorging, groeit en bloeit ieder jaar uitbundig.
Geachte redactie,
Zoals iemand anders al terecht opmerkte, het plukken en eten van rabarber na 21 juni kan geen kwaad. Het is een fabeltje dat het na 21 juni giftig zou zijn. Wat geen fabel is, is het feit dat na 21 juni de plant vaak met rust gelaten wordt ivm groeisterkte voor het volgende jaar, dus als je alles weghaalt je waarschijnlijk geen rabarberplant het volgende jaar hebt.
Ik kook rabarber altijd met een theelepel krijt (verkrijgbaar bij de drogist). Dat neutraliseert het oxaalzuur. Zodra je het krijt erbij doet zie je een reactie. Het gaat schuimen. Goed roeren. En dat is alles. Het werkt ook goed bij spinazie en postelein. Je hebt geen stroeve tanden meer!
De plant op de foto boven het artikel lijkt me snijbiet of rode biet, maar in ieder geval niet rabarber.