Een plant heeft water nodig. Dat weten we allemaal. Toch zijn er planten die jarenlang kunnen overleven, zonder dat jij ze ook maar een druppel water geeft.

Geloof je ons niet? De Brit David Latimer geeft een aantal van zijn planten al sinds 1972 (!) geen water meer en toch leven ze ruim 45 jaar later nog steeds.

De reden? Hij heeft de planten in een afgesloten glazen fles, ook wel een terrarium genoemd, gezet. Hierdoor worden de planten als het ware zelfvoorzienend en hebben ze dus nauwelijks onderhoud of aandacht nodig.

Op zoek naar een mooi terrarium voor in jouw huis of op werk?

Onze tips voor de mooiste DIY terrariums voor in jouw interieur. (klik op de afbeelding om te vergroten)

Bekijk er nog veel meer…

Wil jij zelf ook een terrarium maken voor planten?
In dit artikel vertellen we je stap voor stap mee hoe dit in zijn werk gaat.

Wat wordt er eigenlijk precies verstaan onder een terrarium voor planten?

Als je er puur technisch naar kijkt kom je op de volgende definities:

  • Een planten terrarium
  • Een plant in een glazen pot
  • een plant in een glazen leefomgeving
  • Een gesloten terrarium voor planten
  • Een biotoop (Al is dit natuurlijk wel weer wat breder)
  • Een ecosysteem (Al is dit ook breder )

Open-terrarium

Een terrarium voor planten klinkt als de ideale oplossing voor mensen die eigenlijk geen groene vingers hebben en keer op keer hun planten dood laten gaan. Een terrarium is daarnaast ook zeer geschikt voor mensen die wel van de decoratieve waarde van planten willen genieten, maar geen tijd hebben om ze optimaal te verzorgen.
Maar wat is een terrarium nou eigenlijk precies? Wat wordt er onder verstaan en in welke vormen komen terraria voor planten voor?

Een terrarium is eigenlijk een omgeving waarin de leefomgeving van bijvoorbeeld dieren of planten op kleine schaal wordt weerspiegeld. Vaak gebeurt dit in grote bakken of aquaria, maar het kan ook op kleinere schaal, bijvoorbeeld met vazen, potten of peertjes.

Een open of gesloten terrarium voor planten?

Gesloten-terrarium

Een terrarium voor planten kan verschillende vormen aannemen. Zo heb je open terraria en gesloten terraria. We zullen de verschillen tussen beiden met je doornemen.

Een open terrarium voor planten heeft vooral een decoratieve functie. Het open karakter van dit type terrarium zorgt ervoor dat de planten beĂŻnvloed zullen worden door het klimaat buiten het terrarium. Een nadeel aan dit type is dat je de planten nog steeds zelf water zult moeten geven. Vooral planten die van de zon houden zijn geschikt voor dit type terrarium.
Een gesloten terrarium kan, in tegenstelling tot een open terrarium, wel uitgroeien tot een zelfvoorzienend mini-ecosysteem. Het gesloten karakter van dit type terrarium zorgt ervoor dat planten zelfvoorzienend worden. Water en voeding worden op de volgende manieren opgenomen:

  • Voordat je de pot afsluit voeg je water toe aan het terrarium. Dit water verdampt, maar omdat het niet uit de fles kan ontsnappen druppelt het lang de fles weer terug de aarde in. De wortels van de planten kunnen het zo opnemen. Je zult begrijpen dat deze constante verdamping ervoor zorgt dat de luchtvochtigheid in het terrarium groot is. Alleen planten die hiervan houden, zullen overleven.
  • Dorre bladeren van planten in het terrarium worden omgezet tot voedingsstoffen die aan de aarde worden afgegeven. De wortels kunnen deze stoffen opnemen, waardoor de overige planten kunnen leven.

Het lijkt er nu waarschijnlijk op dat een gesloten terrarium nauwelijks iets van buitenaf nodig heeft. Toch is dat niet helemaal het geval. Licht en warmte zijn namelijk twee belangrijke elementen die van buitenaf moeten komen. Kijk voor inspiratie voor planten terrrariums ook eens op Flessentuin.

Van A tot Z uitgelegd: zo gaat een terrarium maken voor planten in zijn werk

Een terrarium maken voor planten klinkt misschien heel lastig, maar dat valt reuze mee. Wel kan het een priegelwerk worden om de planten op de juiste plekken in het terrarium te krijgen.

Stap 1: Het bepalen van de locatie

Voordat je begint met een terrarium maken voor planten is het belangrijk om te bepalen waar je deze uiteindelijk neer wilt gaan zetten. Dit kan je namelijk helpen bij het vormgeven van het geheel. Het geeft je bijvoorbeeld een goed idee over hoe groot de glazen pot kan zijn. Er zijn wel een aantal voorwaarden wat betreft de locatie. Deze hebben te maken met het licht en de temperatuur, de twee elementen die van buitenaf moeten komen.

  • Glas kan zonlicht extra versterken. Planten die achter glas in het volle zonlicht staan, hebben een verhoogde kans om te verbranden en uiteindelijk te sterven. Zorg er daarom voor dat de planten in het terrarium alleen indirect zonlicht krijgen;
  • Planten in een terrarium gedijen het best als je het terrarium in een warme, maar constante omgeving zet. Zorg dat er zo min mogelijk temperatuurschommelingen zijn en zorg ervoor dat de omgeving niet te droog is. Zet een terrarium dus liever niet in de buurt van de radiator of de verwarming.

Stap 2: De benodigdheden verzamelen

Gereedschap-voor-terrarium-maken-voor-planten

Een terrarium maken voor planten doe je niet zonder de juiste benodigdheden. Je had natuurlijk al geraden dat je een glazen vaas of pot nodig hebt, wat aarde en een aantal plantjes, maar dat is nog niet alles. De volgende spullen heb je in ieder geval nodig:

  • Een glazen pot, vaas, bol of fles. Zorg ervoor dat de opening ruim genoeg is, zodat de planten hier doorheen kunnen;
  • Hydrokorrels, kiezelstenen, grind of grove stenen;
  • Actieve houtskool;
  • Potgrond voor kamerplanten;
  • Planten die weinig onderhoud nodig hebben, zoals cactussen, varens, fluweelplanten, venushaar, vetplantjes of vleesetende planten. Idealiter blijven de planten klein;
  • Mos;
  • Een kurk waarmee je het terrarium af kunt sluiten;
  • Decoratie als schelpen, beeldjes, grotere stenen, etc.;
  • Gereedschap zoals een pincet, stokjes, schepjes of lepels.

Misschien heb je bepaalde benodigdheden zoals een glazen pot, potgrond en de gereedschappen nog wel in de kast staan. Andere benodigdheden zoals hydrokorrels, mos en actieve houtskool zijn misschien wat moeilijker te vinden. Online is alles echter vrij eenvoudig bij elkaar te verzamelen. Wij hebben een lijstje gemaakt met wat product suggesties:

Een glazen pot voor een terrarium kopen

Je kunt eigenlijk iedere glazen pot kiezen die je mooi vindt. Wij vinden de terrarium pot van Bol.com erg mooi en geschikt om mee te werken. De opening is namelijk niet te klein, waardoor je er makkelijk bij kunt. Een pot met een hele kleine opening kan erg lastig schoon te maken zijn als het glas van binnen vies wordt. Wat ook erg mooi kan zijn in je interieur is een geometrisch glas terrarium. Daar heb je verschillende vormen van. (let op: de geometrische pot op de afbeelding is niet af te sluiten)

Actieve houtskool kopen

Actieve houtskool is niet altijd even makkelijk te vinden. Je kunt dit soort potten soms bij de bouwmarkt vinden, maar het handigste is om het gewoon online te bestellen. Je vindt ze vaak bij aquarium winkels.

De bodem voor het Terrarium: Hydrokorrels, potgrond, mos

De hydrokorrels gaan vaak per zak van 10 liter. Je kunt ook een kleine hoeveelheid bestellen (schep), maar dat is bijna net zo duur als een grote zak. Dus wij gaan voor de grote zak en maken gewoon nog een terrarium!

Een handig pincet

Een keukenpincet is handing om te gebruiken als gereedschap. En als je terrarium af is, heb je er nog wat aan in de keuken!

Stap 3: Een schone lei

Schoon-terrarium

Als je alle benodigdheden hebt verzameld, kun je beginnen met een terrarium maken voor planten. Begin met het grondig schoonmaken van de glazen pot die je wilt gebruiken als basis.
Je kunt de pot het best schoonmaken met water en zeep en vervolgens goed afdrogen met een schone handdoek.

Het schoonmaken van de pot klinkt als zo'n klusje dat je gemakkelijk over kunt slaan, maar dat is niet het geval. Een niet schoongemaakte pot kan het eco-systeem namelijk flink verstoren, waardoor je planten niet lang zullen overleven.

Stap 4: De eerste drie basislagen

De-drie-basislagen

Zodra de glazen pot brandschoon is, begin je met het maken van de eerste basislagen. Deze lagen hebben écht een functie binnen het terrarium en zijn dus ontzettend belangrijk. Een terrarium maken voor planten kan niet zonder dat je begint met deze lagen.

  • De eerste laag bestaat uit de grove stenen, kiezelstenen, hydrokorrelsof het grind. Breng een dunne maar gelijkmatige laag aan over de bodem van de pot. Deze laag dient als drainage en zorgt ervoor dat overtollig water afgevoerd kan worden;
  • Verkruimel vervolgens de actieve houtskool en verspreid deze over de eerste laag. De actieve houtskool is je tweede laag. Deze laag zorgt ervoor dat bacteriĂ«n, schimmels en vieze geurtjes niet in de pot binnendringen. Vooral wanneer je een gesloten terrarium gaat maken is deze laag dus erg belangrijk;
  • De laatste basislaag bestaat uit een strook mos. Bedek hiermee de overige twee lagen zodat de potgrond die je bij de volgende stap toe moet voegen niet tussen de kiezelstenen terecht komt.

Let op: Als de actieve houtskool wat jou betreft de kiezels voldoende afdekt, hoef je geen extra laag mos aan te brengen als je dat niet wilt.

Stap 5: De planten planten

Kleine-planten-planten

Bij de vorige stap heb je al kunnen lezen dat je nu de potgrond toe moet voegen. Dit kun je bovenop de actieve houtskool of bovenop het mos verspreiden. Zorg ervoor dat je gebruik maakt van voldoende potgrond, zodat de plantjes genoeg ruimte hebben om hun wortels te nestelen. Zodra de potgrond op zijn plek ligt, wordt het eindelijk tijd om de planten te planten. Haal ze hiervoor voorzichtig uit hun pot en schut extra aarde zoveel mogelijk van de wortels af. Laat de plantjes vervolgens voorzichtig in de pot glijden en plant ze in de aangebrachte potgrond.

Tip: Om het jezelf wat makkelijker te maken kun je bij het planten van de planten gebruik maken van een pincet en (koffie)lepeltje. Bevestig deze aan dunne bamboestokjes als ze niet toereikend zijn.

Extra tip: In principe kun je het beste planten gebruiken die klein blijven. Als je echter toch het gevoel hebt dat je planten te groot worden dan kun je ze uit het terrarium verwijderen en vervangen voor kleinere exemplaren.

Stap 6: Het eco-systeem aankleden

Het-terrarium-aankleden

Als de planten eenmaal staan heb je natuurlijk het belangrijkste onderdeel van een terrarium maken voor planten achter de rug. Mocht je het terrarium echter nog wat kaal vinden, kun je wat extra decoratie toevoegen. We hebben enkele ideeën voor je op een rijtje gezet:

  • Potgrond kun je met mos of mooie kiezelstenen afdekken;
  • Met kleine beeldjes kun je levensgrote standbeelden nabootsen;
  • Iets grotere stenen kunnen dienst doen als rotsen;
  • Gekleurde schelpen geven je terrarium een luxe uitstraling;
  • Takken zijn representatief aan bomen (maak de takken wel goed schoon voordat je ze in het terrarium zet).

Je kunt natuurlijk ook een kant en klaar pakket kopen voor je planten terrarium, dit overzichtje heeft leuke opties.

Stap 6: Nog een keer schoonmaken?

De-laatste-keer-schoonmaken

Wanneer je tevreden bent met de inhoud van je terrarium is het zaak om de binnenkant nog één laatste keer goed schoon te maken, zodat je van alle kanten goed kunt naar binnen kunt kijken.
Het schoonmaken van je terrarium kun je het beste doen met een kwastje, een droog stukje keukenpapier of met een droog sponsje. Om alle hoeken te bereiken, kun je het sponsje of het keukenpapier wederom vastmaken aan een bamboestokje.

Stap 7: De meest essentiële stap

Gesloten-terrarium-

Je terrarium maken voor planten zit er nu in principe op. Echter is deze laatste stap de meest cruciale. Je moet de planten namelijk voorzien van wat water, zodat ze in leven blijven. Bij een open terrarium doe je dit net als bij andere kamerplanten ongeveer wekelijks.

Bij een gesloten terrarium is het een iets ander verhaal. Hier giet je namelijk maar Ă©Ă©n keer water in voordat je hem afsluit en de planten hun gang laat gaan. Je kunt het best wat regenwater gebruiken. Zorg hierbij voor de perfecte balans en gebruik niet te veel, maar zeker ook niet te weinig water.
Als het de bedoeling is dat het terrarium uiteindelijk afgesloten wordt, is het belangrijk om het water enigszins te laten verdampen. Laat het terrarium daarom ongeveer Ă©Ă©n week open in de kamer staan. Houd de planten en de mate van condens gedurende deze periode goed in de gaten.

  • Als er na verloop van tijd geen lichte condens in de pot staat, heb je waarschijnlijk te weinig water toegevoegd.
  • Staat er na verloop van tijd veel condens in de pot dan heb je te veel water toegevoegd.

Is de week voorbij? Sluit dan de pot. In theorie zouden je planten het nu helemaal zelf moeten kunnen redden.

Tip: Als je na enige tijd toch weer condens in de pot ziet staan, kun je deze het best openmaken en een paar uur open laten staan. Overtollig water krijgt zo de kans om te verdampen.

Een terrarium maken voor planten is helemaal hip. Het leuke is natuurlijk ook dat je helemaal los kunt gaan en het hele terrarium naar eigen stijl in kunt richten. Hierdoor krijg je als het ware een unieke mini-tuin, maar dan in je huis.

Wil je ook graag een mini-tuin maken voor buiten? Lees dan ons artikel over het maken van je eigen fairy garden.

Wat zijn jouw ervaringen met het maken van een terrarium voor planten?

Zijn je planten hard op weg om de levensduur van de planten van David Latimer te overtreffen?

Laat het ons weten door een reactie te plaatsen onder dit bericht!