Je huis of je tuin opfleuren met originele zelfgemaakte plantenbakken is waarschijnlijk iets wat iedereen die een beetje creatief is en ook nog eens groene vingers heeft graag doet. Er zijn dan ook tal van manieren waarop je deze twee eigenschappen kunt combineren, om zo ontzettend mooie creaties te maken. Door deze leuke ideeën op je eigen manier te verwerken in jouw huis of in je tuinontwerp zorg je voor een unieke stijl die niemand je na kan doen.

Dus ben jij creatief en heb je groene vingers?

Laat je dan inspireren door al deze DIY-ideeën met vetplantjes. Ook als je niet zo creatief bent of als je geen groene vingers hebt is het de moeite waard om ze eens te bekijken. Wie weet kun je jouw ideeën wel laten uitvoeren door een creatieve vriend of vriendin, zodat er binnenkort toch leuke vetplantjes in jouw huis of tuin te vinden zijn. Daarnaast zijn vetplantjes ontzettend onderhoudsvriendelijk, waardoor bijna iedereen deze plantjes kan verzorgen. Zelfs als je geen groene vingers hebt moet dit lukken!

1. Een Ikea-tafel wordt een plantenbak

Ikea-tafel-met-vetplantjes

(Bron: Buzzfeed.com)

Je kent ze vast wel, die Ikea-tafeltjes die vrijwel iedereen wel ergens in huis heeft staan. De tafeltjes zijn ontzettend handig, maar zien er misschien wat saai uit. Gelukkig kun je ze heel makkelijk zelf opknappen met dit DIY-idee.

Ziet er gezellig uit toch? Het voordeel aan deze uitvoering is dat je de tafel, ondanks de kleine tuin in het midden, toch nog steeds als tafel kunt gebruiken. Wat je allemaal nodig hebt en hoe je deze leuke tuin van vetplantjes in je tafel kunt bouwen lees je hier!

2. Of een groen schilderij!

Ikea-tafel-met-vetplantjes

(Bron: Craftberrybush.com

Ook dit tweede idee kan gemaakt worden met diezelfde Ikea-tafel. De bouwtekeningen en het stappenplan vind je hier. Dit ontwerp is een tikkeltje moeilijker dan het eerste, maar daardoor zeker niet minder uitvoerbaar. Het leuke aan dit inspirerende idee is dat je de tafel helemaal omtovert tot een soort schilderij dat je, zoals het voorbeeld laat zien, op een kast kunt zetten maar je bijvoorbeeld ook eenvoudig op kunt hangen. Het neemt nauwelijks ruimte in beslag, dus ook in de kleinste kamertjes kun je met dit idee zorgen voor een beetje groen in huis.

3. Kabouterplantjes

Emmertjes-met-vetplantjes

(Bron: Discoverwedding.ru)

Hoe schattig zijn deze kleine vetplantjes in die net zo schattige emmertjes? Eigenlijk hoef je bij dit idee niet meer te doen dan de benodigdheden kopen en de vetplantjes in de emmertjes planten. Appeltje-eitje! De emmertjes kun je eigenlijk overal in huis en in de tuin kwijt. Op vensterbanken, in het midden van de tafel of op de balustrade van een terras of balkon. Daarnaast kunnen meerdere emmertjes zowel in groepjes als apart een erg leuk effect hebben.

4. Multifunctionele eierdoppen

Eierdopjes-met-vetplantjes

Als je genoten hebt van je zondagse eitje wordt het hoog tijd om de rest van de dag creatief aan de slag te gaan. Dit kan bijvoorbeeld met de eierdop waar je ei net nog in zat. Je kunt deze dopjes namelijk goed gebruiken voor een leuk DIY-idee. Het principe is eigenlijk een beetje hetzelfde als bij het idee met de emmertjes. Heel simpel om te maken en zowel leuk in groepjes als individueel. Je zult nu helaas wel een nieuw dopje moeten zoeken voor je volgende gekookte eitje.

5. Je naam in vetplantjes

Letter-van-vetplantjes

(Bron: www.flickr.com)

Een verticale tuin maken kan buiten of op het balkon op veel manieren. Maar wist je dat je ook binnen een verticale tuin kunt maken? Het volgende voorbeeld laat zien hoe je op een decoratieve manier met vetplantjes aan de slag kunt. Niet alleen kun je losse letters decoreren met vetplantjes, maar je kunt er ook woorden zoals home, love en live mee spellen. Ook je naam is een leuke optie. Ben je de woorden op een gegeven moment beu, dan hussel je de letters gewoon door elkaar totdat er een nieuw woord ontstaat. Je kunt deze plantenbakken op de kast zetten, maar bijvoorbeeld ook op een boekenplank.

6. Een tuin die je overal mee naartoe kunt nemen

Schrijfdoos-met-vetplantje

(Bron: www.novate.ru)

Een kleine tuin van vetplantjes kun je niet alleen in je huis of in je tuin ontwerpen, maar ook in objecten die je met je mee kunt nemen. Zo heb je altijd een beetje groen bij je.
Wat dacht je bijvoorbeeld van het idee om een pennenblik om te toveren met vetplantjes? Neem dit blik mee bij een vakantie in eigen land of als je een zakenreis hebt in een stad verderop.

Zo tover je die ongezellige hotelkamer in een handomdraai om tot je eigen plekje Natuurlijk moet je niet vergeten om het blik wel vaak genoeg open te maken, zodat de vetplantjes voldoende licht krijgen om te groeien.

7. Stropdassen waren nog nooit zo leuk

Stropdassen-met-vetplantjes

(Bron: www.blog.modcloth.com)

Wij hebben er persoonlijk niks mee; stropdassen… Tenminste, totdat we dit leuke DIY-idee zagen. Het leuke aan dit idee is dat de vetplantjes niet allemaal op gelijke hoogte hangen, waardoor het geheel een erg speelse uitstraling krijgt. Daarnaast kun je ook met de kleur van de stropdassen alle kanten op. Je kunt het zo gek maken als je zelf wil.

Heb je geen stropdassen in huis die je kunt gebruiken? Ga dan eens langs bij een kringloopwinkel. Hier hebben ze vast nog wel wat leuke stropdassen liggen die jij kunt gebruiken.

 8. Een kopje vetplant

Vetplantjes-in-mok

(Bron: www.womansday.com)

Er zijn ontelbare koffiemokken. De ene is egaal gekleurd en de andere heeft weer een leuk design. Naast dat je er uit kunt drinken, kun je een koffiemok ook gebruiken om mee te knutselen. De mok kan met gemak getransformeerd worden tot een klein tuintje, waar je meerdere vetplantjes bij elkaar kunt zetten. Je kunt hierbij kiezen voor vetplantjes met verschillende kleuren, maar ook voor vetplantjes die allemaal ongeveer dezelfde kleur groen hebben.

9. Een literaire tuin

Vetplantjes-in-boeken-2

(Bron: www.apartmenttherapy.com)

Wist je dat je met boeken veel meer kunt doen dan alleen lezen? Wat dacht je bijvoorbeeld van deze boeken, die zijn omgetoverd tot plantenbakken? Je kunt hiervoor boeken kiezen die iets voor je betekenen, maar ook boeken met leuke titels of illustraties zijn perfect voor dit idee. Daarnaast kun je ook meerdere boeken opstapelen. Ook dit geeft weer een heel ander effect! Hou er wel rekening mee dat de boeken niet té waardevol voor je zijn. Je kunt ze natuurlijk niet meer lezen als je ze eenmaal als plantenbak gaat gebruiken.

Hier lees je hoe je deze boeken om kunt bouwen.

10. Vetplanten aan de koelkast

vetplanten magneten

Hou je ook zo van een goed glas wijn bij het eten? Gooi de kurken van je wijnflessen niet weg! Je kunt er namelijk schattige magneetjes voor op de koelkast mee maken. Naast de kurken en magneetjes heb je natuurlijk kleine vetplantjes nodig, wat aarde, een mes en een lijmpistool. Binnen no time heb jij die wijnkurken omgetoverd tot een toffe toevoeging aan je keuken. Deze magneetjes zijn ook leuk om kado te geven, bijvoorbeeld aan iemand die van wijn én planten houdt!

Lees hier hoe je deze leuke magneetjes makkelijk zelf maakt.

11. Een terrarium met vetplanten

terrarium vetplantjes

Dit soort kleine geometrische plantenbakjes zijn moeilijk te vinden: maar we vonden ze hier!

Altijd al een terrarium willen hebben, maar hou je niet zo van dieren? Dan hebben wij de perfecte oplossing! Je kunt een vissenkom of zo'n hippe geometrische plantenbak namelijk eenvoudig omtoveren tot een klein tuintje van vetplantjes. Het leuke aan zo'n terrarium is dat je precies kunt zien hoe de verschillende lagen zijn opgebouwd. Zo kun je dus precies in de gaten houden hoe je vetplantjes het doen. En natuurlijk staat het ook gewoon heel gezellig in de kamer! Lees hier meer over hoe je je eigen planten terrarium maakt.

12. Zo sloom als een slak

Vetplantjes-in-slakkenhuis

(Bron: www.radmegan.com)

Om het volgende idee uit te werken moet je eerst lekker de natuur in voordat je kunt gaan knutselen. Je hebt namelijk slakkenhuisjes nodig. Als je deze gevonden hebt kun je er miniatuurtuintjes van maken. Je kunt hier hele kleine vetplantjes voor gebruiken, maar ook takjes zijn ideaal voor dit idee. Let er wel op dat je de slakkenhuisjes op strategische plekken neerlegt, zodat ze niet meteen kapot getrapt worden.

Naast slakkenhuisjes kun je hetzelfde idee toepassen in schelpjes. Heb je meteen een mooie gelegenheid om weer eens naar het strand te gaan.

13. Een tuinschilderij aan de muur

Vetplantjes-in-springvorm

(Bron: www.ruffledblog.com)

Om een grote muur op te fleuren wordt vaak gebruik gemaakt van schilderijen. Maar vetplantjes kunnen hier ook uitkomst bieden. Je kunt namelijk ontzettend leuke 3D-schilderijen maken met natuurlijke materialen, zoals steentjes, zand en vetplantjes. Om deze muurdecoratie te maken, kun je speciale ringen kopen, maar je kunt bijvoorbeeld ook springvormen gebruiken waar je normaal gesproken een taart in zou bakken. Let er wel op dat je een plaat van (plexi-)glas aan je springvorm monteert. Anders zal al je harde werk voor niks zijn geweest als je de decoratie op wilt hangen.

Zoals de voorbeelden laten zien kun je op een ontzettend creatieve manier aan de slag met vetplantjes. Wat je ook doet, deze plantjes komen altijd tot hun recht.  Hopelijk heb je veel inspiratie gekregen en sta je te trappelen om lekker te beginnen. Wij zijn erg benieuwd naar wat jullie ervan maken!

Op Vetplantjes.nl vind je nog meer informatie over vetplantjes (waar je ze kunt kopen, hoe je ze moet verzorgen en welke soorten vetplanten er zijn)

Direct bestellen kan ook: Je hebt ze al vanaf +/- 3 euro per stuk in huis

Welk idee uit deze lijst zou je zelf wel eens willen gaan proberen?

Deel het in een reactie!