Vol goede moed begin jij met het planten van je groenten, fruit en kruiden. Je verzorgt je planten goed en ziet ze langzaam groeien. Bij het oogsten blijkt de groei van de ene plant echter tegen te vallen in verhouding met de groei van de andere plant. De wortels zijn krom, terwijl de kolen letterlijk als kolen uit de grond schieten. Je snapt er niets van, totdat je naar de grond kijkt.
Zou de grondsoort invloed kunnen hebben op de kwaliteit van je groenten?
Ja, de grondsoort heeft absoluut invloed op de kwaliteit van je groenten, fruit en kruiden. Hoewel er verschillende grondsoorten zijn, is zandgrond een van de grondsoorten die veel voorkomt. Deze grond heeft voor- en nadelen en kan vaak wel wat verbetering gebruiken. Hoe de zandgrond verbeteren voor de moestuin in zijn werk gaat lees je in dit artikel.

De grondsoort van de moestuin bepalen

Grondsoort-bepalen
Over het algemeen kun je de grondsoorten in Nederland indelen in drie groepen. Je hebt zand, leem en klei. Er zijn echter ook een aantal tussenvormen waarbij de grond bestaat uit een combinatie van twee van de drie groepen, zoals bij leem-zand of leem-klei het geval is.
Om te bepalen welke grondsoort jouw tuin heeft, kun zelf een bodemonderzoek uitvoeren door de grond goed te bestuderen. Je kunt er echter ook voor kiezen om het bodemonderzoek uit te laten voeren door specialisten.
Bij een bodemonderzoek wordt een monster van de grond uit de tuin bekeken, geanalyseerd en getest op een aantal factoren. Denk hierbij aan de pH-waarde, de hoeveelheid voedingsstoffen, de structuur en de aanwezigheid van eventuele metalen of schadelijke stoffen.
Naast een bodemonderzoek kun je vaak ook al veel over de grond vertellen door er goed naar te kijken. Door je ervaringen met de grond van jouw moestuin naast de verschillende eigenschappen van een bepaald type grond te leggen, kom je vaak al een heel eind. Voordat we dieper ingaan op de verschillende manieren waarop je een zandgrond kunt verbeteren gaan we wat dieper in op de kenmerken van de drie grondsoorten.

Wat houdt een moestuin op zandgrond precies in?

Zandgrond
Een zandgrond bestaat volledig uit zand en is daardoor erg los wat betreft structuur. Dit zorgt voor een aantal typische eigenschappen. We sommen ze voor je op:

  • De grond warmt snel op, waardoor deze vroeg in het voorjaar al bewerkt kan worden;
  • Zand is vrij licht, waardoor de grond het hele jaar door gemakkelijk te bewerken is;
  • Door de structuur van de zandkorrels worden water en voedingsstoffen slecht vastgehouden en makkelijk doorgelaten;
  • De grond koelt snel af bij bijvoorbeeld vroege vorst of nachtvorst.

Wat houdt een moestuin op leemgrond precies in?

Leemgrond
Leemgrond lijkt qua structuur tussen kleigrond en zandgrond in te zitten. Het is compacter dan zand, maar losser dan klei. De eigenschappen die horen bij leemgrond zijn als volgt:

  • Leemgrond houdt vocht en andere stoffen relatief makkelijk vast. Aan mineralen is dus nooit een gebrek;
  • Door de compactheid van de grond is deze niet erg luchtdoorlatend.

Wat houdt een moestuin op kleigrond precies in?

Kleigrond
Kleigrond is van de drie grondsoorten die in dit artikel beschreven worden het meest compact. Kleigrond heeft erg veel weg van normale klei zoals we die kennen en gebruiken als we bijvoorbeeld boetseren. De eigenschappen van kleigrond staan hieronder op een rijtje:

  • Kleigrond bevat over het algemeen veel voedingsstoffen die voor een goede kwaliteit van je groenten, fruit en kruiden zorgen.
  • Klei is over het algemeen zwaar en vast. Hierdoor duurt het lang voordat de grond in het voorjaar helemaal is opgewarmd en bewerkt kan worden;
  • De structuur van kleigrond zorgt ervoor dat er veel water vastgehouden wordt;
  • Kleigrond bevat van nature weinig organische stoffen.

De zandgrond verbeteren voor de moestuin van je dromen: 5 methoden uitgelegd

Moestuin aanleggen
We gaan weer even terug naar de zandgrond. Na het lezen van de verschillende eigenschappen van zandgrond, kleigrond en leemgrond vraag je je misschien af waarom je überhaupt een moestuin zou moeten beginnen op zandgrond. De meeste eigenschappen klinken alsof ze een nadelig effect zullen hebben op je moestuin en de positieve effecten lijken in verhouding klein. Hoewel we dit niet kunnen ontkennen, is het absoluut geen goede reden om de moestuin maar helemaal achterwege te laten. De zandgrond verbeteren voor de moestuin zorgt er immers voor dat je de negatieve eigenschappen af kunt zwakken en om kunt zetten tot positieve punten. Hierdoor kun je toch prima een moestuin aanleggen, zelfs op een zandgrond.
De zandgrond verbeteren voor de moestuin van je dromen zal zich logischerwijs voornamelijk richten op het verbeteren van de structuur van het zand. Als de grond immers beter in staat is om water en voedingsstoffen vast te houden zal de kwaliteit van de groenten, het fruit en de kruiden ook verbeteren. Er zijn over het algemeen vijf methoden waarop je de zandgrond van je moestuin kunt verbeteren. We gaan dieper in op deze methoden en vertellen je welke positieve gevolgen ze hebben op de grond van je moestuin.

1. De moestuin bemesten met compost

Bemesten met compost
De grond van de moestuin bemesten kan in principe nooit kwaad. Niet alleen bij een zandgrond, maar ook bij een klei- of leemgrond zorgt het ervoor dat de hoeveelheid humus (de delen van organische stoffen die maar langzaam afbreken) in de grond toeneemt. Je kunt echter wel onderscheid maken in het bemesten met kunstmest of met compost. Bij een zandgrond gaat onze voorkeur uit naar dit laatste.
De reden hiervoor is dat compost bestaat uit organische stoffen die het bodemleven verbeteren. Er worden bijvoorbeeld meer wormen en insecten aangetrokken en de hoeveelheid humus neemt zoals gezegd toe. Een tweede voordeel van compost is dat het veel vocht vasthoudt. De wortels van de planten in je moestuin zijn zo ook in een zandgrond in staat om voldoende vocht en voedingsstoffen op te nemen.
Compost kun je het best voor het zaaien aan de grond toevoegen. Zorg er wel voor dat je de grond goed mengt met de compost door deze bijvoorbeeld om te scheppen.
Wist je trouwens dat het heel eenvoudig is om zelf een compostbak te maken? In het artikel ‘Een compostbak maken: 7 handige DIY instructies voor de beste bakken‘ lees je er alles over!

2. Extra kalk toevoegen aan het zand

Kalk strooien
Naast compost toevoegen kun je er ook voor kiezen om een extra laag kalk over de grond te verdelen. De kalk kan het beste toegevoegd worden voordat je begint met het zaaien van planten. Dit voorkomt dat je plekjes overslaat, omdat deze overschaduwd worden door de grote bladeren van je groenten.
Kalk zorgt ervoor dat de zuurtegraad van de grond afneemt, waardoor de grond luchtiger wordt. Daarnaast heeft kalk als eigenschap dat het zandkorrels met elkaar verbindt, waardoor de grond een compactere structuur krijgt. Vocht en voedingsstoffen worden hierdoor beter opgenomen. En hoe meer voedingsstoffen jouw groenten, fruit en kruiden krijgen, hoe beter ze zullen groeien.

3. Een laag mulch toevoegen

Mulch
De zandgrond verbeteren voor de moestuin kan niet alleen door het toevoegen van compost, maar ook door het toevoegen van een laag mulch. Nu vraag je je wellicht af wat het verschil precies is tussen compost en mulch. Het bestaat immers allebei uit organisch materiaal. Het zit hem echter in de samenstelling. Mulch bestaat voornamelijk uit tuinafval (bladeren, gemaaid gras, houtsnippers) terwijl compost een combinatie is van tuinafval en GFT-afval (groenteschillen, eierdoppen).
Mulch zorgt er net als kalk voor dat de zuurtegraad van de grond daalt. Daarnaast heeft de toevoeging van mulch als voordeel dat er minder onkruid groeit en dat de planten in je moestuin beschermd worden tegen kou én tegen warmte. Vocht dat in de grond zit verdampt minder snel, terwijl de kou door de toevoeging van mulch niet bij de wortels kan komen. Idealiter voeg je de mulch pas toe als de planten hun kopje boven de grond uit hebben gestoken.

4. Het toevoegen van bentoniet

Bentoniet
Als je een kat hebt, heb je vast al wel eens gehoord van bentoniet. Kattenbakvulling wordt hier namelijk vaak van gemaakt, maar wist je dat de zandgrond verbeteren voor de moestuin ook uitstekend kan met bentoniet? We zullen je iets meer over dit product vertellen.
Bentoniet is eigenlijk niets meer dan kleine kleimineralen afkomstig uit gesteenten. Door deze aan de zandgrond van je moestuin toe te voegen zorg je ervoor dat er een nieuwe structuur kan ontstaan. De kleimineralen vormen in de grond namelijk een verbinding met de aanwezige humus, waardoor de structuur compacter wordt. Je zult inmiddels wel begrepen hebben dat dit ervoor zorgt dat de grond vocht beter vasthoudt en dat voedingsstoffen beter opgenomen worden. Hierdoor zullen je planten ongeacht het feit dat ze in een zandgrond staan, uitstekend groeien.

5. Bewatering

Planten water geven
Het is misschien wat voor de hand liggend, maar zorgen voor een goede bewatering is ook een onderdeel van de zandgrond verbeteren voor de moestuin. Vooral in de zomer en gedurende droge periodes is dit absoluut een van je topprioriteiten.
Het verbeteren van de bewatering kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je ervoor kiezen om het heel simpel te houden en eens in de zoveel tijd met de gieter alle planten even na te lopen, maar je kunt het ook iets uitgebreider doen en een irrigatiesysteem aanleggen. Er zijn verschillende methoden die uiteenlopen van heel simpel naar redelijk complex. Het voordeel van het aanleggen van een irrigatiesysteem is dat de bewatering vrijwel automatisch gaat.
Let wel op! Hoewel een zandgrond water snel afvoert is het niet de bedoeling dat je de planten in je moestuin te veel water geeft. De constante toevoer van water zorgt er namelijk voor dat een plant niet diep in de grond zal wortelen. Dit is immers nergens voor nodig, omdat al het water van boven komt.
 
Zandgrond in de moestuin hoeft helemaal geen groot probleem te zijn en zou je zeker niet mogen weerhouden bij het aanleggen van een moestuin. De zandgrond verbeteren voor de moestuin kan op verschillende manieren. Deze leveren allemaal op hun eigen manier een bijdrage in het beter vasthouden van water en het beter opnemen van voedingsstoffen. Precies waar het bij het verbeteren van zandgrond voor de moestuin om draait.
Wat doe jij allemaal om de zandgrond van je moestuin te verbeteren?
Laat het weten door een reactie te plaatsen onder dit bericht!