Het Afrikaantje (Tagetes) is een plant welke je regelmatig tegenkomt in bont gekleurde borders en rondom moestuinen. De mooie gele tot oranje bloemen kun je haast niet over het hoofd zien. Afrikaantjes zaaien in de volle grond is dan ook iets wat regelmatig gebeurt, maar hoe doe je dat nu op de juiste manier?
In dit artikel zullen we je alles uitleggen over het Afrikaantje. Je maakt kennis met zijn bijzondere eigenschappen en uiteraard vertellen we hoe jij het beste Afrikaantjes kunt zaaien.

Afrikaantje of Mexicaantje?

Bloem-van-een-Afrikaantje
Velen denken dat het Afrikaantje (Tagetes) uit Afrika afkomstig is, maar niets is minder waar. De plant is afkomstig uit Midden-Amerika en heeft het voornamelijk naar zijn zin in Mexico.
Vanuit dit land werd het Afrikaantje door Spanjaarden meegenomen naar Europa, om hier vervolgens geïntroduceerd te worden. Deze introductie vond plaats aan het einde van de 16e eeuw met de varianten Tagetes patula en Tagetes erecta. Vandaag de dag zijn er talloze soorten Afrikaantjes te verkrijgen en groeien de planten in Europa, in Afrika én in Azië in het wild.
Maar waar komt dan de naam Afrikaantje dan vandaan?
In de eerste dagen van het Afrikaantje in Europa, werd de plant vooral gezien in Spanje. Wat specifieker: in de tuinen van de Moren die zich in Spanje hadden gevestigd. Moren waren afkomstig uit Afrika en men denkt dat de plant om die reden de naam Afrikaantje heeft gekregen.
Momenteel worden er in Afrika veel verschillende soorten Afrikaantjes geteeld voor de consumentenmarkt en komen er nu dus ook veel Afrikaantjes echt uit Afrika.

Het Afrikaantje: de gewasbeschermende plant

Afrikaantjes-als-gewasbescherming
Zoals eerder gezegd vind je de plant veelal in borders en in de buurt van moestuinen terug. Dit is niet alleen omdat het een leuke en taaie plant is, er is namelijk nog een reden.
De reden waarom mensen vaak Afrikaantjes in de tuin zetten, is door het beschermende karakter van de plant. Zo verspreidt de plant een specifieke geur waar insecten niet zo dol op zijn. Hierdoor blijven insecten bij de plant uit de buurt.
Ook onder de grond bewijst het Afrikaantje zijn nut. Aaltjes zijn een ware plaag voor planten. Aaltjes zijn microscopisch kleine organismen die zich vestigen op de wortels van planten. Hierdoor worden de planten ziek en kan er bodemmoeheid ontstaan. Welke rol speelt het Afrikaantje hierbij? Aaltjes houden niet van de wortels van het Afrikaantje. Hierdoor blijven ze uit de buurt. Vanuit de wortels geeft het Afrikaantje namelijk stoffen af waar het aaltje van opleeft, maar daarna ook sterft.
Door deze nuttige eigenschappen wordt het Afrikaantje vaak toegepast als natuurlijke en milieuvriendelijke gewasbescherming. Afrikaantjes zaaien in de volle grond van jouw border is dus ook nog eens goed voor de planten eromheen!

Afrikaantjes zaaien in de volle grond

Wil je Afrikaantjes in je border? Dan is het goed om te weten hoe Afrikaantjes zaaien in de volle grond in zijn werk gaat. Hieronder zul je stap voor stap lezen wat je moet doen en waar je op moet letten bij het planten van Afrikaantjes. Zo weet je zeker dat je in de prachtige bloeiperiode, half juni tot eind oktober, optimaal van ze kunt genieten.

Stap 1: Bepaal waar je de Afrikaantjes wilt

Afrikaantjes-in-een-tuin
Bij iedere plant is het goed te bedenken waar je hem wilt voordat je gaat planten. Nu is het bij het Afrikaantje misschien goed om eens extra te letten op de plaatsing van deze plant.
Dit raden we aan, omdat je wellicht optimaal kunt genieten van Afrikaantjes wanneer je ze ook nog eens ergens kunt planten waar hun nuttige eigenschappen tot hun recht komen.
Wanneer je bijvoorbeeld rozen plant in de tuin, kun je hierbij in de buurt Afrikaantjes planten. Rozen zijn namelijk gevoelig voor onder andere bodemmoeheid wanneer ze een lange tijd op dezelfde plaats staan. Zoals eerder gezegd ontstaat deze moeheid onder andere door de aaltjes. Het Afrikaantje kan zodoende helpen om jouw rozenstruik vrij te houden van deze plantenziekte.
Daarnaast zijn Afrikaantjes ook handig wanneer je een moestuin hebt. Je kunt ze dan het beste om de rand van de moestuin planten. Zo vorm je als het ware een natuurlijke barrière tegen aaltjes.
Wat natuurlijk ook kan is het Afrikaantje gewoon gebruiken voor zijn prachtige bloesem en hem in je border planten. Houdt er bij deze keuze wel rekening mee dat de plant zo'n 20 tot 80 centimeter hoog kan worden. Aan te raden is het dan ook om het Afrikaantje in het midden of achterin de border te zaaien.
Tip 1: Ga je voor Afrikaantjes die je moestuin moeten beschermen tegen aaltjes? Of juist je rozen mooi moeten houden? Ga dan bij voorkeur voor de soort Tagetes patula. Deze soort staat erom bekend de beste bescherming tegen aaltjes te bieden.
Tip 2: Ga je Afrikaantjes zaaien voor in de border? Zaai deze dan op verschillende plekken. Dit geeft niet alleen een speels effect, maar zo hebben meer planten baad bij de beschermende eigenschappen van het Afrikaantje.

Stap 2: Weet wanneer je kunt zaaien

Zaadjes-van-het-Afrikaantje
Afrikaantjes zaaien in de volle grond kan niet op ieder moment in het jaar. Dit had je waarschijnlijk al wel verwacht. Zo is het zaadje van het Afrikaantje erg gevoelig voor vorst.
Wanneer je het beste kunt zaaien is een discussiepunt zo vonden wij. Er wordt gezegd dat je vanaf half maart in de volle grond kunt zaaien, maar door de gevoeligheid voor vorst zou je dit juist pas na half mei moeten doen. Er kan namelijk tot halverwege mei nog sprake zijn van nachtvorst. Dit komt niet vaak voor, maar wanneer het wél vriest kun je je prachtige Afrikaantjes wel vergeten.
Aan te raden is het dus om in ieder geval te wachten tot de vorstperiode voorbij is. Dan kun je er zeker van zijn dat de Afrikaantjes het naar hun zin hebben en zullen ze ontkiemen en groeien.
Tip: Wil je toch al eerder beginnen met zaaien? Het is wel mogelijk om de Afrikaantjes in een tunnelkas of koude bak te zaaien. Op die manier houd je ze beschermd tegen de vorst. Wanneer de vorstperiode voorbij is kun je de plantjes vervolgens in de volle grond zaaien.

Stap 3: Het zaaien kan beginnen

zaden-van-Afrikaantje-op-een-hand
Afrikaantjes in de volle grond zaaien is geen lastige klus. Het Afrikaantje is namelijk niet zo'n lastige plant. Wel houdt hij van zon en als het even kan is het voor de groei van de plant beter om niet helemaal in de schaduw te staan.
Ook qua grondsoort is het Afrikaantje geen veeleisende plant. Wel heeft hij het wat minder naar zijn zin in zware grond. Zeker wanneer je de plant wilt zaaien is dit lastiger in te zware grond. Buiten dat zijn er weinig eisen waar het Afrikaantje wil dat zijn plek in de tuin aan voldoet.
Het zaaien hoeft niet in bepaalde rijen en op een bepaalde diepte. Je kunt de zaadjes gewoon over de gewenste plek verspreiden. Let er wel op dat de zaadjes nogal aan elkaar vast kunnen blijven zitten. Een klont met zaadjes zal niet optimaal groeien, dus haal ze zo veel mogelijk uit elkaar.
Wanneer je de zaadjes hebt verspreid over de bodem dek je ze heel licht toe met een laagje aarde. Tot slot hoef je er alleen maar voor te zorgen dat de grond niet te droog wordt en doet het Afrikaantje de rest.

Stap 4: De verdere verzorging van het Afrikaantje

Jong-Afrikaantje
Na het zaaien van de Afrikaantjes is het dus zaak de grond vochtig te houden. De zaden zullen snel ontkiemen en je zult dan ook binnen enkele dagen de eerste plantjes boven de grond uit zien steken. Waar het ontkiemen snel gaat, gaat de groei van de plant verder relatief langzaam.
Bescherm de jonge plantjes daarom tegen onkruid en zorg ervoor dat ze alle rust en tijd hebben om goed te kunnen groeien.
Wanneer de plant groot is en zijn bloeiperiode heeft bereikt, is het goed om de oude bloemen te verwijderen. Op die manier kun je ervoor zorgen dat de bloei zo lang mogelijk door kan gaan. Er wordt immers geen energie weggegeven aan bloemen die het eigenlijk al niet meer doen.

Korte samenvatting

Het Afrikaantje is dus een zeer nuttige plant voor in de tuin. Daarnaast is het ook nog eens een mooie plant die in veel verschillende variaties voorkomt. Hierdoor is er altijd wel een soort welke bij jou en jouw tuin past.
Afrikaantjes zaaien in de volle grond is zeker mogelijk, maar houd daarbij wel rekening met het weer. Zo zijn de zaadjes van een Afrikaantje erg gevoelig voor vorst. Idealiter zaai je dus pas wanneer de vorstperiode voorbij is. Om echt zeker te zijn dat de Afrikaantjes niet doodgaan, zaai je ze in de volle grond pas vanaf half mei.
Wil je toch eerder Afrikaantjes zaaien? Zaai ze dan binnen in een kas of koude bak. Hier kunnen ze al vele malen eerder gezaaid worden en zo heb je wel wat langer plezier van je planten.
Waar je ook plant, zorg er te allen tijde voor dat de grond goed vochtig blijft. Het Afrikaantje kan niet goed tegen te droge grond, ook niet wanneer deze zich heeft ontwikkeld tot volwassen plant.

Afrikaantjes zaaien in de volle grond: ben jij het van plan?
Deel jouw ervaringen en ideeën in de reacties hieronder!