Met hangplanten kun je jouw woning helemaal opfleuren en nóg gezelliger maken. Planten brengen immers leven in huis. Tijdens de donkere winterdagen fleuren planten je woning op, en in de lente en de zomer zorgen ze voor een extra zonnig gevoel. Kortom: er is geen reden om géén planten in huis te zetten.

Je hebt vast al wel één of meerdere planten in huis staan, hoe klein of groot dan ook. Maar heb je er weleens aan gedacht dat er ook hele mooie planten zijn die je op kunt hangen? Zo'n hangplant in huis is hartstikke mooi en net weer even iets anders dan de ‘gewone' plant die in een pot staat.

Om je te laten zien hoe gaaf hangplanten zijn, laten we je in dit artikel 14 hangplanten voor binnen zien! Kun je mooi inspiratie opdoen voor jouw eigen woning.

Hangplanten voor binnen

We hebben allemaal wel een plant in huis staan, maar een hangplant zie je een stuk minder vaak. Daarom is zo'n plant een echte eyecatcher in jouw interieur! Lees snel verder en doe inspiratie op met onze 14 hangplanten voor binnen.

1. Lipstickplant ‘rasta'

Lipstick plant

De Latijnse naam van deze plant is Aeschynanthus Radicans. Maar dankzij de rode bloemen die aan deze plant groeien, wordt hij ook wel lipstickplant genoemd. De bladeren en bloemen van deze plant hangen mooi af.
De bladeren lijken wat op dreadlocks, vandaar dat deze lipstickplant ‘rasta' wordt genoemd. Deze hangplant is met zijn bijzondere bladeren en bloemen een echte blikvanger in huis!

Deze plant stelt niet veel eisen en past daardoor eigenlijk in elke woonkamer. De lipstickplant houdt van licht maar kan ook prima op een wat minder lichte plaats groeien. Met ongeveer één keer per week wat water is de lipstickplant tevreden.

2. Tillandsia

Luchtplant

(Bron) | De Tillandsi is in 10 verschillende soorten te verkrijgen voor € 25 – €35 per 10 stuks.

De Tillandsia wordt ook wel ‘luchtplant' genoemd. In het rijtje ‘hangplanten voor binnen‘ is dit misschien wel één van de meest bijzondere! Omdat de Tillandsia namelijk zo goed als geen wortels heeft, kun je hem in diverse potten of schalen zetten zonder potgrond.

Daardoor kun je met deze plant hele bijzondere versieringen maken voor in huis, zoals bijvoorbeeld op bovenstaande afbeelding te zien is. Er zijn allerlei verschillende soorten van deze luchtplant. Sommige soorten hebben groene bladeren en andere soorten hebben mooi gekleurde bladeren.

Deze bijzondere hangplant is ook nog eens makkelijk te verzorgen. Je hoeft hem alleen af en toe te besproeien met water. In de zomer is één keer per week voldoende, in de winter is één keer per twee weken zelfs al voldoende.

3. Tradescantia

Vaderplant

Deze prachtige, volle hangplant is de Tradescantia. Hij wordt ook wel vaderplant genoemd. De mooie bladeren van deze plant worden vaak paars of rozerood, maar soms zit er ook een vleugje zilver of goud op. De bloemen van de Tradescantia zijn paars, wit of roze. Maar eigenlijk zijn het de bladeren met hun verschillende kleuren die deze plant zo bijzonder maken.

De Tradescantia is een gemakkelijke, sterke plant. Zowel in het licht als in de halfschaduw groeit hij goed en hij heeft niet veel water nodig. Tussen de gietbeurten door mag deze plant zelfs een beetje indrogen.

4. Rhipsalis

Rhipsalis

De vierde plant in ons rijtje hangplanten voor binnen is de Rhipsalis. Deze plant wordt ook wel rotskoraal of koraalcactus genoemd en is dankzij zijn lange bladeren erg leuk als hangplant. De Rhipsalis is een unieke verschijning in huis. Deze plant is er in verschillende soorten en de bladeren variëren van dun en breed tot lang, rond en krullend. Zijn bijnaam dankt deze hangplant aan de bladeren. Deze lijken namelijk bij sommige soorten namelijk koraal. In de winter kan de Rhipsalis kleine witte bloemetjes krijgen.

Extra pluspunt: de Rhipsalis zou een kalmerende, stress verminderende werking hebben!

Deze hangplant groeit het beste in schaduw of halfschaduw. Hij is erg gevoelig voor te veel vocht. Geef hem daarom regelmatig water, maar niet te veel. De grond mag tussen de gietbeurten opdrogen.

5. Chinees lantaarnplantje

Chinese lantaarnplant

(Bron) | De Chinese lantaarnplantjes kan je ook bij Bol.com bestellen.

Hij dankt zijn bijnaam aan zijn prachtige rozerode bloemen, die doen denken aan oosterse lantaarns. We hebben het over de Ceropegia Woodii. De stengels van deze hangplanten zijn erg dun en lang en hangen mooi naar beneden. De hartvormige bladeren aan deze stengels hebben allemaal een ander patroon en zijn grijsgroen met soms een beetje rozerood. Wie deze plant in huis hangt, zal daar gegarandeerd veel complimentjes over krijgen!

Het Chinese lantaarnplantje is een vetplant en verlangt dus weinig water. Wel heeft deze plant veel zonlicht nodig.

6. Hoya Bella

Hoya Bella

(Bron) | Deze populaire hangplant is online te koop ( echter zoals je kunt zien wel prijzig )

De Hoya Bella wordt ook wel kleine wasbloem genoemd. Vanwege zijn stervormige, witte bloemen met roze hartjes is deze plant erg populair onder de hangplanten voor binnen. De groene bladeren en de bloemetjes van de kleine wasbloem draperen prachtig langs de pot wanneer je deze in huis ophangt. De bloemtrossen van deze plant zijn erg bijzonder. Het lijkt soms wel of de bloemetjes van was gemaakt zijn!

Deze plant heeft veel licht nodig, maar hij houdt niet van direct zonlicht. Zorg ervoor dat de wortels niet in vochtige grond komen te staan.

7. Erwtenplant

Erwtenplant

(Bron) | Deze schattige hangplant is een aanwinst voor elk interieur; bestellen kan bijvoorbeeld hier

Dit is de Senecio Rowleyanus, oftewel erwtenplant. In het Engels wordt deze plant ‘string of pearls' genoemd, wat wij eigenlijk veel charmanter vinden klinken dan erwtenplant. Je kunt waarschijnlijk wel raden waarom we de plant in Nederland erwtenplant noemen. De kleine groene bolletjes die eraan groeien lijken op, inderdaad, erwten. Deze hangplanten zien er supergezellig uit in je interieur als je het ons vraagt!

Daarnaast is deze plant ook gemakkelijk in de verzorging. Hij hangt graag in het licht, maar liever niet in de volle zon. In de zomer heeft hij regelmatig wat water nodig, maar in de winter kan hij prima een tijdje zonder.

8. Hedera

Hedera

(Bron) | De klimop is de bekendste, een sfeervolle plant die je al vanaf €10 thuis hebt hangen.

De Hedera is waarschijnlijk de bekendste in ons lijstje met hangplanten voor binnen. Dit is namelijk de klimop. Klimop kun je buiten tegen de schutting plaatsen als klimplant, maar je kunt een klimop ook binnen als hangplant gebruiken. En kijk eens hoe mooi de takken en bladeren naar beneden gedrapeerd worden. Op deze foto staat de klimop in een pot. Kun je je voorstellen hoe mooi het effect zal zijn als je hem ophangt?!

De klimop houdt van water. Het is daarom belangrijk dat de grond altijd een beetje vochtig is. Daarnaast kun je hem het beste ophangen op een plaats met schaduw of halfschaduw.

9. Scindapsus Pictus

Scindapsis

(Bron) | Een prachtige luchtzuiverende hangplant, overweeg je er een? Hij is te bestellen.

Deze plant is ook wel bekend onder de naam Epipremnum. De Scindapsus Pictus kenmerkt zich door zijn zilvergrijze bladmotief. Naast het feit dat deze plant mooi is, heeft hij ook een functie: hij zuivert namelijk de lucht in huis! Een echte win-win situatie als je deze plant in huis haalt dus.

Deze plant hangt het liefst op een plek met veel licht of halfschaduw, maar liever niet in direct zonlicht. Daarnaast is het belangrijk dat de grond altijd een beetje vochtig is.

10. Dischidia Nummularia

Dischidia

(Bron) | De Dischidia is een aanvulling voor elke woonkamer en je hebt hem nu zelf al in huis v.a. €25,- per 2!

De Dischidia Nummularia valt zeker op in huis. Kijk eens naar die volle bos groene bladeren! Met een beetje geluk komen er zelfs kleine, witte bloemetjes aan. De plant wordt in het Nederlands ook weleens mierenplant genoemd. Deze plant heeft regelmatig water nodig maar tussen de gietbeurten door mag de grond wel wat opdrogen. Hij hangt graag in het licht maar kan niet tegen direct zonlicht.

De Dischidia kan je ook in glas bestellen zie bijvoorbeeld deze; 

11. Pilea Glaucophylla

Pilea

(Bron) | Meer van dit soort schattige planten uit de pannekoeken familie? Kijk dan eens hier.

Deze mooie hangplant behoort tot de Pilea familie, van de welbekende pannenkoekenplant. Vanwege de platte, ronde blaadjes die aan pannenkoeken doen denken worden deze planten zo genoemd. Deze plant wordt ook wel ‘kanonneerplant‘ genoemd. Zijn bloemetjes kunnen namelijk bij contact met regen het stuifmeel wegschieten als een soort kleine kanonnetjes.

De plant staat het liefst in schaduw of halfschaduw en heeft regelmatig water nodig.

12. Aeschynanthus Japhrolepis

Japhrolepis

(Bron) | Enthousiast over de Japhrolepis? Bestel hem dan bijvoorbeeld bij Plantje.nl

De Aeschynanthus Japhrolepis is een variant van de lipstickplant. Met zijn lange, dunne takken met fijne blaadjes is deze plant erg mooi in huis. In de zomermaanden kunnen er oranje, roze of rode bloemetjes aan de plant groeien.

De plant hangt graag in het licht. Pas op met te veel water geven: hier is deze plant erg gevoelig voor. Wanneer de grond droog is, kun je de plant weer water geven.

13. Peperomia Prostrata

Peperomia prostata

(Bron) | Te gek voor bijvoorbeeld in de vensterbank of keuken, wij vonden hem hier.

Een andere mooie hangplant uit de peperfamilie is de Peperomia Prostata. Deze plant heeft blaadjes met een apart printje erop. De takken van de plant kunnen flink groeien, waardoor je een erg mooie hangplant krijgt. We zien hem op deze foto in een pot staan, maar hangend zal hij nog beter tot zijn recht komen!

Ook deze peperplant is makkelijk te verzorgen. Met slechts één keer per week water en een plaatsje in het licht is hij tevreden.

En, wat denk je? Ga jij wat hangplanten in huis hangen? Met hangplanten creëer je een bijzonder effect in huis en gebruik je je ruimte ook nog eens heel effectief. Daarnaast zijn hangplanten voor binnen natuurlijk ook gewoon erg mooi!.

Laat het ons weten in een reactie!

Welke plant uit ons rijtje hangplanten voor binnen is jouw favoriet?