Het hebben van een tuin is fijn. Het is echter een stuk minder prettig als Jan en alleman elke stap die je in de tuin zet nauwlettend in de gaten kan houden. Is dit in jouw tuin helaas het geval, dan wil je ongetwijfeld de mate van privacy verhogen en de inkijk in de tuin verminderen. Maar hoe doe je dat?

De inkijk in de tuin verminderen

In dit artikel bieden we 8 mogelijke oplossingen. De ene oplossing helpt om de inkijk van opzij te verminderen en is ideaal voor mensen met een onderhoudsvriendelijke tuin. Andere oplossingen leggen de focus op het blokkeren van inkijk van boven of zijn alleen geschikt voor mensen met groene vingers.

Oplossing 1: Hoge bomen…

Boom in tuin

Bomen in de tuin planten is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Zeker als je een kleine tuin hebt, kun je aanvankelijk veel bezwaren hebben. Toch kan het planten van één of meerdere bomen zowel in grote als in kleine tuinen helpen om de inkijk in de tuin te verminderen.

Afhankelijk van hoe groot het gebied is dat je af wenst te schermen, kun je ervoor kiezen om één of meerdere bomen in je tuin te planten. Kies bijvoorbeeld voor één grote boom als je hier de ruimte voor hebt en je niet de hele tuin af wilt schermen.

Heb je een kleine tuin of wil je een groter deel van je tuin afschermen voor de buren? Kies dan voor één of een aantal bomen die niet te groot worden. Notenbomen zijn in de regel te groot, maar fruitbomen passen perfect. Zeker als je er een aantal naast elkaar zet, kun je met het bladerdek dat ontstaat de inkijk in de tuin verminderen.

Naast fruitbomen zijn ook leibomen ideaal voor mensen die niet te veel ruimte op willen offeren aan een boom. Leibomen nemen relatief weinig ruimte in beslag. Ze zijn op zo'n manier gekweekt dat ze pas op enige hoogte in de breedte uitschieten.

Door leibomen op strategische plekken te planten, kun je daarnaast spelen met verschillende hoogtes in je tuin, waardoor er meer diepte ontstaat. Zet de leibomen bijvoorbeeld achter een kleine haag of achter een aantal struiken voor een speels effect.

De inkijk in de tuin verminderen kan tot slot ook met zogenoemde dakplatanen. De takken van deze bijzondere bomen vormen een soort dakconstructie rondom de stam. Als de boom in bloei staat en bladeren vormt, zorgen deze ervoor dat inkijk van bovenaf niet mogelijk is.

Oplossing 2: Een groot, saai, eentonig oppervlak?

Houten schutting

Het plaatsen van een schutting is ook een eenvoudige manier van de inkijk in de tuin verminderen. Het grote voordeel van een schutting is dat deze relatief onderhoudsarm is, waardoor je er na het plaatsen nauwelijks nog naar om hoeft te kijken.

Wat betreft het materiaal van de schutting zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor steen, beton of hout. Ook een wilgentenen schutting behoort tot de mogelijkheden.

Hoewel de schutting een makkelijke oplossing is, is deze niet bij iedereen even gewenst. Voor veel mensen is een schutting een te groot en eentonig oppervlak dat bovendien alle aandacht van de prachtige planten in de tuin afleidt. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om dit probleem het hoofd te bieden:

  • Laat mooie klimplanten tegen de schutting omhoog groeien. Wat dacht je bijvoorbeeld van het planten van een klimop? Binnen de kortste keren is jouw saaie schutting omgetoverd tot een mooie groene verticale tuin.
  • Vrolijk de schutting op met bloempotten, hangbakken, schilderijen of andere versiering. Wil je inspiratie opdoen? Lees dan dit artikel dat wij geschreven hebben over het opvrolijken van je schutting.
  • Combineer verschillende materialen, zodat de lange, eentonige lijn van de schutting gebroken wordt. Voor een mooi effect kun je bijvoorbeeld schermen van hout afwisselen met schermen van wilgentenen.

Een aantal voorbeelden van schuttingen van verschillende materialen (composiet, hout, draad, natuur) vind je ook tussen deze voorbeelden.

Oplossing 3: Een groene erfafscheiding

Haag

Niet alleen de schutting wordt door veel mensen gekozen als het gaat om de inkijk in de tuin verminderen. Ook een groene erfafscheiding is een favoriet. Wat betreft het creëren van een groene erfafscheiding zijn er een hoop mogelijkheden. Zo zijn in Nederland planten als taxus, laurierkers, coniferen of hulst veel gebruikte soorten voor een groene erfafscheiding.

Voordat je voor één van de vele mogelijkheden kiest, is het overigens wel belangrijk om je een aantal zaken af te vragen:

  • Hoe vaak moet de haag gesnoeid worden en ben ik hiertoe bereid?
  • Wil ik dat de haag ook in de winter zijn blad behoudt? En moet het blad in dat geval groen blijven?

Door voor jezelf op deze twee vragen een antwoord te formuleren, ben je in staat om te bepalen welke planten jij het best kunt gebruiken voor het maken van de gewenste haag. Je kunt het echter ook over een andere boeg gooien door bijvoorbeeld gebruik te maken van de mooie, grote hortensia.

Deze plant zorgt niet alleen voor meer privacy, maar hij geeft ook kleur aan je tuin. Het samenspel tussen de groene kleur van het blad en de felle roze, witte, blauwe of paarse kleur is erg bijzonder en misstaat in geen enkele tuin.

Oplossing 4: Een groene overkapping van klimplanten

Pergola

Om ervoor te zorgen dat buren die in hun eigen tuin zitten niet meer in jouw tuin kunnen kijken, kun je dus een schutting plaatsen, een groene erfafscheiding neerzetten of een grote boom planten. Maar hoe kun je de inkijk in de tuin verminderen voor mensen die op jouw tuin neerkijken? Wat doe je bijvoorbeeld om te voorkomen dat buren jouw tuin in de gaten houden vanuit hun zolderraam?

Een mogelijke oplossing is het strategisch plaatsen van een pergola. Dit is een houten of metalen constructie waar je klimplanten overheen kunt laten groeien. Deze vormen zo als het ware een groene overkapping.

Naast een verminderde inkijk biedt een pergola meer voordelen. Zo biedt deze ook schaduw én zorgt hij, afhankelijk van de planten die je over de constructie laat groeien, voor flink wat kleur.

Het hebben van een pergola vraagt echter wel om de nodige aandacht. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je de planten in hun weg naar boven begeleidt. Daarnaast moet je de constructie regelmatig schoonmaken. Lijkt een pergola je een optie, orienteer je dan eens goed op de vele modellen, enkele voorbeelden van pergola's vind je ook hier.

Oplossing 5: Het bijkomende voordeel van schaduw

Parasol

De functie van een parasol of schaduwdoek is in de eerste plaats natuurlijk om voor schaduw te zorgen op bijvoorbeeld het terras. Er zijn echter meer functies die toegeschreven kunnen worden aan deze tuin-items.  Naast het bieden van schaduw blokkeert een parasol of schaduwdoek immers ook het zicht op je tuin van bovenaf.

Zodra je de tuin in stapt en dus wel naar wat privacy verlangt, zet je de parasol open of hang je het schaduwdoek op. Niet alleen zullen de buren nu niet meer kunnen gluren, maar je hebt ook nog eens extra schaduw.

Ga je vervolgens weer naar binnen, dan klap je de parasol eenvoudig in en berg je deze op. Ook het schaduwdoek is in de meeste gevallen eenvoudig weg te halen. Parasols zijn er echt in heel veel verschillende soorten, maten en verschijningen. Voor wat extra inspiratie kijk dan ook eens naar al deze parasols, of bekijk hier een aantal schaduwdoeken ter inspiratie.

Oplossing 6: Verschillende soorten groen combineren

Inkijk verminderen met verschillende struiken

Wil jij jouw tuin een groene en frisse uitstraling geven en er daarnaast voor zorgen dat de inkijk in de tuin minimaal is? Probeer dan eens om met planten van verschillende grootte te werken.

Hiermee kun je eenvoudig een natuurlijke afscheiding tussen je eigen tuin en de tuin van de buren maken. Zet bijvoorbeeld grote struiken op de rand van je erf en zet hier enkele kleine struiken voor om het geheel dicht te maken.

Of wat dacht je van het combineren van bovenstaande oplossingen door bijvoorbeeld een lage taxushaag in combinatie met leibomen? Ook op deze manier ben je in staat om de inkijk in de tuin te verminderen. Bijkomend voordeel is dat je de inkijk vermindert, zonder dat je de tuin hermetisch afsluit. Dubbele winst dus!

Oplossing 7: Een aanvulling op je huis

Buitenkamer

Heb jij een grote tuin en wil je hier een plek creëren waar je rustig kunt zitten zonder dat je de priemende ogen van de buurman in je rug voelt? Dan is een buitenkamer wellicht de perfecte oplossing voor jou. Deze ruimte, die je kunt zien als een extra huiskamer maar dan in de open lucht, heeft verschillende voordelen. Ten eerste zit je afgezonderd van de buren, maar daarnaast zit je ook beschermd tegen regen en wind. Hierdoor kun je zowel op een zomerdag, als in de herfst en de lente van je tuin genieten.

Bovendien biedt een buitenkamer ook mogelijkheden op een zachte winterdag. Met behulp van de juiste terrasverwarming kun je de temperatuur tot een aangenaam niveau brengen, waardoor je ook in deze tijd van het jaar buiten kunt zijn… en wederom zonder de controlerende blik van de buren natuurlijk.

Wil jij weten wat de mogelijkheden zijn wat betreft de buitenkamer? Lees dan het artikel Inspiratie nodig voor jouw tuin? Dit zijn de 17 mooiste buitenkamers om bij weg te dromen.

Er zijn verschillende manieren waarop de inkijk in de tuin verminderen mogelijk is. De ene manier is vooral geschikt om de inkijk van opzij te verminderen. De andere methode richt zich op het verminderen van de inkijk van boven.

Welke oplossing je ook kiest, het draagt ongetwijfeld bij aan het gevoel van vrijheid dat je in je eigen tuin ervaart. En dat is waar het in de tuin om draait, toch?

Wat is voor jou de beste oplossing voor de inkijk in de tuin verminderen?
Laat het ons weten door een reactie te plaatsen. We zijn benieuwd!