Wil je de hazelaar snoeien die bij je in de tuin staat? De hazelaar, ook wel de Corylus avellana of Hazelnoot genoemd, stamt uit de berkenfamilie. De plant staat bekend als drager van de eetbare vrucht hazelnoot, maar heeft ook een wirwar van takken en twijgen die vanaf de wortel groeien.

Er zitten zowel oudere takken als jonge scheuten tussen die flink kunnen groeien in een jaar. Hier lees je alles over het snoeien van de hazelaar.

Interesse in het kopen van de Hazelaar? Of Snoeigereedschap nodig?

De werkwijze van het snoeien

Hoe moet je een hazelaar snoeien? Het is belangrijk om de plant van te voren goed te bekijken; snoei de takken gelijkmatig terug en doe dit bij 1/3 van de takken. Snoei ze tot ongeveer 40 centimeter van de grond. Heeft de tak een naar buiten gerichte knop? Probeer dan tot boven deze knop te snoeien.

De hazelaar modelleren? Om de struik compact te houden knip je de uiteinden van een aantal takken terug, ongeveer 15 centimeter. Heb je een grotere hazelaar? Dan kan het wel 30 tot 50 centimeter terug geknipt worden. Blijf de vorm van de plant wel goed in de gaten houden.

hazelaar snoeien

Laat je de oude of nieuwe takken staan?

Bij het snoeien van de hazelaar heb je de keuze uit twee opties. De takken van de hazelaar bestaan zowel uit oude takken als nieuwe, jonge twijgen. Je kunt er voor kiezen om de dikke en oude twijgen eruit te halen en de jonge twijgen te laten staan. Het voordeel hiervan is dat er veel nieuwe hazelnoten gaan groeien.

Je hebt echter ook de mogelijkheid om juist de jonge takken weg te halen. Wanneer je de nieuwe twijgen wegsnijdt krijgen de oude, karakteristieke takken meer ruimte en komt de plant in zijn geheel mooi tot zijn recht.

In deze periode snoei je de hazelaar

De hazelaar snoeien doe je eind februari of juni. Wanneer je de hazelaar mooi wilt modelleren doe je dit in maart. Heeft jouw hazelaar rechte takken die vanuit de voet van de struik naar boven groeien? Die hebben verder geen nut en kunnen dus het hele jaar door weggesnoeid worden. Een hazelaar snoeien kan ook betekenen dat je alleen de oude of gekruiste takken van elkaar kunt scheiden of verwijderen.

Tips voor het snoeien

Hazelaar snoeien? Gebruik het juiste gereedschap. Wil je de oude of jonge takken weghalen? Dan is het zeker aan te raden om een zaag te gebruiken die heel scherp is. Deze zaag maakt het voor jou dan een stuk makkelijker om zelfs de dikkere takken met gemak door te zagen. Ook een optie om te gebruiken: de takkenschaar. Snijd of knip de takken die je weg wilt hebben vanaf onderaf weg.

Kijk hierbij wel of de tak een naar buiten gerichte knop heeft, zodat je die kan laten zitten om weer aan te groeien.

Snoei Gereedschap

Voor het snoeien van de Hazelaar raden wij het volgende snoei gereedschap + accessoires aan:

Bekendste tuingereedschap / snoei merken met hun volledige snoei assortiment:

De Hazelaar Kopen

Ook planten worden steeds vaker online gekocht. De beste mogelijkheden voor het aankopen van de Annabelle:

Plant niet gevonden bij bovenstaande winkels? Hier nog enkele opties

Voordelen bij het online kopen:

  • Online zijn planten vrijwel altijd goedkoper door de concurrentie
  • Binnen 14 dagen mag u afzien van de aankoop (retourneren)

Recente Artikelen op BuitenLevenGevoel.nl

  • Vinken in de tuin

Vogels in de tuin herkennen

19-03-2024|87s Reacties

In de tuin zul je ongetwijfeld weleens bezoek krijgen van vogels. Ook op balkons zijn deze dieren regelmatig te gast. In Nederland kennen we verschillende vogelsoorten die in onze tuinen Lees meer

hazelaar

Snoeien op #BLG

Bekijk onze algemene snoei artikelen:

Of navigeer via onderstaande snoeigidsen: 

Dé #BLG Snoeikalender 

snoeikalender

Bekijk onze unieke snoeikalender, alle snoeitijden van alle planten in één groot overzicht.