Sering snoeien: lang genieten van de heerlijke geur: Een Sering snoeien is een belangrijk onderdeel van de verzorging van deze plant. De Sering, ook wel Syringa vulgaris genoemd, is een prachtige tuinplant die ook nog eens heerlijk ruikt.

De Sering maakt onderdeel uit van de olijffamilie en komt oorspronkelijk uit het Zuidoosten van Europa. Door de jaren heen zijn er tal van nieuwe varianten met mooie bloemkleuren gekweekt die je in heel veel tuinen tegenkomt.

De Sering kan uitgroeien tot een enorme struik, maar door de plant goed te snoeien zul je dit voorkomen en houdt je hem mooi compact. Een Sering houdt van een zonnige standplaats en kan goed tegen droogte.

Interesse in het kopen van Sering? Of Snoeigereedschap nodig?

De Sering snoeien: hoe doe je dat?

Als je de Sering snoeit, ben je er van verzekerd dat de plant nieuwe scheuten gaat maken. De vraag is alleen hoeveel. De Sering snoeien hoeft niet persé, maar wel wanneer je hem mooi en compact wilt houden.

Wanneer je hem niet snoeit, zal de struik erg hoog worden, maar aan de onderkant kaal. Op deze manier zullen je buren meer plezier hebben van de plant dan jijzelf. Is dit bij jou al het geval? Dan is het belangrijk om rigoureus te werk te gaan. Zaag of knip de stam af tot zo’n 30 of 50 centimeter boven de grond.

0
Moeilijkheidsgraad (Max 10) :
0
Hoeveelheid Werk (Max 10) :
0
Sering Snoeiers Geholpen (2018)
sering snoeien

Verschillende snoei-mogelijkheden van de plant

Wanneer je het snoeien van de Sering op het juiste moment doet, zal de plant gewoon vanaf het afgezaagde punt weer nieuwe scheuten gaan maken. Het zal zeker een jaar of drie duren voordat je weer bloemen krijgt, maar de plant zal heel mooi weer terugkomen in je eigen tuin.

Een kleine Sering snoeien is erg makkelijk: hierbij hoef je eigenlijk alleen de oude takken en uitgebloeide bloemen weg te halen. De seringstruik verjongen? Ook dit kan eenvoudig door een oude takken af en toe helemaal weg te knippen. Zo krijgen de nieuwe scheuten weer meer ruimte om te groeien.

Sering snoeien: niet in de bloeiperiode!

Let goed op wanneer je de Sering gaat snoeien. Wanneer je dit op het verkeerde moment doet, bijvoorbeeld wanneer de plant midden in een bloeiperiode zit, raakt de plant helemaal van slag en heb je grote kans dat er helemaal niets meer met de plant gebeurt.

Kies bij het snoeien van de Sering ook voor het juiste tuingereedschap. Een oude sering die je tot net boven de grond gaat verwijderen zodat hij opnieuw kan groeien kun je het best met een kleine zaag of een goede schaar te werk gaan. Voor een kleine Sering is een kleine maar scherpe snoeischaar voldoende.

Wanneer moet je de Sering snoeien?

De Sering snoeien, in welke periode kun je dit het beste doen? In juni zijn de meeste vormen van de Sering uitgebloeid, en het is dan ook slim om direct te gaan snoeien. Uitgebloeide takken kun je zowel in de zomer als in het najaar terugknippen.

Let wel op de jonge scheuten die gevormd zijn, zodat die mooi blijven zitten. De rustperiode van de Sering is van november tot ongeveer eind maart. In deze periode kun je ook de uitgebloeide takken weghalen.

Laat de plant vanaf half juli tot half september met rust: dan is hij volop aan de gang met voedselopname en voorbereiding voor de volgende bloei.

Amerikaanse en kleinbloemige Sering snoeien

Veelvoorkomende soorten van de Sering zijn de Amerikaanse en de kleinbloemige Sering. Hoe en wanneer moet je deze snoeien?

  • Amerikaanse Sering snoeien: knip de plant in het voorjaar tot de helft terug, zodat je veel grootse bloemen krijgt die je tuin laten opleven.
  • Kleinbloemige Sering snoeien: bij deze soort is het belangrijk om direct na de eerste bloei te snoeien. Knip de uitgebloeide bloemen in mei al weg en zo maakt de plant zich op voor een herbloei in augustus.

Snoei Gereedschap

Voor het snoeien van de Sering raden wij het volgende snoei gereedschap + accessoires aan:

Bekendste tuingereedschap / snoei merken met hun volledige snoei assortiment:

De Sering Kopen

Ook planten worden steeds vaker online gekocht. De beste mogelijkheden voor het aankopen van de Annabelle:

Plant niet gevonden bij bovenstaande winkels? Hier nog enkele opties

Voordelen bij het online kopen:

  • Online zijn planten vrijwel altijd goedkoper door de concurrentie
  • Binnen 14 dagen mag u afzien van de aankoop (retourneren)

Recente Artikelen op BuitenLevenGevoel.nl

  • Nette tuin

Het terras reinigen & schoonmaken

12-05-2024|21s Reacties

Update : 28-2-2020 - We hebben een aantal methodes verwijderd nadat lezers ons terecht aangaven dat deze slecht zijn voor de tuin en het milieu. Dit ging om de Lees meer

  • Nederlandse vogels herkennen

Tuinvogels herkennen in Nederland

01-05-2024|87s Reacties

In de tuin zul je ongetwijfeld weleens bezoek krijgen van vogels. Ook op balkons zijn deze dieren regelmatig te gast. In Nederland kennen we verschillende vogelsoorten die in onze tuinen Lees meer

seringr

Snoeien op #BLG

Bekijk onze algemene snoei artikelen:

Of navigeer via onderstaande snoeigidsen: 

Home » Snoeien » Sering Snoeien (Wanneer & Hoe)

Dé #BLG Snoeikalender 

Bekijk onze unieke snoeikalender, alle snoeitijden van alle planten in één groot overzicht.