heg

Snoeien op #BLG

Bekijk onze algemene snoei artikelen:

Of navigeer via onderstaande snoeigidsen: 

Home » Snoeien » Heg Snoeien ( Wanneer & Hoe )
Dé #BLG Snoeikalender 

snoeikalender

Bekijk onze unieke snoeikalender, alle snoeitijden van alle planten in één groot overzicht.

#BLG Snoeikalender

Je heg snoeien; wanneer je een aanplanting van bomen of struiken hebt moet je dit regelmatig bijknippen. Sommige hagen groeien enorm snel en kunnen er dus in verloop van tijd erg verwilderd uitzien. Om dit te voorkomen moet je de heg dus regelmatig goed bijknippen. Er zijn allerlei soorten hagen waar je uit kunt kiezen, en over het algemeen hebben zij dezelfde snoeiperiode. De meeste hagen zijn een rechte lijn, en dit is dus ook een stuk makkelijker om te snoeien. Deze heg dient als afscheiding tussen twee tuinen, weilanden of andere ruimtes.

Interesse in het kopen van de Heg? Of Snoeigereedschap nodig?

Dit zijn de meest bekende haagsoorten

Er zijn een aantal haagsoorten die populair zijn en erg vaak gebruikt worden. Je heg snoeien hangt dus af van welke soort je hebt staan. De meest bekende staan op een rij:

  • Beukenhaag: populair vanwege het groene blad dat in de winter niet afvalt maar mooi verkleurd. Er zijn diverse soorten met indrukwekkende kleuren.
  • Buxushaag: wordt voller naarmate je hem vaker snoeit. De buxushaag is erg bekend in Nederland vanwege de vele toepassingen.
  • Coniferenhaag: snelgroeiende haag die verkrijgbaar is in diverse prachtige bladkleuren.
  • Haagbeuk: heeft helder groen blad dat in de winter afvalt. Begin april ontstaat er alweer nieuw groen blad.
  • Taxushaag: is zowel winterhard als wintergroen en staat bekend als een sterke plant.
0
Moeilijkheidsgraad (Max 10) :
0
Hoeveelheid Werk (Max 10) :
0
#Heg Snoeiers Geholpen (2018)
heg snoeienHoe kun je een heg snoeien?

Bij de meeste hagen is het belangrijk om er een mooie vorm in te knippen. Het is dan ook aan te raden om de heg wat schuin te knippen, zodat het zonlicht zowel mooi op de zijkant als de onderkant valt. Hoe vaker je een heg knipt, hoe strakker en dichter hij wordt. Dit komt door de vertakkingen die er in de heg plaatsvinden. Op het punt waar je knipt, zullen dus weer nieuwe vertakkingen komen, en zo wordt de heg met iedere knipbeurt hechter. Gebruik voor het snoeien een elektrische heggenschaar. Beweeg de schaar op en neer langs de heg, zodat je de uitgegroeide takken gelijkmatig verwijdert.

Heg snoeien in de juiste vorm

Om de heg in een mooie vorm te snoeien, knip je eerst de zijkanten en dan pas de hoogte. Omdat het soms lastig in te schatten is of je goed knipt, kun je ook hulpmiddelen gebruiken in de vorm van een lange lat of een waterpas. Leg voor het snoeien een stuk zeil of plastic onder de heg, zodat je het aan het einde makkelijk weg kunt gooien. Het is vooral met grind in de tuin lastig opruimen als je geen zeil gebruikt. Heb je een kleine en lage heg? Dan kun je ook een handmatige heggenschaar gebruiken om de heg te snoeien.

Je haag snoeien in het voorjaar

Wanneer moet je een heg snoeien? Je kunt een mooie heg planten en wel kijken wat er gebeurt, maar het is ook wel belangrijk om te weten wanneer er gesnoeid moet worden. Een heg snoeien moet minstens één keer per jaar gebeuren, en het hangt af van de haagsoort wanneer dit precies moet. Hieronder vind je een handig schema van de meest voorkomende haagsoorten en hun snoeiperiode.

HaagsoortWanneer snoeien?
BeukenhaagIn juni terugsnoeien, eventueel in september nog bijknippen.
BuxushaagEind mei voor het eerste, de tweede keer in september. Daartussen door nog vaker indien nodig.
ConiferenhaagBegin juni, en indien nodig opnieuw in augustus of september.
HaagbeukJuni, maar het kan ook nog een keer aan het einde van de zomer (augustus) indien nodig.
TaxushaagJuni, indien nodig ook nog in augustus of september.

Het snoeien van de heg: handige tips

Durf af en toe eens rigoureus de schaar in je heg te zetten. Het kan zijn dat je heg er slechter uitziet, maar dat zal vanzelf bijtrekken. Knip er bijvoorbeeld iedere keer 10 centimeter extra vanaf, zodat je struik voller en dichter wordt. Het eindresultaat zal dit dus zeker waard zijn. Ga niet snoeien als de zon volop schijnt. De nieuwe scheutjes van de heg zullen dan direct bloot worden gesteld aan zonlicht en dat zorgt voor beschadiging.

Snoei Gereedschap

Voor het snoeien van de Heg raden wij het volgende snoei gereedschap en accessoires aan:

Bekendste tuingereedschap en snoei merken met hun volledige snoei assortiment:

De Heg Kopen

Ook planten worden steeds vaker online gekocht. De beste mogelijkheden voor het aankopen van de Heg:

Plant niet gevonden bij bovenstaande winkels? Hier nog enkele opties

Voordelen bij het online kopen:

  • Online zijn planten vrijwel altijd goedkoper door de concurrentie
  • Binnen 14 dagen mag u afzien van de aankoop (retourneren)

Recente Artikelen op BuitenLevenGevoel.nl

5 tips voor de Tuinvogeltelling

23-12-2019|0 Comments

5 tips voor de Tuinvogeltelling Zet de voedertafel klaar, hang de vetbol op (zonder netje!) en omcirkel de datum in je agenda! Want op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag [...]

  • duurzaam hout

Duurzaam Hout Kopen: Zo Werkt Het!

18-12-2019|0 Comments

Wil jij bij het bouwen van jouw nieuwe blokhut rekening houden met het milieu? En zorgen dat het duurzame hout dat je hiervoor gebruikt zoveel mogelijk impact heeft op de [...]

  • stoofpot-in-pan

De Lekkerste Stoofschotels & Stoofpotten

02-12-2019|0 Comments

De Lekkerste Stoofschotels & Stoofpotten voor bijvoorbeeld bij kerst Wist je dat stoofpotten al sinds de Oudheid worden gemaakt? De Romeinen waren er fan van, en sinds die tijd is stoven overal [...]