Je hebt weer heerlijk in de tuin gewerkt. De hortensia's staan er weer prachtig bij en je gazon is groener dan groen. Het zonnetje kom door de wolken heen en het is tijd om met een heerlijke alcoholvrije cocktail of een ijsje met de benen omhoog te genieten van je net verrichte werk. Door deze heerlijke beloning na het tuinieren vergeet je al snel één belangrijk onderdeel: je tuingereedschap onderhouden.

Veel mensen stoppen alle liefde in de tuin en zorgen goed voor hun planten, maar ze zorgen vaak niet met dezelfde overgave voor hun tuingereedschap. Hoe komt dat toch? Waarschijnlijk omdat je na het tuinieren gelijk van je tuin wilt genieten en niet nog bezig wilt zijn met je schop of heggenschaar. Of misschien wist je überhaupt niet eens dat je tuingereedschap ook onderhoud nodig heeft!

Toch is het belangrijk voor die mooie tuin van jouw om je tuingereedschap netjes te houden. Het waarom en hoe lees je in dit artikel.

Waarom is het zo belangrijk je tuingereedschap goed te onderhouden?

Het antwoord op die vraag geldt eigenlijk voor alle spullen die je hebt: wanneer je wilt dat het langer meegaat zul je er goed voor moeten zorgen. Daarnaast werkt schoon en goed onderhouden tuingereedschap gewoonweg beter. Je heggenschaar is scherper en dat geldt ook voor je schop.

Wanneer je je tuingereedschap goed schoonmaakt houd je onder andere plantenziektes, schimmels, eitjes van insecten en onkruid weg uit je tuin. Als je gaat tuinieren is er namelijk de kans dat een van deze zaken aan jouw gereedschap komt te zitten. Wanneer je dit niet schoonmaakt zul je de volgende keer tijdens het tuinieren gemakkelijk een ziekte of insecteneitjes kunnen verspreiden.

Tuingereedschap onderhouden doe je zo

Je weet nu dus dat het belangrijk is om het gereedschap waar je mee in de tuin werkt schoon en scherp te houden. Dat is niet alleen goed voor de functie van het gereedschap, maar ook om de tuin tijdens het tuinieren te beschermen tegen eventuele ziekten of schimmels.

Om je te helpen je gereedschap te onderhouden volgen hier een aantal handige en bruikbare tips.

Tip 1: Maak je tuingereedschap schoon

Tuingereedschap schoonmaken
Schoonmaken van het tuingereedschap zou het eerste moeten zijn dat je doet na het tuinieren.

Wanneer je gereedschap in aanraking is geweest met aarde, zoals bijvoorbeeld je schoffel, hark of schop, zul je de aarde hiervan moeten verwijderen. Dit kun je gemakkelijk doen door er even met de tuinslang overheen te spuiten. Wanneer de aarde alsnog aan je gereedschap blijft plakken, bijvoorbeeld wanneer je kleigrond hebt, hun je het met een borstel proberen.

Op die manier moet het tuingereedschap dat in aanraking is geweest met aarde goed schoon te maken en houden zijn. Voor gereedschap dat niet met de aarde in aanraking komt ligt het wat anders.

Dit gereedschap heeft vaak scherpe randen. Denk bijvoorbeeld aan snoei- en heggenscharen, bijlen en messen. Deze tuingereedschappen verdienen tijdens het schoonmaken extra aandacht. Je moet namelijk zien te voorkomen dat ze te snel bot zullen worden. Poets ze daarom goed schoon met een doek. Mocht je planten in de tuin hebben staan die wat hars produceren, dan kan het zijn dat dit aan je schaar blijft plakken. Je kunt hars gemakkelijk verwijderen wanneer je gebruik maakt van bijvoorbeeld afwasmiddel of wasbenzine.

Maak het gereedschap altijd goed droog nadat je het hebt schoongemaakt. Water kan immers roest veroorzaken en dat is wel het laatste dat je wilt.

Tip 2: Bescherm je tuingereedschap tegen roest

Tuingereedschap roest

Nadat je je tuingereedschap goed hebt schoongemaakt is het tijd het te gaan beschermen tegen roest. Roest is namelijk een op de loer liggend gevaar bij tuingereedschap. Dit komt doordat er bij tuinieren altijd wel enige vorm van water of vocht komt kijken. Daarnaast zijn de gereedschappen ook wanneer ze droog zijn nog vatbaar voor roest.

Een handig trucje om je gereedschap te beschermen tegen roest is het gebruik van olie. Wanneer je hiervan een klein laagje over je tuingereedschap smeert zal dit een beschermende laag vormen. Dit komt doordat de olie water afstoot.

Zorg ervoor dat je niet te veel olie gebruikt. Een dun laagje is echt al voldoende. Je hoeft trouwens niet bang de zijn dat het kleine laagje olie voor milieuvervuiling zal zorgen. De natuur is staat om de kleine restjes die wellicht in de aarde komen, af te breken.

Tip 3: Verwijder roest wanneer dit toch ontstaat

Wanneer er toch roestvorming ontstaat, kun je dit nog verwijderen. Tuingereedschap met wat roest hoeft niet gelijk afgeschreven te worden. Je kunt roest verwijderen met schuurpapier of een staalborstel.

Ook het gebruik van witte azijn kan je helpen om de roest van het metaal te verwijderen. Laat het gereedschap enkele uren in een bak met witte azijn weken, dan kun je vervolgens gemakkelijk de roest er vanaf schrapen. Heb je iets nodig om de roest goed mee van je gereedschap af te kunnen schrapen? Staalwol is hiervoor een handig hulpmiddel. Mocht je dit niet in huis hebben, dan werkt een prop aluminiumfolie in de meeste gevallen ook prima.

Een ander handig huis-tuin-en-keuken-middeltje om roest te verwijderen is het gebruik van limoenen en zout. Strooi zout op de plek met roest en knijp hier vervolgens de limoen boven uit. Laat dit vervolgens twee tot drie uur inweken en schrob het mengsel vervolgens met de schil van de limoen weg. Wanneer je de roest hebt verwijderd kun je het tuingereedschap weer inwrijven met motorolie en het zo beschermen tegen verdere corrosie.

Tip 4: Slijp je tuingereedschap

Tuingereedschap slijpen

Ondanks het schoonmaken en beschermen van je tuingereedschap zal het door het gebruik op een gegeven moment toch bot worden. Om optimaal te kunnen blijven genieten van je gereedschap zul je het met enige regelmaat moeten slijpen.

Ook je schop en schoffel werken beter wanneer je ze blijft slijpen. Denk dus verder dan de snoeischaar en heggenschaar alleen. Wanneer de scharen scherp zijn zullen ze gemakkelijker knippen en scherpe schoppen zullen gemakkelijker door wortels en onkruid in de aarde snijden.

Het slijpen van tuingereedschap kun je zelf doen, maar je kunt het ook laten doen. Het slijpen kun je doen door middel van een slijpsteen of een bijlvijl. Wanneer je wilt gaan slijpen, doe dit dan aan het begin of aan het einde van een seizoen.

Voor het slijpen zijn een aantal richtlijnen waar je je aan kunt houden zodat je weet hoe scherp scherp genoeg is. Wanneer je gereedschap hebt dat een klein snijoppervlak heeft (zoals bijvoorbeeld een mes) geldt de regel dat de punt hier ongeveer een hoek van 10 tot 20 graden moet hebben. Gereedschap met een groter vlak, zoals een schop, heeft aan een grotere hoek ook al genoeg. Denk hierbij aan een hoek van 30 tot 35 graden.

Het slijpen van snoei- en heggenscharen kan uitdagender zijn dan het slijpen van de overige tuingereedschappen. Dit komt omdat je hier met een knipmechanisme te maken hebt, waardoor je er soms niet goed bij kunt. Wanneer je niet zeker weet of je dit wel zelf kunt, vraag het dan liever even aan een vakman of bij het tuincentrum.

Tip 5: Denk ook aan het hout van de handvaten en stelen

Vergeet niet om verder te kijken dan het uiteinde van de tuingereedschappen alleen. Natuurlijk is het belangrijk om het staal goed te onderhouden, maar ook het houten handvat mag niet vergeten worden. Een schop zonder steel in immers een stuk minder handig.

Om ervoor te zorgen dat het hout van jouw tuingereedschap in opperbeste conditie blijft, is het aan te raden het in te smeren met lijnzaadolie. Deze oliesoort vorm een soort beschermlaag om het hout heen. Hierdoor zal het minder vatbaar zijn voor de elementen en langer meegaan. Wanneer je gereedschap hebt dat nog niet is behandeld, herhaal het insmeren dan totdat de olie er niet meer intrekt. Dan weet je zeker dat het hout goed genoeg is beschermd tegen het weer en tegen eventuele schimmels.

Wanneer het hout geschilderd is, zul je hier niet gemakkelijk een laag van lijnzaadolie in kunnen wrijven. Zorg er dan voor dat je de steel of het handvat met waterafstotende verf beschildert. Op deze manier kun je het hout toch bescherming bieden.

Tip6: Ruim alles netjes op

Tuingereedschap ophangen

Wanneer je je tuingereedschap schoongemaakt, geolied en geslepen hebt, is het tijd om het op te bergen. Verstandig is om niets op de grond te laten rusten, maar het op te hangen. Als je je gereedschap op de grond zet, kan het sneller bot worden of sneller roesten.

Aan te raden is dus om al het gereedschap op te hangen. Daarnaast kun je scherp gereedschap in hoezen opbergen. Zorg ervoor dat je je tuingereedschap in een droge ruimte bewaart. Anders blijf je continu achter de feiten aanlopen als het om roest gaat.

Het onderhouden van tuingereedschap is net zo belangrijk als het onderhouden van je tuin. Niets is moeilijker dan een mooie tuin aanleggen met een botte schop en snoeischaar. In het ergste geval kun je er je planten ook nog eens lelijk mee beschadigen.

Aan de hand van bovenstaande tips kun jij nu je tuingereedschap onderhouden als een echte pro. Geen gedoe meer met roestige schoffels en handvaten die niet meer vast zitten aan de schep!

Heb jij nog tips voor het onderhouden van tuingereedschap?
Laat het ons weten in een reactie!