De blauweregen (Wisteria) is een prachtige plant waarvan de bloemen werkelijk adembenemend zijn, zo mooi. De grote trossen bloemen geven je echt het gevoel even in een sprookje rond te lopen. Om blauweregen zo mooi te laten bloeien is het echter belangrijk dat hij goed verzorgd wordt. Daarbij komt ook het snoeien om de hoek kijken, de plant heeft namelijk een behoorlijke groeikracht.

Blauweregen snoeien moet op een goede manier gebeuren als je nog jaren van de plant wilt genieten. In dit artikel zullen we je uitleggen hoe je blauweregen goed snoeit. Maar voordat we dat uitleggen gaan we eerst nog even in op wat de blauweregen nu precies voor plant is.

Interesse in het kopen van de  blauwe regen? Of Snoeigereedschap nodig?

De Wisteria (Blauwe regen) met mooie snoei ontwikkeling

blauweregen-tegen-een-huis

Blauweregen is de naam die wij geven aan de Wisteria. De Wisteria is een houtige slingerplant die van nature voorkomt in de Verenigde Staten, China, Korea en Japan.

In het wild klimt deze plant met prachtige bloemen tegen bomen op. In onze tuinen gebruiken we de blauweregen graag als plant die we tegen de pergola of muur laten opklimmen.

Om de blauwe regen het mooist tot zijn recht te laten komen is het belangrijk dat je deze goed geleid. De takken hechten zich niet aan bijvoorbeeld een muur, dus kun je ze het beste langs een pergola of gespannen draad leiden. De plant groeit snel en krachtig, dus let op dat de Wisteria zich niet om regenpijpen of andere breekbare delen van je huis gaat wikkelen. De takken van de Wisteria kunnen namelijk net zo dik worden als een arm en kennen een stevige groeikracht. Iets steviger dus dan de gemiddelde klimop.

Wanneer de Wisteria het naar zijn zin heeft in jouw tuin, kan hij wel tientallen tot honderden jaren meegaan. Let er wel op dat, wanneer je voor blauweregen kiest, je gaat voor blauweregen die door enten is vermeerderd. De kans op een rijke bloeiperiode is bij deze soorten het grootst. Een goede tip die wij hoorden is om je blauwe regen in de bloeiperiode aan te kopen zodat je kunt zien of deze ook daadwerkelijk bloeit. Sommige planten en bepaalde soorten Wisteria`s wachten hiermee wel 10 jaar.

De prachtige bloemtrossen welke voorkomen in de kleuren blauw, paars, roze en wit zijn adembenemend mooi. De trossen kunnen wel 25 centimeter lang worden en sommige soorten verspreiden een heerlijke geur. Er zijn twee bekende hoofdsoorten van de Wisteria: de Japanse blauweregen (Wisteria floribunda) en de Chinese blauweregen (Wisteria Sinensis). Een duidelijk verschil tussen beide blauweregens is de richting waarop ze groeien.

De Wisteria klimt namelijk omhoog door om een boom of paal heen te draaien. De Japanse blauweregen draait met de klok mee en de Chinese tegen de klok in.

De bloeiperiode van de Wisteria

blauweregen

Wanneer je een blauweregen aanschaft is het je voornamelijk om de prachtige bloeiperiode te doen. Voor de Wisteria geldt echter dat dit geen gewone bloeier is. Het is geen plant die direct ieder jaar zal bloeien.

Doordat de plant in de natuur vanaf de grond om een boom heen slingert om het zonlicht te kunnen bereiken, gaat hier de eerste jaren de volledige energie in zitten. Het kan zo zijn dat een blauweregen in de natuur pas na 5 tot 10 jaar voor het eerst gaat bloeien. Om die reden worden geënte blauweregens aangeraden voor de tuinliefhebbers onder ons. Deze bestaan namelijk uit enten van al bloeiende blauweregens.

De kans op bloemen is bij deze soorten groter, maar ze kunnen je alsnog verrassen door 10 jaar te wachten. Met name als de plant ‘het goed heeft' steekt deze de energie eerder in het groeien dan in het voortplanten. Om de bloei toch te helpen is er één onderdeel erg belangrijk: de blauweregen snoeien.

Let op! De Wisteria is giftig. Dit geldt voor de gehele plant, maar je moet vooral uitkijken voor de peulen, zaden en takken. Het eten van deze onderdelen kan voor hevige buikpijn zorgen.

Blauweregen snoeien in zomer en winter

Om een plant gezond en in toom te houden is het altijd aan te raden om deze te snoeien. Wanneer blauwe regen het naar zijn zin heeft, kan hij hard groeien. Om ervoor te zorgen dat de plant niet je hele tuin overwoekerd is het belangrijk om hem af en toe even terug te snoeien. Daarnaast voorkomt het snoeien dat de plant één grote knoop van takken wordt.

Het terugsnoeien van de nieuwe jonge scheuten is bevorderlijk voor de meeste plantensoorten. De energie gaat zodoende naar een wat kleinere scheut welke zich op die manier beter kan ontwikkelen. Het op deze manier stimuleren van de bloei is alleen mogelijk bij Wisteria's welke al bloeien. De geënte versies dus.

Wanneer moet je de blauwe regen snoeien?

We raden je aan om de blauweregen twee maal per jaar goed te snoeien. Dit kun je zowel doen in de zomer als in de winter of zelfs in het vroege voorjaar. In ieder geval als het niet vriest. In de zomer zit de plant vol met kleinere takken en bladeren wat het snoeien wel bemoeilijkt. Je kunt dan het beste de lange uitlopers van de plant aanpakken. Op die manier houd je de plant mooi in vorm.

In de winter kun je goed de vorm van de plant zien doordat de bladeren weg zijn en dus de takken bijknippen. Nu weet je waarom het snoeien belangrijk is en wanneer je moet snoeien. De enige vraag die nog overblijft wat het snoeien betreft is hoe je dat precies moet doen. Het verschilt per snoeiperiode hoe je de blauweregen moet snoeien.

Blauwe regen snoeien in de zomer

In de (na)zomer (juli/augustus/september) moet er gesnoeid worden, omdat de jonge scheuten in de zomertijd ontzettend snel groeien. De snoei in de zomer heeft als eerste doel de omvang van de plant binnen de perken te houden.

Op dit moment groeien de nieuwe zijscheuten zo hard dat het mogelijk is om deze lange uitlopers zo'n 30 tot 50 centimeter terug te snoeien.  Na deze snoei kan het zelfs zijn dat de scheuten alsnog wat groeien. Snoei dan gerust nog een keer.

Blauwe regen snoeien in de winter

In de winter of het vroege voorjaar (februari/maart) is het tijd voor de tweede snoei. Ten eerste is het belangrijk dat je gaat snoeien op een dag welke vorstvrij is. Snoeien terwijl het vriest is schadelijk voor de blauweregen en waar hij al lastig kan doen qua bloeien is vorstschade niet echt bevorderlijk.  Op dit moment snoei je de zijtakken die je in de (na)zomer hebt gesnoeid nog verder terug.

Snoei ze terug tot ze ongeveer een lengte hebben van 10 à 15 centimeter. Zoals je wellicht hebt gemerkt snoeien we in beide snoeiperioden alleen de zijtakken. De plant herstelt zich na het snoeien doorgaans goed, dus je hoeft niet al te voorzichtig te werk te gaan. Het is beter om de hoofdtak niet te knippen of zagen tenzij de plant veel te groot wordt.

Hoe snoeien en waar moet je op letten bij het snoeien van de Wisteria?

Waar je goed rekening mee moet houden is waar de bloemen zullen komen. Aan de takjes met knoppen zullen in de lente de mooie bloemen verschijnen. Dus als je deze ook wegknipt, heb je kans dat je geen of weinig bloemen zult hebben.

De kleine takjes met knoppen kun je in de winter het beste knippen tot aan twee of 3 knopjes. Dan krijg je een mooie verspreiding van de bloemen en geen overdaad.

Het is voor de blauweregen belangrijk dat je goed en scherp tuingereedschap gebruikt. Te bot gereedschap kan ervoor zorgen dat ze niet goed worden gesnoeid en te veel beschadiging oplopen. Wanneer de Wisteria te erg beschadigd is deze extra vatbaar voor ziektes.

  • Wanneer snoeien: In de winter kun je de blauwe regen het beste snoeien in januari of februari, maart (niet als het vriest). In de zomer is dat juli of augustus.
  • Als het winter is kun je het snoeien grondiger aanpakken omdat je de takken goed kunt zien. Tijdens de zomermaanden kun je de lange uitlopers weghalen.
  • Knip tot aan twee of drie knoppen vanaf het begin van de tak
  • Lange takken zonder knoppen zullen geen bloemen krijgen, dus deze kun je goed wegknippen tot aan 2 of 3 knoppen. Daarmee houd je de Wisteria in toom.
  • Je dient de Blauwe regen goed te geleiden omdat deze snel groeit. Dat kan met staaldraad, maar beter is om rubber binddraad te gebruiken. Dit kan niet in de stam gaan groeien naarmate de plant ouder wordt.

wisteria-in-garden

Voorbeelden van mooie Blauwe regens

Je weet nu waarom, wanneer en hoe je de blauweregen moet snoeien. Als je deze methode aanhoudt, zul je prachtige blauweregen in je tuin hebben. Mocht de plant toch lastig blijven doen qua bloei, vraag dan voor tips bij het tuincentrum. Als toetje willen we je een aantal prachtige blauweregens voorstellen die er op de wereld zijn. Mocht je nog opzoek zijn naar een bijzondere vakantiebestemming, dan kun je deze prachtige blauweregens wellicht bezoeken!

De Kawachi Fuji tuin

wisteria-japan

Bovenstaande Wisteria staat in de Kawachi Fuji tuin in Kitakyushu, Japan. Deze tuin staat bekend om zijn mooie blauwe regens. Er zijn ongeveer 150 Wisteria's te vinden in de tuin welke onderdeel zijn van twintig verschillende soorten.

De tuin bestaat sinds 1977 en is alleen in het bloeiseizoen van de blauweregen geopend. De beste tijd om de tuinen te bezoeken is van april tot midden mei.

wisteria-japen-twee

Bovenstaande tunnel kun je ook in de tuin vinden. Het is misschien wel een van de meest romantische plekken op aarde. Al zul je de tunnel in het hoogseizoen niet zo verlaten aantreffen.

Londen

Er zijn meerdere tuinen in Japan waar je deze prachtige plant kunt vinden, maar voor wie Japan net even wat ver is kun je ook dichter bij huis Wisteria bewonderen. Zo zijn er in Londen meerdere plekken waar de Wisteria in mei prachtig bloeit. Zo vind je in de wijk Kensington in West Londen vele plekken waar de blauweregen prachtige tegen gebouwen opgroeit. Ook op de muren rondom Holland Park kun je prachtige Wisteria bezichtigen.

De blauweregen snoeien is, zoals je hebt kunnen lezen, een belangrijke methode om de bloei van de plant te stimuleren. Wanneer je de Wisteria niet goed bijhoudt qua snoeien, kan het zelfs voorkomen dat de plant jaren niet zal bloeien. Het is aan te raden om, als je wilt dat hij snel bloeit, een geënte blauweregen aan te schaffen die al bloeit. Anders kan het zijn dat je nog zo'n acht tot tien jaar moet wachten op de eerste bloemen.
Het snoeien van de blauweregen gebeurt op twee verschillende momenten: in de (na)zomer en in het vroege voorjaar. In de (na)zomer zorg je ervoor dat je de plant in toom houdt. Dit doe je door de lange jonge scheuten flink terug te snoeien. Wanneer het voorjaar aanbreekt snoei je deze scheuten nog wat verder terug. Op deze manier heb je de meeste kans op goede bloemknoppen en prachtige bloesem.
Buiten het snoeien om is de Wisteria een gemakkelijke plant voor in de tuin en erg leuk om tegen de muur van het huis of de pergola op te laten groeien.

Snoei Gereedschap

Voor het snoeien van de Blauwe regen raden wij het volgende snoei gereedschap + accessoires aan:

Bekendste tuingereedschap / snoei merken met hun volledige snoei assortiment:

De Blauwe Regen Kopen

Ook planten worden steeds vaker online gekocht. De beste mogelijkheden voor het aankopen van de Annabelle:

Plant niet gevonden bij bovenstaande winkels? Hier nog enkele opties

Voordelen bij het online kopen:

  • Online zijn planten vrijwel altijd goedkoper door de concurrentie
  • Binnen 14 dagen mag u afzien van de aankoop (retourneren)

Recente Artikelen op BuitenLevenGevoel.nl

  • Vinken in de tuin

Vogels in de tuin herkennen

19-03-2024|87s Reacties

In de tuin zul je ongetwijfeld weleens bezoek krijgen van vogels. Ook op balkons zijn deze dieren regelmatig te gast. In Nederland kennen we verschillende vogelsoorten die in onze tuinen Lees meer

Snoeien op #BLG

Bekijk onze algemene snoei artikelen:

Of navigeer via onderstaande snoeigidsen: 

Dé #BLG Snoeikalender 

snoeikalender

Bekijk onze unieke snoeikalender, alle snoeitijden van alle planten in één groot overzicht.