De buxus is met uitstek een plant die in tuinen gebruikt wordt om paden te markeren en erven van elkaar te scheiden. Daarnaast wordt de buxus ook vaak gebruikt door tuinbezitters die met een opvallende vormĀ een leuk statement willen maken. De buxus leent zich er namelijk uitstekend voor om in een bijzonder model geknipt te worden. Denk hierbij aan een perfecte bol, een spiraal, een konijn of zelfs een olifant.

De kans is groot dat ook jij om een van bovenstaande redenen bent gevallen voor de schoonheid van de buxus. Maar hoe moet je deze plant nu precies onderhouden? En meer specifiek: hoe gaat de buxus snoeien in juni eraan toe?

Interesse in het kopen van de Buxus? Of Snoeigereedschap nodig?

In dit artikel gaan we je dat precies vertellen. Na het lezen weet jij dus precies wat je moet doen om de hele zomer van een prachtige en gezonde buxushaag te genieten.

Een korte analyse van de buxus

De buxus, ook bekend onder buksboom of palmboompje, is een plant die in een groot deel van de wereld voorkomt. Hoeveel verschillende soorten buxus er in totaal zijn, is door gebrekkige documentatie moeilijk te zeggen. Men schat dat ditĀ aantal tussen de dertig en negentig liggen. De meest gebruikte soort in Nederland is de buxus sempervirens.

Deze soort is zo populair omdat de plant relatief makkelijk in verschillende vormen te snoeien is. Zowel een strakke haag als een speelse struik behoren tot de mogelijkheden. In beide gevallen zal de plant, bij een goede verzorging, een vol bladerdek hebben dat in de winter groen blijft. De buxus is namelijk een winterharde plant die zijn blad niet verliest.

Een nadeel aan de buxus is dat hij in vergelijking met andere planten relatief langzaam groeit. In de regel groeit deze plant tussen de vijf en tien centimeter per jaar. Als je de buxus dus op wilt kweken tot een grote, hoge erfafscheiding zul je flink wat geduld moeten hebben.

De perfecte standplaats voorĀ de buxus

Buxus-in-schaduw

De buxus kan in principe op verschillende plekken in de tuin aarden. Toch hebben deze planten een aantal voorkeuren wat betreft hun ideale standplaats. Zo zijn ze, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen grote zonaanbidders. Ook houden ze niet van een droge grond die weinig kalk bevat en weinig lucht doorlaat.

Een plekje waarbij de volgende omstandigheden aanwezig zijn, lijkt dus perfect voor de buxus:

  • (Half)schaduw;
  • Luchtdoorlatende grond;
  • Basische grond met voldoende kalk;
  • Bodem die voldoende vocht vasthoudt.

Als je een buxus in de tuin hebt, is het belangrijk om deze zo nu en dan te controleren op ziektes. De buxus is namelijk vatbaar voor verschillende ziektes, waarvan de buxusvlo de bekendste is. Nu zul je hier al minder last van hebben wanneer je de buxus in de schaduw zet. Als je toch de pineut bent, is snoeien een perfecte bestrijder.

Laten we dus maar eens snel gaan kijken naar het hoe en het wat van de buxus snoeien in juni.

De snoeibeurten door het jaar heen

Buxus-sempervirens

De buxus snoeien doe je idealiter twee tot vier keer per jaar. De eerste snoei, de voorjaarssnoei, voer je uit in het voorjaar. Doe dit na de laatste nachtvorst, maar voor het einde van juni.

De laatste snoei, de najaarssnoei, voer je uit na juni, maar voordat de eerste nachtvorst zijn intrede doet. Hierbij kun je het einde van september aanhouden als uiterste datum.

Als je de buxus vaker wilt snoeien dan de hierboven beschreven twee keer, kun je dit gedurende deze periode doen. Let hierbij wel op: hoe langer je wacht met de eerste snoei, hoe minder vaak je de buxus gedurende de rest van het jaar hoeft te snoeien.

De buxus snoeien in juni: dit is waarom deze snoeibeurt belangrijk is

De buxus snoeien in juni doe je om verschillende redenen. Ten eerste zorgt de snoeibeurt er natuurlijk voor dat de plant weer in een mooi en gelijkmatig model komt. Daarnaast stimuleer je met deze snoei ook een nieuwe groeispurt gedurende de zomer.

De buxus snoeien in juni: zo ga je te werk

Buxus-snoeien-in-juni

Het snoeien van de buxus is in de regel niet heel moeilijk. Je kunt de plant namelijk tot op het oude hout terugsnoeien, maar je kunt er ook voor kiezen om hem te trimmen. In het eerste geval zullen er meer bladeren terug groeien die voor een voller bladerdek zorgen.

Hoe je de buxus snoeit, is voor een groot deel afhankelijk van de functie van de buxus. Als je deze als haag dient, zul je waarschijnlijk een strakke lijn willen creƫren. Om te voorkomen dat er gaten in de haag komen, is het belangrijk om de buxus in een lichte punt te knippen, waarbij de bovenkant smaller is dan de onderkant. Dit zorgt er namelijk voor dat de hele buxus voorzien kan worden van voldoende licht.

De buxus snoeien onder een wolkendek

Wist je dat je de buxus het best kunt snoeien op een bewolkte dag? De buxus is, zoals gezegd, niet heel erg dol op de zon. Sterker nog: als je de buxus snoeit terwijl de zon schijnt, zullen de bladeren verbranden en van groen naar bruin verkleuren.

Je vraagt je nu wellicht af wat je moet doen als we een extreem zonnige juni-maand tegemoet gaan. De buxus niet snoeien? Ook als we extreem veel geluk hebben en we de hele maand mogen genieten van een felle zon, is de buxus snoeien in juni noodzakelijk. Je zult dan echter wel twee extra voorzorgsmaatregelen moeten nemen. De ene voor het snoeien en de andere er direct na.

Voordat je de buxus snoeit, begin je namelijk met het natmaken van de plant. Als je de buxus vervolgens knipt, zal deze minder last hebben van de zon en zullen de bladeren minder snel verbranden.

Na het snoeien dek je de buxus af met een (fleece)deken. Deze zorgt ervoor dat de buxus niet te lang wordt blootgesteld aan de zon en deze dus niet voor schade kan zorgen.

Alleen het beste gereedschap is goed genoeg

Tuingereedschap

Voor het snoeien van een buxus heb je in principe niet veel materialen nodig. Een (elektrische) heggenschaar, een emmer water en eventueel een touw. Meer is het niet.

De heggenschaar

Het maakt in principe niet uit wat voor heggenschaar je gebruikt. Wel is het belangrijk dat deze scherp is. Een botte schaar kan voor schade zorgen en maakt het knippen een stuk lastiger.

De emmer met water

Tijdens het snoeien van de buxus zul je merken dat er sap van de buxus aan je heggenschaar blijft plakken. Ook dit kan het snoeien moeilijker maken. De oplossing is om de heggenschaar regelmatig onder te dompelen in de emmer met water. Zo kun je het sap van de heggenschaar verwijderen en blijft het snoeien van de buxus een fijne klus om te doen.

Zorg er na het snoeien wel voor dat je de heggenschaar goed schoon en droog maakt. Je wilt immers niet dat deze gaat roesten, of wel?

Het touw

Tot slot kan een simpel touwtje je helpen bij het snoeien van een buxushaag. Wanneer je een strakke haag wilt, is dat uit de losse pols vaak een hele opgave waarbij je in 90% van de gevallen met een net niet rechte haag achterblijft. Door het touw te spannen en dit als leidraad te gebruiken tijdens het snoeien, zorg je ervoor dat je haag op alle vlakken recht is.

De buxus in een model snoeien: hoe doe je dat?

Buxus-in-model-geknipt

Oefenen, oefenen, oefenen. Meer kunnen we er niet van maken. Je zult al je creativiteit in de strijd moeten gooien om de buxus in de perfecte vorm te kunnen snoeien. Voor het beste resultaat is het belangrijk om rigoureus te werk te gaan en niet bang te zijn om een flinke hap uit je buxusplant te snoeien. Hoewel het even zal duren, zal de buxus altijd weer aangroeien.

De verzorging van de buxus na het snoeien in juni

Na het snoeien van de buxus kan de plant in alle rust aan zijn groeispurt beginnen. Om hem hierbij te helpen, is het belangrijk om hem goed te verzorgen. Je kunt dit al doen door de plant extra voeding te geven. Dit doe je in de vorm van koemestkorrels. Deze zijn rijk aan stikstof, een element dat planten nodig hebben om te kunnen groeien.

Door de koemestkorrels te vermengen met de grond rondom de buxus zijn de wortels in staat om de waardevolle voedingsstoffen hieruit op te nemen. Naast koemestkorrels mag je natuurlijk ook gewone koemest met de grond rondom de buxus vermengen.

De buxus snoeien na juni, maar voor september

Bevroren-buxus

Zoals je hebt kunnen lezen is de buxus snoeien in juni niet de laatste snoeibeurt van het jaar. Om ervoor te zorgen dat je ook in de winter een mooi verzorgde buxus in de tuin hebt staan, is het belangrijk om de buxus nog een keer te snoeien. Dit doe je idealiter voor het eind van september. In de laatste maanden van het jaar wordt het met name in de nacht namelijk te koud.

Snoei bij de najaarssnoei overigens niet te veel weg. Dit zorgt voor kale plekken die je de hele winter zult blijven zien. Richt je vooral op uitschieters. Door deze terug te knippen tot op de hoogte van de andere takken krijgt je buxus zijn strakke model weer terug.

De buxus snoeien in juni is niet een klus die je zomaar even kunt doen. Je zult het goede moment af moeten wachten en enkele voorbereidingen moeten treffen voordat je kunt beginnen. Het snoeien van de buxus zal er echter wel voor zorgen dat je een mooie haag of struik hebt waar je trots op kunt zijn.

Snoei Gereedschap

Voor het snoeien van de Buxus raden wij het volgende snoei gereedschap + accessoires aan:

Bekendste tuingereedschap / snoei merken met hun volledige snoei assortiment:

De Buxus Kopen

Ook planten worden steeds vaker online gekocht. De beste mogelijkheden voor het aankopen van de Annabelle:

Plant niet gevonden bij bovenstaande winkels? Hier nog enkele opties

Voordelen bij het online kopen:

  • Online zijn planten vrijwel altijd goedkoper door de concurrentie
  • Binnen 14 dagen mag u afzien van de aankoop (retourneren)

Snoeien op #BLG

Bekijk onze algemene snoei artikelen:

Of navigeer via onderstaande snoeigidsen:Ā 

DĆ© #BLG SnoeikalenderĀ 

snoeikalender

Bekijk onze unieke snoeikalender, alle snoeitijden van alle planten in Ć©Ć©n groot overzicht.