De conifeer is een geliefde tuinplant voor veel Nederlanders. De een kiest voor deze plant om een groot statement te maken, terwijl de ander hem liever gebruikt als erfafscheiding om zo te voorkomen dat de buren binnen kunnen gluren. Als jij een van de duizenden coniferenbezitters bent, weet je dat deze planten zo nu en dan een goede onderhoudsbeurt nodig hebben.

In dit artikel gaan we je alles vertellen over één onderdeel van deze onderhoudsbeurt. We gaan het namelijk hebben over het hoe, wat en waarom van coniferen snoeien in het voorjaar.

Interesse in het kopen van de Coniferen? Of Snoeigereedschap nodig?

Een verzameling van schubben en naalden

Coniferen zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet één soort plant. Het is een verzamelnaam voor meerdere planten die allemaal dezelfde kenmerken hebben.

Wat deze kenmerken zijn? Ten eerste zijn coniferen naaktzadig. Dit wil zeggen dat de zaden los in de vruchten verstopt zitten. Deze vruchten zijn de tweede overeenkomst van coniferen. Dit zijn namelijk kegelvruchten. De zaden zitten hierin en worden beschermd door de houtachtige schubben.

Als de zaden toch los worden geblazen door de wind, vindt bestuiving plaats. Voorbeelden van kegelvruchten zijn de dennenappel, de pijnappel en de sparappel. In totaal zijn er ruim 600 soorten planten die aan deze beide kenmerken voldoen en dus gerekend worden tot de coniferen.

Dennenappels-aan-boom

In de volksmond wordt er echter een hele andere verdeling gemaakt. Veel mensen zien namelijk een verschil tussen coniferen en zogenoemde naaldbomen. Een onderscheid dat volgens de botanische indeling niet direct wordt gemaakt. Over welk onderscheid we het nu hebben? De bladeren. Coniferen hebben volgens velen wat zachtere bladeren in vergelijking met naaldbomen.

Bij deze laatste zijn het letterlijk een soort naalden en is de vergelijking met bladeren ver te zoeken. Bij coniferen is deze vergelijking echter beter te zien. De bladeren hebben bijvoorbeeld vertakkingen.

Om verwarring te voorkomen, zullen we in dit artikel daarom onderscheid maken in naaldconiferen en schubconiferen. Nogmaals: deze eerste groep wordt in de volksmond dus vaak tot de naaldbomen gerekend en niet tot de coniferen.

Veelvoorkomend gebruik van coniferen

Coniferen-in-de-tuin

Zoals gezegd kun je coniferen om verschillende redenen in je tuin zetten. Een groot statement in de vorm van een grote boom is mogelijk, maar de conifeer is ook uitermate geschikt als groene erfafscheiding. Doordat deze plantensoorten in de meeste gevallen winterhard zijn, en dus in de winter hun blad behouden, is je tuin altijd beschermd en afgescheiden van de buren.

Om optimaal van je conifeer te kunnen genieten, is het belangrijk dat deze in een goed gedraineerde grond staat. Het water moet dus vlot weg kunnen lopen. Daarnaast moet de grond ook niet te zwaar zijn. Een zand- of leemgrond is dus beter geschikt dan een kleigrond.

Weet jij niet uit welke grond jouw tuin bestaat? Lees dan dit artikel. Hierin vertellen we je precies hoe je zelf bodemonderzoek kunt dien.

Coniferen snoeien in het voorjaar: zo ga je te werk

Coniferen-snoeien-in-het-voorjaar

Voor een optimale groei hebben coniferen regelmatig een onderhoudsbeurt nodig. In de regel kun je sowieso jaarlijks twee onderhoudsbeurten inplannen waarbij snoeien tot de klussen behoort. De onderhoudsbeurten vallen, zoals bij de meeste planten het geval is, in het voorjaar en in het najaar.

Echter valt de voorjaarssnoei, die belangrijk is voor de ontwikkeling van de plant, later dan bij de meeste planten. Idealiter vindt de voorjaarssnoei van coniferen namelijk pas halverwege mei of begin juni plaats. Dit komt door de late groeispurt van planten die tot de coniferen gerekend worden. Voordelen van deze late snoei zijn dat de plant mooi, breed en vol wordt. Perfect als je de conifeer als erfafscheiding in de tuin hebt staan.

Hoe coniferen snoeien in het voorjaar precies in zijn werk gaat, gaan we je nu vertellen. We beginnen bij de schubconiferen en gaan daarna over op de naaldconiferen. Tot slot hebben we nog twee algemene tips die op beide coniferensoorten van toepassing zijn.

Coniferen snoeien in het voorjaar: de schubconifeer

Takken-schubconifeer

Zoals gezegd beginnen we met het snoeien van de schubconiferen. Echt snoeien kan het overigens niet genoemd worden, want veel coniferen overleven een drastische snoei niet. Hoe dit komt? Schubconiferen lopen in de regel niet meer uit op oud hout. Een schubconifeer te ver terugsnoeien is dan ook absoluut niet aan te raden als je nog enkele seizoenen van je haag of plant wilt genieten.

Een schubconifeer snoeien in het voorjaar doe je dus alleen aan de buitenkant van de plant. Hier kun je de jonge en groene scheuten maximaal 10 centimeter korter knippen. Eigenlijk geef je de conifeer dus eerder een trimbeurt dan een snoeibeurt.

Zorg er daarnaast voor dat je de schubconifeer altijd in een lichte punt knipt, waarbij de bovenkant smaller is dan de onderkant. Door de conifeer op deze manier te snoeien, krijgen alle delen voldoende licht om weer opnieuw uit te groeien.

Tip: Er zijn verschillende materialen die je kunt gebruiken als je de coniferen in jouw tuin wilt snoeien. Denk bijvoorbeeld aan de snoeischaar of de wat grotere heggenschaar. Om het jezelf makkelijk te maken raden we je echter aan om een elektrische heggenschaar te gebruiken. Zeker als je een coniferenhaag wilt snoeien. De kans dat je de haag gelijkmatig snoeit is met dit tuingereedschap het grootst.

Coniferen snoeien in het voorjaar: de naaldconifeer

Takken-naaldconifeer

Schubconiferen kunnen dus al slecht tegen een radicale snoei, maar naaldconiferen zijn hier nog gevoeliger voor. Ook voor de naaldconiferen geldt namelijk dat veel soorten niet meer bloeien op oud hout.

Je kunt naaldconiferen daarom in de regel beter niet snoeien, tenzij je de groei wilt beperken of de vorm van de plant wilt corrigeren. Als het beperken van de groei of het corrigeren van de vorm het doel van je snoeibeurt is, is het belangrijk om de tak nooit helemaal tot op de stam af te knippen. Doe dit altijd vóór de laatste jonge uitloper van de tak.

Een andere manier van groeibeperking bij naaldconiferen is door de zogenaamde kaarsen weg te snoeien. Dit zijn verticale uitlopers die vanaf mei verticaal in de boom kunnen groeien. Door deze takken af te knippen, beperk je de groei in de hoogte en stimuleer je de groei in de breedte. Op de plaats van deze verticale uitschieter zullen namelijk korte horizontale scheuten gaan groeien.

De uitzondering op de regel

Taxus

We hebben je net verteld dat je naaldconiferen over het algemeen beter niet kunt snoeien. Er is echter een uitzondering op deze regel, namelijk de taxus. Deze plant mag, indien nodig, wel tot op het hout teruggesnoeid worden.

De plant zal er hierdoor in eerste instantie wat kaal uitzien, maar je zult na verloop van tijd merken dat hij weer begint te groeien. Na ongeveer 3 jaar is de taxus weer de volle plant die hij voor de snoei geweest is.

Wil je de taxus wel snoeien, maar liever niet tot op het hout? Snoei hem dan net als bij de schubconiferen in een punt, zodat de hele plant voldoende licht krijgt om weer mooi uit te groeien.

Let op! Het snoeisel van een taxus kun je beter niet zomaar weggooien. Er zitten namelijk stoffen in die gebruikt kunnen worden in medicatie tegen kanker. Laat je taxusafval daarom ophalen door de taxus taxi. Deze organisatie zorgt dat het afval op de juiste plek een nieuw leven krijgt. Win-win-situatie, als je het ons vraagt!

Enkele algemene tips voor coniferen snoeien in het voorjaar

Coniferenheg-snoeien

Coniferen snoeien in het voorjaar is dus helemaal niet zo moeilijk als je weet wat je moet doen. Toch hebben we nog twee tips voor je, zodat de kans dat je de mist ingaat nog kleiner wordt.

Tip 1: Eén of twee keer snoeien?

In principe moet een conifeer twee keer per jaar gesnoeid worden. De eerste keer eind mei of begin juni en de tweede keer in augustus of september. Als je deze eerste snoeibeurt bent vergeten en pas eind juni aan de slag gaat met het snoeien van de coniferen, kun je de tweede snoeibeurt overslaan. Deze zou je dan namelijk tot na september uit moeten stellen en dat is te laat. Waarom dit zo is, lees je in de volgende tip.

Tip 2: Winter

De meeste coniferen blijven in de winter mooi groen. Dit wil echter niet zeggen dat je er in de winter zomaar alles mee kunt doen, integendeel zelfs. Als je de conifeer na september pas gaat snoeien zal deze niet meer op tijd hersteld zijn voordat de winter zijn intrede doet. De vorst zal de plant dan schade toebrengen die mogelijk niet meer te herstellen is.

Snoei de conifeer dus nooit na september. Dit geldt zowel als je de coniferen twee keer in het jaar wilt snoeien, als wanneer je dit maar één keer doet.

Veel tuinbezitters krijgen er vroeg of laat mee te maken: het snoeien van hun coniferen. Het onderhoud dat je aan deze plant hebt lijkt in eerste instantie misschien groot, maar dat blijkt in de praktijk altijd reuze mee te vallen.

Dit is natuurlijk voor een groot deel te wijten aan het feit dat de coniferen eigenlijk niet zo dol zijn op een flinke snoeibeurt. Een kleine beurt kunnen ze echter prima hebben en zal ze alleen maar meer doen stralen. Met als gevolg dat jij hier dus weer extra plezier van hebt gedurende het jaar!

Snoei Gereedschap

Voor het snoeien van Coniferen raden wij het volgende snoei gereedschap + accessoires aan:

Bekendste tuingereedschap / snoei merken met hun volledige snoei assortiment:

De Conifeer Kopen

Ook planten worden steeds vaker online gekocht. De beste mogelijkheden voor het aankopen van de Annabelle:

Plant niet gevonden bij bovenstaande winkels? Hier nog enkele opties

Voordelen bij het online kopen:

  • Online zijn planten vrijwel altijd goedkoper door de concurrentie
  • Binnen 14 dagen mag u afzien van de aankoop (retourneren)

Recente Artikelen op BuitenLevenGevoel.nl

  • Veld-met-zonnebloemen

Zonnebloem Planten

01-03-2024|12s Reacties

Het is 1 mei en dat betekent dat het vandaag Internationale Zonnebloemdag is! Zonnebloemen planten in de tuin kan op geen betere dag dan deze. Deze prachtige bloem vrolijkt iedere Lees meer

Snoeien op #BLG

Bekijk onze algemene snoei artikelen:

Of navigeer via onderstaande snoeigidsen: 

Dé #BLG Snoeikalender 

snoeikalender

Bekijk onze unieke snoeikalender, alle snoeitijden van alle planten in één groot overzicht.