De taxushaag is een populaire haag wanneer het op groene erfafscheidingen aankomt. De kans is dan ook redelijk groot dat je voor deze plant hebt gekozen om jouw haag mee vorm te geven. Nu de haag staat, komt het onderhoud ervan steeds dichterbij.

Gelukkig helpen wij je een handje! In dit artikel lees je alles over een taxushaag snoeien en bemesten zodat jouw groene erfafscheiding ook echt groen blijft.

Interesse in het kopen van Taxus? Of Snoeigereedschap nodig?

De magische taxus

Tak-van-Taxus-in-de-zon

Wanneer je in Nederland een taxushaag tegenkomt, kun je ervan uitgaan dat dit een Taxus baccata (ook wel venijnboom genoemd) is. Deze soort uit de Taxaceae familie komt van nature voor in Europa en doet het dan ook prima hier.

Venijnbomen groeien langzaam, maar kunnen ondertussen wel 12 tot 20 meter hoog worden! Wanneer je een taxus wilt gebruiken voor jouw taxushaag is het wel verstandig om een al wat hogere taxus te kopen. Anders kan het erg lang duren voordat jouw groene erfafscheiding hoog genoeg is.

Voordeel van een taxushaag is dat een taxus erg oud kan worden. Eenmaal goed geplant, gesnoeid en bemest gaat de haag jaren mee. In Engeland kun je zelfs taxussen vinden die zo oud zijn als de jaartelling!

Schijn bedriegt

De taxus is, zoals wel meer ‘gewone' planten, giftig voor de mens. Vooral vee kan niet goed tegen de giftige bestanddelen van de plant. Wanneer vee van een taxushaag eet, zullen ze daar helaas dood aan gaan. Het is dan ook af te raden om een taxushaag daar te planten waar vee rondloopt. Ze eten er, ondanks het gevaar, namelijk graag van.

In de venijnboom zitten verschillende giftige bestanddelen. Toch is er één bestanddeel dat wordt gebruikt in medicijnen tegen kanker. Het is daarom mogelijk om de resten van je gesnoeide taxus op te laten halen door de Taxus Taxi. Deze zorgt ervoor dat jouw snoeiafval verwerkt wordt en gebruikt kan worden in de broodnodige medicijnen tegen kanker.

Waarschijnlijk tegen je verwachting in zijn het niet de rode besjes die giftig zijn, maar juist de rest van de plant (let op dat is inclusief de zaadjes die zich ín de besjes verschuilen). Schijn bedriegt dus bij de Taxus baccata.

De magie is overal

De-taxus

Dit informatieve gedeelte over de taxus begon ik met het kopje De magische taxus. Nu vraag je je ondertussen vast af wat er zo magisch is aan deze giftige, maar geschikte haagplant.

Vroeger werden er bogen gemaakt van het harde hout van de taxus. De god van de boog uit de Noorse mythologie, Ullr, had dan ook een paleis met de naam Ydalir (Taxusdal). De naam taxus is van oorsprong afgeleid van het Griekse toxo, wat boog betekent.

Daarnaast wordt de taxus in oude runen aangedragen als onderdeel van toverdranken, rituele offers of vervloekingen.

Taxushaag snoeien en bemesten

Als taxushaagbezitter weet jij natuurlijk allang dat de taxus een fijne plant is om als erfafscheiding (heg) te gebruiken. Nu heb je deze plant door bovenstaande informatie nóg wat beter leren kennen.

Om lang van je taxushaag te kunnen genieten is een taxushaag snoeien en bemesten erg belangrijk. Zonder goede verzorging groeit jouw haag niet zoals je waarschijnlijk zou willen.

Daarom zullen we je hieronder precies uitleggen hoe een taxushaag snoeien en bemesten het best gedaan kan worden.

De taxushaag snoeien

Taxushaag-wordt-gesnoeid-met-snoeischaar

Het snoeien van een taxushaag is in principe niet erg ingewikkeld. Toch is het belangrijk precies te weten wat je moet doen, om de haag zo gezond mogelijk te houden. Aan de hand van een aantal veelgestelde vragen laten wij je zien hoe jij op de beste manier je taxushaag kunt snoeien.

Wanneer moet ik mijn taxushaag snoeien?

Dit is altijd de eerste vraag die gesteld wordt wanneer het om het snoeien van planten of bomen gaat. Het is dan ook belangrijk dat je goed weet wanneer je iets kunt snoeien, omdat je anders de kans loopt de plant of boom onnodig te beschadigen.

Gelukkig is de taxus niet zo streng wat betreft wanneer hij gesnoeid wil worden. De taxus kun je namelijk het hele jaar rond snoeien. De enige eis die hij stelt is dat de temperatuur boven het vriespunt moet liggen. Daarom wordt de winter over het algemeen afgeraden.

De meest ideale periode om te snoeien, is van mei tot en met september. In deze maanden kun je er ook zeker van zijn dat er geen sprake is van nachtvorst.

Hoe vaak moet ik mijn taxushaag snoeien en speelt het weer nog een rol?

Taxus-met-sneeuw

Om een taxushaag goed te verzorgen raden we je aan om hem twee keer per jaar een snoeibeurt te geven. Wanneer je dit aanhoudt, zul je een mooie, volle taxushaag krijgen en behouden. Let er natuurlijk wel op dat je alleen snoeit wanneer er geen sprake is van vorst.

Het weer speelt zeker een rol wanneer het om snoeien draait. In de meeste gevallen raden we bij iedere vorm van snoeien af om dit op een zonovergoten dag te doen. Dit omdat de snoeiwonden van planten en bomen erg gevoelig zijn voor de straling van de zon. Er ontstaat kans op verbranding van de blaadjes en dat wil je natuurlijk niet!

Snoei je taxushaag daarom het liefst op een bewolkte dag. Mocht het toch zo zijn dat je wilt snoeien terwijl we net in een periode van mooi weer zitten, probeer dan te snoeien wanneer de zon onder is gegaan.

In welke vorm kan ik mijn taxushaag het beste snoeien?

Een taxushaag kun je, net als een buxushaag, in elke vorm snoeien die je wilt. Je hebt vast wel eens gezien dat er, bijvoorbeeld in Franse tuinen, uit hagen prachtige figuren gesnoeid worden.

Wanneer je niet op zoek bent naar bijzondere vormen, kun je het best de kegelvorm aanhouden. Dat houdt in dat de onderkant van de haag breder blijft dan de top van de haag. Op deze manier krijgen alle takken voldoende licht om goed en gezond te kunnen groeien. Dit omdat de haag iets scheef loopt.

Heb je net een taxushaag geplant? Snoei in het eerste jaar dan alleen de zijkanten en laat de top nog even met rust. Zo krijgt hij optimaal de kans om te groeien.

Welk gereedschap heb ik nodig voor het snoeien?

Snoeischaar

Je kunt een taxushaag prima snoeien met een standaard snoeischaar. Dit kan een handsnoeischaar zijn of een elektrische snoeischaar, maa net wat je het makkelijkst vindt.

Wat wel belangrijk is, is dat de scharen scherp zijn geslepen. Dit omdat een taxus een taaie plant is en je er met een botte snoeischaar echt niet doorheen kunt komen. Probeer je dit toch, dan zul je de takken onnodig beschadigen.

Aangezien de scharen scherp moeten zijn, is het altijd verstandig om handschoenen te dragen tijdens het snoeien. Zo blijven je vingers goed beschermd tegen de scherpe snoeischaar.

Let op: Maak je tijdens het snoeien geen gebruik van handschoenen? Was je handen dan goed na contact met de taxus. Je hebt hier immers met een giftige plant te maken.

Tip: Kijk eens of er bij jou in de buurt ook een Taxus Taxi rijdt en laat je snoeiafval ophalen voor het goede doel. Rijdt de taxi niet? Je kunt het snoeisel ook zelf gratis inleveren bij de daarvoor bestemde punten bij jou in de buurt.

De taxushaag bemesten

Mest

In dit artikel hebben we het niet voor niets over de taxushaag snoeien en bemesten. Naast het snoeien is het bemesten namelijk een belangrijke stap in het onderhoud van de taxushaag.

Ook wanneer het om bemesten gaat, komen we een aantal vragen regelmatig tegen. Deze vragen zullen we wederom beantwoorden om je zo op weg te helpen met de juiste bemesting van jouw haag.

Is het nodig om mijn taxushaag te bemesten?

Ja, je taxushaag snoeien en bemesten zijn twee belangrijke onderdelen om je haag goed te onderhouden. Het bemesten van de haag helpt de haag zijn groeiperiodes door. Een taxus kent twee groeiperiodes per jaar. De taxus bemesten voor deze periodes zal de haag ten goede komen.

Op die manier zorg je er namelijk voor dat de haag voldoende voedingsstoffen en mineralen heeft om te groeien en krijg je een gezonde en volle haag. De groeiperiodes liggen in maart/april en in juni/juli. Het is, zoals we al vertelden, dan ook aan te raden om aan het begin van deze periodes de haag te bemesten.

Welke mest moet ik gebruiken?

Er bestaan verschillende soorten mest en een aantal daarvan is speciaal ontwikkeld voor de taxus. Welke bemesting je ook kiest, zorg er voor dat je tijdens de laatste bemesting van het jaar mest gebruikt met een laag N-gehalte.

N staat voor stikstof en een hoog gehalte hiervan zorgt voor een snelle groei. Wanneer dit eind september gebeurt, zullen de jonge scheuten nog niet winterhard zijn. Ze zullen bruin worden wanneer de temperaturen dalen. Je houdt op deze manier geen mooie groene haag over voor in de winter.

Het is bij een taxushaag ook mogelijk om gebruik te maken van bodemverbeteraars. Daarnaast is het belangrijk om de pH-waarde te onderzoeken. Een te zure grond is iets waar de taxus niet van houdt en het is dan zaak de bodem eens van extra kalk te voorzien.

Snoei Gereedschap

Voor het snoeien van de Taxushaag raden wij het volgende snoei gereedschap + accessoires aan:

Bekendste tuingereedschap / snoei merken met hun volledige snoei assortiment:

De Taxushaag Kopen

Ook planten worden steeds vaker online gekocht. De beste mogelijkheden voor het aankopen van de Annabelle:

Plant niet gevonden bij bovenstaande winkels? Hier nog enkele opties

Voordelen bij het online kopen:

  • Online zijn planten vrijwel altijd goedkoper door de concurrentie
  • Binnen 14 dagen mag u afzien van de aankoop (retourneren)

Recente Artikelen op BuitenLevenGevoel.nl

  • Veld-met-zonnebloemen

Zonnebloem Planten

01-03-2024|12s Reacties

Het is 1 mei en dat betekent dat het vandaag Internationale Zonnebloemdag is! Zonnebloemen planten in de tuin kan op geen betere dag dan deze. Deze prachtige bloem vrolijkt iedere Lees meer

Taxus-haag

Snoeien op #BLG

Bekijk onze algemene snoei artikelen:

Of navigeer via onderstaande snoeigidsen: 

Dé #BLG Snoeikalender 

snoeikalender

Bekijk onze unieke snoeikalender, alle snoeitijden van alle planten in één groot overzicht.