Kies jij er weleens voor om je net gekochte bloemen niet in de vaas te zetten, maar te laten drogen? Plantenliefhebbers doen dit al decennialang. Hierdoor konden ze herbaria maken en inventariseren welke planten waar groeiden. Tegenwoordig heeft bloemen en planten drogen vooral een decoratieve functie. Gedroogde bloemen blijven, in tegenstelling tot verse bloemen, een stuk langer mooi.
Daarnaast zijn gedroogde bloemen de perfecte decoratie voor ruimtes waar weinig tot geen daglicht komt. Verse bloemen zouden het in deze ruimtes niet lang volhouden.
Er zijn verschillende manieren waarop je zelf bloemen en planten kunt drogen. In dit artikel bespreken we 4 van deze methoden en vertellen we je wanneer welke methode geschikt is.

Bloemen en planten drogen doe je eenvoudig zelf met deze methoden


Gedroogde Bloemen in Vaas: Bloemen en planten drogen kan dus op verschillende manieren. Welke manieren het meest geschikt zijn voor jou, is afhankelijk van de functie die je de bloemen wilt geven.
Maak je bijvoorbeeld zelf een herbarium?
Dan is het noodzakelijk dat de planten zo plat mogelijk uit het droogproces komen.
Wil je de gedroogde bloemen juist verwerken in een bloemstuk?
Dan is het zaak dat de planten en bloemen zoveel mogelijk in hun originele staat verkeren. Hoewel de methode dus kan verschillen, hebben ze allemaal één ding met elkaar gemeen: ze werken het best met verse bloemen.

Methode 1: Bloemen en planten drogen met lucht

Gedroogde-lavendel
We beginnen met een methode die je misschien nog wel kent van vroeger. Het drogen van planten gebeurde vaak door deze in bundeltjes ondersteboven aan het plafond te hangen. Het vocht dat in de plant zit verdwijnt en de belangrijke stoffen zakken naar de bladeren.
Enkele voordelen van deze methode zijn dat het een erg milieuvriendelijke methode is en dat je, afgezien van wat elastiek en een warme, donkere en droge kamer, niets nodig hebt. Het proces van bloemen en planten drogen met lucht gaat als volgt in zijn werk.

Stap 1: De bloemen voorbereiden

Bloemen zijn natuurlijk het meest vers wanneer je ze direct voor het droogproces afknipt. Hierbij kun je het best kiezen voor bloemen die nog niet volledig open zijn gegaan. Tijdens het droogproces gaan de bloemen namelijk ook nog verder open staan. Bloemen die op voorhand dus al helemaal open staan, gaan nog verder open en verliezen mogelijk hun bladeren.
Verwijder vervolgens de bladeren aan de onderste helft van de steel. Deze bladeren drogen namelijk minder goed dan de bloemen en vertragen hiermee het proces.

Stap 2: Bindt de bloemen samen

Afhankelijk van hoeveel bloemen je hebt afgeknipt, verdeel je ze nu in groepjes. Zorg er hierbij voor dat je alleen bloemen van dezelfde soort samen groepeert. Kleinere bloemen kunnen ongeveer met z'n tienen in een groepje, terwijl je grotere bloemen wellicht beter individueel kunt drogen.
Bind de groepjes vervolgens samen met behulp van een elastiekje. Zorg ervoor dat dit elastiek strak genoeg zit, zodat je de bloemen hieraan op kunt hangen. Let er echter wel op dat het elastiek niet té strak zit. Dit kan er namelijk voor zorgen dat er vocht vrijkomt, wat uiteindelijk voor schimmels zal zorgen.

Stap 3: Hang de bloemen op

Bloemen-en-planten-drogen-lucht
Hang de bosjes bloemen nu ondersteboven aan het plafond. Dit kun je doen door het elastiek aan een haak of spijker te bevestigen. Om ervoor te zorgen dat er voldoende lucht bij alle bloemen kan, is het belangrijk deze voldoende uit elkaar te hangen. Let er daarnaast op dat de bloemen minimaal 15 centimeter onder het plafond hangen.

Stap 4: Laat de bloemen drogen

Het droogproces zal nu van start gaan. Afhankelijk van het type bloem kan dit één tot enkele weken duren.

Stap 5: Test of de bloemen helemaal gedroogd zijn

Er zijn verschillende manieren om te testen of de bloemen helemaal droog zijn:

  • Voel aan de blaadjes van de bloemen. Zijn deze knapperig? Dan zijn de bloemen genoeg gedroogd;
  • Haal één of twee stengels uit een van de bosjes bloemen die je aan het plafond hebt hangen. Zet deze, rechtop, in een vaas. Blijven ze staan? Dan zijn ze droog genoeg. buigen de stengels om, dan zijn de bloemen nog niet helemaal droog. Hang ze in dat geval weer terug en laat ze nog enige tijd drogen.

Methode 2: Bloemen en planten drogen door middel van druk

Geperste-bloemen
De volgende methode, bloemen en planten drogen met druk, wordt op de middelbare school vaak toegepast tijdens biologie. Deze techniek is ook voor thuis uitermate geschikt. Helemaal als je de bloemen wilt verwerken in een herbarium of als je ze wilt gebruiken tijdens het knutselen. Door de druk die je uitoefent op de bloemen worden deze namelijk tweedimensionaal.
Bloemen en planten drogen door middel van druk doe je door de volgende stappen te volgen:

Stap 1: De bloemen voorbereiden

Het begint wederom bij het verzamelen van de bloemen. De mooiste resultaten krijg je bij bloemen die relatief klein en plat zijn. Deze behouden namelijk ook in 2D hun vorm. Deze bloemen kun je het best direct voor het drogen afknippen.
Let wel op! Witte bloemen zijn over het algemeen minder geschikt voor deze methode. Deze bloemen verkleuren en worden dus al snel bruin. Gekleurde bloemen behouden beter hun kleur.

Stap 2: De pers maken

Druk uitoefenen doe je natuurlijk met iets zwaars. Nu kun je hier een plantenpers voor aanschaffen, maar je kunt deze ook zelf maken. Dit kan op verschillende manieren:

  • Een echte plantenpers maken doe je met behulp van twee platen multiplex. Door gaten te boren in de vier hoeken, kun je de twee platen op elkaar schroeven zodra de bloemen ertussen liggen. De bloemen worden zo tussen beide platen platgedrukt;
  • Je kunt de plantenpers ook simuleren met een dik boek en extra gewicht. Denk bijvoorbeeld aan een telefoonboek, encyclopedie of woordenboek. Ook hier kun je de bloemen tussen leggen. Het extra gewicht, bijvoorbeeld een tweede boek of een zware doos, zet je vervolgens bovenop het eerste boek.

Stap 3: De bloemen in de pers leggen

Bloemen-en-planten-drogen-druk
Nu de pers klaar is, kunnen we de bloemen erin leggen. Zorg ervoor dat je de bloemen nooit los in de pers legt, maar verpak ze altijd tussen twee vellen absorberend papier. Denk hierbij aan keukenpapier, krantenpapier of vloeipapier. Het vocht dat uit de bloemen trekt, wordt opgevangen in het papier.
Ook is het belangrijk om de bloemen precies goed neer te leggen. Zoals jij ze neerlegt komen ze namelijk ook uit de pers. Het mooiste resultaat krijg je natuurlijk als je de blaadjes mooi uitspreidt en de bloem in een zo natuurlijk mogelijke positie legt.

Stap 4: Het drogen van de bloemen

Wanneer de bloemen goed liggen kun je beginnen met persen. Dit doe je door de twee platen strak tegen elkaar te schroeven of door het boek dicht te slaan en het gewicht erop te zetten.
Afhankelijk van het type bloem zal het wederom tussen de twee en acht weken duren voordat de bloemen helemaal gedroogd zijn.
Tip: Wil je de kleur van de bloemen optimaal behouden? Verwissel dan de eerste paar dagen iedere 24 uur het absorberende papier. Na deze week doe je dit alleen als het papier vochtig wordt.

Stap 5: Wanneer zijn de bloemen droog?

Liggen de bloemen enkele weken onder de pers en wil je weten of ze klaar zijn?
Voel dan voorzichtig aan de bloemblaadjes. Zijn deze zo dun als papier en voelen ze knapperig aan? Dan zijn ze helemaal gedroogd. Ook kun je de bloemen tegen het licht houden. Als ze doorschijnen, heb je nogmaals een bevestiging dat je bloemen helemaal droog zijn.

Methode 3: Bloemen en planten drogen in de oven

Gedroogde-kruiden
Wist jij dat je bloemen en planten kunt drogen in de oven?
Wij vonden het in eerste instantie ook een beetje een gek idee, maar het werkt erg goed. Het fijne aan deze methode is dat je nauwelijks voorbereidingen hoeft te treffen en je de oven het werk kunt laten doen.
De beste oven voor deze methode is een heteluchtoven die op een lage temperatuur aangezet kan worden. De stappen zijn als volgt:

Stap 1: De bloemen voorbereiden

Ook deze methode begint natuurlijk bij het verzamelen van de juiste planten. Vooral compacte bloemen en bloemen met veel bloemblaadjes zijn geschikt voor deze methode van drogen. Daarnaast werkt deze methode ook goed voor wortels en kruiden met een houterige steel.
Om de bloemen in de oven te drogen is het zaak om ze op een ovenrooster uit te spreiden. Als je kruiden of wortels wilt drogen, en de vorm dus van ondergeschikte waarde is, kun je deze lukraak op het rooster leggen.
Is de vorm van de bloemen echter wel belangrijk?
Leg dan een gaas over het ovenrooster en prik de steeltjes van de bloemen hierin. De plant steunt zo niet op de bloem, waardoor deze in zijn oorspronkelijke vorm blijft.
Stap 2: De oven
Bloemen-en-planten-drogen-oven
Als de bloemen op het rek liggen, schuif je deze de oven in. Deze zet je vervolgens aan op een lage temperatuur van ongeveer 40 graden Celsius. Nu is het een kwestie  van wachten. Het zal namelijk enkele uren duren, voordat de bloemen helemaal droog zijn. Hoe lang het precies duurt, is afhankelijk van het soort bloemen dat je droogt.
Let op! Als je veel kruiden of wortels op het ovenrooster hebt gelegd, is het belangrijk dat je deze regelmatig even omschept, zodat er overal voldoende lucht bij komt.

Stap 3: De bloemen zijn gedroogd

Als de bloemblaadjes knapperig zijn, zijn ze helemaal gedroogd. Je kunt het ovenrooster nu voorzichtig uit de oven halen. Laat de bloemen wel nog enige tijd op het rooster liggen, zodat ze weer af kunnen koelen.
Als ze dusdanig zijn afgekoeld, kun je ze voorzichtig uit het rekje halen.

Methode 4: Bloemen en planten drogen met ontwateringsproducten

Gedroogde-bloemen
De laatste methode van bloemen en planten drogen is met behulp van ontwateringsproducten zoals silicagel. Het voordeel van deze methode is dat de bloemen hun vorm behouden en dat de kleur én de geur behouden blijven. De ontwateringsproducten kunnen daarnaast vaak hergebruikt worden. Het stappenplan ziet er als volgt uit:

Stap 1: De bloemen voorbereiden

De bloemen moeten natuurlijk weer afgeknipt worden. Dit kun je het best doen als de bloemen half open zijn. Bloemen met broze bladeren of grote bloemen kunnen met deze methode goed gedroogd worden.

Stap 2: De bloemen in het ontwateringsproduct leggen

Er zijn verschillende ontwateringsproducten die gebruikt kunnen worden bij het drogen van bloemen en planten. Het meest gebruikte product is silicagel, maar ook een combinatie van boorzuur en wit maïsmeel is geschikt.
Als je eenmaal een product hebt gekozen, vul je een afsluitbare bak met een dikke laag van ongeveer 4 à 5 centimeter van het product.
Leg de bloemen vervolgens voorzichtig bovenop het ontwateringsproduct. Het is mogelijk om meerdere bloemen tegelijk te drogen. Zorg er dan wel voor dat ze elkaar niet raken in de bak. Bedek de bloemen helemaal met het ontwateringsproduct, door dit voorzichtig over de bloemen te strooien.
Als de bloemen helemaal begraven zijn, sluit je de bak luchtdicht af.  Om er zeker van te zijn dat de bak helemaal luchtdicht is, kun je een stuk tape of plakband om de rand plakken.
Bloemen-en-planten-drogen-ontwateringsproduct

Stap 3: Drogen

Het drogen zal nu, afhankelijk van het ontwateringsproduct, een aantal dagen duren. Als je gebruik maakt van silicagel gaat het relatief snel en zijn je bloemen na twee tot vier dagen helemaal droog. Bij een combinatie van boorzuur en wit maïsmeel duurt dit twee tot drie weken.
Om te controleren of de bloemen helemaal gedroogd zijn, kun je naar de kleur van de silicagel kijken. Als deze roze is, hebben ze hun maximale hoeveelheid vocht opgenomen. Daarnaast kun je natuurlijk ook weer controleren of de bloemblaadjes knapperig zijn.
Let op! Laat de bloemen niet te lang in de bak zitten. De kleur van de bloemen zal dan donkerder worden en de bladeren worden broos.

Stap 4: De gedroogde bloemen uit de doos halen

Als de bloemen gedroogd zijn, kun je met een penseel voorzichtig het ontwateringsproduct van de bloemen vegen. Als ze helemaal bloot liggen, kun je ze oppakken. Controleer nogmaals of het ontwateringsproduct helemaal van de bloemen is verwijderd en je bent klaar!
Het ontwateringsproduct kun je opbergen en eventueel hergebruiken bij een volgende project.

Het drogen van bloemen en planten kan op vele manieren. Welke manier het meest geschikt is voor jou, is afhankelijk van je doel en het type bloem dat je wilt drogen. Kies op basis daarvan je methode en ga aan de slag! Welke methode je ook kiest, één ding weet je zeker: je kunt nog heel lang van je bloemen en planten blijven genieten!
Wat vind jij de beste manier om bloemen en planten te drogen?
Laat het ons weten door een reactie te plaatsen onder dit bericht!