Tuinieren, Interieur & Inspiratie voor Buiten

Goudiep Snoeien ( Wanneer & Hoe )

Goudiep Snoeien ( Wanneer & Hoe )2018-12-27T08:41:08+00:00
goudiep

Snoeien op #BLG

Bekijk onze algemene snoei artikelen:

Of navigeer via onderstaande snoeigidsen: 

Home » Snoeien » Goudiep Snoeien ( Wanneer & Hoe )

Wil je je goudiep snoeien en heb je geen idee hoe je dit aan moet pakken? Deze boom is zuilvormig en staat bekend om de goudgele bladeren. De goudiep, ook wel Ulmus hollandica ‘Wredei’ genoemd, is familie van de Hollandse iep. Deze smalle boom kan in diverse vormen worden geknipt en is makkelijk bij te houden met snoeien. Dit komt omdat de goudiep niet snel groeit. De goudiep dient geplaatst te worden in een goed doorlatende bodem en op een plek half in de schaduw, half in de zon. Het blad wordt geler naarmate het meer in de zon staat, maar als het teveel in de volle zon staat verbranden de bladeren.

Hoe ga je een goudiep snoeien?

Het is belangrijk om te weten dat je bomen die in de vorm van een zuil groeien langs de stam moet snoeien. De zijtakken moeten op ongeveer 2 centimeter tot de laatste groeiknop weggeknipt worden. Dit doe je vooral wanneer je de boom heel smal wil laten worden. Wil je hem wat breder laten worden? Dan kun je meer laten staan en knip je dus minder van de takken af. Wanneer je de goudiep niet snoeit ontstaat er op den duur eerder een vaasvorm dan een zuilvorm.

0
Moeilijkheidsgraad (Max 10) :
0
Hoeveelheid Werk (Max 10) :
0
#Goudiep Snoeiers Geholpen (2018)
goediep snoeienHet snoeien van een goudiep: de aandachtspunten

Wil je de goudiep snoeien, maar gaat het je vooral om de hoogte van de boom? Als de boom te hoog wordt, kun je vanaf boven naar beneden kijken of je een zijtwijg tegenkomt. Je kunt dan ook de top eraf knippen tot en met deze zijtwijg. Je kunt ook nog wat lager gaan tot je nog een zijtwijg tegenkomt. Zo bepaal je zelf hoe hoog je goudiep wordt. Deze zijtwijg wordt dan weer de nieuwe top, en deze gaat dan ook weer omhoog groeien. Op deze manier kun je de goudiep snoeien, zonder dat je daar heel veel moeite voor hoeft te doen. Let er wel op dat je het juiste gereedschap gebruikt.

In de winter de goudiep snoeien

Wanneer ga je de goudiep snoeien? Dit kan zowel in de zomer als in de wintermaanden. In de wintermaanden kan hij teruggesnoeid worden tot bijna op de stam, omdat dan al het blad eraf is. Let hier op de hoeveelheid die je van de boom afhaalt. Vanaf maart kun je alle takken en twijgen wegsnoeien, ook in de hoogte, zodat de boom niet te hoog wordt. Ook in de zomer kun je de goudiep snoeien, maar wel lichtjes. Snoei in dit geval dan alleen de topjes en ook alleen wanneer dit nodig is om de vorm van de boom te behouden.

Recente Artikelen op BuitenLevenGevoel.nl

  • Houten-schuur

(Houten) schuur isoleren

21-01-2019|2 Comments

Het hebben van een schuur is ideaal voor iedereen die wat extra ruimte in de tuin wil hebben. Een schuur wordt vaak gebruikt als opslagplaats, een ruimte om te klussen [...]