Wanneer Sinterklaas het land weer heeft verlaten, maken de sinterklaasversieringen plaats voor de lampjes en slingers van de kerstversiering. Ook komen de kerstbomen, vele lampjes en kaarsen weer tevoorschijn. Lekker knus en gezellig tijdens deze korte, donkere dagen. En zelf kerststukjes maken is hier natuurlijk een leuke, originele aanvulling op.
Die kerstboom kennen we en houden we, maar het is toch leuk om een eigen, origineel kerststukje op de tafel te hebben staan? In dit artikel geven we je tips waarmee je gemakkelijk zelf een kerststukje kunt maken.

Zelf kerststukjes maken

Zelf kerststukjes maken is niet alleen leuk omdat je dan een mooi stukje op tafel hebt staan of een mooie krans aan de deur hebt hangen, maar ook het maken zelf is een leuke bezigheid.
Wanneer het buiten koud is, zit jij lekker binnen te knutselen met een glas zelfgemaakte glühwein! Lees de verschillende stappen hieronder om een goede start te maken.

Stap 1: De basis

De basis is voor ieder stukje belangrijk. Zonder basis kun je namelijk geen stukje maken. We hebben het hier over de stukken piepschuim of steekschuim die je kunt gebruiken om de onderdelen van het kerststukje in vast te pinnen of aan vast te plakken.

Welke basis je kiest is afhankelijk van het soort kerststukje dat je wilt maken en daarnaast kies je waarschijnlijk voor een basis waar jij fijn mee kunt werken. Je kunt kerststukjes maken op schalen, in bakken en als kransen. Welke optie je ook kiest: steekschuim kan je helpen.

Oasis

oase

Oasis, ook wel bekend als steekschuim, is een handige basis voor jouw kerststukje. Oasis is groen van kleur. Dat is handig, want daardoor valt het wat minder op dan wanneer je wit piepschuim als basis neemt. De meeste kerststukjes bestaan uit natuurlijke materialen. Het steekschuim is zo ontwikkeld dat het water op kan nemen en vast kan houden. Doordat het water opneemt kunnen de natuurlijke materialen wat langer vers blijven.

Voordat je het steekschuim gaat gebruiken zul je het eerst in water moeten leggen en het de tijd geven zich zo vol mogelijk te zuigen. Wij raden je aan altijd steekschuim te gebruiken tenzij je een droog stukje maakt en zonder natuurlijk materialen werkt. In die gevallen kun je ook piepschuim of samengeperst stro gebruiken.

Stap 2: Het basisgroen

Kerststukjes worden traditiegetrouw gemaakt van materialen die aan de kerst of de winter verbonden zijn. Daarnaast zijn er nog talloze andere materialen die prima passen in een kerststukje.
Zelf kerststukjes maken van natuurlijke materialen is toch wel het mooist. Wanneer je hier voor kiest zijn er verschillende materialen die je als basis van je kerststukje kunt gebruiken.

Hulst

hulst

Wanneer je hulst ziet denk je waarschijnlijk gelijk aan kerst. Zowel de kleuren rood en groen als de besjes en de gekartelde blaadjes horen gewoonweg bij Kerstmis.
De Latijnse naam voor hulst is Ilex aquifolium. Deze plant kan prima in de Nederlandse tuin gehouden worden. De dieprode besjes van de plant komen pas in de wintermaanden tevoorschijn en zijn hierdoor ook onlosmakelijk met dit seizoen verbonden.

Hulst is gemakkelijk te gebruiken als basis van je kerststukje of kerstkrans. Daarnaast zorgen de rode besjes al meteen voor wat kleur. Sommige kerstkransen bestaan zelfs uit niets anders dan hulst!

Handig! Een fijne eigenschap van hulst is dat de blaadjes na het afknippen goed indrogen. De blaadjes zullen tijdens het indrogen niet vervormen of hun kleur verliezen. Hierdoor blijven kerststukjes met hulst lang mooi.

Tip! De blaadjes van hulst kunnen behoorlijk scherp zijn. Wees dus voorzichtig.

Dennentakken

Dennentak

Een andere goede basis voor je kerststukje zijn dennentakken. Ook deze blijven lang groen, maar zullen uiteindelijk wel hun naalden verliezen. Hoewel je waarschijnlijk wel bekend bent met het liedje O Dennenboom is onze kerstboom in de meeste gevallen helemaal geen den, maar een spar. Toch geven dennen- of naaldentakken ons het echte kerstgevoel en kunnen ze in een kerststukje eigenlijk niet ontbreken.

De dennentakken zijn wat ‘saaier' dan hulst en het is daarom ook leuk om beide soorten met elkaar te combineren. Wanneer je dennentakken gebruikt kunnen dennenappels eigenlijk niet ontbreken.

Stap 3: Natuurlijke versieringen

Wanneer je de basis hebt uitgekozen zijn er veel verschillende versieringen uit de natuur die goed passen bij een kerststukje. Hieronder laten we je twee opties zien.

Dennenappels

dennenappels

Wanneer je dennentakken gebruikt in je kerststukje, kun je eigenlijk niet om dennenappels heen. Een dennenappel is de vrouwelijke kegel van een den. Tussen de schubben van de dennenappel bevinden zich de zaden voor een volgende den. Wat veel mensen niet weten is dat de pijnboompit het zaad is van een dennenboom.

Het fijne aan het gebruik van dennenappels is dat deze zullen blijven zoals ze zijn en niet verder zullen vergaan. Wanneer je ze al in je herfststukje hebt gebruikt, kun je ze dus gemakkelijk hergebruiken voor je kerststukje.

Tip! Een dennenappel heeft vaak een stompe onderkant waardoor je deze niet gemakkelijk in het steekschuim kunt steken. Handig is om tussen de onderste schubben van de dennenappel een ijzerdraadje te spannen. Deze wikkel je helemaal rondom en met het uiteinde kun je de dennenappel in het steekschuim steken.

Tip! Vind je bruine dennenappels wat saai? Je kunt dennenappels gemakkelijk verven in de kleur die jij mooi vindt. Wat dacht je van gouden dennenappels voor het echte kerstgevoel? Of dennenappels die je zo beschildert dat het minikerstbomen zijn?

Gedroogde lotusvruchten

gedroogde-lotusvruchten

Wat je ook veel terug ziet komen in kerststukjes zijn gedroogde lotusvruchten. Veel mensen kennen de lotus als prachtige bloem met heldere kleuren, maar weinig mensen weten eigenlijk hoe de vrucht eruit ziet.

Door zijn aparte vorm is de gedroogde lotusvrucht een leuke toevoeging aan jouw kerststukje. In de herfst- en kerstperiode zijn de gedroogde vruchten veelal als versiering in de tuincentra te koop. Ze worden ook wel gedroogde lotusbloemen genoemd.

Tip! Om de lotusvrucht in het stuk te verwerken hun je aan de achterkant van de vrucht een ijzerdraadje om het resterende stukje stengel wikkelen.

Stap 4: Kerstversieringen toevoegen

Na de eerste stappen van het zelf kerststukjes maken ziet je kerststukje of -krans er waarschijnlijk wat saai uit. Dit komt doordat we tot nu toe voornamelijk groene en bruine kleuren in het stukje hebben zitten. Om er een echt vrolijk en warm kerssttukje van te maken kunnen de kerstversieringen natuurlijk niet ontbreken!

Kerstballen

zelf kerststukjes maken kerstbal

Wat natuurlijk niet in een kerststukje mag ontbreken zijn de kerstballen. Deze fleuren je kerststukje gelijk op en toveren een ‘natuurstukje' om tot een echte blikvanger.
Voor een kerststukje is het leuk om verschillende kerstballen te gebruiken. Zo kun je er een aantal grote in doen, afgewisseld door wat kleinere. Ook het afwisselen van bijvoorbeeld glimmende en matte ballen kan voor een leuk, speels effect zorgen.

De kerstballen kun je gemakkelijk bevestigen door een ijzerdraadje door het oogje te halen.

Tip! Natuurlijk word je helemaal blij bij het zien van al die verschillende kleuren kerstballen. Wij zouden je willen adviseren om het bij één of maximaal twee kleuren te houden, omdat het anders iets te fleurig wordt. Voor afwisseling is het vooral leuk verschillende structuren en vormen met elkaar af te wisselen.

Kerststrikken

kerststrik

Naast kerstballen is het ook leuk om kerststrikken te gebruiken tijdens het zelf kerststukjes maken. Kerststrikken worden vooral gebruikt om in kerstkransen te hangen. Je ziet vaak aan de bovenkant van de krans één grote strik.

Zo af en toe worden kerststrikken ook wel gebruikt als decoratie in kerstbomen. Ook voor het zelf kerststukjes maken is de kerststrik een leuke toevoeging. In de meeste gevallen zitten er al haakjes of touwtjes aan de strikken waarmee je ze gemakkelijk aan de groene basis (hulst of bijvoorbeeld dennentakken) kunt bevestigen.

Tip! Houd bij het kiezen van de kerststrikken rekening met de algehele kleurstelling van het kerststukje.

Stap 5: Verlichting

Wat maakt de kerst nog meer zo gezellig en knus? De vele lichtjes natuurlijk! Dit kunnen kaarsen of kleine slingers met lichtjes zijn. In de donkere maanden geven zij net dat beetje extra sfeer, wat het donker juist gezellig maakt.

Kaarsen

kaarsen

Het is natuurlijk helemaal mooi als je gebruik kunt maken van echte kaarsen. Dit geeft niet alleen leuk en gezellig licht, maar ook nog eens extra warmte tijdens de koude dagen.
In kerststukjes kun je gebruik maken van lange kaarsen, stompkaarsen of waxinelichtjes. Voor bijvoorbeeld waxinelichtjes bestaan er speciale houders die je in je kerststukje kunt prikken en waar je vervolgens je kaarsen in kunt zetten.

Let op! Wanneer je graag kaarsen in je kerststukje wilt zetten, dien je dit veilig te doen. Heb je lange kaarsen of stompkaarsen? Zorg er dan voor dat je deze uit het kerststukje verwijdert voordat ze gaan druipen of te kort worden. Wanneer je waxinelichtjes in houders gebruikt, zorg er dan voor dat de houders zich een stuk boven het groen bevinden. Wanneer de kaarsen aan zijn, dien je ze nooit zonder toezicht te laten branden.

Tip! Het is ook leuk, en iets veiliger, om je kaarsen op een grote schaal te zetten en hier vervolgens wat kerstmaterialen omheen te leggen. Je kunt overigens ook gewoon elektrische kaarsen gebruiken.

Lampjes

kerstlampjes

Een veiligere en net zo leuke optie is om lampjes toe te voegen aan je kerststukje. Zelf kerststukjes maken kan al ingewikkeld genoeg zijn zonder dat je met kaarsen in de weer bent! Lampjes zijn een gemakkelijke oplossing en geven net zo'n leuk licht.

Kerstlampjes zijn er in veel verschillende soorten en maten. Je kunt lampjes in je kerststukje doen die gewoon ‘normaal' licht geven, maar wat dacht je van gekleurde lampjes? Verder zijn er ook nog lampjes die je kunt laten knipperen en zelfs lampjes die knipperen op de maat van jouw favoriete kerstliedje!

Laat je over de keuze voor de lampjes adviseren in de winkel waar je ze koopt.

Tip! Wanneer je lampjes gebruikt in je kerststukje is het handig om deze na het basisgroen al in het stukje te verwerken. Kaarsen voeg je doorgaans later toe, maar dit is voor lampjes met alle snoeren wat lastiger. Wanneer je deze er aan het begin in doet, kun je ze wat makkelijker plaatsen en de draden nog goed wegwerken.

Stap 6: Extra versieringen

kerstzuurstok

Na de eerste vijf stappen heb je al een kerststukje waar je trots op kunt zijn! Mocht je nog niet helemaal tevreden zijn, dan kun je altijd extra versieringen toevoegen.

Denk bijvoorbeeld aan kerstmannen of kerstpoppen die je in je stukje kunt verwerken. Verder zijn kaneelstokjes een populaire toevoeging aan kerststukjes. Deze ruiken ook nog eens heerlijk.
In Amerika gebruikt men vaak van die rood-wit gestreepte zuurstokken. Deze worden in Nederland ook steeds populairder en fleuren je kerststukje zeker op! Daarbij komt dat ze ook nog eens lekker zijn.

Met bovenstaande stappen kun je aan de slag met het maken van je eigen kerststukje. Zelf kerststukjes maken blijft leuk om te doen en je kunt lang van het resultaat genieten!
Heb jij wel eens zelf een kerststukje gemaakt?

Deel je ervaringen en tips in de reacties hieronder!