Tuinieren op zijn best: de esdoorn snoeien: De esdoorn snoeien is een taak die ieder jaar weer terugkomt. De gewone esdoorn, ook wel bekend onder de wetenschappelijk naam Acer pseudoplatanus, komt veel voor in Nederland.
De boom is te herkennen aan de handnervige bladeren en staat in heel veel natuurgebieden in ons land. Maar hij kan ook bij jou in de tuin staan, en dan is het belangrijk om hem goed te onderhouden en eens per jaar te snoeien. Let er wel goed op dat je de esdoorn gaat snoeien op het juiste moment, zodat er je geen risico loopt dat de boom doodgaat.
Interesse in het kopen van de Esdoorn? Of Snoeigereedschap nodig?
Verschillende soorten Esdoorn:
- Gewone Esdoorn
- Vader Esdoorn
- Witte Esdoorn (f0t0)
- Spaanse Aak
- Japanse Esdoorn
- Grijze Slangenbast Esdoorn
- Colchische Esdoorn
- Noorse Esdoorn
Hoe moet je de esdoorn snoeien?
Een esdoorn snoeien hoeft niet, maar soms kan het toch nodig zijn. Wanneer je de esdoorn gaat knippen moet je de kroon wat uitdunnen door enkele takken gedeeltelijk of helemaal weg te knippen. Ook moet je de naar binnen groeiende of kruisende takken weghalen. Knip boven een zijtakje dat naar buiten wijst. Wanneer je jonge bomen op een goede manier snoeit zal er een mooie kroon ontstaan.
Zaag een dikke tak op ongeveer 10 centimeter van de stam, en dunnere takken op 5 centimeter. Zo blijft er een stomp over.

Oplettendheid bij het snoeien
Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten bij het snoeien van een esdoorn. Wat zijn aandachtspunten?
- Voorkom een dubbele top: door met het snoeien één doorgaande tak omhoog te laten groeien.
- Snoei niet teveel: houdt een limiet van ongeveer 20% bij het snoeien van de takken, zodat er nog wel een mooie boom overblijft.
- Zaag de takken op tijd: als je te lang wacht met snoeien worden de takken erg dik en zo kun je ze een stuk moeilijker afzagen.
- Esdoorn snoeien in juli: wanneer je de takken in het voorjaar al snijdt kan de sapstroom gaan lekken.
Dit is de beste snoeiperiode voor de esdoorn
De esdoorn snoeien is dus geen verplichting, maar je kunt zeker wat lage takken van de boom wegzagen. Dit kun je het best doen in juni. Kijk wel goed uit met wat je van de boom afsnijdt, want het is belangrijk om de takkraag te behouden. Wil je de esdoorn echt goed snoeien? Dit kun je het beste in de periode vanaf oktober tot en met december doen.
Tips voor een esdoorn snoeien
Het kan voorkomen dat de boom al meerdere toppen heeft ontwikkelt, en zo kan er dus een dubbele stam ontstaan. Dit kun je verhelpen door een van de twee toppen weg te halen. Snoei dus een top dicht tegen de stam weg, maar behoud wel de takkraag. Probeer de kroon van de esdoorn niet te beschadigen tijdens het snoeien. Verwijder dus ook de takken die dwars door de kroon heen groeien.
Ook planten worden steeds vaker online gekocht. De beste mogelijkheden voor het aankopen van de Annabelle:
Plant niet gevonden bij bovenstaande winkels? Hier nog enkele opties
- Tuinplant.nl (Groot assortiment)
- Bol.com Planten
Voordelen bij het online kopen:
- Online zijn planten vrijwel altijd goedkoper door de concurrentie
- Binnen 14 dagen mag u afzien van de aankoop (retourneren)
Recente Artikelen op BuitenLevenGevoel.nl
5 weetjes over de gatenplant (Monstera deliciosa)
In dit artikel ontdek je 5 leuke weetjes over de gatenplant, de Monstera deliciosa. In een eerder bericht kwam deze populaire kamerplant al naar voren, die met zijn grote bladeren Lees meer
Bijenhotel Maken: zo maak je zelf een bijenhotel
Bijen, niet iedereen is er fan van. Onterecht eigenlijk, want bijen zijn eigenlijk alleen maar heel erg nuttig voor mens en natuur. Het is dan ook een slechte zaak dat de Lees meer
Houten tafel schoonmaken & hout schoonmaken
Houten tafel Een houten tafel is vaak een belangrijk meubelstuk in het interieur of in je tuin. Het is niet meer dan begrijpelijk dat je dus niet zomaar de eerste de Lees meer

Snoeien op #BLG
Bekijk onze algemene snoei artikelen:
Of navigeer via onderstaande snoeigidsen:
Dé #BLG Snoeikalender
Bekijk onze unieke snoeikalender, alle snoeitijden van alle planten in één groot overzicht.