Er zijn een heleboel insecten waar wij als mensen niet gelukkig van worden. Wespen, kevers en muggen zien we over het algemeen liever gaan dan komen. Echter is er één insectensoort waar de meesten van ons wél vrolijk van worden: de vlinder.

Deze kleine beestjes hebben de mooiste kleuren en patronen, waardoor zij een feestje zijn om naar te kijken. Wanneer jij graag meer vlinders naar jouw tuin wilt lokken, is de kans groot dat je een vlinderstruik (Buddleia davidii) in de tuin hebt staan of deze wilt gaan planten.

Nu het voorjaar weer voor de deur staat, zal ook deze plant een snoeibeurt moeten krijgen. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk, een vlinderstruik snoeien in het voorjaar?

In dit artikel gaan we het allemaal aan je uitleggen.

Interesse in het kopen van de Vlinderstruik? Of Snoeigereedschap nodig?

Dé struik voor jouw vlindertuin snoeien

Vlinder op witte vlinderstruik

Wanneer jij graag in jouw tuin zit, kunnen we ons voorstellen dat je niet alleen geniet van alle flora die de natuur te bieden heeft. Ook de fauna kan van jouw tuin een waar paradijs maken. Buiten dat dieren, en met name insecten, hartstikke nuttig zijn voor je tuin, kunnen ze ook nog eens fascinerend zijn om naar te kijken. Met name vlinders zijn met hun prachtige kleuren en mooie patronen een graag geziene gast in de Nederlandse tuin.

Om ervoor te zorgen dat jouw tuin meer vlinders aantrekt, kun je ervoor kiezen om een vlinderstruik te planten. Deze plant is te herkennen aan haar prachtige blauwe, paarse, roze of witte kleur en vele bloemen. De bloemen van een vlinderstruik zijn daarnaast gericht op bestuiving door vlinders. Win-winsituatie voor jou én de vlinder!

Het voordeel van een vlinderstruik is dat dit een plant is die maar weinig eisen heeft. De plant zal zich zelfs op een arme zandgrond makkelijk kunnen ontwikkelen. Zorg er echter wel voor dat de vlinderstruik op een zonnige en warme plek in de tuin komt te staan. In de volle zon zal zij het best tot haar recht komen.

Ben jij niet zo'n fan van de vlinderstruik, maar wil je er toch voor zorgen dat deze prachtige insecten op jouw tuin afkomen? Eerder schreven we al een artikel over 15 planten die van jouw tuin een ware vlindertuin maken. Eén daarvan is de vlinderstruik, echter zijn er daarnaast nog 14 planten die jou wellicht meer aanspreken. Dit artikel kun je hier teruglezen.

Waarom de vlinderstruik snoeien zo belangrijk is

Paarse vlinderstruik

Een plant als de vlinderstruik heeft in de eerste twee weken van maart een radicale snoeibeurt nodig. Met je vlinderstruik snoeien in het voorjaar houd je de plant een beetje in toom, anders wordt deze rustig 3 meter hoog. Overigens zal deze plant ook bloeien wanneer je deze niet terug snoeit, al vormt de vlinderstruik haar bloemen het best op eenjarige scheuten.

Om ervoor te zorgen dat je het meest haalt uit jouw vlinderstruik, moet je niet bang zijn om van jongs af aan scheuten weg te knippen. Dit zal net na de snoei voor een kale plant zorgen, maar later in het jaar zul je hierdoor het meest van jouw vlinderstruik kunnen genieten. Dit zullen de verschillende vlinders je uiteindelijk in dank afnemen.

De vlinderstruik heeft de neiging om vroeg in het voorjaar al bloemknopjes te ontwikkelen. Wanneer jij aan de snoeibeurt wilt gaan beginnen, zul je waarschijnlijk de neiging hebben om de takken met nieuwe knoppen niet weg te snoeien. Echter is het voor de vlinderstruik beter om ook deze takken weg te knippen. Dit zal de bloei later in het jaar alleen maar ten goede komen.

Hoe zit het met snoeien in het najaar? Ondanks dat de vlinderstruik een winterharde plant is, is het absoluut af te raden de vlinderstruik in het najaar nogmaals te snoeien. Een snoei in het najaar kan fataal zijn voor de overlevingskans van je vlinderstruik. Deze struik is namelijk erg gevoelig voor het invriezen van beschadigde takken.

We raden aan om de bloemen op de vlinderstruik te laten staan tijdens de winterperiode. Niet alleen zorgt dit voor een mooi geheel in jouw tuin, het zal ook voorkomen dat de bloemknoppen, en daarmee de gehele tak, beter beschermd zijn tegen vorst. De kans op het afsterven van takken wordt op deze manier aanzienlijk verkleind.

De vlinderstruik snoeien in het voorjaar: hoe doe ik dat?

Snoeischaar op houten tafel

Nu je weet waarom het snoeien van de vlinderstruik zo belangrijk is, kunnen we je meer gaan vertellen over hoe je vlinderstruik snoeien in het voorjaar precies in zijn werk gaat.

Belangrijk is dat je de vlinderstruik ergens in de eerste twee weken van maart snoeit. Op dit moment is de vorst nagenoeg volledig uit de grond getrokken en heeft de vlinderstruik nog genoeg tijd om te groeien voordat haar bloeiperiode begint.

Eerder vertelden we je al dat een vlinderstruik prima tegen een radicale snoeibeurt kan. Er zijn twee methodes die je aan kunt houden voor het snoeien van een vlinderstruik. Welke van deze twee methodes je gebruikt is afhankelijk van jouw vlinderstruik.

Snelle uitloop

Wanneer jouw vlinderstruik nog niet zo heel oud is, kun je er voor kiezen om een techniek te gebruiken waardoor de scheuten wat sneller uitlopen. Hierdoor zul je ook eerder in de zomer al kunnen genieten van een bloeiende struik.

De techniek is om de eenjarige scheuten weg te knippen tot 2 à 3 ogen vanaf de uitloop van deze scheuten. De vlinderstruik die je overhoudt, zal hiermee zo'n 50 tot 80 centimeter hoog zijn. Dit ziet er heel kaal uit, maar je zult zien dat de vlinderstruik over een jaar weer net zo groot was als voor de snoeibeurt.

Door deze techniek aan te houden zal jouw vlinderstruik er aan wennen om zichzelf vanaf de voet al te verjongen. Belangrijk is wel dat je de struik ieder jaar snoeit, anders zal deze haar energie vooral op de uiteindes en de knoppen richten in plaats van op de nieuwe scheuten.

Verjongen kan geen kwaad

vlinder op lichtroze vlinderstruik

De vlinderstruik snoeien in het voorjaar kan echter ook op een andere manier. Wanneer je een aantal jaar achter elkaar de bovenstaande techniek hebt gebruikt, zul je zien dat de takken bij de voet van de vlinderstruik er wat knoestig uitzien. Om ervoor te zorgen dat jij weer een gezonde struik in de tuin krijgt, kun je de vlinderstruik daarom het best verjongen.

Dit verjongen doe je door de de vlinderstruik nóg verder te snoeien dan bij de techniek die we hierboven uitgelegd hebben. Je zult nu niet alleen de eenjarige scheuten wegknippen, maar ook de dikkere vertakking vanuit waar de scheuten zijn gaan groeien. Over het algemeen zijn deze takken zo'n 5 centimeter dik. Hiermee zal de plant na het snoeien nog zo'n 20 tot 40 centimeter groot zijn.

Het zo ver wegknippen van de takken doet de vlinderstruik absoluut geen kwaad. Integendeel zelfs, want het is immers nog steeds een plant die snel groeit. Wel duurt het met deze techniek langer voordat deze weer gaat uitlopen. Je zult daarom pas wat later in het jaar kunnen genieten van de prachtige bloemen die een vlinderstruik met zich meebrengt.

De rest van het jaar

Nu je jouw vlinderstruik in het voorjaar hebt gesnoeid, is het zaak om deze plant gedurende de zomer en nazomer ook nog wat extra aandacht te geven. Zo weet je zeker dat jij het langst van deze mooie, kleurrijke plant kunt genieten.

Er zijn, na de snoei in het voorjaar, twee belangrijke periodes voor de vlinderstruik. De eerste periode ligt in juni, de tweede is van augustus tot en met oktober. We zullen beide momenten met je doornemen.

Kleine snoei in juni

Roze vlinderstruikplanten

Je hebt gezien dat bij een vlinderstruik snoeien in het voorjaar je een heel groot deel van de struik weg moet snoeien. Zo weet je zeker dat deze plant het langst mooi zal blijven.

De vlinderstruik is een plant die erg snel groeit en daarmee zorgt voor lange scheuten. Aan het begin van juni zul je dan ook zien dat er een hoop nieuwe, jonge scheuten zijn ontstaan. Het is zaak dat je op dit moment de toppen uit de scheuten haalt. Hierdoor zal jouw vlinderstruik een stuk steviger wordt en zich gaat richten op de bloei van nieuwe bloemen.

Door in juni de toppen uit de scheuten te halen, zorg je ervoor dat de vlinderstruik wat kleiner blijft. Gemiddeld wordt een vlinderstruik al gauw 2,5 tot 3 meter hoog. Wanneer je de struik regelmatig snoeit, zal de struik ongeveer 2 meter hoog worden. Echter zorgt het snoeien wel voor een mooiere bloei.

Het is aan jou wat je zelf het mooist vindt: een hoge struik met een minder volle bloei, of een kleinere struik waarbij de bloemen vol in bloei staan.

Geniet langer van de bloei

Wanneer we in augustus richting de nazomer gaan, zul je zien dat de eerste bloempluimen tevoorschijn zullen komen. Deze ontstaan aan het einde van de takken van de vlinderstruik. Onder deze bloemen zul je ook weer nieuwe bloemknoppen vinden.

Om het langst van jouw vlinderstruik te kunnen genieten, raden we aan om de uitgebloeide bloemen iedere dag weg te knippen. Door dit te doen blijft de vlinderstruik nieuwe knoppen aanmaken en zal de plant haar energie richten op deze nieuwe bloemknoppen. Hierdoor kan het zomaar zijn dat de vlinderstruik nog tot in de maand oktober bloeit. Zo kun jij optimaal genieten van jouw vlinderstruik!

Zoals je kunt lezen is een vlinderstruik snoeien in het voorjaar niet zo'n ingewikkelde klus. Ondanks dat de klus misschien niet groot en ingewikkeld is, is deze wél heel belangrijk en kun je deze beter niet overslaan. Zo kunnen jij én de vlinders het langst genieten van deze kleurrijke, bijzondere plant.

Snoei Gereedschap

Voor het snoeien van de Vlinderstruik raden wij het volgende snoei gereedschap + accessoires aan:

Bekendste tuingereedschap / snoei merken met hun volledige snoei assortiment:

De Vlinderstruik Kopen

Ook planten worden steeds vaker online gekocht. De beste mogelijkheden voor het aankopen van de Annabelle:

Plant niet gevonden bij bovenstaande winkels? Hier nog enkele opties

Voordelen bij het online kopen:

  • Online zijn planten vrijwel altijd goedkoper door de concurrentie
  • Binnen 14 dagen mag u afzien van de aankoop (retourneren)

Recente Artikelen op BuitenLevenGevoel.nl

  • Veld-met-zonnebloemen

Zonnebloem Planten

01-03-2024|12s Reacties

Het is 1 mei en dat betekent dat het vandaag Internationale Zonnebloemdag is! Zonnebloemen planten in de tuin kan op geen betere dag dan deze. Deze prachtige bloem vrolijkt iedere Lees meer

Vlinders-in-Nederland-herkennen

Snoeien op #BLG

Bekijk onze algemene snoei artikelen:

Of navigeer via onderstaande snoeigidsen: 

Dé #BLG Snoeikalender 

snoeikalender

Bekijk onze unieke snoeikalender, alle snoeitijden van alle planten in één groot overzicht.