Aan de slag als een hovenier: de oleander snoeien; Hoe moet je de oleander snoeien en wat heb je daar voor nodig? De oleander, ook wel Nerium oleander genoemd, is verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren, waaronder geel, wit, roze en rood.

Daarnaast kun je ook voor een variant gaan met enkele, dubbele of gevulde bloemen. In principe kan de oleander veel buiten staan, maar met strenge vorst moet hij naar binnen. Je kunt hem tijdens de nachtvorst beschermen met windbeschutting.

Vroeg in het jaar kan de oleander weer naar buiten. De standplaats van deze plant is een plek met veel zon en veel luchtvochtigheid (zoals naast een vijver).

Interesse in het kopen van de Oleander? Of Snoeigereedschap nodig?

Drie redenen voor het snoeien van de oleander

Waarom zou je een oleander gaan snoeien? Dit is niet verplicht, maar toch zijn er drie redenen waarom een oleander snoeien een goed idee zou kunnen zijn. Blijf wel op de groei van de oleander letten voor je een conclusie trekt.

  1. Te groot: een snoeibeurt is hard nodig wanneer de oleander te groot geworden is;
  2. Kale plekken: als de oleander veel kale takken heeft zonder blad kun je overwegen om de plant te snoeien.
  3. Vorm geven: de oleander snoeien betekent in dit geval dat je de plant zijn originele of een nieuwe vorm gaat geven.

Hoe moet je een oleander snoeien?

Een gezonde oleander snoeien betekent dat je er het volgende jaar weer optimaal van kunt genieten. Er worden na het snoeien namelijk direct flinke scheuten maken waardoor de plant de mooiste bloemen uit laat bloeien.

Wanneer de oleander te groot wordt neem je een scherpe snoeischaar en hiermee knip je de takken af die te lang zijn geworden. Bij een gezonde oleander kun je heel veel takken wegknippen, omdat hier snel weer nieuwe scheuten zullen ontstaan. Denk voor het snoeien van de oleander goed na waar je wilt gaan knippen en of dit de juiste keuze is.

Is het snoeien echt nodig?

Ga je de oleander snoeien omdat hij kaal is? Kijk dan goed of er nog bladeren en bloemknoppen aan de bovenste uiteinden zitten. Deze bloemknoppen kunnen, wanneer ze in de winter niet zijn ingedroogd, gewoon het volgende voorjaar weer verder bloeien.

Het is dus zonde om deze takken te verwijderen. Wanneer je deze takken wel kort knipt, zal het lang kunnen duren voordat de oleander weer bloemknoppen geeft. Een gegroeide oleander zal daarna vooral lange kale takken produceren met aan het einde blad en wat bloemknoppen. Snoei de oleander dus alleen als dit echt nodig is.

Wanneer moet je een oleander snoeien?

De beste periode om een oleander te snoeien is aan het einde van februari of het begin van maart. In deze periode gaat de temperatuur meestal weer omhoog en dan begint de sapstroom van de plant weer op gang te komen. Vriest het in deze periode nog? Wacht dan met het snoeien van de oleander tot de temperaturen weer hoger worden.

Tips voor het snoeien van de oleander

Een oleander snoeien is geen moeilijke taak, maar het van belang om aan een aantal zaken te denken. Gebruik altijd handschoenen tijdens het snoeien van de oleander. De sappen van deze plant zijn giftig in alle delen van de plant! Wordt je oleander kaal? Een reden hiervoor kan zijn dat de pot waarin hij staat te klein is. Door hem te verpotten krijgen de wortels meer ruimte en kan de plant weer optimaal gaan groeien.

Wil je een luchtige oleanderstruik? Snoei de oleander dan niet tot op de hoofdstammen, maar laat enkele centimeters van de zijtakken staan. Hier groeien vervolgens na verloop van tijd nieuwe scheuten, waardoor de plant luchtiger staat.

Snoei Gereedschap

Voor het snoeien van de Oleander raden wij het volgende snoei gereedschap + accessoires aan:

Bekendste tuingereedschap / snoei merken met hun volledige snoei assortiment:

De Oleander Kopen

Ook planten worden steeds vaker online gekocht. De beste mogelijkheden voor het aankopen van de Annabelle:

Plant niet gevonden bij bovenstaande winkels? Hier nog enkele opties

Voordelen bij het online kopen:

  • Online zijn planten vrijwel altijd goedkoper door de concurrentie
  • Binnen 14 dagen mag u afzien van de aankoop (retourneren)

Recente Artikelen op BuitenLevenGevoel.nl

  • Vinken in de tuin

Vogels in de tuin herkennen

19-03-2024|87s Reacties

In de tuin zul je ongetwijfeld weleens bezoek krijgen van vogels. Ook op balkons zijn deze dieren regelmatig te gast. In Nederland kennen we verschillende vogelsoorten die in onze tuinen Lees meer

Snoeien op #BLG

Bekijk onze algemene snoei artikelen:

Of navigeer via onderstaande snoeigidsen: 

Dé #BLG Snoeikalender 

snoeikalender

Bekijk onze unieke snoeikalender, alle snoeitijden van alle planten in één groot overzicht.