Voor mannen is WD-40 waarschijnlijk een van de meest gebruikte middelen in en om het huis. Veel vrouwen daarentegen hebben er misschien nog nooit van gehoord en luisteren dan ook vol verbazing naar de stoere verhalen van mannen als deze op een verjaardag of barbecue weer een van de vele anekdotes vertellen waarbij WD-40 de oplossing bleek te zijn.
Maar wat is WD-40 nou precies? En waar kun je het allemaal voor gebruiken?
In dit artikel krijg je antwoorden op deze vragen!

WD-40: wat is dat eigenlijk precies?

wd-40-in-garage
(Foto)
Om een zo duidelijk mogelijk beeld te geven van wat WD-40 nou precies is, gaan we zowel in op het ontstaan van WD-40 als op de samenstelling. Na het lezen van dit artikel kun je je dus zonder problemen mengen in de gesprekken van de mannen, want dan weet je precies waar het over gaat.

Het ontstaan van WD-40

WD-40 is een middel dat in 1953 zijn oorsprong vond in de Rocket Chemical Company. Tijdens het ontwikkelen van verschillende oplosmiddelen en ontvetters die ervoor moesten zorgen dat de ruimtevaart geen last ondervond van roest op de apparatuur en voertuigen is uiteindelijk WD-40 gemaakt. WD-40 is eigenlijk een waterverdrijvende spray en bevat een olie die op het oppervlak van het object waar je het op aanbrengt blijft liggen. Hierdoor kan er geen water, maar ook geen vuil meer doordringen tot het oppervlak.
Het kostte de medewerkers van de Rocket Chemical Company niet minder dan 40 pogingen om tot de exacte samenstelling van WD-40 te komen, vandaar natuurlijk ook de naam WD-40. Deze naam staat voor Water Displacement – 40th attempt. Hoewel het product in eerste instantie dus alleen bedoeld was voor de ruimtevaart ontdekten medewerkers van Rocket Chemical Company dat het product voor veel meer problemen een goede oplossing was.
Hierdoor is besloten om het product ook voor ‘de gewone burger' op de markt te brengen en zo geschiedde in 1958. Dit liep zo goed dat de onderneming in 1969 zijn naam veranderde van Rocket Chemical Company naar WD-40 Company en zich niet langer op de ruimtevaart richtte.

De samenstelling en functie van WD-40

Tot op heden is het niet bekend wat er allemaal precies in WD-40 zit. Een goed bewaard geheim dus, maar wel is bekend dat er koolwaterstoffen, koolstofdioxide en olie op petroleumbasis inzitten. Maar met welke verhoudingen er precies gewerkt wordt, is niet duidelijk.

WD-40: wat kun je er allemaal mee doen?

Naast de functies van het afstoten van vuil en water kan WD-40 voor veel meer klussen gebruikt worden. Er wordt zelfs geclaimd dat er meer dan 2000 verschillende toepassingen zijn van WD-40 en dat er in 2016 over de hele wereld al 3,5 miljard problemen zijn opgelost met WD-40. Nu kunnen wij uiteraard niet zoveel verschillende toepassingen voor je opsommen, maar we hebben toch 13 rare, handige of onverwachte toepassingen van WD-40 verzameld waarmee in je en om het huis aan de slag kunt.

Toepassing 1: Het verwijdert roest

verroest-gereedschap
Tuingereedschap onderhouden is een van die klusjes die er nog wel eens bij inschiet. Begrijpelijk, want na een lange dag in de tuin werken wil je eigenlijk gewoon klaar zijn en lekker op de bank neerploffen. Om deze reden is de kans dat het gereedschap gaat roesten erg groot, maar gelukkig kun je dit met WD-40 tegengaan. Spuit dit regelmatig op het gereedschap, poets het even op en je gereedschap ziet er weer als nieuw uit.

Toepassing 2: Het verwijdert watervaste stift van een whiteboard

Waarschijnlijk heb jij wel eens de fout gemaakt om in plaats van een whiteboard marker de watervaste stift te pakken om vervolgens ijverig aan de slag te gaan en het hele whiteboard onder te kalken. Pas als je klaar bent en het bord weer schoon wilt vegen merk je wat je fout hebt gedaan. Ook hier biedt WD-40 een oplossing. Als je dit aanbrengt op de plekken waar je met een watervaste stift hebt geschreven en vervolgens even goed boent met een stukje keukenpapier, zul je merken dat de watervaste stift er toch vanaf komt en het bord weer stralend wit wordt.

Toepassing 3: Het smeert eigenlijk alles wat vast zit

oude-hangsloten
Je hebt er vast wel eens last van: een oud hangslot dat je bijna niet meer open krijgt, de handrem van je fiets die je nauwelijks nog kunt gebruiken of een fietsketting die niet meer soepel loopt. Al deze zaken zijn erg onhandig, maar kunnen met WD-40 in een handomdraai verholpen worden. Bij het hangslot en de handrem spray je dit eenvoudig op de plek waar hij klemt. Bij de fietsketting spray je de WD-40 op de ketting terwijl je deze langzaam rond laat draaien door aan de pedalen te draaien. Op deze manier verspreid je de WD-40 goed over de hele ketting en kun je weer kilometers vreten met je stalen ros.

Toepassing 4: Het verwijdert kauwgom

kauwgom-onder-schoenzool
Een kauwgom zorgt natuurlijk voor een frisse adem, maar het nadeel is echter dat het ontzettend blijft plakken als je er bijvoorbeeld per ongeluk intrapt of als je de kauwgom niet in de prullenbak, maar ernaast op het tapijt mikt. Lastig, maar wederom speelt WD-40 een heldenrol bij het oplossen van dit probleem. Je kunt het namelijk eenvoudig op de zool van je schoen of voorzichtig op het tapijt sprayen en de kauwgom wordt een stuk minder plakkerig, waardoor je hem goed kunt verwijderen.

Toepassing 5: Het verwijdert strepen van de vloer

De gymzaal mag je meestal niet betreden als je schoenen hebt met een zwarte zool. De reden hiervoor is dat zwarte zolen vaak vervelende strepen achter kunnen laten. Niet alleen op de vloer van de gymzaal, maar ook op je eigen houten of stenen vloer. Zonde natuurlijk, dus je wilt ze er zo snel mogelijk weer vanaf poetsen. Maar hoe doe je dat?
Je hebt het ongetwijfeld al in de gaten: WD-40 is ook hier weer de oplossing. Spray dit op een doekje en wrijf hiermee over de strepen. Je zult zien dat ze er meteen afgaan. Maak vervolgens de vloer nog even goed schoon zodat ook alle WD-40 resten verwijderd zijn en je kunt weer genieten van je vloer.

Toepassing 6: Het laat je auto stralen

glanzende-auto
Voor mannen is de auto een belangrijk bezit. Deze moet niet alleen van een goed merk zijn, maar hij moet ook nog stralen, geen krassen hebben en niet onder het vuil zitten. Nu kun je zeggen dat het slim is om de auto eens per week van binnen en van buiten te wassen, maar je kunt de buitenkant ook af en toe behandelen met WD-40. Hierdoor gaat je auto weer stralen en lijkt het alsof hij net uit de dure wasstraat komt gereden.

Toepassing 7: Het haalt LEGO-blokjes van elkaar

lego
LEGO-blokjes van elkaar halen is niet altijd een even makkelijk klusje. Het is natuurlijk helemaal afhankelijk van hoe ze aan elkaar bevestigd zijn en hoe stevig ze zijn aangedrukt, maar het komt nog wel eens voor dat je twee stukjes gewoon niet meer los krijgt. Ook hier schiet WD-40 je te hulp. Als je dit op de LEGO-blokjes sprayt, is het een stuk makkelijker om de blokjes van elkaar te krijgen.
Let op: Als je WD-40 gebruikt om LEGO-blokjes van elkaar te halen, is het verstandig om de LEGO-blokjes nadat ze van elkaar zijn gekomen goed te poetsen. Dit verkleint tenslotte de kans dat de WD-40 op de handen van je kinderen terecht komen.

Toepassing 8: Het verwijdert stoepkrijt van een muur

stoepkrijt
Vroeger kregen wij regelmatig op onze kop, omdat we weer eens een ‘prachtig' kunstwerk van stoepkrijt hadden gemaakt op de buitenmuur van het huis. Op de stoeptegels was dit nooit een probleem, aangezien de regen dit er zo weer afspoelde. Bij de muren was dit echter een heel ander verhaal. Dit bleef vaak maanden en soms zelfs jaren zitten. Totdat we WD-40 ontdekten en dit op de muur sprayden. Binnen aanzienlijke tijd was alle stoepkrijt verdwenen en zag de muur er weer uit zoals hij eruit hoort zien. Helaas betekende dit ook dat het kunstwerk waar we zoveel moeite voor hadden gedaan als sneeuw voor de zon verdwenen was.

Toepassing 9: Het verwijdert lijmresten

Als je een stukje tape ergens vanaf trekt, blijft het oppervlak vaak nog lang plakkerig. Dit is niet handig, en het ziet er daarnaast ook niet heel netjes uit. Ook daarom pakken wij er in dit geval een bus WD-40 bij en sprayen een goede laag op de lijmresten. Nu nog even met een doekje over de plek wrijven en het ziet er weer spic en span uit.

Toepassing 10: Je kunt na jaren eindelijk die ring weer afkrijgen

ring-om-vinger
Ringen zijn erg mooi en hebben vaak een speciale betekenis. Om deze reden doen mensen ze dan ook lang niet altijd af. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een trouwring. Het is toch de bedoeling dat je deze vanaf het moment dat je partner hem om je vinger schuift omhoudt totdat de dood jullie scheidt? Helaas komt het geregeld voor dat partners besluiten om te scheiden en dat de ring dus al veel eerder afgedaan moet worden. Maar wat nu als de ring zo vast zit, dat je hem helemaal niet meer af krijgt?
Juist, dan grijp je naar de bus WD-40 en spray je dit op je vinger. Je zult merken dat de ring er met een beetje wrikken opeens wel vanaf komt.

Toepassing 11: Het verwijdert klei uit je haar

klei
Voor kinderen is het altijd een dolle boel als ze met klei mogen spelen. Play-Doh is dan ook een geliefd cadeau onder kinderen. Onder vaders en moeders daarentegen iets minder, omdat het vaak een hoop rommel geeft als kinderen hiermee aan de slag gaan. Het tafelkleed zit vaak onder de stukjes klei en als je pech hebt zit het zelfs in het haar van je koters.
Gelukkig helpt WD-40 je hier ook weer een handje, want als je dit op de klei sprayt is het makkelijk te verwijderen.
Let wel op: Het is verstandig om het haar van je kind wel even te wassen, zodat de resten van de WD-40 goed verwijderd worden.

Toepassing 12: Het poetst je schoenen

vieze-schoenen
Tijdens een lange wandeling in het bos met je hond glijd je uit en ben je tot je grote verdriet met je nieuwe schoenen in een modderpoel beland. Alles zit onder. De witte veters zijn niet meer wit maar bruin, en ook van de rest van de schoenen is niet meer te zien welke kleur ze hadden. Snel ga je naar huis om het ergste vuil er vanaf te poetsen, maar helaas lukt het niet om alles eraf te krijgen. Je kunt wel janken, want de schoenen hebben flink wat gekost.

Als laatste hoop grijp je naar de bus WD-40 en spray je dit voorzichtig op je schoenen. Als je vervolgens een doekje pakt en hiermee over je schoenen wrijft zie je tot je verbazing dat je schoenen schoon worden. Weer een onverwacht succes van WD-40!

Toepassing 13: Het houdt de huid van reptielen plooibaar

Waarschijnlijk is deze laatste toepassing voor de meeste mensen niet interessant, maar als je je bezighoudt met taxidermie heb je er wellicht wel wat aan. WD-40 zorgt er namelijk voor dat de huid van een slang of ander reptiel plooibaar blijft. Dit is wel zo handig, want dat zorgt er natuurlijk voor dat je het diertje op de juiste manier op kunt zetten.

Wist jij dat je dit allemaal kon doen met WD-40? Waarschijnlijk zitten er wel een aantal toepassingen tussen waar je in eerste instantie niet aan gedacht had. En dan te bedenken dat dit nog lang niet alle toepassingen van WD-40 zijn! Mocht je nu dus een vlek ontdekken, iets willen smeren, iets los willen maken of een ander klusje willen doen, en lukt het niet met je eigen spierkracht of met andere middelen? Denk dan eens aan WD-40. De kans dat het ook dé oplossing is voor jouw probleem is absoluut aanwezig!
Waar gebruik jij WD-40 allemaal voor?
Laat het weten in een reactie!