Het hebben van een schuur is ideaal voor iedereen die wat extra ruimte in de tuin wil hebben. Een schuur wordt vaak gebruikt als opslagplaats, een ruimte om te klussen of juist voor een hobby waar je binnenshuis geen plaats voor hebt. Wanneer jouw schuur een dergelijke functie heeft, is het verstandig deze goed te isoleren.

Een houten schuur isoleren van binnenuit zal er namelijk voor zorgen dat jouw opgeslagen materialen droog en vorstvrij liggen, of dat je er ongestoord kunt klussen of je hobby uit kunt oefenen. Zo zul je op lange termijn meer profijt van je schuur hebben. Wil je direct weten welke materialen je nodig hebt voor het isoleren van een houten schuur? Kijk dan naar ons unieke lijstje met benodigde artikelen

Om ervoor te zorgen dat jij geen informatie over het hoofd ziet tijdens het isoleren van een houten schuur van binnenuit is het verstandig om van te voren alle informatie te verzamelen. Wij hebben 5 vragen verzameld die jij jezelf moet stellen voor je begint. Zo weet je zeker dat je geen belangrijke informatie zult missen.

Een houten schuur isoleren van binnenuit: 5 vragen om niets te vergeten

Het isoleren van een houten schuur klinkt als een flinke klus. Grote kans dat je nu denkt dat dit alleen voor de echte handy man is weggelegd. Niets is echter minder waar! Een houten schuur isoleren van binnenuit is namelijk niet zo ingewikkeld als je nu wellicht denkt.

We hebben 5 vragen op een rij gezet die jij jezelf moet stellen voor je begint, zodat je geen belangrijke dingen over het hoofd ziet. Door al deze vragen te beantwoorden zul je precies weten wat je moet doen en wat je daar voor nodig hebt.

Per keer lichten we toe welke informatie belangrijk is bij het beantwoorden van de vraag. Zo weet je zeker dat je alle kennis in huis hebt voor je begint met je houten schuur isoleren van binnenuit.

Vraag 1: Wat is het doel van de schuur?

Tuingereedschap aan de muur

Voordat je daadwerkelijk begint met het isoleren van de schuur is het belangrijk om na te denken over het doel van jouw schuur. Zoals we hierboven ook zeiden zijn er namelijk verschillende functies die jouw schuur kan hebben. Over het algemeen wordt een schuur gebruikt als opslagruimte. Veel tuinders bewaren hier het tuingereedschap, de grasmaaier en alle andere benodigdheden voor tuinklussen. Op deze manier hoeven deze materialen niet in huis opgeslagen te worden, wat een hoop ruimte scheelt.

Toch kun je jouw schuur ook voor andere doeleinden gebruiken. Wanneer jij of jouw partner een fervent klusser is kan het zomaar zijn dat je niet wilt dat er in huis geklust wordt. Uitwijken naar de schuur is geen gek idee. Zo is er altijd een werkplaats die droog, overdekt en warm is. Ideaal dus!

Een andere functie voor de schuur die we vaker voorbij horen komen is dat deze door muzikanten gebruikt wordt als oefenruimte of studio. Wanneer de schuur goed geïsoleerd is zullen de buren geen last hebben van de muziek die binnen wordt geproduceerd. Ideaal dus!

Twee soorten isolatie

Doordat je met een houten schuur isoleren van binnenuit meerdere kanten op kunt, betekent dit ook dat er meerdere vormen van isolatie bestaan. Deze vormen worden onderverdeeld in twee categorieën: thermisch isoleren en akoestisch isoleren. Voor welke van de twee je gaat is dus afhankelijk van je doel. Wil je ervoor zorgen dat jouw schuur beschermd wordt tegen de verschillende weersomstandigheden? Dan kun je de ruimte het best thermisch isoleren. Dit zorgt er namelijk voor dat de schuur droog en vorstvrij blijft.

Ben jij een muzikant die de ruimte gaat gebruiken als oefenruimte of studio? Dan kun je jouw schuur het best akoestisch isoleren. Dit zorgt ervoor dat alle geluiden die binnen geproduceerd worden ook daadwerkelijk in de schuur blijven.

Vraag 2: De wanden, het dak of allebei?

Dak van een schuur

Je houten schuur isoleren van binnenuit zou je op meerdere manieren kunnen doen. Je kunt allereerst voor kiezen de wanden te isoleren, echter is het ook mogelijk om het dak te isoleren. Wij raden het aan om er hoe dan ook voor te kiezen om de muren van de schuur te isoleren. De wanden zijn namelijk het grootste oppervlak van de buitenkant van jouw schuur. Wat de functie van jouw schuur ook is, met isoleren van de wanden is de kans groot dat je daarna klaar bent.

Het isoleren van het dak is daarom niet per se nodig. Kijk goed naar welke functie jouw schuur gaat krijgen. Wanneer je hier veel tijd zult besteden kunnen we ons het zo voorstellen dat het aangenaam is om ook het dak te isoleren. Op deze manier zul je minder last hebben van de temperaturen buiten.

Vraag 3: Moet ik de vloer ook isoleren?

Vloer schuur

Nu je weet dat de wanden het belangrijkst zijn om te isoleren vraag je je wellicht af of het nodig is om ook de vloer te isoleren. Ook dit is wederom afhankelijk van wat de functie van jouw schuur gaat zijn. Mocht het zo zijn dat jouw schuur een comfortabele ruimte wordt waarin je in zowel de zomer als de winter veel zult vertoeven, dan raden we het aan om de vloer wel te isoleren.

Het isoleren van de vloer raden we ook aan wanneer je veel spullen op de grond hebt opgeslagen. Wanneer je de vloer namelijk niet isoleert heb je kans dat er bijvoorbeeld vocht trekt in de spullen die op de vloer staan. Zonde, want zo wordt de kans groter dat deze spullen beschadigd raken.

De vloer isoleren is dus niet noodzakelijk. Kijk goed naar de wens die jij met jouw schuur hebt en bepaal aan de hand daarvan of je de vloer wel of niet wilt isoleren.

Vraag 4: Welk materiaal ga ik gebruiken?

Isolatiemateriaal

Bij een houten schuur isoleren van binnenuit heb je verschillende materialen nodig. Sommige van deze materialen heb je hoe dan ook nodig, andere zijn afhankelijk van de functie van de schuur. We zullen de materialen één voor één met je doornemen.

Houten latten

Om ervoor te zorgen dat het isolatiemateriaal goed blijft zitten zul je houten latten nodig hebben. Deze schroef je tegen de wand van de schuur aan, waar je uiteindelijk het isolatiemateriaal tussen kunt klemmen.

Hoeveel latten je nodig hebt is afhankelijk van de grootte van jouw schuur. De latten breng je verticaal aan, dus let goed op de hoogte van de schuur. Op basis van deze informatie kun je bepalen hoeveel latten je nodig hebt. De houten latten kun je bijvoorbeeld online bestellen bij Gamma.

Isolatiemateriaal

Stapel isolatiemateriaal

Het isoleren van de schuur is pas compleet met het gebruik van isolatiemateriaal. Er zijn verschillende soorten materialen die allemaal hun eigen werking hebben. We hebben er een paar voor je op een rij gezet met daarbij een korte toelichting:

  • Piepschuim (EPS): Piepschuim is een lichtgewicht materiaal dat relatief goedkoop is. Het is makkelijk te verplaatsen en daarmee ook makkelijk aan te brengen. Let er wel op dat piepschuim erg brandbaar is. Als je voor dit materiaal kiest is het goed om brandwerende gipsplaten te gebruiken. Piepschuim is geschikt voor thermisch isoleren;
  • Isolatiefolie: Dit materiaal is geschikt wanneer jouw schuur niet zo groot is. Isolatiefolie is slechts 3 centimeter dik, waardoor het een stuk minder ruimte inneemt dan andere isolatiematerialen. Let er wel op dat een folie als deze erg kwetsbaar is. Om een lek in het folie te voorkomen raden we het aan om voorzichtig met het materiaal om te gaan. Isolatiefolie is geschikt voor thermisch isoleren;
  • Glaswol: Vanwege de losse structuur is glaswol ideaal voor oneffen oppervlaktes. Het past zich aan naar de ruimte. Daarnaast is glaswol brandwerend en lost het niet op in water. Voor een brandveilige schuur is glaswol dus een aanrader. Glaswol is geschikt voor thermisch isoleren en akoestisch isoleren;
  • Schapenwol: Het vierde isolatiemateriaal is een natuurlijke variant. Het voordeel van schapenwol is dat het zeker 75 jaar meegaat en gedurende die periode geen onderhoud nodig heeft. Schapenwol is niet goedkoop, maar wél een langetermijninvestering. Schapenwol is geschikt voor thermisch isoleren en akoestisch isoleren.

 

Type Voordeel Bestellen?
Piepschuim (EPS) Lichtgewicht en relatief goedkoop 8 per 6 blokken
Isolatiefolie Slechts 3 cm dik zodoende minder ruimte €175-€200 er rol 25m:
Glaswol Ideaal voor oneffen oppervlaktes + brandwerend €40 voor 3,6m2
Schapenwol Super duurzaam & weinig onderhoud O.m. te bestellen bij groenebouwmaterialen.nl

 

Wil je meer informatie over deze materialen? In het artikel ‘Jouw stenen schuur isoleren van binnenuit: dit is waar je op moet letten‘ gaan we dieper in op deze vier isolatiematerialen.

Afdekfolie

De muren zijn pas écht goed geïsoleerd wanneer je een afdekfolie over het gehele oppervlak hebt aangebracht. Dit doe je nadat je het isolatiemateriaal hebt geplaatst. Een afdekfolie zorgt ervoor dat, zoals de naam al zegt, alles goed is afgedekt.

Afdekfolie / dampremmende folie is onder meer bij hier te bestellen

Vocht, damp en tocht kunnen op deze manier niet meer in jouw schuur trekken. Hierdoor wordt de ruimte een stuk aangenamer om in te vertoeven. Wanneer je de ruimte gebruikt als bijvoorbeeld werkplaats of studio, kun je nu ook een verwarming of kachel aanbrengen zonder dat je die warmte direct weer verliest.

Gipsplaten

Stapel gipsplaten

Nadat je het afdekfolie aan hebt gebracht is het tijd om de wand af te maken. Hiervoor heb je gipsplaten nodig die je tegen de houten balken kunt schroeven. Hoeveel gipsplaten je nodig hebt is wederom afhankelijk van het oppervlak dat je wilt bedekken.

Gipsplaten bestellen? Online bestel je al gipsplaten die brandwerend zijn voor zo'n 7 euro per pakket.

Hoe je de wand verder af wilt werken is geheel aan jou. Je kunt ervoor kiezen om de platen gewoon te laten zoals ze zijn, maar je kunt de wanden ook stucen en schilderen. Het is maar net welke afwerking jij het mooist vindt.

Schroeven en gereedschap

Deze spreekt eigenlijk voor zich, al kunnen we deze niet vergeten in het rijtje met benodigdheden: het gereedschap en de schroeven. Een houten schuur isoleren van binnenuit gaat niet zonder het juiste gereedschap. Bij vraag 5 leggen we stap voor stap uit hoe je je schuur moet isoleren. Hierbij zul je zien dat je een zaag, boormachine en (kartel)mes nodig hebt om alle materialen op maat te maken en te bevestigen. De schroeven zijn uiteraard nodig om alles daadwerkelijk vast te maken aan de wand.

Vraag 5: Isoleren, hoe moet dat?

Nu je weet wat de functie van de schuur wordt, welke delen je gaat isoleren en welk materiaal je gaat gebruiken is het eindelijk tijd om te kijken hoe een houten schuur isoleren van binnenuit exact in zijn werk gaat.

Het isoleren van je schuur gaat in drie stappen. Deze zijn als volgt:

Stap 1: Start met een constructie van hout

Isolatiemateriaal in de muur

Je gaat er als het ware voor zorgen dat er een extra wand in jouw schuur komt. Tussen deze wand en de buitenwand komt het isolatiemateriaal te zitten. Je moet de nieuwe wand en het isolatiemateriaal echter wel ergens aan vast maken. Hiervoor ga je een lattenconstructie tegen de bestaande wand bevestigen. Breng de latten aan tegen de wand van jouw schuur. Dit kun je doen door de latten tegen de buitenwand aan te schroeven. Let er wel op dat je schroeven niet te lang zijn, anders steken ze uit aan de buitenkant van je schuur.

Hoeveel latten je nodig hebt is geheel afhankelijk van de grootte van de schuur. De latten kun je het best verticaal tegen de wand bevestigen. Op deze manier kun je het isolatiemateriaal er eenvoudig tussen bevestigen.

Stap 2: Maak het isolatiemateriaal op maat

Nu de latten tegen de wanden aanzitten, kun je het isolatiemateriaal op maat gaan maken. Maak de stukken isolatiemateriaal dusdanig groot dat je deze tussen de latten kunt klemmen. Zorg er dus voor dat je de stukken niet te klein maakt, anders glijdt het isolatiemateriaal er gemakkelijk tussenuit.

Tip: Wanneer je isolatiefolie of glaswol gebruikt, kun je dit het best snijden met behulp van een kartelmes. De kartels zullen er namelijk voor zorgen dat je makkelijk door het materiaal heen komt. Dit gaat een stuk eenvoudiger dan met een recht mes.

Stap 3: Plaatsen en afwerken

Stucen

Tijd voor de laatste stap om jouw houten schuur van binnenuit te isoleren. Het wordt namelijk tijd om het isolatiemateriaal aan te brengen en de muur af te werken. Klem het isolatiemateriaal tussen de houten latten en zorg dat er geen gaten zijn. Wanneer dit alles goed zit zul je het afdekfolie nodig hebben. Dit bevestig je over de gehele wanden, waarna je de gipsplaten tegen de houten latten kunt schroeven. Een kind kan de was doen!

Tip: Zie je de schroefgaten in de gipsplaten zitten? Plamuur deze dicht. Zo heb je een mooie, egale wand. Wat betreft de afwerking van de muur is het maar net welke wensen jij hebt. Je kunt de muur strak stucen en een lik verf geven, of het juist laten zoals het is. Deze keuze is geheel aan jou.

Het isoleren van een schuur is zeker geen kleine klus zoals je gemerkt hebt, echter is het er wél een waar je veel profijt van zult hebben. Met een geïsoleerde schuur kun je namelijk veel verschillende kanten op. Aan de hand van de 5 vragen die we je in dit artikel hebben gesteld weet jij nu precies hoe jij houten schuur wilt gaan isoleren en welke materialen je daarvoor nodig hebt. Nu wordt het tijd om de handen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan. Succes!

Een houten schuur isoleren van binnenuit: ga jij jouw schuur aanpakken?

En waar gebruik jij jouw schuur voor?

Laat je jouw reactie hieronder achter in de reacties? Wij zijn namelijk erg benieuwd!