Een appelboom is een boom die in vrijwel iedere Nederlandse tuin voor kan komen. Een grote of een kleine tuin: het maakt niet uit. Deze bekende boom is er in veel verschillende soorten en maten, waardoor er altijd wel een in jouw tuin past.

Wanneer je deze boom goed bijhoudt, heb je ieder jaar heerlijk verse appels aan de boom hangen. Het is niet voor niets één van de meest geliefde fruitbomen in Nederland.

Bij een appelboom is het belangrijk om deze niet te vroeg of te laat te snoeien. Wanneer dit niet goed bijgehouden wordt, blijft de boom bloesem aanmaken maar zal de bloesem nooit uitgroeien tot appels. Dat is natuurlijk niet wat je wilt.

Maar weet jij eigenlijk wanneer je deze boom het best kan snoeien? Het beste kun je een appelboom snoeien in februari. Wat de allerbeste manier is om dit te doen lees je in dit artikel!

Interesse in het kopen van een appelboom? Of Snoeigereedschap nodig?

Verschillende soorten fruitbomen

Verse appels

Naast de appelboom bestaan er ook nog andere soorten fruitbomen. Zo is er bijvoorbeeld de perenboom, de pruimenboom en de kersenboom. Al deze soorten fruitbomen worden verdeeld in twee categorieën: pitvruchten en steenvruchten. De appelboom valt, net als de perenboom, onder de categorie pitvruchten. Een pruimenboom en een kersenboom zijn juist steenvruchten.

In dit artikel focussen we ons alleen op de eerste categorie: de pitvruchtboom. Het snoeien van pitvruchtbomen is nagenoeg gelijk aan elkaar, echter gaan we in dit artikel in op slechts één variant van de pitvruchtboom: de appelboom. Hieronder lees je meer over het snoeien van jouw appelboom.

58 appelboom rassen

Wanneer je een appelboom wilt planten in de tuin, zijn er ontzettend veel opties en keuzes in bomen. Wist jij bijvoorbeeld dat er in Nederland maar liefst 58 rassen appelbomen te verkrijgen zijn? Een stuk meer dan dat er in de supermarkt te koop zijn.

Daar zit ongetwijfeld een boom tussen die in jouw tuin past, of een appelsoort die jij lekker vindt. De meest populaire appel van het stel is toch wel de Elstar, wat verreweg de bekendste appel in Nederland is.

Gelukkig betekent dit niet dat er ook 58 verschillende manieren zijn om jouw appelboom te snoeien. Integendeel, want het snoeien van al deze verschillende appelbomen is vrijwel identiek aan elkaar. Alle tips, tricks en regels die je hier leest, kun je op iedere appelboom toepassen.

Appelboom snoeien in februari: waar moet je op letten?

Snoeien in februari

Als je een appelboom in de tuin hebt staan, vraag je je waarschijnlijk af wanneer je deze het best kunt snoeien. Je wilt in de zomerperiode natuurlijk kunnen genieten van de lekkere appels die jouw appelboom produceert.

Het beste kun je jouw appelboom snoeien in februari. Over het algemeen wordt tussen eind januari en maart als snoeiperiode aangehouden, waardoor februari het meest ideaal lijkt te zijn.

Wanneer je jouw appelboom wilt snoeien, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Je wilt immers niet dat jouw boom beschadigt, de kans op ziektes vergroot wordt of in het allerslechtste geval zelfs dood gaat. Dit zijn de drie beste tips die we je kunnen geven:

1. Timing is key

Naast de weersomstandigheden is het ook belangrijk om op het juiste moment in het jaar jouw appelboom te snoeien. Zoals we eerder aangegeven hebben is een appelboom snoeien in februari de meest ideale tijd. Mochten de weersomstandigheden eind januari of begin maart goed zijn, dan zal dit geen grote problemen opleveren.

Begin echter niet te vroeg met snoeien! Wanneer je te vroeg begint, zullen de sapstromen van jouw boom te vroeg op gang komen wat later voor problemen kan zorgen. De appelboom kan daardoor in bloei komen wanneer de weersomstandigheden nog niet ideaal zijn. Hierdoor zullen er in de zomermaanden geen appels aan de boom groeien.

Het te laat snoeien van de boom kan ook grote gevolgen hebben. Snoei de boom absoluut niet in de maanden april en mei. In deze periode is de boom bezig met nieuwe knoppen ontwikkelen, wat in een later stadium appels zullen worden.

Wanneer je te laat snoeit kan het zijn dat je de knoppen beschadigt of wegknipt, iets wat voor een appelboom niet zo handig is. Let er dus goed op dat je jouw boom in de juiste periode snoeit.

2. Let op de weersomstandigheden

Appels in de regen

De weersomstandigheden zijn misschien wel het allerbelangrijkste wanneer je een appelboom wilt gaan snoeien. Het weer heeft een enorme impact op de gezondheid van jouw boom.

Wanneer je jouw boom wilt gaan snoeien, is het belangrijk om een dag uit te kiezen waarop het niet vochtig is buiten. Regen en vocht kan jouw net gesnoeide boom absoluut niet gebruiken. Wanneer de snoeiwonden te lang vochtig blijven, is de boom heel erg vatbaar voor infecties en vruchtboomkanker. Dit kan desastreus zijn voor jouw boom. Snoeien wanneer het regent is daarom uit den boze.

Niet alleen vocht, maar ook vrieskou kan de appelboom beschadigen. Ga daarom niet snoeien wanneer het overdag vriest. Dit kan vorstschade veroorzaken, iets wat voor jouw boom niet al te best is.

Het meest ideale snoeiweer is als de temperatuur overdag iets boven het vriespunt uitkomt en er 's nachts lichte vorst is. Ga jij je appelboom snoeien in februari? Houd dan goed het weer in de gaten.

3. Vruchtboomkanker

Vruchtboomkanker

We noemden het hierboven al even: vruchtboomkanker, één van de meest voorkomende ziektes onder fruitbomen. Deze vorm van boomkanker wordt veroorzaakt door een schimmel dat Nectria galligena heet. Vruchtboomkanker komt het meest voor op een vochtige, zure ondergrond.

Het is daarom zo belangrijk om niet te snoeien wanneer het weer buiten vochtig is. Een vochtige, verse snijwond is voor deze schimmel de ideale plek om zich te ontwikkelen.

Vruchtboomkanker bij een appelboom kun je herkennen aan de schors op die plek. De schors zal op die plekken afgeplat zijn en hierdoor splijten. Een logisch gevolg daarvan is dat de schors loslaat van de boom. In de winter komen er op een plek als deze rode vruchtlichaampjes.

Het lijkt alsof er allemaal kleine, rode besjes op de boom groeien.

Aan de slag!

Tuingereedschap

Het is tijd om de handen uit de mouwen te steken! Jij gaat namelijk je appelboom snoeien in februari. Nu je weet waar je op moet letten, gaan we dieper in op hoe je die boom nou precies moet snoeien. Zo is het niet alleen handig om te weten welk gereedschap je nodig hebt, maar ook om te weten welke takken je weg moet halen en waarom.

TIP: Lees ook meer over het snoeien van de perenboom, een soortgelijke boom qua snoeiwerkzaamheden.

Wat heb je nodig?

Wanneer je een appelboom gaat snoeien, heb je gereedschap nodig om de klus te klaren. De volgende drie items zullen het werk een stuk makkelijker maken:

  • Snoeischaar: hier kun je kleine twijgjes mee wegknippen;
  • Takkenschaar: met een takkenschaar kun je de grotere twijgen wegknippen;
  • Snoeizaag: wanneer je echt grote takken weg wilt hebben, kun je het best een snoeizaag gebruiken.

Deze takken moet je hebben

Oké, tijd om de boom te gaan snoeien! Maar waar begin je nou eigenlijk precies? Tijdens het snoeien zijn er vier hoofdaspecten waar je op moet letten: de kroon, kleine twijgjes, het bijhouden van de gezonde takken en eventuele takken met vruchtboomkanker.

De kroon van een appelboom

Eén van de belangrijkste tips voor een appelboom waar veel appels aan groeien, is om de kroon van je boom open te houden. Appels hebben zonlicht nodig om goed te kunnen rijpen. Wanneer de bovenkant van jouw boom volledig dichtgegroeid is met bladeren, zal het zonlicht nooit de appels bereiken.

Zorg er dus voor dat de boom aan de bovenkant goed open is en wees niet bang om daar takken weg te knippen. Je zult hierdoor een minder volle boom hebben, maar het zal je appels ten goede komen.

Appels aan boom

Kleine twijgjes: weg ermee!

Bij een appelboom zie je nog al eens dat er kleine twijgjes ontstaan vanuit de stam of de grotere takken. Vaak groeien deze twijgjes recht omhoog en hebben ze geen knoppen. Deze twijgjes moet je wegknippen, aangezien hier nooit appels aan zullen groeien. Het is zonde om deze te behouden, aangezien de boom zijn energie beter kan steken in de groei van appels. 

Twijgjes hebben bij het aanhechtingspunt altijd een kleine verdikking zitten vanuit waar de rest van de tak groeit. Je knipt de takjes net hierboven af, maar laat de verdikking zitten.

Houd je boom gezond

Groene appels aan boom

Nadat je de kroon open hebt geknipt en alle losse twijgjes weg hebt gehaald, is het tijd om de rest van de boom te verzorgen. Snoei beschadigde en geknakte takken weg. Deze takken zullen niet verder groeien, dus je kunt ze beter weghalen. Kijk verder vooral goed naar je boom.

Zo is het belangrijk dat takken in een hoek van 45 tot 90 graden ten opzichte van de stam groeien. Zo hangen de appels mooi naast elkaar en krijgen ze allemaal evenveel zonlicht. Zie je dat een tak de verkeerde kant op groeit of in de weg zit?

Wees niet bang om deze weg te halen. Dit zal je boom uiteindelijk alleen maar ten goede komen. Wanneer je een tak als deze wegknipt, knip deze dan nooit verder weg dan vier tot zes knoppen vanaf de stam. Op deze manier heeft de tak de kans om weer gezond en goed aan te groeien, zonder dat je de vruchten mist. Wanneer je de tak te ver afknipt, heb je kans dat er nooit meer knoppen aan de tak zullen komen.

Let op: Wanneer je gaat snoeien, zorg er dan voor dat het snijblad van je snoeischaar altijd aan de kant van de boom zit. Op deze manier laat je geen stompjes achter tijdens het snoeien.

Takken met vruchtboomkanker

Hierboven hebben we beschreven hoe je vruchtboomkanker kan herkennen bij een appelboom. Nu kan deze ziekte ook in de takken van je boom voorkomen. Wanneer dat het geval is, is dit te herkennen aan het feit dat de tak opgezwollen is. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen: snoeien.

Je kunt de tak eenvoudig weghalen. Knip de tak in eerste instantie net onder het opgezwollen stuk af. Is het hout in de snee weer wit? Dan heb je voldoende afgeknipt. Zie je nog bruine plekke in het hout, knip de tak dan nog wat verder weg. Je hebt de tak ver genoeg weggeknipt wanneer je weer wit, gezond hout ziet.
Let er wel op dat je de tak met droog weer afknipt. Met vochtig weer is het risico dat de vruchtboomkanker weer terugkeert vrij groot.

Tip! Je appelboom snoeien in februari is de beste tijd, maar ongezonde takken met vruchtboomkanker moet je altijd direct weghalen! Wacht hier niet mee tot het vroege voorjaar.

Tweede snoei in juni

Appelbloesem

We hebben het vaak gezegd: een appelboom snoeien in februari is de beste tijd. Dat is ook zeker zo, de grootste snoei vindt plaats in het vroege voorjaar. Toch is er voor een appelboom nog een tweede snoei nodig om ervoor te zorgen dat jij de meeste appels aan de boom krijgt.

Deze tweede snoei zul je aan het begin van de zomer moeten doen, namelijk in juni. Een snoei in juni is lang niet zo groot en intensief als de snoei die je in februari hebt gedaan.

Tijdens deze tweede snoei kun je wederom twijgen weghalen die recht omhoog groeien en geen knoppen hebben. Ook kun je nu waarschijnlijk beter zien of je de kroon van je boom goed open hebt geknipt doordat er nu blad aan de boom zit. Zie je dat de onderste takken nog altijd geen tot weinig licht krijgen? Knip alsnog wat takken weg. Dit zal niet alleen de groei van de huidige appels bevorderen, ook volgend jaar zul je hier profijt van hebben.

Je zult hierdoor betere, sterkere knoppen krijgen, wat betekent dat je appels nog beter en lekkerder zullen worden. Ook tijdens deze snoei geldt: snoei niet wanneer het buiten regent!

Je appelboom snoeien in februari: zoals je ziet is het vroege voorjaar de beste tijd om jouw appelboom onder handen te nemen. Zo krijg jij in de zomer de beste appels in de boom.

Wil je jouw boom helemaal goed verzorgen? Dan heeft jouw appelboom in juni een tweede snoei nodig. Hier zul je ook op langere termijn veel profijt van hebben.

Snoei Gereedschap

Voor het snoeien van de Appelboom raden wij het volgende snoei gereedschap + accessoires aan:

Bekendste tuingereedschap / snoei merken met hun volledige snoei assortiment:

De appelboom kopen

Ook planten worden steeds vaker online gekocht. De beste mogelijkheden voor het aankopen van de Annabelle:

Plant niet gevonden bij bovenstaande winkels? Hier nog enkele opties

Voordelen bij het online kopen:

  • Online zijn planten vrijwel altijd goedkoper door de concurrentie
  • Binnen 14 dagen mag u afzien van de aankoop (retourneren)

Recente Artikelen op BuitenLevenGevoel.nl

  • Veld-met-zonnebloemen

Zonnebloem Planten

01-03-2024|12s Reacties

Het is 1 mei en dat betekent dat het vandaag Internationale Zonnebloemdag is! Zonnebloemen planten in de tuin kan op geen betere dag dan deze. Deze prachtige bloem vrolijkt iedere Lees meer

appelboom snoeien in februari

Snoeien op #BLG

Bekijk onze algemene snoei artikelen:

Of navigeer via onderstaande snoeigidsen: 

Dé #BLG Snoeikalender 

snoeikalender

Bekijk onze unieke snoeikalender, alle snoeitijden van alle planten in één groot overzicht.