Ben jij ook zo gek op noten? Walnoten, hazelnoten, pecannoten en ga zo maar door. Wij zijn er dol op! Net als bij sommige soorten groenten en fruit is het natuurlijk al helemaal leuk als je de noten in eigen tuin kweekt.

Een notenboom heeft uiteraard ook zorg nodig. In dit artikel zullen we je van zes verschillende notenbomen vertellen hoe de betreffende notenboom snoeien in zijn werk gaat.

Interesse in het kopen van een Notenboom? Of Snoeigereedschap nodig?

De notenboom snoeien: 6 bomen uitgelicht

Dé notenboom snoeien bestaat niet. Er zijn namelijk veel verschillende notenbomen. Voor de meeste soorten geldt dat Nederland het meest noordelijk gelegen gebied is waar ze nog goed kunnen gedijen. Zodra je noordelijker gaat, is het voor de notenboom lastig de vrieskou te overleven. We hebben dus mazzel!

Doordat de notenbomen van elkaar verschillen, verschillen ook de snoeiwijzen. We zullen daarom 6 verschillende notenbomen bespreken. Deze notenbomen komen het meest voor in de Nederlandse tuin.

Mocht jouw boom ontbreken: laat het ons weten in de reacties onder dit artikel!

We vertellen eerst kort iets over de desbetreffende boom en laten je daarna zien hoe je de boom het best kunt snoeien.

1. De walnotenboom

Walnoot

De walnoot (Juglans) behoort tot de okkernootfamilie (Juglandaceae). De bekendste walnoot is de gewone walnoot (Juglans regia), ook wel okkernoot genoemd. Heeft u deze boom in de tuin staan? Dan heeft u waarschijnlijk een mooie ruime tuin. De gewone walnoot kan namelijk een hoogte van dertig meter bereiken met een bijbehorende kroon van tien meter breed.

De jonge takken hebben een olijfbruine kleur en worden zilvergrijs naarmate ze ouder worden. Heeft u niet de ruimte voor zo'n grote boom? Niet getreurd! Er zijn ook kleine rassen beschikbaar voor in de kleine tuin:

Walnoot   Juglans regia ‘Broadview'
Walnoot   Juglans regia ‘Buccaneer'
Walnoot   Juglas regia ‘Rita'
Walnoot   Juglans regia ‘Hansen'

Van oorsprong komt de walnoot voor in Centraal-Azië en van China tot Oost-Turkije. Onder andere de veroveringstochten van Alexander de Grote en de komst van de Romeinen zorgden ervoor dat de walnotenboom verspreid werd. Vandaag de dag komt de boom zowel in het Middellandse Zeegebied als in West-Europa voor.

De walnotenboom snoeien

Walnoot bloem

Deze notenboom snoeien hoeft niet of nauwelijks. De walnoot zorg namelijk zelf voor de mooie vorm van de kroon. Mocht je de boom toch willen snoeien, dan kun je dit het best direct na de oogst doen. Het oogsten vindt plaats in het vroege najaar.

Het is daarbij belangrijk de boom te snoeien vlak voordat deze in winterrust gaat. Op dit moment is de sapstroom al teruggelopen. Notenbomen staan erom bekend dat ze erg kunnen bloeden. Het kan dan ook geen kwaad om na het snoeien wondafdekmiddel op de ontstane wonden te smeren.

Je kunt de takken die ziek zijn of die gewoonweg in de weg zitten snoeien.

2. De hazelnotenboom/hazelaar

Hazelnoot

De hazelaar (Corylys avellana) is voor de meesten van ons beter bekend als de hazelnotenboom. De boom komt uit de berkenfamilie (Betulaceae) en komt van oorsprong in West-Europa voor.

De wilde hazelaar is niet hetzelfde als de commercieel verbouwde hazelaars. Zo zijn deze laatste hazelaars zo geoptimaliseerd dat de hazelnoten groter zijn en minder vliezen hebben.

Een aantal hazelnotenbomen die je goed in de tuin kunt planten en onderhouden zijn:

Hazelnoot   Corylys avellana ‘Halle'sche Riesen'
Hazelnoot   Corylys avellana ‘Webbs Prize Cob'
Hazelnoot   Corylys avellana ‘Rode Zellernoot'
Hazelnoot   Corylys avellana ‘Cosford'

De hazelaar is een naaktbloeier wat inhoudt dat de plant bloeit als deze nog geen bladeren heeft. Voor de bestuiving is de hazelaar afhankelijk van de wind. De hazelnoten zijn populair bij tuinvogels zoals de gaai.

De hazelnotenboom/hazelaar snoeien

Hazelaar

De hazelaar hoeft alleen ter verjonging gesnoeid te worden. Ook takken die elkaar kruisen en in de weg zitten, mag je wegsnoeien. Het snoeien zelf kun je het best in februari of juni doen. Mocht het nodig zijn de hazelaar goed terug te snoeien, dan kan dit als de hazelaar enkele jaren oud is. Let er wel op dat het hierna jaren kan duren voordat de hazelnootoogst weer is zoals hij was.

3. De kastanje

Tamme kastanje

De kastanje (Castanea) is een geslacht van loofbomen die oorspronkelijk niet in Nederland groeit. De bekendste soort is de tamme kastanje (Castanea sativa). Deze kastanje komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied, maar kan zich in ons klimaat ook prima vinden.

Tamme kastanjes zijn grote bomen die maar liefst 15 tot 35 meter hoog kunnen worden! Zo'n prachtige boom in de tuin is alleen weggelegd voor de middelgrote tot grote tuinen. Mocht u voldoende ruimte hebben, dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor één van onderstaande variëteiten:

Kastanje   Castanea sativa ‘Argenteovariegata'
Kastanje   Castanea sativa ‘Aslenifolia'
Kastanje   Castanea sativa ‘Dissecta'
Kastanje   Castanea sativa ‘Glabra'

Naast de tamme kastanje is er ook nog de paardenkastanje (Aesculus). Deze kastanje behoort tot een andere plantenfamilie en tot een ander plantengeslacht dan de tamme kastanje. Voordeel van de paardenkastanje is dat hier een aantal kleinere soorten van beschikbaar zijn (tussen de 4 en 12 meter hoog). Deze zijn beter geschikt voor de meeste tuinen.

Kastanje   Aesculus hippocastanum ‘Pyramidale'
Kastanje   Aesculus hippocastanum ‘Umbraculifera'
Kastanje   Aesculus hippocastanum ‘Induta'
Kastanje   Aesculus hippocastanum ‘Koehnei'

De kastanje snoeien

Kastanje boom

Een notenboom snoeien gebeurt hoofdzakelijk om de vorm te begeleiden, maar is buiten dat weinig noodzakelijk. Dit geldt ook voor de tamme kastanje. Mocht je deze boom in je grote tuin hebben staan, dan mag je deze in zijn rustperiode snoeien. De tamme kastanje is in de herfst en winter in rust. Dit houdt in dat de sapstromen tot rust komen.

Dit geldt overigens ook voor de paardenkastanje. Beide bomen kunnen in de zomer een zomersnoei krijgen. Mocht u in deze periode scheuten weg willen snoeien, dan is dat geen enkel probleem.

4. De pecannotenboom

Pecannoot aan boom

De pecannoot (Carya illinoinensis) is ook een flinke boom die wel 40 tot 50 meter hoog kan worden. Deze boom komt van nature voor in Zuid-Amerika. Hier vindt momenteel ook de grootste productie van pecannoten plaats.

De meeste noordelijke soorten van de pecannoot kunnen ook in het Nederlandse klimaat goed gedijen. Pecannotenbomen zijn niet alleen groot van formaat, ze kunnen ook nog eens honderden jaren oud worden.

Pecannoot   Carya illinoinensis ‘Cherokee'

De pecannoot snoeien

Pecannoten in boom

De pecannoot snoeien kan het best van maart tot begin april. Om de boom een mooie vorm te geven, kun je de onderste takken snoeien. Dit is echter alleen nodig bij jonge pecannoten die hun vaste vorm nog moeten krijgen.

De oudere pecannoten hebben deze snoeivorm niet nodig. Deze bomen hebben alleen een snoeibeurt nodig wanneer het om zieke of beschadigde takken gaat. Zo voorkom je dat de ziekte zich verder in de boom verspreidt.

5. De amandelboom

Amandelboom

Wat kleiner dan de andere notenbomen hierboven, is de amandelboom (Prunus dulcis). Deze boom wordt gemiddeld 4 tot 10 meter hoog. Wat de amandelboom daarnaast uniek maakt is zijn bloesem. Deze is sierlijk en fleurt de tuin direct op. Van de uitbundige bloei kun je in het vroege voorjaar genieten. De boom heeft op dit moment nog geen bladeren gevormd.

Door de vele nectar die de bloemen in het vroege voorjaar brengen, zijn insecten graag te gast. Met name bijen zijn dol op de amandelboom. Gemiddeld geeft ongeveer 20 procent van de bloemen uiteindelijk een noot.

Een mooi ras dat het in de Nederlandse tuin goed doet, is de ‘Robijn':

Amandel Prunus dulcis ‘Robijn'

De ‘Robijn' is een kruising tussen een amandel en een perzik. Dit ras zorgt voor een prachtige bloesem en zoete amandelen.

De amandelboom snoeien

Bloeiende amandelboom

De amandelboom kan zowel in de zomermaanden als direct na de oogst gesnoeid worden. Wanneer je de boom in de zomermaanden snoeit, kun je goed zien waar de boom vruchtdragend is. Je kunt zo de niet vruchtdragende takken en gedeeltes van takken snoeien.

De amandelboom heeft daarnaast nog weleens de neiging om recht omhoog te groeien. Om een mooie vorm in de boom te houden en te voorkomen dat deze te snel te hoog wordt, kun je de recht omhoog groeiende takken terugsnoeien.

6. De beuk

Beukennootjes

Een van nature voorkomende notenboom in Europa is de beuk (Fagus sylvatica). Deze notenboom kan 46 meter hoog worden als hij het erg naar zijn zin heeft op zijn standplaats.

De vrucht van de beuk is het bekende beukennootje. Deze noot mag zich met trots scharen onder de échte noten en is geschikt voor consumptie. Het rijpen van de beukennootjes gebeurt in het omsluitende napje.

Dit napje opent zich in vier delen zodra de twee beukennootjes erin rijp zijn. Deze nootjes vallen vervolgens op de grond. Voornamelijk eekhoorns verzamelen de beukennootjes voor hun wintervoorraad.

Variëteiten:

Beukennootjes   Fagus sylvatica ‘Aspleniifolia'
Beukennootjes   Fagus sylvatica ‘Black Swan'
Beukennootjes   Fagus sylvatica ‘Dawyck Purple'
Beukennootjes   Fagus sylvatica ‘Dawyck Gold'

De variëteiten ‘Dawyck Purple' en ‘Dawyck Gold' zijn ook geschikt voor de kleinere tuin.

De beuk snoeien

Beukenboom bladeren

Van de beuk kun je zowel een boom als een struik laten groeien. Het is afhankelijk van je snoeimethode of je uiteindelijk een boom of een struik in je tuin hebt staan.

Mocht je een struikvorm willen, dan kun je het best in maart snoeien. Je kunt de beuk dan gewoon rondom bijknippen. Bij het snoeien mag je de takken gerust een halve meter terugsnoeien.

Als je de beuk als boom wilt houden, dan kun je het best in de wintermaanden snoeien. Je kunt in deze periode de beuk zo modelleren dat deze zich tot boom ontwikkeld.

Snoei hiervoor de overbodige takken weg en geef de boom de vorm die jij graag wilt zien. De takken die recht naar boven groeien kun je het best verwijderen. Dat geldt ook voor takken die in de weg zitten of ziek zijn.

Smullen maar

Een notenboom snoeien hoeft, zoals je waarschijnlijk al hebt geconcludeerd, niet moeilijk te zijn. De meeste bomen hebben al voldoende aan het af en toe wegsnoeien van beschadigde of zieke takken.

Wanneer de bomen nog jong zijn, is het wel aan te raden te snoeien. Dit met name om de vorm van de boom in toom te houden. Daarnaast zorg je er op die manier voor dat de energie van de boom inderdaad naar de noten gaat en niet opgaat aan het groeien.

Snoei Gereedschap

Voor het snoeien van Notenbomen raden wij het volgende snoei gereedschap + accessoires aan:

Bekendste tuingereedschap / snoei merken met hun volledige snoei assortiment:

Notenbomen Kopen

Ook planten worden steeds vaker online gekocht. De beste mogelijkheden voor het aankopen van de Annabelle:

Plant niet gevonden bij bovenstaande winkels? Hier nog enkele opties

Voordelen bij het online kopen:

  • Online zijn planten vrijwel altijd goedkoper door de concurrentie
  • Binnen 14 dagen mag u afzien van de aankoop (retourneren)

Snoeien op #BLG

Bekijk onze algemene snoei artikelen:

Of navigeer via onderstaande snoeigidsen: 

Dé #BLG Snoeikalender 

snoeikalender

Bekijk onze unieke snoeikalender, alle snoeitijden van alle planten in één groot overzicht.