We horen er steeds vaker over en zien het in steeds meer huizen terug: een Scandinavische inrichting. Deze woonstijl is helemaal hot. En wij vinden dat niet onterecht, want deze woonstijl is gewoon prachtig! Woningen met een Scandinavisch interieur zijn vaak erg stijlvol en stralen warmte uit.

Maar wat houdt deze woonstijl nu precies in en hoe ziet dat eruit?

Daarover vertellen we je alles in dit artikel. Daarnaast laten we je 11 voorbeelden zien van een Scandinavische inrichting van de woonkamer. Zo kun je straks zelf ook je eigen blokhut in de bergen creëren, gewoon thuis in de woonkamer!

Een Scandinavisch interieur… wat houdt dat precies in?

Scandinavische inrichting van de woonkamer

De Scandinavische woonstijl is geïnspireerd op woningen uit Noorwegen, Zweden en Finland, de Scandinavische landen dus. Een Scandinavisch interieur heeft een aantal kenmerken:

  • Veel licht;
  • Gebruik van natuurlijke materialen;
  • Lichte kleuren;
  • Strakke lijnen;
  • Een ‘cleane‘, sobere uitstraling.

Omdat de dagen in Scandinavische landen redelijk kort zijn, is veel licht belangrijk in een Scandinavische inrichting. Dit kun je in eerste instantie natuurlijk creëren door het natuurlijke licht van buiten. Grote ramen met geen, of lichtgekleurde, gordijnen passen bijvoorbeeld goed binnen deze woonstijl.

Helaas is niet iedereen gezegend met grote ramen in de woonkamer, dus is dit niet altijd bij iedereen mogelijk. Maar geen paniek: ook zonder grote ramen kun je een lichte sfeer in de woonkamer creëren.

Bijvoorbeeld door het gebruik van veel lichte, zachte kleuren. Wit, grijs en lichtblauw zijn onder andere kleuren die veel worden gebruikt bij een Scandinavische inrichting van de woonkamer. Hiermee wordt een lichte sfeer gecreëerd. Ook lijkt hierdoor de ruimte vaak gelijk een stuk groter.

Wit wordt vaak gebruikt als basiskleur voor een Scandinavisch interieur. Deze kleur wordt dan aangevuld met andere lichte tinten of pasteltinten, en tegenwoordig kan je ook de kleuren (verf) online bestellen.

Minimalistisch en strak de beginselen van een Scandinavisch interieur.

Een Scandinavisch interieur is over het algemeen ook vrij minimalistisch. Deze woonstijl heeft een cleane, sobere uitstraling. Ook kenmerkend voor Scandinavische interieurs is het gebruik van veel strakke lijnen en weinig sierlijke details. Dit zie je terug in de meubels maar ook in de decoratie. De meubels in een Scandinavische inrichting stralen kwaliteit en functionaliteit uit en hebben een simplistisch design: zoals bijvoorbeeld ook dit soort ‘Scandinavische' banken.

Hoewel je misschien zou denken dat een minimalistisch interieur met een simplistische inrichting kil en koud overkomt, is dat bij een Scandinavisch interieur totaal niet het geval.
Juist het gebruik van lichte, zachte kleuren geven het geheel een frisse, open uitstraling. In combinatie met het gebruik van natuurlijke materialen, dat erg typerend is voor woningen in deze woonstijl, krijgt de woonkamer een warme uitstraling.

Bij een Scandinavische inrichting van de woonkamer wordt dan ook vaak gebruik gemaakt van bijvoorbeeld textiel, wol en dierenvachten. Vloerkleden, dekens en kussens van deze warme materialen geven de woonkamer een warme, uitnodigende uitstraling, kijk ook eens voor de vloerkleden bij deze shop: Nordic Nest.

Ook grote, opvallende kamerplanten worden regelmatig gebruikt in Scandinavische interieurs. Met planten breng je wat kleur en leven in de woonkamer. Daardoor krijgt het geheel een nog warmere uitstraling.

11 Voorbeelden van een Scandinavische inrichting van de woonkamer

Nu je weet wat de kenmerken zijn van het Scandinavische interieur laten we je 11 voorbeelden zien van een Scandinavische inrichting in de woonkamer. Zo kun jij alvast inspiratie opdoen om zelf ook in jouw woonkamer het ‘blokhut-gevoel' te creëren!

1. Strak en simplistisch

Grijs en wit

(Bron) | Mooie bank? Bekijk hier soortgelijke banken!

Dit is een perfect voorbeeld van een Scandinavische inrichting van de woonkamer. De woonkamer die je op deze afbeelding ziet is ingericht met strakke meubels en de gebruikte kleuren zijn voornamelijk wit en lichtgrijs. Toch is deze woonkamer niet saai of kil. Dat komt bijvoorbeeld door het vloerkleed (bestel bv hier), het dekentje, de kussens op de bank en de accessoires op de wandplank aan de muur. Hierdoor krijgt het geheel een warme uitstraling.

Met accessoires kun je je woonkamer ook nog een persoonlijk tintje geven. In plaats van de afbeeldingen die je hier op de wandplank ziet staan, zou je bijvoorbeeld ook foto's neer kunnen zetten.

2. Een fris geel kleurtje in je interieur

Geel

Fan van het rieten vloerkleed? Je kan hem hier simpel online bestellen.

In deze woonkamer is wit gebruikt als basiskleur, maar de felle gele kleur die gebruikt is voor de lambrisering op één muur zorgt ervoor dat de hele kamer tot leven komt.
De kleedjes op de bank en in de stoel geven het geheel een warme, knusse uitstraling en passen ook perfect binnen de Scandinavische woonstijl. Ook het rieten vloerkleed vinden wij erg bijzonder en gaaf!

Zo zie je maar weer dat de woonkamer echt niet helemaal wit hoeft te zijn om binnen een Scandinavische interieur te passen.

3. Scandinavische accessoires in je interieur

Scandinavische accessoires

(Bron) Soortgelijke tafeltjes vind je bijvoorbeeld hier (€89 per 2)

Bij een Scandinavische inrichting van de woonkamer horen natuurlijk ook accessoires. De eigenaren van het huis op de foto hebben de Scandinavische woonstijl helemaal begrepen. Deze accessoires passen namelijk perfect in een Scandinavisch interieur.

Ook de combinatie van wit met licht hout is erg mooi. Hoewel het tafeltje en de accessoires vrij strak en simplistisch zijn, zorgen de bloemen er juist voor dat het geheel toch een warme uitstraling krijgt. Het tafeltje en alle accessoires vormen een prachtig geheel, de boomstamschijf maakt het af.

4. Een koe in de kamer

Koeienhuid

(Bron) Interesse in banken zoals bovenstaand kijk dan hier eens.

Op deze foto zien we een Scandinavische woonkamer waar voornamelijk de kleuren wit en grijs worden gebruikt. En wat denk je van die gave koeienhuid op de grond?! Wij vinden hem in elk geval erg mooi en hij past ook nog eens helemaal binnen de Scandinavische woonstijl.

De andere meubels en Scandinavische accessoires in deze woonkamer sluiten ook helemaal aan op deze woonstijl. De kamer ziet er erg gezellig en stijlvol uit, als je het ons vraagt.

5. Wit & groen

Woonkamer

(Bron) Onder meer hier vind je vergelijkbare gave salontafels!

De planten in deze woonkamer springen direct in het oog. De grote gatenplant die je ziet staan is van zichzelf al een eyecatcher en in dit witte interieur valt hij extra op. Maar de gatenplant is niet het enige groen in deze kamer. Ook op de salontafel, in de wandkast en op de wandplanken staan planten. De planten zorgen voor warmte en sfeer in deze woonkamer. Verder is er namelijk bijna alleen gebruik gemaakt van grijs, wit en zwart. Ook zie je dat de vormen van de meubels strak en recht zijn. Het vloerkleed kan je bijvoorbeeld hier kopen/bekijken.

Dit is een erg mooi voorbeeld van een Scandinavische inrichting in de woonkamer!

6. Gezellig en warm bij het hardvuur

Haardvuur

(Bron) | hier vind je ook nog een aanbod aan poefs, leuke accessoires in een Scandinavisch interieur.

Als wij naar deze foto kijken, krijgen we gelijk zin om lekker bij het knapperende haardvuur te gaan zitten! Wat ziet dat er gezellig uit zeg. In deze woonkamer zie je het gebruik van natuurlijke materialen duidelijk terug. Zo zien we de houtblokken voor de open haar opgestapeld liggen en ook het tafeltje naast de bank is van hout.

En dan zijn er natuurlijk nog de gebreide poef en het vloerkleed. Hoewel wit in deze woonkamer de boventoon voert, bewijst deze foto maar weer eens dat het gebruik van wit niet hoeft te zorgen voor een kille woonkamer!

7. Een beetje blauw

Blauw en wit

(Bron)

Net als in het tweede voorbeeld bewijst ook deze foto dat een Scandinavische inrichting van de woonkamer niet betekent dat alles per se wit moet zijn. Door de toevoeging van pastelblauwe accessoires en de blauwe muur is in deze woonkamer heel handig wat kleur toegevoegd. Verder is er vooral gebruik gemaakt van grijs.

In deze woonkamer komt wit dus bijna niet voor. Toch past deze woonkamer perfect in de Scandinavische woonstijl. De blauwe kleuren vrolijken de boel lekker op en zorgen ervoor dat de woonkamer niet saai wordt. Wij zijn fan!

8. Een donkere woonkamer licht laten lijken

Donker scandinavisch interieur

(Bron)

Zoals we eerder al aan hebben gegeven is het ook in een woonkamer zonder grote ramen mogelijk om de kamer licht te laten lijken. Kijk maar naar bovenstaande woonkamer.
Deze kamer heeft geen grote ramen waardoor een stortvloed van natuurlijk licht naar binnen komt en de kamer is zelfs niet helemaal wit. Toch lijkt deze kamer wel licht.

Het gebruik van ‘open' meubels, zoals de salontafel (v.a. €79), draagt hier aan bij. En natuurlijk helpen het kaarslicht en de lampjes ook mee! De kussens en kleedjes op de bank geven het geheel een warme uitstraling.

De eigenaar van deze woonkamer heeft een mooie eigen draai gegeven aan het Scandinavische interieur.

9. Een beestenboel in de woonkamer

Scandinavische woonkamer

In deze woonkamer is het een gezellige beestenboel! Je ziet hier namelijk allerlei dierlijke elementen terug. Kijk maar eens naar de schedel aan de muur. En wat dacht je van de schapenvachten in de stoelen? Dierlijke elementen zien we vaker terugkomen in Scandinavische interieurs.

scandinavische-salontafel

Of wat vind je van deze robuuste variant?

Het vloerkleed dat hier onder de salontafel ligt is hoogpolig en dat zorgt ervoor dat het er lekker warm uitziet. In deze woonkamer komt wit voor, maar ook andere kleuren als bruin, beige en zwart. Het geheel straalt echt warmte uit!

10. Een knusse woonkamer

Knusse woonkamer

(Bron) Hier vind je vergelijkbare gevlochten vloerkleden.

Deze Scandinavische inrichting van de woonkamer ziet er super knus uit, vinden wij. De woonkamer is niet groot, maar toch lijkt hij ruim door de lichte kleuren die zijn gebruikt. Lichte muren en een lichte vloer zorgen er al snel voor dat een kleine woonkamer groter lijkt dan hij werkelijk is.

Het vloerkleed heeft een grafische print. Dat is iets wat we vaker terug zien komen in Scandinavische interieurs. Zo'n grafische print doorbreekt even alle effen kleuren en zorgt daarmee voor een speels effect.

De rest van de meubels en de gebruikte materialen en kleuren in deze woonkamer passen helemaal binnen de Scandinavische woonstijl.

11. Een blokhut in eigen huis

Woonkamer Scandinavische stijl

(Bron

Bij deze woonkamer moeten wij gelijk denken aan een blokhut ergens in de bergen van Scandinavië. Dat gevoel wordt vooral opgeroepen door de open haard en de blokken hout die ernaast liggen.

De houten tafel en het vloerkleed zorgen ervoor dat deze woonkamer een warme uitstraling krijgt. Heb jij al zin om hier lekker bij de open haard te zitten?

Ben jij ook fan van een Scandinavische inrichting van de woonkamer en wil je anderen inspireren?
Deel dit bericht dan op social media!