Je huis opleuken met allerlei accessoires is voor veel mensen een grote hobby. Je kunt hiervoor naar verschillende woonwinkels of andere leuke zaakjes waar ze fröbels en frutsels verkopen. Deze zoektocht op zich is natuurlijk erg leuk, maar het is toch nog veel leuker als je de accessoires helemaal zelf kunt maken met materialen die je gewoon uit de natuur kunt halen? Alles wat je nodig hebt is een stapel takken en een beetje creativiteit. Trek dus snel je jas aan, zodat je in het dichtstbijzijnde bos of in je eigen achtertuin mooie afgevallen takken kunt verzamelen. Kun je meteen een frisse neus halen!

DIY: 17x creatief met takken

Met takken kun je creatief gezien alle kanten op. Je kunt de takken in schijven zagen, en onderdelen van een tak of de tak als geheel gebruiken. Daarnaast kun je takken ook eenvoudig in verschillende kleuren schilderen, maar de natuurlijke kleuren van takken kunnen ook een prachtige aanvulling zijn in je interieur. Kijk dus snel verder en laat je inspireren door de 17 voorbeelden die wij hebben verzameld!

1.  Hout moet branden

Houten-kaarsenhouders

In dit geval natuurlijk niet letterlijk, want dat zou zonde zijn van al het werk dat je in deze prachtige kaarsenhouders hebt gestoken. Deze kaarsenhouders zijn wel een ontzettend leuke manier om creatief met takken om te gaan, want door te variëren in de grootte en breedte van de stukken hout krijgt het geheel een speelse en leuke uitstraling. Hol een gat uit zodat je een waxinelichtje in de takken kunt zetten en je hebt jaren plezier van deze prachtige zelfgemaakte kaarsenhouders!

2. Een natuurlijk kapstok

Kapstok-met-houten-schijfjes
(Foto)

Dit volgende voorbeeld is ook een erg creatieve manier om takken te verwerken in het interieur. De natuurlijke kleuren zorgen ervoor dat deze kapstok eigenlijk overal past. Het zal wel even passen en meten worden om precies de juiste schijven op de juiste plekken te krijgen, maar als dat je eenmaal is gelukt heb je ook wel echt een meesterwerkje in handen. Natuurlijk kun je ook voor een iets minder strakke uitstraling kiezen, waarbij het minder belangrijk is dat de schijven precies in een perfecte vorm passen. Ook met de haakjes kun je alle kanten op, afhankelijk van wat je zelf mooi vindt en wat goed past in jouw interieur. Hoe je het precies vorm gaat geven laten we helemaal aan jou over!

3. Drie is beter dan één

Schilderij-van-takken
(Foto)

Ook het volgende voorbeeld vinden wij supermooi! Deze schilderijlijsten zorgen voor drie mooie 3D-schilderijen en het enige wat je hoeft te doen is een mooie tak op de juiste maat in drie stukken verdelen. Vervolgens reconstrueer je de onderdelen weer op de juiste manier in de lijstjes en hang je de schilderijtjes aan je muur. Prachtig!

4. Douchen in het bos

Kapstok-van-takken

Hou jij ervan om in de natuur te kamperen en met zo min mogelijk luxe artikelen te overleven? Dat gevoel van in de natuur zijn kun je door creatief met takken om te gaan gemakkelijk naar binnen halen. Het enige verschil is dat je in dit geval waarschijnlijk wel iets meer luxe zult hebben. Door een klein deel van een tak zo te bewerken dat je het aan een deur of een muur kunt bevestigen, zorg je ervoor dat je je badjas, handdoek of kleding handig op kunt hangen. Het zal dus niet meer voorkomen dat jij je spullen ergens in een plas water op de badkamervloer terug vindt.
Natuurlijk kun je dit idee ook uitvoeren op andere plekken. Denk bijvoorbeeld aan de kapstok bij de voor- of achterdeur, of in de buurt van de kledingkast in je slaapkamer.

5. Een houten huwelijk

Houten-taartenhouder
(Foto)

Op een bruiloft mag een taart natuurlijk niet ontbreken. Met deze houten taartschaal maak je het aansnijden van de taart extra bijzonder! Deze taartschaal past perfect bij bruiloften die grotendeels buiten worden gevierd, maar ook met een herfstthema kun je deze taartschaal prima gebruiken voor de bruidstaart. Het voorbeeld laat in ieder geval al zien dat deze houten schaal ervoor zorgt dat de foto's van de taart spectaculair zullen zijn. Nu alleen de smaak nog! Natuurlijk kun je deze taartschaal ook uitstekend gebruiken voor andere gelegenheden.
Hoe je deze taartschaal zelf kunt maken lees je hier!

6. Prikken maar!

Punaise-van-hout
(Foto)

Punaises of prikkers zijn vaak niet zo mooi, maar wel ontzettend handig om iets vast te prikken in bijvoorbeeld een prikbord. Deze prikkers van stukjes hout zijn echter wel heel mooi en je kunt ze helemaal zelf maken! Door dunne takken in stukken te zagen en hier bijvoorbeeld spijkers in te slaan kom je al een heel eind. Je kunt de prikkers, als je wilt, ook nog eens in allerlei opvallende kleuren schilderen. Heb je geen prikbord waar je deze prikkers in kunt prikken? Je kunt ook eenvoudig magneetjes maken, bijvoorbeeld voor op de koelkast. Door een magneet onder het stukje hout vast te plakken heb je schitterende magneten, waarmee je de knutselwerkjes van je kinderen op kunt hangen.

7. De foto komt op de eerste plaats, het lijstje op de tweede

Fotohouder-van-takken
(Foto)

Foto's zijn altijd een leuke, persoonlijke noot in een interieur, maar vaak is het vinden van het perfecte fotolijstje nog een behoorlijke opgave. Het ene lijstje is te groot en het andere lijstje heeft net niet de goede kleur. Ook hier kunnen takken een uitkomst bieden. Het volgende voorbeeld laat dat goed zien. Smalle inkepingen zorgen ervoor dat je de foto's gemakkelijk in deze fotohouders kunt schuiven. Hierdoor komt de foto perfect tot zijn recht en wordt de aandacht niet weggetrokken door de lijst of de fotohouder. Precies zoals je het graag wilt hebben dus!

8. Het zonnetje in huis

Spiegel-met-lijst-van-takken

Met deze spiegel haal je ook op koude en natte dagen de zon in huis. De houten stokjes lijken namelijk precies op de zonnestralen waar je zo naar verlangt. Alleen al door in deze spiegel te kijken wordt je er weer aan herinnerd dat jij het zonnetje in huis bent. Wil je er liever geen spiegel van maken? Plak dan een mooie foto in het hart van deze decoratieve zon. Waarschijnlijk is dit net zo mooi!

9. Natuurlijke ondersteuning

Houten-tafel
(Foto)

Door creatief met takken te werken kun je naast leuke decoratieve dingen, ook functionele objecten maken. Deze bijzettafel is daar een perfect voorbeeld van. Naast het functionele aspect van deze tafel is hij ook nog eens erg mooi en past hij perfect bij de rustieke vloer en de klassieke stoel. Wat ons betreft maakt deze tafel het geheel helemaal af. Past deze houtkleur niet zo goed in je interieur, maar vindt je de tafel wel heel erg mooi? Je kunt de houten stokjes naar je eigen smaak schilderen zodat de tafel precies past binnen het kleurenpalet in jouw huis.

10. Een wc-hutje op de hei

Wc-rolhouder-van-takken

Toiletrolhouders zijn over het algemeen niet zo heel mooi, maar daar kun je, door creatief met takken te spelen, verandering in brengen. Het volgende voorbeeld laat zien hoe je eenvoudig een toiletrolhouder kunt maken met een stevige tak. Hierdoor krijgt je wc meteen een compleet andere uitstraling. Wij vinden het prachtig en snappen helemaal dat jij de tijd nog wel eens wil vergeten als je op de wc zit!

11. Dit varkentje zul jij wel even wassen

Spaarvarken-hout
(Foto)

Iedereen heeft ooit in zijn leven wel eens een spaarvarken gehad, om zo de eerste euro's bij elkaar te sparen. Spaarvarkens zijn er in allerlei vormen en maten, maar ze zijn naar onze mening allemaal lang niet zo origineel als deze. Om dit spaarvarken te maken heb je wel creatieve vingers nodig. Het zal namelijk even een klusje zijn om dit spaarvarken te maken, maar het resultaat mag er ook absoluut wezen. Geld sparen met zo'n schattig spaarvarken gaat vast een stuk makkelijker dan met exemplaar dat minder mooi is.

12. Knutselen met schijfjes hout

Schaal-van-houtschijfjes
(Foto)

Een mooie fruitschaal is altijd een goede aanleiding voor het kopen van fruit, want een gevulde fruitschaal ziet er toch net iets leuker uit dan een lege fruitschaal. Het volgende voorbeeld laat goed zien hoe je door creatief met takken bezig te zijn een fruitschaal kunt maken. Je kunt deze schaal precies maken zoals je hem zelf wilt hebben. Plat of juist heel hoog, het is helemaal aan jou. Wij weten zeker dat niemand in je omgeving zo'n fruitschaal zal hebben. Lees hier hoe je deze leuke schaal zelf kunt maken.

13. Een kast voor nog meer accessoires

Plankenkast-van-takken
(Foto)

wil je takken gebruiken om een groot statement te maken? Kijk dan eens naar het dit voorbeeld. Je kunt namelijk bijna een hele kast in elkaar zetten met takken. Hier kun je vervolgens planken inleggen, zodat de kast een perfecte opbergruimte wordt. Je kunt er van alles in kwijt. Extra leuk is het natuurlijk als je kiest voor rustieke planken, zodat de planken en het frame samen een mooi geheel vormen.

14. Een schommel voor knuffels

Schommel-voor-knuffels
(Foto)

Houdt jouw zoon of dochter ook zo van zijn of haar knuffels en neemt hij deze werkelijk overal mee naar toe? Of moet je iedere ochtend weer een hoop knuffels recht zetten als je het bed van je kind op moet maken? Misschien is dat dankzij deze houten schommel wel voorgoed verleden tijd. De schommels uit het voorbeeld zijn eenvoudig te maken. Door simpelweg een paar gaten in de takken te boren en hier een touw doorheen te spannen dat je aan het plafond bevestigt, maak je al snel een leuke schommel. Kleine knuffels kunnen hier nu lekker op zitten.

15. Een boom vol boeken

Boekenplanken-van-takken
(Foto)

Hou jij ook zo van lezen? Door creatief met takken te werken kun jij je mooiste boeken tentoonstellen, zonder dat er een grote, massieve boekenkast aan te pas komt. Het enige wat je hoeft te doen is wat grote, stevige takken verzamelen, zodat je deze aan de muur kunt hangen. Je kunt zo helemaal zelf bepalen hoe groot je boekenkast wordt en hoeveel boeken je op deze boekenplanken kwijt wil. Als je niet zo van lezen houdt kun je natuurlijk ook mooie fotolijstjes of andere accessoires op de takken neerzetten.

Tip: Maak de takken wel even goed schoon voordat je ze aan de muur hangt en je boeken erop zet. Het zou natuurlijk zonde zijn als je boeken vies worden.

16. Hou(t) je goed vast

Houten-trapleuning
(Foto)

Een trap is niet alleen een middel dat je nodig hebt om van de bovenste naar de onderste verdieping of andersom te klimmen, maar het is echt een eyecatcher geworden. Je mag hier dus flink  uitpakken als je dat wilt! Hoe je dat kunt doen? Met mooi hout natuurlijk! Een houten trapleuning, zoals op dit voorbeeld te zien is, zorgt ervoor dat deze trap opvalt en een mooie uitstraling krijgt. Doordat de treden en de muur feilloos in elkaar overlopen valt het hout ook nog eens extra op. Je kunt dit decoratieve hout in de winkel kopen, maar je kunt natuurlijk ook het bos in trekken en zelf opzoek gaan naar de mooiste takken.

17. Een minimalistische kledingkast

Kledingrek-van-hout

Zit jij ook altijd krap bij kas en is het eigenlijk een te grote investering om een mooie klerenkast te kopen? Niet getreurd, want met dit kledingrek van takken hoef je helemaal niet veel geld uit te geven. Ga in het bos op zoek naar een grote, stevige en redelijk rechte tak en maak deze goed schoon en eventueel splintervrij. Je kunt dit doen door de schors los te peuteren. De tak krijgt dan de uitstraling zoals in het voorbeeld. Vervolgens kun je deze tak met touwen aan het plafond hangen en je kleren hebben weer een nieuw thuis. Eerlijk gezegd weten wij niet meer of we überhaupt nog wel een kledingkast willen!

Je kunt op ontzettend veel manieren creatief met takken aan de slag. Dat hebben deze 17 voorbeelden naar ons idee wel laten zien! Wij hopen dat we je met deze ideeën hebben weten te inspireren en dat je zelf aan de slag gaat om de mooiste creaties te ontwerpen. Er is namelijk nog veel meer mogelijk dan wij je hebben laten zien. Hoog tijd dus om de handen uit de mouwen te steken en je uit te leven met de takken uit het bos!

Vind jij deze voorbeelden ook zo leuk en wil je ze graag aan je vrienden laten zien?
Deel dit bericht dan op social media!