De forsythia snoeien is een taak die je zeker niet mag overslaan wanneer de plant aan het eind van het voorjaar uitgebloeid is. De Forsythia is een prachtige gele struik die ook wel Chinees klokje wordt genoemd. Wanneer de forsythia in de bloei staat kun je rekenen op een prachtige voorjaarstuin met veel kleur.

De forsythia bloeit van februari tot en met april en heeft dan heel veel goudgele bloemen. Het maakt vrij weinig uit in welke grondsoort de forsythia geplant wordt. Wel is het belangrijk om de plant op een zonnige standplaats te zetten.

Interesse in het kopen van de Forsythia ? Of Snoeigereedschap nodig?

Forsynthia Soorten:

 • Forsythia europaea
 • Forsythia giraldiana
 • Forsythia japonica
 • Forsythia ovata
 • Forsythia suspensa
 • Forsythia viridissima

Zo houd je een mooie, jonge forsythia

Hoe ga je een forsythia snoeien? Je begint met het verwijderen van de uitgebloeide takken. Het verwijderen van deze takken stimuleert de nieuwe scheuten, want op deze nieuwe scheuten gaan in het volgende jaar de nieuwe bloemen ontstaan. Is het een oude struik? Dan kun je bij het snoeien ook direct het dode hout en de stompen afknippen.

Deze stompen moet je zo dicht mogelijk langs de stam afknippen. Heb je een redelijk jonge forsythia? Dan kun je ieder voorjaar een vierde deel van de oude takken wegknippen. Deze verjongingssnoei zorgt ervoor dat de nieuwe scheuten volop kunnen gaan groeien en dat de struik mooi en jong blijft.

forsynthia snoeien

Een forsythia snoeien op de juiste wijze

De forsythia snoeien betekent niet dat je zomaar lukraak wat kunt gaan knippen in de takken. Het is belangrijk om goed naar de uitgebloeide takken te kijken en ze op de juiste manier af te knippen. Let ook op het gereedschap wat je gebruikt: je kunt het best gaan voor een scherpe snoeischaar waar je de meeste takken moeiteloos mee kunt afknippen.

De dikste takken kun je wel met een speciale takkenschaar knippen. Deze zijn wat stugger en dus moeilijker te knippen met een gewone snoeischaar.

Forsythia snoeien na de bloeiperiode

Wanneer moet je de Forsythia snoeien? Dit kun je het best doen wanneer de plant is uitgebloeid, en dit is meestal in mei. Een drastische snoeibeurt van de forsythia doe je in maart. Dan snoei je alle takken tot net boven de grond weg. De lage, jonge scheuten laat je staan. Ben je vergeten om de plant direct na de bloei te snoeien? Dat is geen groot probleem, maar je moet wel rekening houden met de volgende punten:

 • Niet in de winter snoeien: wanneer je een forsythia in de winter snoeit, zal hij het volgende jaar niet bloeien.
 • Knip de takken voor juni: op deze manier kunnen de nieuwe takken nog voor de winter uitgroeien.

Forsythia snoeien: extra tips

Snoei ieder jaar weer wat oude takken tot vlak boven de grond terug, maar zorg dat er enkele gezonde takken blijven staan, zodat de struik niet helemaal weg is, maar dat hij vanaf daar weer opnieuw in de bloei kan gaan staan. Wanneer je een uitgebloeide tak ziet, kijk dan of je een nieuwe scheut ziet zitten. Knip de tak vervolgens boven deze scheut schuin af.

Snoei Gereedschap

Voor het snoeien van de Forsythia raden wij het volgende snoei gereedschap + accessoires aan:

Bekendste tuingereedschap / snoei merken met hun volledige snoei assortiment:

De Forsythia Kopen

Ook planten worden steeds vaker online gekocht. De beste mogelijkheden voor het aankopen van de Annabelle:

Plant niet gevonden bij bovenstaande winkels? Hier nog enkele opties

Voordelen bij het online kopen:

 • Online zijn planten vrijwel altijd goedkoper door de concurrentie
 • Binnen 14 dagen mag u afzien van de aankoop (retourneren)

Recente Artikelen op BuitenLevenGevoel.nl

 • kunstgras in de tuin

Kunstgras of toch natuurlijk gras?

02-01-2024|0 Reacties

In de eeuwige strijd tussen kunstgras en natuurlijk gras, wegen consumenten de voor- en nadelen af om de beste keuze voor hun tuin te maken. Beide opties hebben unieke Lees meer

forsynthia

Snoeien op #BLG

Bekijk onze algemene snoei artikelen:

Of navigeer via onderstaande snoeigidsen: 

Dé #BLG Snoeikalender 

snoeikalender

Bekijk onze unieke snoeikalender, alle snoeitijden van alle planten in één groot overzicht.