Een makkelijke taak: de perenboom snoeien.

De perenboom snoeien; een in Nederland veelvoorkomende plant die soms wel jaarlijks vrucht kan dragen moet ook af en toe gesnoeid worden. De perenboom, ook bekend als Pyrus, komt veel voor op het noordelijk halfrond en produceert de welbekende peer.

De boom bloeit op oudere leeftijd elk jaar en geeft dan ook bijna altijd vrucht. Dit kan, naarmate de boom ouder wordt, wel steeds minder worden. Meestal bloeit de perenboom vanaf half april tot begin mei.

In sommige gevallen kan het door strenge vorst voorkomen dat de bloemen bevriezen. Deze bloemen kunnen dan dus niet meer uitgroeien tot vruchten. Ook als de boom geen vrucht meer draagt staan ze prachtig in de tuin en kunnen ze nog jaren mee.

Interesse in het kopen van een Perenboom? Of Snoeigereedschap nodig?

  • TIP: Lees ook meer over de appelboom, een soortgelijke boom qua snoeiwerkzaamheden.

De methode voor het snoeien van de perenboom

Hoe moet je de perenboom snoeien? Er zijn eigenlijk weinig regels bij het snoeien van de perenboom. Hierbij geldt hoe vaker je hem snoeit, hoe karakteristieker de boom wordt. Als het een oude boom is, kan hij nog tientallen jaren meegaan en dat betekent dat je hem regelmatig kunt snoeien.

Zo kun je het beste de opgaande scheuten wegknippen. Deze opgaande scheuten hebben weinig toegevoegde waarde, want wanneer er vrucht uitkomt hangen de peren onder elkaar en hebben ze weinig ruimte om te groeien. Je kunt wel een enkele scheut laten staan, bij voorkeur met een eindknop. Dit wordt dan het komende jaar goed vruchthout.

Zo vorm je de perenboom naar jouw smaak

Haal de opgaande scheuten allemaal weg, want je moet het eigenlijk hebben van de afstaande twijgen. Je kunt de perenboom goed vormen in de manier zoals jij hem wilt hebben. Je wilt hem bijvoorbeeld breder of juist groter hebben. Daar zijn twee manieren voor:

  • De twijg uitbuigen: hiervoor maak je hem vast aan een touwtje of gewichtje, zodat hij in de juiste richting hangt. Na een jaar of twee kunt je hem losmaken en staat hij in de goede houding.
  • De twijg afknippen: door een stukje van de twijg af te knippen wordt hij korter, maar kan hij ook weer helemaal in de vorm van de rest van de perenboom vallen.
perenboom snoeien

Dit is de beste tijd om een perenboom te snoeien

Wanneer kun je de perenboom snoeien? Je kunt zowel in de zomer als de wintermaanden de opstaande scheuten wegknippen, maar eigenlijk kun je dit het beste in de vroege winter doen. Denk hierbij aan begin december tot eind januari.

Dit is vooral omdat de boom bladverliezend is en je zo dus beter de vorm van de takken kunt zien. Het snoeien van de perenboom wordt dan een stuk makkelijker, omdat je goed ziet wat je doet.

Plaatje van de verschillende snoeivormen van een perenboom:

vormsnoeien perenboom

Snoei Gereedschap

Voor het snoeien van de Perenboom raden wij het volgende snoei gereedschap + accessoires aan:

Bekendste tuingereedschap / snoei merken met hun volledige snoei assortiment:

De Perenboom Kopen

Ook planten worden steeds vaker online gekocht. De beste mogelijkheden voor het aankopen van de Annabelle:

Plant niet gevonden bij bovenstaande winkels? Hier nog enkele opties

Voordelen bij het online kopen:

  • Online zijn planten vrijwel altijd goedkoper door de concurrentie
  • Binnen 14 dagen mag u afzien van de aankoop (retourneren)

Recente Artikelen op BuitenLevenGevoel.nl

  • kunstgras in de tuin

Kunstgras of toch natuurlijk gras?

02-01-2024|0 Reacties

In de eeuwige strijd tussen kunstgras en natuurlijk gras, wegen consumenten de voor- en nadelen af om de beste keuze voor hun tuin te maken. Beide opties hebben unieke Lees meer

perenboom

Snoeien op #BLG

Bekijk onze algemene snoei artikelen:

Of navigeer via onderstaande snoeigidsen: