De leilinde, ook wel Tilia genoemd, is een lindeboom die als leiboom wordt gebruikt. Een leiboom is een boom waarbij de takken in een bepaalde richting worden geleid. De leilinde is goed te snoeien en is daarom een makkelijke boom om voor je huis te hebben staan.

Hoewel de leilinde vroeger vooral bij boerderijen werd gebruikt, komt de boom nu ook steeds vaker bij andere woonhuizen voor. De takken van een leilinde groeien horizontaal en parallel aan elkaar, en zo ontstaat er een mooie boom met handige functies.

Interesse in het kopen van de Leilinde / Tilia? Of Snoeigereedschap nodig?

Dit zijn de handige functies van de leilinde

Waarom is de leilinde zo’n populaire boom? Deze boom heeft een aantal handige functies waar veel mensen gebruik van maken. Vooral in de voortuin dient de leilinde als een sfeerelement met handige extra’s.

Als de knoppen in het voorjaar uitkomen, vormen de bladeren als het ware een scherm. Dit scherm van bladeren zorgt niet alleen voor de nodige privacy, het helpt ook om de warmte van de zon in huis te verminderen. Het scherm zorgt dus ook voor verkoeling op warme dagen.

leilinde snoeien

Hierom knip je alle overige zijtakken van de leilinde weg:

Hoe moet je de leilinde snoeien? Wanneer je de leilinde gaat snoeien haal je na de wintermaanden 100 procent van de zijtakken weg. Hierbij gaat het om zijtakken die de verkeerde kant opgroeien, dus uit de richting van het scherm.

Het kan voorkomen dat zich hier al nieuwe knoppen die zich beginnen te vormen. Het is echter geen probleem wanneer je deze takken goed afsnijdt, want vanuit de afgeknipte takken loopt hij automatisch weer uit. Wanneer je voor de tweede keer moet snoeien hoef je minder takken weg te halen. Knip dan zo’n 70 procent van de zijtakken weg.

De leilinde snoeien: handige aandachtspunten

Om het snoeien van de leilinde zo goed mogelijk te laten verlopen, moet je op een aantal punten extra goed letten. De leilinde is een makkelijke plant om te snoeien, maar toch kan het minder goed verlopen wanneer je bijvoorbeeld het verkeerde gereedschap gebruikt.

Daarom is het belangrijk om met een goede snoeischaar de takken af te knippen op de juiste wijze. Dit gaat als volgt:

  • Knip de twijgjes net voor de stam af;
  • Laat de verdikking die hierbij achterblijft zitten, de rest haal je weg;
  • Gebruik een vlijmscherpe snoeischaar die voor een mooie snoeiwond zorgt.
  • Deze vlakke snoeiwond die overblijft kan netjes overgroeien;

De leilinde snoei je minimaal eens per jaar

Wanneer moet je de leilinde snoeien? De leilinde snoeien doe je minimaal één keer per jaar, na de wintermaanden, vroeg in het voorjaar. Dit doe je, zodat je dan goed kunt zien wat je doet, zonder dat de bladeren in de weg zitten.

Kom je hier niet aan toe, dan is dit geen probleem. Ook als de leilinde al in het blad staat kun je hem gewoon knippen. Bij sommige soorten leilindes kunnen de takken in de zomermaanden ook nog enorm uitlopen. Dan moet er een tweede snoeibeurt plaatsvinden, en dat kun je tijdens deze zomermaanden doen.

Snoei Gereedschap

Voor het snoeien van de Leilinde raden wij het volgende snoei gereedschap + accessoires aan:

Bekendste tuingereedschap / snoei merken met hun volledige snoei assortiment:

De Leilinde / Tilia Kopen

Ook planten worden steeds vaker online gekocht. De beste mogelijkheden voor het aankopen van de Annabelle:

Plant niet gevonden bij bovenstaande winkels? Hier nog enkele opties

Voordelen bij het online kopen:

  • Online zijn planten vrijwel altijd goedkoper door de concurrentie
  • Binnen 14 dagen mag u afzien van de aankoop (retourneren)

Recente Artikelen op BuitenLevenGevoel.nl

  • Vinken in de tuin

Vogels in de tuin herkennen

19-03-2024|87s Reacties

In de tuin zul je ongetwijfeld weleens bezoek krijgen van vogels. Ook op balkons zijn deze dieren regelmatig te gast. In Nederland kennen we verschillende vogelsoorten die in onze tuinen Lees meer

leilinde

Snoeien op #BLG

Bekijk onze algemene snoei artikelen:

Of navigeer via onderstaande snoeigidsen: 

Dé #BLG Snoeikalender 

snoeikalender

Bekijk onze unieke snoeikalender, alle snoeitijden van alle planten in één groot overzicht.