De geur van het bos, houtsplinters die je om de oren vliegen en zweet dat in straaltjes over je rug loopt. Naast je een stapel hout en in je hand een bijl. De oermens komt met iedere zwaai nog meer in je naar boven. Terug naar de basis. Heerlijk.

Houthakken voor de open haard of kachel doe jij toch ook? Je kunt natuurlijk hout kopen bij het tuincentrum, maar zelf houthakken is wel zo leuk. Lekker naar buiten, een frisse neus halen en eindelijk een excuus om je mooie houthakkersblouse te dragen.

Maar hoe pak je dit houthakken eigenlijk aan? Waar moet je op letten en wat is een handige methode? We leggen het je in dit artikel allemaal uit.

De oerdrift die houthakken heet

Houthakker met bijl

Wellicht komt dit magische gevoel ook wel doordat je met houthakken kunt bewijzen dat je over bepaalde krachten beschikt. Niet iedereen slaat even een dikke stronk doormidden toch?

Om ervoor te zorgen dat je niet té enthousiast met een bijl het bos induikt, geven we je hieronder wat handige kennis en de nodige tips mee. Zo zorg je er niet alleen voor dat het houthakken voor de open haard of kachel een succes is, maar ook dat het veilig gebeurt.

Het blijft immers een vlijmscherpe bijl.

Houthakken voor de open haard: de juiste uitrusting

Bijl en een hakblok

Een goed begin is het halve werk en veiligheid gaat boven alles. Daar willen we graag mee beginnen. De juiste uitrusting geeft je de juiste start en zorgt ervoor dat je voldoende bescherming hebt om hout te kunnen hakken.

Je kunt onderstaande producten gewoon bij de bouwmarkt kopen (helaas, geen stoere houthakkerswinkel).

Veiligheidsbril
Safety first, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Een veiligheidsbril is zeker aan te raden, omdat deze je ogen beschermd tegen rondvliegende splinters.

Handschoenen
Ook al ben je natuurlijk een erg stoere man, handschoenen zijn altijd fijn. Houthakken voor de open haard met blote handen levert naast haardhout ook een aantal extra blaren op.

Werkschoenen 
Tijdens het houthakken maak je gebruik van een scherpe bijl. Nu zit een ongeluk in een klein hoekje en kan het voorkomen dat je de bijl uit je handen laat vallen. Om je voeten en tenen te beschermen zijn werkschoenen met een stalen neus dan ook van harte aan te raden.

Dé bijl
Je kunt uiteraard niet zonder bijl. Laat je voor de juiste bijl altijd even adviseren. Zo weet je zeker dat je de juiste bijl koopt voor jou. Controleer voordat je de bijl gaat gebruiken altijd of de kop goed vastzit aan de steel. Ook de conditie van de steel is altijd een controle waard.

Een bijlvijl
Een scherpe bijl lijkt gevaarlijk, maar is in werkelijkheid veiliger dan een botte bijl. Een botte bijl kan snel van het hout afketsen en daar terecht komen waar je hem liever niet hebt. Een scherpe bijl maakt het hakken gemakkelijker en veiliger. De bijl kun je met een bijlvijl goed scherp slijpen.

Hakblok
Tot slot is het verstandig een goed, stevig hakblok uit te kiezen. Vaak zie je een boomstronk als hakblok. Dit is uiteraard niet zomaar. Een stronk is stevig en kan tegen een stootje. Let er altijd op dat het hakblok goed stevig staat en niet kan verschuiven. Ook is het belangrijk dat het hakblok een recht oppervlak heeft.

Nog één ding voor je begint

Houthakken voor de open haard

We begrijpen dat je enthousiasme alleen maar toeneemt. De juiste uitrusting is in huis en je staat ein-de-lijk met een stuk hout bij het hakblok. Klaar om te hakken! Voordat je echter met al je kracht de bijl in het stuk hout zwaait, willen we even stilstaan bij je houding. De juiste houding zorgt ervoor dat het houthakken voor de open haard veilig gebeurt. Maar daarnaast voorkom je zo ook blessures.

De juiste houding en voldoende grip

Ga voor de juiste beweging goed stevig op de grond staan. Houd hierbij je benen iets uit elkaar en buig lichtjes door je knieën (niet met gestrekte benen hakken dus!). Met de ene hand pak je vervolgens de onderkant van de steel van de bijl stevig vast. De andere hand plaats je onder de kop. Haal nu de bijl omhoog.

Wanneer je de bijl naar beneden zwaait, glijdt de hand die je onder de kop had richting de hand aan de onderkant van de steel (voor deze beweging is het dragen van handschoenen erg fijn, er kan namelijk behoorlijk wat wrijving ontstaan). Door deze beweging kun je de bijl sturen.

Zorg ervoor dat de bijl altijd in het midden van het te hakken houtblok eindigt. Voor de juiste slag kun je altijd eerst een aantal keer oefenen voordat je met volle kracht zwaait.
Door precies in het midden uit te komen, zal het houtblok netjes in tweeën splijten.

Tip! Kijk welke volgorde van de handen voor jou prettig aanvoelt. Voor links- en rechtshandigen kan de hand die je onderaan de bijl houdt net de andere zijn.

Zonder hout ben je nergens

Gekapt hout

Je bent nu een echte pro als het op houthakken voor de open haard of kachel aankomt, maar waar haal je het hout eigenlijk vandaan? Bij de bouwmarkten kun je vaak kleine zakken haardhout kopen. Dit hout is in de meeste gevallen al gedroogd in de oven, waardoor het gemakkelijker brandt. Ondanks dat dit hout al in stukken gehakt is, is het vaak wel handig de stukken nog iets kleiner te maken. Ook met deze zakken kun je je nieuwe skills dus prima testen.

Wil je grotere boomstammen of gewoonweg meer hout in één keer kopen? Raadpleeg dan Staatsbosbeheer.

Hout van Staatsbosbeheer

In de Nederlandse bossen wordt volop hout gekapt. Niet al dit hout gaat direct het productieproces in. Hout dat geen bestemming heeft, kun je van Staatsbosbeheer kopen. Dit hout wordt via Golden Flame verkocht.

In februari organiseert Staatsbosbeheer zogenoemde haardhoutdagen. Op die dagen kun je direct vanuit het bos hout kopen. Dit hout is nog niet bewerkt, dus houthakkers kunsten zijn hiervoor zeker nodig!

Let op! Het is sinds 2017 niet meer mogelijk om bij Staatsbosbeheer zelf brandhout te zagen. Erg jammer, maar begrijpelijk. We willen natuurlijk ook nog van onze bossen kunnen genieten.

Waar laat je al dat hout?

Erg leuk natuurlijk, zo'n nieuwe hobby als stoere houthakker. Maar waar laat je al het hout dat je zojuist hebt staan hakken? Een simpele berg hout in de tuin of een hoop naast de open haard is misschien niet iets waar je je vriendin erg blij mee maakt.

Omdat jij zo vaak buiten hout staat te hakken, is het wel zo leuk dat zij er binnen warmpjes bijzit. We hebben een aantal mooie voorbeelden van het opbergen van haardhout voor je uitgezocht. Een bijkomend voordeel van je haardhout binnen opslaan? Het droogt sneller!

1. Robuust

Kachel met houtblokken

In dit voorbeeld heeft het haardhout een fijne plek naast de kachel gekregen. Voordelen zijn dat het hout lekker dichtbij ligt én kan drogen door de warmte van de kachel.
Doordat de kachel in een nis staat, zijn de stapels hout geen doorn in het oog. Ze liggen hier niemand in de weg en maken de stenen ruimte gezellig en knus. Een robuuste manier van het opbergen van je haardhout.

2. Minimalistisch

Haardhout in strak design

Is de inrichting in huis minimalistisch? Dan lijken houthakken voor de open haard en het opbergen van dit hout in deze omgeving niet lekker samen te gaan. Gelukkig is het tegendeel waar!
Kijk eens naar deze mooie oplossing. De zwarte kolom herbergt niet alleen de open haard, maar ook voldoende houtblokken om de haard de hele winter mee te laten branden. Door deze strakke en nette manier van opbergen heeft je vriendin vast geen bezwaar meer tegen jouw nieuwe hobby.

3. Strak

Hout onder dressoir

Ook bij dit voorbeeld heeft het haardhout een originele plek gekregen in de woonkamer. Waar je normaal gesproken een dressoir zou plaatsen, is nu en simpele plank bevestigd. De ruimte onder de plank doet vervolgens dienst als opslagplaats.

Op deze manier verlies je geen enkele ruimte aan de opslag van het haardhout. Ook is het hout lekker dichtbij de open haard. Het is daarnaast ook goed te zien hoe het haardhout zorgt voor een warme toon in dit anders relatief strakke interieur.

Succes!

Je weet nu precies hoe je houthakken voor de open haar of kachel aan moet pakken. Onthoud: veiligheid gaat voor alles! Beknibbel hier daarom ook niet op. We hebben graag dat jij je nieuwe passie nog jaren kunt blijven uitvoeren.

Mocht het erg uit de hand lopen, dan heb je ook een paar mooie voorbeelden voor het opbergen van haardhout. Wellicht helpen deze je om je vriendin over te kunnen halen.
Wij wensen je alvast veel succes en uiteraard plezier.

Heb jij nog tips voor houthakken voor de open haard of kachel?
Wij, en andere lezers, horen ze graag! Laat een reactie achter onder dit artikel.