De kerstvakantie is op dit moment in volle gang. Dit is niet alleen de vakantie waarin dit jaar ten einde komt en het nieuwe jaar begint, maar ook de vakantie waarin je allerlei leuke activiteiten kunt ondernemen samen met de kinderen. Nederland kent heel wat van deze winteruitjes voor het hele gezin. Wij hebben de leukste dagjes weg voor je op een rijtje gezet, zodat jij samen met je partner en je kinderen kunt gaan plannen wat jullie wanneer willen gaan doen. Laat de voorpret maar beginnen!

17 Winteruitjes voor het hele gezin in Nederland

Nederland is relatief gezien een klein land. Daarom zijn veel winteruitjes voor het hele gezin voor iedereen bereikbaar en zijn de mogelijkheden oneindig. Wij hebben de 17 leukste winteruitjes voor het hele gezin in Nederland voor je op een rijtje gezet. Welk uitje zou jij kiezen?

1. Avontuur in Kasteel De Haar

Ben jij al wel eens in een escape room geweest waar je door aanwijzingen te zoeken en raadsels op te lossen een geheim weet te ontrafelen? En vond je dat zo leuk dat je het eigenlijk ook graag met je jonge kinderen wilt doen?

Dan kan dat nu in Kasteel de Haar in Haarzuilens, nabij Utrecht. Hier worden kinderen van vier t/m tien jaar uitgenodigd om te helpen in de speurtocht naar het kerstrecept. Deze is de kok namelijk kwijtgeraakt. Tijdens deze speurtocht kom je ook nog eens allerlei leuke feitjes over het kasteel te weten. Help jij zoeken?

2. Magisch Maastricht

Magisch-Maastricht

Dat Maastricht een mooie stad is, wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat Maastricht in de decembermaand nóg mooier is? De stad is in deze periode namelijk omgetoverd tot een prachtige kerststad, waarbij het Vrijthof als centraal middelpunt fungeert.

De échte kerstliefhebber kan zijn hart niet op in Maastricht. Er zijn dagelijks verschillende culturele optredens en kerstshows gepland, er is een grote schaatsbaan waar je even al je energie kwijt kunt en zelfs de kerstman brengt Maastricht een bezoekje.

3. Winters GlowGolf

Glowgolf-Rucphen

In principe kan GlowGolf het hele jaar door, maar de baan in Rucphen is wel extra speciaal in de winter. Daarom is dit ook echt een van de winteruitjes voor het hele gezin. Je waant je namelijk op de Noordpool en speelt een spannend potje golf tussen de pinguïns en ijsberen.

Kinderen zullen hun ogen uitkijken en binnen een mum van tijd alle achttien holes binnen slaan.

4. IJskarten

IJskarten

Als je dan toch in Rucphen bent, kun je net zo goed ook gaan ijskarten. Dit kun je namelijk op dezelfde locatie doen als het GlowGolf. In tegenstelling tot gewoon karten, scheur je bij ijskarten in je kart over een ijsbaan. De baan is ongeveer 300 meter lang en een heat duurt ongeveer 10 minuten. Je kunt dus heel wat rondjes afleggen.
Helaas is het voor kinderen die kleiner zijn dan 1 meter 40 niet toegestaan om te ijskarten.

Tip: Een combinatie van ijskarten en GlowGolf kan natuurlijk ook. Zo hebben zowel de jonge als de oudere kinderen een geslaagde dag!

5. Wereldkerstcircus in Carré

Wereldkerstcircus

Winteruitjes voor het hele gezin en het circus zijn natuurlijk altijd een goede match. Het wereldkerstcircus is een show die vol zit met de award winnende acts waardoor je je ogen uit zult kijken en het een waar spektakel is voor jong en oud.

Wat je zoal kunt verwachten? Een prachtige paardenact, een diabolo-act én een spectaculair nummer met hoepels.

6. Skiën in Snowworld

Sneeuw hoort echt bij de winter, maar helaas kennen we in Nederland nog wel eens zachte winters zonder sneeuw. Wil je toch samen met de kinderen genieten van de sneeuw, dan kun je in Snowworld in Landgraaf terecht. Deze skihal kent namelijk vijf verschillende overdekte pistes, waaronder de grootste ter wereld. Naast de verschillende pistes kent Snowworld ook een fun park met verschillende schansen, rails en andere objecten waar je lekker kunt stunten.

De skibaan in Snowworld is het hele jaar door open, waardoor je dus de hele dag actief bezig kunt zijn.

7. Bossche Winterparadijs

Bossche-winterparadijs

Net als Maastricht is Den Bosch ook een prachtige stad die in de wintermaanden wordt omgetoverd tot een winterparadijs. Er staan verschillende optredens op het programma waar je van kunt genieten onder het genot van warme chocolademelk of een kop glühwein.

Daarnaast is het Bossche Winterparadijs het decor voor het programma Joris' Kerstboom, waar er door verschillende mensen antwoord wordt gegeven op de vraag ‘aan wie denk jij met kerst?'.

8. Winter Efteling

Winterefteling

De Winter Efteling is dé plek om deze kerstvakantie naartoe te gaan. In dit attractiepark zijn er tal van attracties die zowel jij als je kinderen fantastisch vinden. Zo kun je met het hele gezin een wandeling maken door het Sprookjesbos of draken verslaan in Joris en de Draak. In deze Wereld vol Wonderen zullen jullie je geen moment vervelen.

Daarnaast zijn er verschillende pleinen waar je even op kunt warmen bij een van de Vreugdevuren om daarna weer vol energie de attracties in te gaan. En wist je dat je tijdens de Winter Efteling ook kunt langlaufen? Iets wat je normaal niet kunt doen in Nederland.

De Winter Efteling is dagelijks geopend. Tijdens de kerstvakantie is het park zelfs tot acht uur 's avonds geopend! Tickets zijn online overigens €2,- goedkoper.

9. Skiën in Rucphen

Skiën-Rucphen

Niet alleen in Landgraaf kun je skiën, maar ook in Rucphen. Precies, op dezelfde locatie als waar je kunt ijskarten en de Glowgolf baan zich bevindt. Je kunt hier een écht dagje weg zijn, zonder van locatie te veranderen.

Er zijn drie skipistes die ieder 160 meter lang zijn. Daarnaast kent de Skidôme ook een funpark waar je lekker kunt freestylen.

10. Kerstplaza in Groningen

Dat het in december en januari niet zo warm is, is nu eenmaal een feit. Dat het kermisseizoen voornamelijk in de zomer plaatsvindt ook. In Groningen denken ze daar echter heel anders over. Ieder jaar vindt hier namelijk de grootste overdekte kermis van Nederland plaats. Er zijn attracties voor alle leeftijden en er zijn verschillende kraampjes waar je leuke prijzen kunt winnen. Een echte kermis dus, maar dan in kerstsferen.

11. Winterkermis in Tilburg

Winterkermis

Niet alleen in het noorden van ons land is een kermis te vinden, ook in Tilburg is een ware Winterkermis. In de zomer vind je in deze stad de grootste kermis van de Benelux. Deze Winterkermis is niet zo groot als zijn zomerse broertje, al kun je er nog steeds genieten van verschillende attracties en winterse lekkernijen. Tijdens oud en nieuw blijven de attracties zelfs tot zes uur 's ochtends open! De Winterkermis in Tilburg staat er nog tot en met 8 januari.

12. Winterparadijs op het Eemplein

Een sport die echt bij de winter hoort is schaatsen. In Amersfoort vonden ze dat ook en daarom staat hier van 25 november 2016 tot 8 januari 2017 een overdekte schaatsbaan. Naast de schaatsbaan zijn voldoende horecagelegenheden waar je na het schaatsen even op kunt warmen met een warme kop chocolademelk of waar je even uit kunt rusten terwijl de kinderen zich in het zweet werken op het ijs.

13. Het Nederlands Bakkerij Museum

Nederlands-bakkerijmuseum

Tijdens de wintermaanden is een plakje peperkoek nog net een beetje lekkerder dan tijdens de andere seizoenen. Zo denken ze er in het Nederlands Bakkerij Museum ook over. Gedurende de kerstvakantie leren de bakkers van het museum hoe je traditionele peperkoekmannetjes moet maken. Naast deze workshop zijn er ook andere activiteiten in het museum. Daarnaast kunnen jullie ook een kijkje nemen in de historische wereld van het bakproces. Klinkt als het perfecte dagje uit voor de kleine koekenbakkers!

14. IJsbeelden festival

IJsbeelden-festival

Met grote blokken ijs kun je, met een flinke dosis creativiteit, prachtige kunstwerken maken. Deze ijsbeelden zijn te zien tijdens het IJsbeeldenfestival in Zwolle. Kleed je wel dik aan, want de temperatuur ligt hier onder het vriespunt. Dit om te voorkomen dat de beelden smelten natuurlijk.

Naast alle beelden is er ook een glijbaan van ijs. Extra leuk voor je kinderen!

15. Wintercircus Utrecht (is Den Haag geworden)

Wintercircus-Utrecht

Het Wintercircus in Utrecht is net iets anders dan de circussen die je tot nu toe gezien hebt. Hier wordt namelijk niet gebruik gemaakt van de traditionele ronde piste, maar van een modern videoscherm dat een bijzondere nieuwe dimensie aan het geheel geeft.

De show wordt zo vormgegeven dat hij voor alle leeftijden geschikt is. Een perfect uitje dus om samen met opa's en oma's en ooms en tantes te bezoeken.

16. Skidôme Terneuzen

Ook in Terneuzen staat een skihal waar je jezelf even onder kunt dompelen in het wintersportgevoel. Er zijn twee pistes waar je vanaf kunt skiën en ook hier is een funpark voor de oudere kinderen.

En ben je nog niet zo'n held in skiën? Dan kun je de slee pakken en lekker naar beneden glijden. Heerlijk genieten. En om het helemaal af te maken kun je ook nog een lekker een hapje eten in het all-you-can-eat restaurant en genieten van de après-ski in de Bierstube.

17. Winter Slagharen

Winter-Slagharen

Een dagje naar een attractiepark is altijd leuk voor kinderen. Een van die attractieparken in Nederland is Attractie- & Vakantiepark Slagharen. In de winter is dit park extra leuk, omdat het helemaal is omgetoverd tot een schitterend winterparadijs. Er zijn verschillende attracties geopend en er is ruimte voor leuke shows. En is het iets minder weer? Dan kun je altijd nog naar het waterpark Aqua Mexicana. In dit tropische zwemparadijs hebben je kinderen het ongetwijfeld naar hun zin en waan jij je even op een tropisch eiland. Dit is dus ook een perfect uitje voor mensen die eigenlijk helemaal niet zo van de kou houden.

Winteruitjes voor het hele gezin zijn er in heel Nederland. Er zijn winteruitjes die je samen met de jonge kinderen kunt doen, maar ook uitjes die geschikt zijn voor oudere kinderen. En sommige uitjes zijn zelfs voor beide partijen zeer geschikt. In de kerstvakantie thuis blijven zitten is dus geen optie meer.

Welke winteruitjes voor het hele gezin ga jij deze kerstvakantie plannen?
Laat het weten in een reactie!