Wie wil er nou geen mooie, heldergroene grasmat in zijn of haar tuin?

Als je een beetje groene vingers hebt, is dit waarschijnlijk een pre. Een grasmat zorgt niet alleen voor een stukje rust in de tuin, maar het verspreidt ook de heerlijkste geuren nadat je het lange gras gemaaid hebt. Om zo’n mooie, groene grasmat te creëren kun je gras inzaaien. Met deze methode wordt je geduld echter lang op de proef gesteld en kun je pas na een aantal weken écht gaan genieten van je nieuwe gras. Graszoden leggen aan de andere kant, geeft direct na het leggen al resultaat.

Met onderstaand stappenplan vertellen we hoe zelf graszoden leggen in 10 eenvoudige stappen zorgt voor de grasmat van je dromen.

Graszoden leggen: de verschillende stappen uitgelegd

Graszoden leggen is in principe geen moeilijke klus. Als je wilt kun je dit karwei dan ook met gemak zelf uitvoeren. Dit kan in principe het hele jaar door, met uitzondering van de maanden december, januari en februari. In deze periode is de kans op vorst erg groot, waardoor het risico bestaat dat de graszoden niet goed hechten aan de ondergrond. Hieronder beschrijven we de 10 stappen die je kunt volgen bij het leggen van graszoden.

Stap 1: Het juiste gras

Graszoden

Gras is niet zomaar gras. Er zijn verschillende typen gras die allemaal hun eigen kwaliteit hebben. Zo is het ene gras bedoeld om op te sporten, terwijl het andere gras beter om kan gaan met spelende kinderen.

Voordat je graszoden besteld is het dus belangrijk om te bepalen met welk doel je een grasmat aanlegt. Wil je hier wekelijks op voetballen met je zoon en zijn vriendjes, is het de bedoeling dat je kinderen een fijne plek hebben om te spelen of wil je af en toe in het gras van de zon genieten?

Let wel op: Als je de graszoden eenmaal hebt, kun je niet te lang wachten met de graszoden leggen. In de regel doe je dit binnen 24 uur, zodat de graszoden hun kwaliteit behouden.

Stap 2: Het oppervlak berekenen

Als je eenmaal weet welk gras het best past bij jouw wensen is het zaak om te bepalen hoeveel graszoden je precies nodig hebt. Dit is in eerste instantie natuurlijk afhankelijk van het oppervlak van je toekomstige grasmat. Meet deze dus zo nauwkeurig mogelijk op. Tel vervolgens vijf procent bij het totale oppervalk op en je weet voor hoeveel vierkante meter je graszoden nodig hebt.

Het klinkt misschien overbodig om voor een groter oppervlak graszoden te bestellen, maar toch is dit zeer verstandig om te doen. Bij graszoden leggen, heb je namelijk altijd snijverlies, waardoor sommige delen van de graszoden niet meer gebruikt kunnen worden. De extra vijf procent vangt dit verlies op.

Stap 3: De ondergrond klaarmaken: oude graszoden verwijderen

Oude graszoden verwijderen

Voordat je kunt beginnen met graszoden leggen, is het belangrijk dat de ondergrond op de juiste manier wordt bewerkt. Oude graszoden moeten bijvoorbeeld weggehaald worden.
Dit kun je eenvoudig doen door de tuin om te spitten en de graszoden, inclusief de wortels, vervolgens te verwijderen.

Ben je niet van plan om een nieuwe grasmat aan te leggen op de plek van het oude gazon, maar op de plek waar nu het terras ligt? Dan zul je eerst aan de slag moeten met het verwijderen van de huidige bestrating. Haal alle terrastegels weg en verwijder ook eventuele stenen die in de grond verwerkt zijn.

Stap 4: De ondergrond klaarmaken: de pH-waarde controleren en verbeteren

Tuingrond heeft een bepaalde pH-waarde. Deze waarde geeft aan hoe zuur of hoe basisch de grond is. Voor graszoden ligt de ideale pH-waarde tussen de 5,5 en de 6,5. De kans dat de pH-waarde van de grond in jouw tuin hoger of lager is, is echter groot.

Het is daarom belangrijk om voordat je begint met graszoden leggen, de pH-waarde van de grond onder je toekomstige gazon te testen en eventueel te verbeteren. Zo kun je een zure grond, een grond met een lage pH-waarde, basisch maken door kalk toe te voegen. Een basische grond, een grond met een hoge pH-waarde, kun je aan de andere kant zuurder maken door compost of mest toe te voegen.

In het artikel dat wij hierover geschreven hebben, lees je er meer over.

Stap 5: De ondergrond klaarmaken: De toplaag optimaliseren en egaliseren

We zijn bijna klaar met de voorbereidingen en we kunnen dus ook bijna beginnen met de graszoden leggen. Dit kan echter niet voordat de ondergrond helemaal voorbereid is. Niet alleen moeten de oude graszoden, wortels en stenen verwijderd zijn én moet de pH-waarde gecontroleerd worden, maar ook de ondergrond zelf moet aan bepaalde eisen voldoen. Zo is het belangrijk dat minimaal 10 centimeter van de ondergrond bestaat uit los zwart zand dat voldoende water doorlaat. Is dit niet het geval, dan zullen de wortels van de graszoden gaan rotten en zal je grasmat uiteindelijk afsterven, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Let er tot slot op dat de laag zwart zand 1 à 2 centimeter hoger ligt dan je terras. Op deze manier zorg je ervoor dat de grasmat uiteindelijk mooi aansluit op de bestrating in je tuin.
Als je er zeker van bent dat de ondergrond aan alle eisen voldoet is het zaak om deze waterpas te egaliseren. Dit kun je doen met een hark, een waterpas en een rechte plank, maar het kan eventueel ook met een wals.

Tip: Voeg voor het egaliseren van de ondergrond voedingsstoffen voor het gras toe. Deze worden verwerkt in de grond, waardoor de nieuwe graszoden hier profijt van zullen hebben.

Stap 6: Gereedschap verzamelen

Gereedschap voor graszoden leggen

De graszoden zijn besteld, de ondergrond is voorbereid en het echte werk kan bijna gaan beginnen. Voordat het zover is, kun je alvast de benodigde gereedschappen verzamelen. We hebben hieronder voor je op een rijtje gezet welke gereedschappen nodig zijn bij graszoden leggen:

  • Een schop;
  • Een rechte plank;
  • Een mes;
  • Touw.

Stap 7: Graszoden leggen – de voorbereiding (optioneel)

Graszoden leggen kan, zoals we eerder al vertelden, in principe bijna het hele jaar door. Op een mooie zomerdag, tijdens een sombere herfstdag of gedurende de lente kun je aan de slag. Hoewel het weer dus niet veel invloed zal hebben op de kwaliteit van je gras, is het wel belangrijk om je gras tegen het weer te beschermen.

Ga je graszoden leggen op een warme dag, bevochtig de ondergrond dan licht. Dit voorkomt dat de wortels van de graszoden verbranden, waardoor je gras van goede kwaliteit zal blijven.

Stap 8: Graszoden leggen – het echte werk

We gaan eindelijk beginnen met het echte werk, het leggen van de graszoden. Idealiter begin je achteraan en werk je in rechte banen naar voren. Leg hier een opgerolde graszode neer en rol hem voorzichtig en in een rechte lijn uit. Om er zeker van te zijn dat de graszode recht ligt, kun je een houten plank gebruiken of een touw spannen. Volgt de graszode de lijn van het touw, dan ligt deze recht. Als de graszode te lang is snijd je deze voorzichtig af met een mes of met de scherpe kant van de schop.

De tweede graszode leg je nu strak tegen de eerste graszode aan. Als je een flink stuk van de eerste graszode overhoudt, kun je deze natuurlijk hergebruiken. Is dit niet het geval, gebruik dan een nieuwe rol. Als de tweede graszode ligt, druk je deze met een plank strak tegen de eerste graszode aan. Ook hier snijd je de overtollige delen af. Herhaal dit proces net zo lang totdat je grasmat erbij ligt zoals jij bedacht had.

Tip: Om de kwaliteit van je gras te waarborgen is het belangrijk om zo min mogelijk op de graszoden te lopen. Dit is dan ook de reden dat je achteraan begint. Is het voor jou echter onvermijdelijk om op het gras te lopen, leg dan planken of platen op de graszoden om beschadiging te voorkomen.

Stap 9: Egaliseren

Als alle graszoden liggen is het tijd voor de volgende stap: het egaliseren van het gras. Gebruik hier een wals voor en egaliseer de graszoden zowel in de lengte als in de breedte. Op deze manier weet je zeker dat het gras goed is aangedrukt en dat de wortels hun weg zullen vinden als ze zich aan de ondergrond gaan hechten.

Stap 10: De watervoorziening op peil brengen

Graszoden besproeien

De graszoden liggen en zullen de komende tijd flink aan het werk moeten. De wortels moeten zich hechten aan de grond en aan elkaar. Begrijpelijk dus dat het gras wel wat water kan gebruiken.
Besproei de graszoden direct na het leggen en herhaal dit een aantal keren per dag en een aantal dagen achter elkaar. Zeker met warm weer is deze herhaling belangrijk.

Om zeker te zijn dat je genoeg sproeit kun je de graszoden voorzichtig optillen en de vochtigheid van de ondergrond controleren. Als deze te droog is besproei je de grasmat nogmaals. Is de ondergrond juist vochtig, wacht dan met sproeien.

Na een aantal dagen zul je merken dat je de graszoden niet meer eenvoudig op kunt tillen. De wortels hebben zich in de aarde geworteld en de graszoden zijn aan elkaar gegroeid.

Klaar! Je nieuwe grasmat ligt en niemand zal vermoeden dat deze grasmat niet is aangelegd door een professional. Je tuin ligt er met andere woorden weer perfect bij en je grasmat zal de komende jaren het groene hart van je tuin zijn waar gespeeld, gesport of gewoon lekker uitgerust kan worden.

Heb jij ook een grasmat aangelegd met behulp van graszoden? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Deel ze met ons door een reactie achter te laten onder dit bericht!