De woonstijl van de jaren '30 is weer helemaal in. Originele jaren '30 woningen zijn in trek en ook steeds meer nieuwbouwwoningen worden in deze stijl gebouwd. De stijl van de jaren '30 straalt een bepaalde sfeer en romantiek uit.

Er zijn verschillende elementen die kenmerkend zijn voor een jaren '30 woning. In dit artikel laten we je verschillende inspirerende foto's zien van deze verschillende elementen.
Ben je ook zo gek op deze woonstijl?

Lees dan snel verder en doe inspiratie op!

En suite deuren

Eén van de typische kenmerken van een jaren '30 woning zijn en suite deuren. Met deze deuren deel je een ruimte op in twee delen. Zo kun je de deuren openen wanneer je van de ruimte één geheel wilt maken en wanneer je een wat intiemere sfeer wil creëren, sluit je de deuren. En suite deuren zorgen vaak voor veel sfeer.

We laten je nu een aantal inspirerende voorbeelden zien van prachtige en suite deuren, zodat je zelf kunt zien wat een gaaf effect deze deuren hebben op je woning!

1. Even spieken…

En suite deuren

Deze en suite deuren met glas in lood scheiden het zitgedeelte van de rest van de woonkamer. In het andere gedeelte zou bijvoorbeeld een eettafel kunnen staan. Krijg je gasten te eten? Dan kun je het zitgedeelte scheiden van het eetgedeelte, zodat je in een intieme setting kunt dineren.

Maar heb je een gezellig avondje op de bank met je geliefde? Dan kun je de twee gedeeltes afsluiten om juist in het zitgedeelte een knusse, intieme sfeer te creëren.

Wil je de kamer juist heel ruimtelijk laten lijken, dan zet je de deuren gewoon open! Het glas in lood in deze en suite deuren is trouwens ook één van de typische kenmerken van een jaren '30 woning, maar daarover later meer!

2. Wit, witter, witst

Kamer en suite

(Bron)
In deze woning is veel gebruik gemaakt van wit. Dat zorgt ervoor dat de woning extra ruimtelijk lijkt. Ook als je een wat kleinere woonkamer hebt, kun je die met lichte kleuren groter laten lijken.

Door de en suite deuren zie je de tuindeuren en de tuin. Tuindeuren zien we ook veelvuldig terug in jaren '30 woningen. De wandkasten naast de en suite deuren, die gevuld zijn met allerlei accessoires ter decoratie, geven het geheel een gezellige uitstraling.

3. En suite deuren met een industrieel tintje

Stalen deuren

(Donk Constructie ) Dit soort grote zwarte stalen deuren bestel je ook eenvoudig online.

Deze en suite deuren passen erg goed in een jaren '30 woning met een industrieel interieur. Staal is namelijk één van de kenmerkende materialen voor deze woonstijl.
Deze jaren '30 woning heeft een wat modernere inrichting. Zo zie je maar dat je ook met een jaren '30 woning alle kanten op kunt. Of je nu van een landelijke, minimalistische of een andere woonstijl houdt: het kan allemaal.

4. Geen pottenkijkers

Gesloten en suite deuren

(Bron) | Dit soort deuren zijn vaak moeilijk te vinden, waarschijnlijk is Marktplaats de beste go to place.

Hier zijn we een woning met gesloten en suite deuren. Zie je hoe dat gelijk een intieme sfeer creëert?
Deze woonkamer ziet er knus en gezellig uit. Dat komt ook door de materialen die gebruikt zijn. In deze kamer zien we bijvoorbeeld veel hout terug, zoals de houten salontafel. Hout zorgt voor sfeer en warmte in een woning.

De vloer

Een ander belangrijk element in een jaren '30 woning is de vloer. Want wat voor vloer past er nu bij zo'n woning? Vaak hebben jaren '30 woningen een houten-, granieten- of tegelvloer. Deze vloeren hebben die echte typische jaren '30 uitstraling en geven de woning karakter.

1. Een geblokte vloer

Zwart witte vloer

(Bron) Met deze zwarte tegels en deze witte tegels kan je een dergelijk vloer maken.

 Hier zien we een geblokte vloer, die typerend is voor jaren '30 woningen. Deze vloer zien we in zulke woningen vaak in bijvoorbeeld de hal en de keuken.

Bij deze woning is de rest van de hal qua kleur mooi afgestemd op de vloer. Zo ziet het geheel er strak uit, maar toch helemaal à la jaren '30. Met kleine details, zoals de mat of de deurhanger, kun je je eigen persoonlijke touch aan de woning geven.

2. Een granieten vloer

Hal met granieten vloer

(Bron)

Hier zien we een typische jaren '30 stijl granieten vloer. Deze vloer zie je net als de geblokte vloer in veel jaren '30 woningen terug in bijvoorbeeld de hal en de keuken. Een granieten vloer geeft een huis het echte jaren '30 gevoel.

Ook de houten deuren met een klein raampje bovenin die je op deze foto ziet, zijn kenmerkend voor een woning uit de jaren '30.

3. Een warm thuis

Houten vloer

Ook houten visgraatvloeren zijn erg populair (en zo duur hoeft het niet te zijn)

Deze woonkamer straalt warmte uit. En dat komt niet alleen door de open haard!
De houten vloer in deze woonkamer zorgt voor een hele warme uitstraling. Zo'n vloer zie je in veel jaren '30 woningen in de woonkamer liggen.

Het handige aan een houten vloer is dat je hem naar eigen smaak kunt aanpassen. Als je de kleur niet mooi vindt, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de vloer te schuren of in de whitewash te zetten. Zo heb je een compleet nieuwe vloer, zonder dat deze eruit hoeft!

4. Graniet in de keuken

Graniet in de keuken

(Bron)

De granieten vloer die we eerder al in de hal zagen, zien we op deze foto in de keuken terugkomen. En niet alleen de vloer, maar ook het aanrechtblad is gemaakt van graniet! Naast het graniet zijn ook de blokjes in de spoelbak typerend voor een jaren '30 woning. Zo zie je dat verschillende elementen van een jaren '30 woning op verschillende manieren kunnen terugkomen.

Deze keuken past helemaal binnen de jaren '30 stijl dankzij de verschillende kenmerkende elementen.

Een erker

Typerend voor veel jaren '30 huizen is dat ze aan de voorkant van de woning een erker hebben. Zo'n erker geeft op een bepaalde manier vaak sfeer aan de kamer, omdat het eruit ziet als een knus hoekje.

1. Een erker als decoratie-hoekje

Erker
(Bron)
De eigenaren van deze woning hebben de erker gebruikt om een gezellig decoratie-hoekje te maken.

Een erker kan soms een loos hoekje zijn en wat decoratieve accessoires, zoals bijvoorbeeld kamerplanten, kunnen de boel daar dan wat levendiger maken. Ook de afwerking voor de radiator maakt deze erker bijzonder.

2. Een dubbele functie

Erker met bank

Hier is iemand heel erg creatief bezig geweest met de erker! Want dit is totaal geen loos hoekje meer.
Het loze hoekje is hier heel slim omgebouwd tot een bank. En ín de bank heb je ook nog eens opbergruimte, want de zitting van deze bank kan opgetild worden. Zo maak je optimaal gebruik van de ruimte in huis.

Er hoeven alleen nog een paar lekker zachte kussens op deze bank gelegd te worden, en je kunt hier heerlijk neerploffen.

3. Een erker met bank – maar dan anders

Erker wit

(Bron)

Ook hier zien we in de erker een bank staan. Echter lijkt deze in niets op de bank van de vorige afbeelding. Hier is de bank namelijk niet in de erker gebouwd, maar is een los houten bankje neergezet.

In combinatie met de grote vaas ziet dit er erg sfeervol uit. Ook zien we en suite deuren in deze ruimte. We kunnen dus wel concluderen dat dit een typische jaren '30 woning is!

Glas in lood

We hadden het er in het begin van dit artikel al even over. Glas in lood is een element dat in veel jaren '30 woningen terugkomt. Glas in lood is een decoratief glaswerk dat je op verschillende plekken in een woning kunt laten tegenkomen. Hieronder laten we je een aantal voorbeelden zien.

1. Een combinatie van elementen

Erker met glas in lood

(Bron) | Hier vind je een groot overzicht aan ensuite/glas in lood deuren

Hier zien we verschillende elementen van een jaren '30 woning terugkomen. Zo zien we de houten vloer, de erker en uiteraard het glas in lood.
Glas in lood raampjes boven een erker zijn erg typerend voor de jaren '30 en dit zie je dan ook bij veel woningen uit die tijd terug. Het glas in lood kan verschillende kleuren en vormen hebben.

2. En suite met glas in lood

Glas in lood

Ook bij deze woning worden twee elementen met elkaar gecombineerd. De en suite deuren hebben namelijk glas in lood ramen.
Dit geeft de deuren een authentieke, karakteristieke uitstraling. Het geheel ziet er erg sfeervol uit. Wij zouden deze deuren wel in huis willen hebben! Jij ook?

3. Een kleurrijke ontvangst

Glas in lood hal
(Bron)
Deze woning heeft glas in lood ramen in de hal, iets dat je vaker ziet bij jaren '30 woningen. Net als de voordeur met ronde bovenkant trouwens. En uiteraard kennen we ook de geblokte tegelvloer als kenmerk van een jaren '30 woning, want deze zagen we namelijk al eerder voorbij komen.

Deze hal past helemaal binnen de jaren '30 woonstijl en ziet er wat ons betreft erg gezellig uit.

Het zit ‘m in de details…

Vaak zijn het de kleine details die een huis helemaal afmaken. Ook voor een jaren '30 woning kunnen kleine details een groot verschil maken.

1. De kraan

Jaren 30 keuken

(Bron) Ook een kraan met een oude look en feel? Kijk dan eens hier

Een jaren '30 keuken, met de nieuwste high-tech kraan van nu? Dat zou zonde zijn.
Bij een keuken uit de jaren '30, hoort ook een kraan uit de jaren '30. Dat maakt het plaatje immers helemaal compleet, zoals we ook bij de keuken op deze afbeelding zien. Het hele plaatje klopt.

2. De deurklink

Deurklink

De klink die we op deze foto zien is een klink die perfect past bij een jaren '30 woning, er is één webshop die zich helemaal richt op oude deurklinken: bekijk hier het aanbod van de oude deurklink.

Een plastic deurklink bijvoorbeeld, zou de sfeer en uitstraling van de woning geen eer aandoen. En ook het bordje met ‘vrij' en ‘bezet' is typisch voor een jaren '30 woning. Zo'n bordje brengt je echt even terug naar vroegere tijden. Leuk hè?!

De stopcontacten & schakelaars

witte ouderwetse stopcontacten en schakelaar

Herken je nog de zwarte schakelaars waarmee je de verlichting aandraait? Toen de jaren '30 woningen net waren opgeleverd zat er zwart bakeliet schakelmateriaal in de woningen. Soms op de muur, andere keren in de muur met een vierkant of ronde afwerking.

Het geeft zoveel sfeer en uitstraling dat je direct het jaren '30 gevoel krijgt bij binnenkomst en bij het bedienen van de verlichting. Naast dat het er fraai uit ziet klinkt het ook nog eens authentiek. Schakelaars en stopcontacten komen in iedere ruimte terug en je gebruikt het vele malen per dag. Het is de moeite waard om hier goed over na te denken want dit kunnen echt de sieraden van je woning zijn.

bakelieten draaischakelaar

De bakeliet schakelaar wordt weer nieuw (goedgekeurd en dus veilig) gemaakt en zijn exclusief verkrijgbaar bij De Oude Schakelaar. Wist je dat zij daar nog echt bakeliet voor gebruiken en dat dezelfde fabriek het maakt als de echte oude die vaak wel 80 jaar mee zijn gegaan?

Nu u weet wat de kenmerken zijn van een jaren '30 woning kunt u deze naar eigen smaak verwerken in uw huis. Zo haalt u de woonstijl een beetje naar binnen, ook als u geen échte jaren '30 woning heeft!

Wilt u anderen ook inspireren met dit artikel over de kenmerken van een jaren '30 woning?
Deel dit artikel dan op social media!