Zó moet je de bonsai snoeien: De bonsai, vaak voorkomend als ficus bonsai, is een zeer populaire plantsoort die van oorsprong uit Japan en China komt. Hoewel de plant vaak binnen staat, zijn er ook tal van buiten bonsai’s te vinden die prachtig in de tuin staan. Wanneer de bonsai buiten staat heeft hij goede verzorging nodig om zo lang mogelijk mooi te blijven. Zo hebben ze licht nodig zodat de bladeren gezond blijven, moeten ze in de zomer regelmatig water hebben, kijk goed wanneer ze water nodig hebben (want dit is niet altijd het geval) en bescherm de bladeren in de winter, maar ook in de lente tegen de (nacht)vorst. Daarnaast is het ook goed om de bonsai af en toe goed te snoeien.

Interesse in het kopen van de Bonsai Boom? Of Snoeigereedschap nodig?

De verschillende technieken van het snoeien

De bonsai snoeien, het kan op meerdere manieren. Zo kun je de bonsai snoeien voor onderhoud. Je kunt de bladeren van de bonsai snoeien om zo de aanmaak van nieuwe bladeren te stimuleren. Dit leidt tot kleine bladeren en een toename van de fijne vertakking, iets wat een mooi uiterlijk aan de boom geeft. Onderhoud is dus in feit ook een soort verfijning van de bestaande soort bonsai in je tuin. Daarnaast is er nog een snoeitechniek waarmee je grondig gaat snoeien om zo de boom een bepaalde vorm of stijl te geven.

Hoe moet je een bonsai snoeien?

Deze manieren om de bonsai te snoeien kun je met hulp goed uitvoeren. Het onderhoud van de bonsai is heel belangrijk om de vorm van de boom te behouden. Dit doe je als volgt: snoei de takken en scheuten die uit de vorm van de kroon groeien. Je kunt hier een speciale twijgschaar voor de bonsai voor gebruiken, maar ook een gewone schaar. Om de boom wat rigoureuzer te snoeien moeten vaak wat grotere takken gesnoeid worden. Het is belangrijk om de juiste beslissing te nemen, aangezien de keuze bepalend is voor het uiteindelijke uiterlijk van de boom.

Waar moet je op letten?

Er zijn bepaalde bonsai soorten waarbij je extra goed moet opletten tijdens het snoeien. Zo zijn dennen en coniferen wat meer breekbaar en moet je heel voorzichtig omgaan tijdens de onderhoudssnoei. In sommige gevallen, meestal bij coniferen, kun je de schaar zelfs beter achterwege laten en het met je vingers doen. Trek het loof voorzichtig weg aan het uiteinde van de scheut. Bij het grondig onderhoud zijn er ook een aantal stappen die je moet ondernemen:

  1. Verwijder eerst alle dode takjes en twijgjes uit de boom.
  2. Observeer de boom en beslis welke takken weg moeten. Takken die verwijderd moeten worden zijn: takken met onnatuurlijke draaiingen, takken die de voorkant van de stam verbergen en verticaal groeiende takken.
  3. Gebruik voor het knippen een speciale tang die de littekens van het snoeien goed kan verbergen.

De bonsai snoeien buiten het groeiseizoen

Wanneer moet je de bonsai snoeien? Een bonsai snoeien voor de onderhoud kan door het hele groeiseizoen. Maar voor een bonsai die buiten staat is de periode maart tot september het meest geschikt. Voor een grondige snoeibeurt voor je bonsai is de vroege lente de beste periode. Ook de late herfst kan geschikt zijn voor het snoeien. De vroege lente valt voor het groeiseizoen en de late herfst valt erna. In de tussentijd is het niet aan de raden om de bonsai te snoeien.

Tips voor verstandig snoeien

De bonsai snoeien betekent dus dat je gaat vormgeven of dat je juist structuur aanbrengt in de boom. De bonsai groeit het meest aan de boven en buitenkant van de boom. Let bij het snoeien dus vooral op deze twee zones. Wanneer je hier vaker snoeit, zul je ook de binnenste delen aanmoedigen om sneller te groeien. Voer de grondige snoeibeurt slechts één keer per jaar uit, zodat de boom volledig kan herstellen van deze structuursnoei.

Snoei Gereedschap

Voor het snoeien van de Bonsai raden wij het volgende snoei gereedschap + accessoires aan:

Bekendste tuingereedschap / snoei merken met hun volledige snoei assortiment:

De Bonsai Kopen

Ook planten worden steeds vaker online gekocht. De beste mogelijkheden voor het aankopen van de Annabelle:

Plant niet gevonden bij bovenstaande winkels? Hier nog enkele opties

Voordelen bij het online kopen:

  • Online zijn planten vrijwel altijd goedkoper door de concurrentie
  • Binnen 14 dagen mag u afzien van de aankoop (retourneren)

Recente Artikelen op BuitenLevenGevoel.nl

  • kunstgras in de tuin

Kunstgras of toch natuurlijk gras?

02-01-2024|0 Reacties

In de eeuwige strijd tussen kunstgras en natuurlijk gras, wegen consumenten de voor- en nadelen af om de beste keuze voor hun tuin te maken. Beide opties hebben unieke Lees meer

Snoeien op #BLG

Bekijk onze algemene snoei artikelen:

Of navigeer via onderstaande snoeigidsen: 

Dé #BLG Snoeikalender 

snoeikalender

Bekijk onze unieke snoeikalender, alle snoeitijden van alle planten in één groot overzicht.