Het is goed om jezelf zo nu en dan eens uit te dagen. Maar soms heb je daar helemaal geen zin in, soms wil je gewoon voor de makkelijke weg gaan. Heb je bijvoorbeeld geen groene vingers, dan hoef je echt niet te kiezen voor de meest exotische en moeilijkste planten. Ook makkelijke kamerplanten zijn prachtig en een echte aanvulling op je interieur.

Geloof je ons niet?

Kies de makkelijke weg met deze 13 makkelijke kamerplanten

We hebben hieronder 13 makkelijke kamerplanten verzameld. Zelfs voor mensen zonder groene vingers is het onderhoud van deze planten een leuke en uitvoerbare taak.

1. Een prikkelig karakter – Cactus

Cactus

Deze eerste twee planten zijn eigenlijk inkoppertjes. Vrijwel iedereen die van deze planten gehoord heeft, weet dat ze onverwoestbaar zijn. We hebben het natuurlijk over de cactus en het vetplantje (zie nummer 2).

De cactus kent tientallen verschillende soorten. Zo heb je bijvoorbeeld kleine, ronde bollen maar ook lange, verticale stengels. Voor elk plekje in huis is dus wel een geschikte cactus te vinden. Ben je benieuwd hoe je de cactus in je interieur kunt verwerken? Lees dan eens dit inspirerende artikel met 39 voorbeelden.

De cactus is zo’n makkelijke kamerplant omdat deze nauwelijks water nodig heeft. In de winter is eens in de paar maanden een flinke scheut water meer dan voldoende. In de zomer kun je de cactus elke maand wat water geven. Simpel, toch?

2. Vettigheid – Vetplant

Vetplantje

Naast de cactus is ook het vetplantje zo’n typische makkelijke kamerplant. Het vetplantje kent net als de cactus verschillende soorten. Omdat we drie van die soorten zo mooi vonden, hebben we deze opgenomen in deze lijst. Je vindt ze op nummer 3, 8 en 13. Vetplantjes kan je bijvoorbeeld ook per 12 bestellen.

Een vetplantje, ook wel een Succulent genoemd is een makkelijke kamerplant doordat de plant in staat is om water op te slaan in zijn wortels, stengels of blad. Vergeet je de vetplantjes bij jou in huis dus wel eens water te geven, dan kunnen ze op deze reserves teren en het nog héél lang volhouden.

Makkelijke kamerplanten

Type plantPrijs (ongeveer)Bestellen / bekijken
Cactus€4 | 15cm hoogCactus bestellen
Vetplant€2,- | 10 cm hoogVetplant bestellen
Kruiskruid€8 | 25cm hoogKruiskruid bestellen
Vijgenboom€49,- | 170cm hoogVijgenboom bestellen
Klimop€12 | 30cm hoogKlimop bestellen
Drakenbloedboom (Dracaena)€20 | 80 cm hoogDrakenbloedboom bestellen
Sansevieria€15 | 30cm hoogSansevieria bestellen
Peperomia€9 | 25 cm hoogPeperomia bestellen
Mozaïekplant€11 | 15cm hoogMozaïekplant bestellen
Vioolplant€20 | 80 cm hoogVioolplant bestellen
Rubberboom€30 per stuk | 95 cm hoogRubberboom bestellen
Kalanchoë€8 | 25 cm hoogKalanchoe bestellen
Zebraplant€20,- per stuk / 65 cm hoogZebraplant bestellen

3. Kruisbestuiving – Kruiskruid

Kruiskruid

Een van de vetplantjes die wij er erg schattig uit vinden zien, is het kruiskruid. Deze makkelijke kamerplant komt van nature voor in Afrika en Midden-Amerika, maar is inmiddels ook in tientallen Nederlandse huishoudens te vinden.

Begrijpelijk, want deze vetplant is bijzonder door de bloemen die ontstaan als het plantje in bloei staat. Deze zijn oranje van kleur en hebben een opvallend uiterlijk. Zeker in combinatie met de vettige, groene bladeren. De bloemen ontstaan echter alleen als het kruiskruid voldoende zonlicht krijgt. Deze plant doet het erg goed als hangplant in huis.
Omdat het om een vetplant gaat, is het bij deze makkelijke kamerplant geen probleem als je het water geven zo nu en dan eens vergeet. Maar niet te vaak natuurlijk.

4. Een boom voor thuis – Vijgenboom

Ficus microcarpa

Naast kamerplanten zijn ook bomen voor binnen erg populair. Met bomen die speciaal gekweekt zijn voor binnenshuis kun je een relatief grote hoek opleuken. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze vijgenboom?

De Ficus microcarpa, zoals de vijgenboom ook wel genoemd wordt, heeft een smalle, gedraaide stam die uitmondt in een rijk bladerdek dat vaak in een bol is geknipt. Natuurlijk kun je hier met een beetje creativiteit ook je eigen figuur in knippen.

De vijgenboom heeft regelmatig water nodig, maar mag wel droog aanvoelen tussen twee gietbeurten in. Daarnaast gedijt de plant zowel in de zon als in de (half)schaduw. Zeker weten dat jij een mooi plekje voor deze boom kunt vinden dus!

5. Onkruid vergaat niet – Klimop

Hedera

Klimop? Dat is toch onkruid?

Ja en nee. Voor veel tuiniers wordt klimop in de tuin inderdaad gezien als onkruid. Maar klimop is ook erg mooi als makkelijke kamerplant. Zet de klimop bijvoorbeeld in een mooie bloempot en plaats deze op een bijzettafeltje, het tv-meubel of op het dressoir. De liaanachtige takken van de klimop vallen dan als een prachtige waterval naar beneden.
Extra leuk is het om verschillende klimopsoorten (Hedera) bij elkaar te zetten. Kies bijvoorbeeld voor klimop met donkergroene bladeren in combinatie met klimop met lichtere bladeren, waar naast groen ook een vleugje geel of wit zichtbaar is.

Het is de bedoeling dat je de klimop regelmatig water geeft, maar veel hoeft dit niet te zijn.

6. Een sprookjesachtige boom – Draceana

Dracaena

We hebben nog een boom gevonden die prima door kan voor makkelijke kamerplant. De drakenbloedboom, oftewel de Dracaena, is een boom die uit verschillende delen bestaat die allemaal een andere hoogte hebben. Hierdoor ontstaat een dynamische plant.

De bladeren van de drakenbloedboom zijn ruw en lopen uit in een spitse punt. Deze makkelijke kamerplant past dan ook perfect in een stoer, industrieel en ruw interieur. De drakenbloedboom kan echter ook de juiste tegenhanger zijn binnen een meer landelijk georiënteerd interieur.

Het gemak van deze plant zit hem in de standplaats. De drakenbloedboom komt namelijk zowel in de schaduw als in de halfschaduw prima tot uiting. Vergeet niet om deze kamerplant regelmatig water te geven. Ook als de grond nog wat vochtig aanvoelt, mag je de plant al water geven.

7. De tongen losmaken – Sansevieria

Jij kent de klassiekers op het gebied van kamerplanten waarschijnlijk wel. Sansevieria, in de volksmond ook wel bekend als vrouwentong, bajonetplant of slangenplant, is een van deze klassiekers.
Deze makkelijke kamerplant groeit vooral de hoogte en niet de breedte in. De bladeren van de vrouwentong zijn stevig en, in de meeste gevallen, donkergroen van kleur. Wel zitten hier lichtgroene of gele kleurschakeringen in wat deze plant een speels uiterlijk geeft.

Wat betreft waterbehoefte is de vrouwentong een makkelijke plant. Veel water heeft hij namelijk niet nodig. Wel is het belangrijk om te voorkomen dat de grond waar de plant in staat volledig uitdroogt, maar dat gaat je vast lukken! Als je een kleine Sansevieria wil bestellen kan dat bijvoorbeeld bij Plantje.nl

8. Een beetje smokkelen – Peperomia

Peperomia

We vonden de volgende plant in deze lijst met makkelijke kamerplanten er zo schattig uitzien dat we je deze speelse en vrolijke Peperomia niet wilden onthouden.
De Peperomia is een kleine, makkelijke kamerplant die zich kenmerkt door tientallen kleine blaadjes. Deze zitten in groepjes boven elkaar op verschillende takken, waardoor een rijke, groene bol ontstaat.

De plant kan prima in een mooie bloempot gezet worden om zo, eventueel in combinatie met andere planten, de vensterbank of kast wat op te fleuren. Let er in dat geval wel op dat de plant niet in de brandende zon staat en dat hij voldoende water krijgt.

9. Het geheel is meer dan de som van de delen – Mozaïekplant

Fittonia

Was jij vroeger ook al een crea bea en ben je nu ook nog met te veel hobbyprojecten bezig om goed voor je planten te kunnen zorgen? Dan is de mozaïekplant misschien wel iets voor jou!
Deze makkelijke kamerplant valt in de eerste plaats op door de prachtige tekeningen op het blad. De witte nerven verdelen het blad namelijk in tientallen kleine delen, waardoor een waar mozaïekstuk lijkt te ontstaan.

Het is bij de mozaïekplant, ook wel Fittonia genoemd niet de bedoeling dat de grond te veel uitdroogt. Regelmatig water geven is dus wel belangrijk. Verder heeft de plant bijna geen onderhoud nodig. Makkelijk toch?

10. Klinkt als muziek in de oren – Vioolplant

Vioolplant
(Bron)
De Ficus lyrata, beter bekend als de vioolplant, is een krachtige, grote kamerplant die ons direct doet denken aan de jungle. De plant heeft grote, opvallende bladeren die boven elkaar groeien. Hierdoor ontstaat een grote, maar smalle plant. De bladeren zijn stevig en de nerven zijn duidelijk zichtbaar.

De Ficus Lyrata kan je onder meer hier bekijken

Bent u van plan om een mooie urban jungle in huis te creëeren of wilt u de botanische woonstijl doorvoeren in uw interieur? Dan kan dat eigenlijk niet zonder de vioolplant in huis te halen. Met deze plant heeft u namelijk met kinderlijke eenvoud het juiste gevoel te pakken.

Let wel op: Het sap van de vioolplant is giftig. Ga je de plant snoeien, heb je huisdieren of lopen er kinderen rond in jouw huis? Neem dan extra voorzorgsmaatregelen. Beter het zekere voor het onzekere.

11. De hoogte in – Rubberboom

Rubberboom

Ben je gecharmeerd door het uiterlijk van de vioolplant, maar is deze naar jouw idee nog iets te smal? Dan is de rubberboom misschien meer jouw ding.
Deze makkelijke kamerplant heeft dezelfde verticale groei en kenmerkt zich eveneens door grote, groene bladeren, maar is ook een stuk breder. Hierdoor staat deze kamerplant perfect tegen een lange, nu nog kale, muur.

De rubberboom komt het best tot zijn recht in de halfschaduw. Op dit plekje heeft de plant regelmatig water nodig en is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond altijd vochtig aanvoelt. Klinkt nu als veel werk, maar buiten het water geven hoef je bij deze plant nauwelijks nog ergens aan te denken. Rubberbomen kosten vaak zo rond de €30 bij aanschaf.

12. Kleur in huis – Kalanchoë

Kalanchoë

In deze lijst met makkelijke kamerplanten zijn al een aantal planten voorbij gekomen waarbij de overheersende kleur groen is. Veel andere kleuren hebben we nog niet gezien. De kalanchoë brengt hier verandering in.

Deze plant kenmerkt zich namelijk door tientallen kleine gekleurde bloemen. Geel, roze, wit of rood: eigenlijk is bij de kalanchoë alles mogelijk.
Om ervoor te zorgen dat deze makkelijke kamerplant binnen jouw interieur past, is het natuurlijk belangrijk om de juiste kleuren te selecteren. Is rood de accentkleur in jouw interieur? Kies dan ook voor een rode of roze kalanchoë.

Als je een druk bestaan hebt, is de kalanchoë de perfecte match voor jou. Vergeet je deze plant namelijk een keer water te geven, dan zal dat niet direct grote gevolgen hebben. De grond rondom de plant mag namelijk best eens droog aanvoelen tussen twee gietbeurten.

13. Plant en dier in één – Zebraplant

Zebraplant

Ben jij gek op zebra’s? Dan is de laatste plant in dit rijtje met makkelijke kamerplanten ongetwijfeld jouw favoriet! De Haworthia fasciata is een kleine kamerplant die zich kenmerkt door zijn stekelige vetachtige bladeren. Deze zijn groen, maar hebben verschillende witte strepen die ons sterk doen denken aan de strepen van een zebra. Deze strepen hebben geen vast patroon en lijken iets verdikt te zijn ten opzichte van het blad.

Je kunt deze plant op veel verschillende plekken in huis zetten, maar je zet hem beter niet voor een raam op het zuiden. De Haworthia fasciata kan namelijk niet goed tegen direct zonlicht.
Extra fijn aan de zebraplant, zoals de Haworthia fasciata ook wel wordt genoemd, is dat je deze niet veel water hoeft te geven. Af en toe een beetje is meer dan genoeg. Superhandig dus als jij het vaak druk hebt of als je het verzorgen van de planten nog wel eens vergeet.

Makkelijke kamerplanten zijn er in tientallen soorten. De ene plant is gemakkelijk in de verzorging, omdat deze op veel verschillende plekken kan staan en een andere plant is makkelijk omdat deze nauwelijks water nodig heeft. Makkelijke kamerplanten maken het in ieder geval voor iedereen mogelijk om groen in huis te halen.

Wat zijn jouw favoriete makkelijke kamerplanten?

Laat het ons weten door een reactie achter te laten!