Sinterklaas is het land weer uit en kerst nadert. De dozen vol met kerstspullen komen dus weer van zolder, de kerstboom wordt opgetuigd en de kaarsjes komen weer op tafel te staan. Je huis ademt gezelligheid en ook je kinderen merken dit. Ze zitten niet meer hele dagen achter de laptop of iPad, maar halen de knutselspullen weer eens uit de kast en gaan aan de slag om het huis nog gezelliger te maken. De aanblik van je kinderen die de mooiste knutselwerkjes in elkaar proberen te zetten werkt aanstekelijk, en al snel besluit je lekker mee te doen.

Ook jij gaat aan de slag met papier, een schaar en een pot lijm om zo te knutselen met kerst als thema. Dit kan niet anders dan een onvergetelijke dag worden, met prachtige kunstwerkjes als een blijvende herinnering.

21x knutselen met kerst als thema

Om je te laten zien wat jij en je kinderen allemaal kunnen knutselen met kerst als thema hebben wij 21 ideeën voor je verzameld. Sommige van deze werkjes kunnen prima door je kinderen uitgevoerd worden, andere zijn wat moeilijker en vragen om de hulp van een volwassene.

1. Kerstbomen van papier

Papieren-kerstbomen

Kerstbomen en kerst zijn als Jut en Jul of yin en yang; als je aan het één denkt, denk je direct aan het ander. Dan is er toch niets leukers dan je eigen kerstbomen vouwen met papier? Je kunt een heel bos bij elkaar vouwen, maar je kunt ook één hele bijzondere boom maken. Extra leuk is het natuurlijk als jij de bomen vouwt en je kinderen deze versieren met kerstballen, slingers en glitters. Zo wordt het echt een werkje van jullie samen. Hoe je deze kerstbomen kunt maken lees je hier!

2. Kerstbomen van dennenappels

Dennenappel-kerstboom

Een andere manier om je eigen kerstboom te maken is door naar buiten te gaan en een aantal mooie dennenappels te verzamelen. Deze kun je vervolgens omtoveren tot een kleine kerstbomen. Een moeilijk karwei is het niet, maar dat is niet af te zien aan het resultaat. Dat is namelijk prachtig!
Het stappenplan voor het maken van deze leuke kerstbomen vind je hier!

3. Een kerstboom voor de handyman

Kerstboom-van-wc-rollen

Is je man altijd in de weer met het uitvoeren van klusjes in en rond het huis en heeft hij dus geen tijd om samen met jou en de kinderen te knutselen? Dan is het misschien een goed idee om deze kerstboom te maken. Door het gebruik van pvc-buizen in deze kerstboom zal hij er ongetwijfeld ook plezier aan beleven om hem op te bouwen. Het optuigen kan hij dan aan jullie overlaten.

4. Vingerverven was nog nooit zo leuk

Sneeuwpoppen-vingerverven

Vingerverven is voor kinderen natuurlijk altijd een feest. Het volgende kunstwerk zullen ze dan waarschijnlijk ook met veel plezier maken. De sneeuwpoppen zijn namelijk gemaakt van de afdrukken van de vingers van een kind. Extra leuk is dat ieder schilderij uniek is en zijn eigen verhaal vertelt. Lees hier hoe je dit schilderij met leuke sneeuwpoppen zelf kunt maken.

5. Wit met een gouden randje

Beertje-van-kerstbal

Met kerstballen kun je meer dan de kerstboom versieren, zeker als je gaat knutselen met kerst als thema. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze schattige beer die een kerstbal als buik heeft? Je kunt zelfs een hele berenfamilie maken door kerstballen van verschillende formaten te gebruiken. Wij weten zeker dat dit er geweldig uit zal zien. Wil jij weten hoe je deze beer zelf kunt maken? Klik dan hier!

6. Het hergebruiken van kurken

Rendier-van-kurken
(Bron)

Bewaar jij ook altijd de kurken van flessen wijn, omdat ze misschien nog van pas kunnen komen? Perfect! Dit is namelijk het ideale moment om ze weer tevoorschijn te halen en er de mooiste kunstwerkjes van te maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit leuke rendier? Het past helemaal binnen het thema van knutselen met kerst.

7. Oude lampen recyclen

Pinguin-lamp
(Bron)

Oude lampen worden vaak weggegooid of ergens in een bak in de kast bewaard. Haal ze eens tevoorschijn en kijk wat je ermee kunt doen. In dit voorbeeld heeft men de lamp omgetoverd tot een schattige pinguïn, maar je kunt natuurlijk nog veel meer beestjes maken. The sky is the limit in dit geval!

8. Team kerstman

Kerstmannen

Bij het maken van een kerstman wordt vaak gebruik gemaakt van papier en een flinke dot watten voor de baard. Echter kan het ook met vilt. Hiermee kun je kleine schattige kerstmannen maken. Door er een touwtje of haakje aan te hangen kun je ze bijvoorbeeld in de kerstboom hangen, maar je kunt er ook een leuke slinger van maken. Team Kerstman is in jouw huis in ieder geval goed vertegenwoordigd!

9. Vingerverven voor gevorderden

Handafdruk-kerstmanHandafdruk-kerstman-2
(Bron)

We hebben je al laten zien dat je sneeuwpoppen kunt maken door witte verf op je vingers te smeren. Een iets grotere uitdaging is het om een kerstman te maken door alleen gebruik te maken van verf, je hand en een zwarte stift. Een super leuk idee om bijvoorbeeld je eigen kerstkaarten te maken.

10. Kerstlichtjes, maar dan anders

Sneeuwpop-van-kaarsje

Waarschijnlijk ken je ze wel, van die theelichtjes die op kleine batterijtjes werken en die vaak voor de verlichting van kersthuisjes zorgen. Ze zijn een goede vervanging voor waxinelichtjes, zeker als je kleine kinderen rond hebt lopen. Maar heb je er ook wel eens aan gedacht om de lampjes de hoofdrol te laten spelen? In dit voorbeeld is dat gedaan door ze om te toveren tot hoofden van sneeuwpoppen. Superorigineel als je het ons vraagt, en zeker de moeite waard om zelf te maken! Je vind het stappenplan hier.

11. Spelen met je eten: deze keer mag het!

Engel-van-pasta
(Bron)

In principe is het natuurlijk niet netjes om te spelen met je eten, maar in dit geval maken we graag een uitzondering. Pasta is namelijk een uitstekend product om mee te knutselen met kerst. Zo kun je met verschillende pastasoorten deze engeltjes maken. En de pasta die overblijft kun je gewoon lekker opeten!

12. IJs eten met een missie

IJsstokjes-figuren
(Bron)

Voor het volgende knutselwerkje zul je in de zomer al wat voorbereidend werk moeten doen. Het is namelijk zaak om voldoende ijsjes te eten, de stokjes te bewaren en deze met kerst om te toveren tot leuke kerstfiguren. Je kunt de figuren in de boom hangen, maar je kunt ze bijvoorbeeld ook op wasknijpers plakken. Zo heb je leuke knijpers om bijvoorbeeld de kerstkaarten aan op te hangen.

13.  Een kaarsenhouder vermomd als sneeuwpop

Sneeuwpop-van-masonjar

Met kerst wordt het eerder donker en zul je dus vaker kaarsen aansteken. Nu kun je eenvoudige kaarsenhouders gebruiken, maar je kunt er ook voor kiezen om voor een wat originelere kaarsenhouder te gaan. De volgende kaarsenhouder past helemaal in het thema van knutselen met kerst en mag daarom niet ontbreken. Wij zouden het zelf niet bedacht kunnen hebben, maar we vinden het een superleuk idee! Een stappenplan voor het maken van deze kaarsenhouder vind je hier!

14. Ook bierdopjes moet je bewaren

Sneeuwpop-van-bierdopjes

Ben jij niet zo'n fan van wijn? Hou je meer van bier? Dan is het misschien een idee om ook de bierdoppen te bewaren. Hier kun je namelijk ook uitstekend mee knutselen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het volgende voorbeeld, waarin met 3 bierdoppen leuke sneeuwpoppen zijn gemaakt? Naast de bierdopjes heb je nog verschillende andere spullen nodig. Je leest hier welke!

15. Gek doen met kerst

Toiletrol-rendieren

Wc-rollen zijn ook van die materialen die goed van pas komen als je wilt knutselen met kerst. Ze vormen een goede basis voor ontzettend veel knutselideeën. Zo ook voor deze ietwat gekke rendieren. Ze toveren een lach op ons gezicht en daarom mogen ze dit jaar eigenlijk niet ontbreken in de kerstboom. Hoe je ze zelf kunt maken, lees je hier!

16. Je eigen kerststal maken

Figuren-voor-kerststal

Naast de kerstboom is ook de kerststal een decoratief element dat in veel huizen terug te vinden is rond de kerstdagen. Kerststallen zijn er in verschillende vormen, waardoor er bijna voor iedereen wel een geschikt exemplaar te vinden is. Is dat niet het geval? Dan kun je overwegen om de figuren zelf te maken. Dat is precies wat ze bij het volgende voorbeeld gedacht moeten hebben. En geef ze eens ongelijk; wat zijn ze leuk geworden! Wil je deze figuren ook zelf maken? Klik dan hier!

17. Omdat witte sokken eigenlijk toch niet meer kunnen

Olaf

De bekendste sneeuwpop van de afgelopen jaren is ongetwijfeld Olaf uit de Disneyfilm Frozen. Je kunt deze sneeuwpop nu ook eenvoudig zelf maken door gebruik te maken van een oude sok en wat watten. Lees hier hoe je deze sneeuwpop zelf tot leven kunt brengen.

18. Met cupcakes zit je altijd goed

Kerstboom-van-cupcakepapier

Met cupcakes maak je ieder kind blij, maar ook met de papieren cupcakevormpjes kunnen ze aan de slag. Ze kunnen er namelijk superleuke kerstbomen van vouwen en deze vervolgens zelf versieren. Dat de vormpjes niet allemaal groen zijn, maakt zoals je in het voorbeeld kunt zien helemaal niet uit. Ook gekleurde kerstbomen zijn geweldig mooi.
Hoe je de cupcakevormpjes moet vouwen, lees je hier!

19.  Een knutselwerkje voor de kleine knutselfan

Kerstman-knutselen

We gaan weer even terug naar de basis van knutselen. Dit is wat ons betreft namelijk toch wel knutselen met papier. In het volgende voorbeeld maakt men daar dan ook rijkelijk gebruik van, waardoor er op een eenvoudige manier een kerstman geknutseld kan worden. Wij vinden het een ontzettend leuk werkje om samen met je kinderen te maken! Wat vind jij?
Het stappenplan voor het maken van deze kerstman vind je hier!

20. Kerstkabouters

Kerstmannen-2
(Bron)

We hebben je al laten zien dat je met een dennenappel een kerstboom kunt maken, maar mocht je nou nog een paar dennenappels over hebben, dan kun je er ook deze mannetjes van knutselen. Moeilijk is het niet en je kunt alle kanten op. Een witte muts, een rode muts of een paarse muts met groene stippen; niets is te gek en dat maakt knutselen met kerst nu juist zo leuk!

21. Een kerstbal uit onverwachte hoek

Golfballen-kerst

Waarschijnlijk knutsel je niet vaak met golfballen. Jammer, want zoals je ziet kun je er hele leuke dingen mee maken. Om binnen het thema knutselen met kerst te blijven hebben we voor een voorbeeld gekozen van een kerstman en een sneeuwpop. Ze zijn superleuk en passen helemaal thuis in de kerstboom van bijvoorbeeld een golfliefhebber.

Kerst kan op ontelbaar veel manieren gevierd worden, van uitgebreid tafelen met familie tot een intieme viering met het gezin. Wat de kerst altijd leuker maakt is het decoreren van je huis met zelfgemaakte knutselwerkjes die binnen het thema knutselen met kerst passen. Wij hebben je 21 geweldige voorbeelden laten zien, waardoor je genoeg inspiratie op hebt kunnen doen om zelf aan de slag te gaan. Succes en heel veel plezier!

Welk voorbeeld vind jij het leukst en zou je graag willen maken?
Laat het weten in een reactie!