Je huis kan zo nu en dan wel een opknapbeurt gebruiken. Gewoon omdat je zin hebt in iets nieuws of omdat je oude meubels echt aan vervanging toe zijn.

Wat de reden ook is: je woonkamer opnieuw inrichten is leuk! Maar het is ook een flinke klus die je niet zomaar 1,2,3 klaart. Gelukkig helpen wij jou met dit handige stappenplan. Zo realiseer jij in 9 stappen je droomwoonkamer!

Je woonkamer opnieuw inrichten

Het is altijd leuk om te doen: je woonkamer opnieuw inrichten. Wie houdt er nou niet van nieuwe spulletjes uitzoeken en een nieuwe, gezellige kamer in huis creëren? Vaak ben je je oude woonkamer na een paar jaar ook helemaal beu en ben je toe aan iets nieuws. Van je woonkamer opnieuw inrichten kun je dan helemaal blij worden.

Omdat het toch ook best een flinke klus is om je woonkamer opnieuw in te richten en je soms niet weet waar je moet beginnen, hebben wij een handig stappenplan gemaakt. Zo helpen we jou in 9 stappen naar je nieuwe woonkamer!

1. Welke stijl vind ik mooi?

Woonstijl

Voordat je begint met je woonkamer opnieuw inrichten, is het belangrijk om te bedenken welke woonstijl je mooi vindt. Elke stijl is anders en heeft zijn eigen kenmerken. Ga bij jezelf na wat je mooi vindt. Wil je de woonkamer in dezelfde stijl houden als hij nu is, of ga je voor een andere stijl? En welke stijl gaat dat worden?

Omdat de stijl de basis is van de inrichting, is het logisch om deze als eerste te bepalen. Zo kun je daarna alle andere zaken op deze stijl laten aansluiten. Een aantal bekende woonstijlen zijn:

  • De industriële stijl: Bij deze woonstijl voeren industriële materialen de boventoon. Denk daarbij aan metaal, staal, beton en baksteen. Maar ook hout komt in dit interieur terug. Een woning met een industrieel interieur heeft vaak een rauwe, stoere uitstraling. De materialen die gebruikt worden zijn ook zoveel mogelijk ruw en onbewerkt. Daarnaast worden in een industrieel interieur weinig accessoires gebruikt. Deze woonstijl kenmerkt zich door een sobere, cleane uitstraling.
  • Een landelijke woonstijl: In een landelijk interieur staan het buitenleven en nostalgie centraal. Je ziet in dit interieur veel natuurlijke materialen terug zoals hout, wol, linnen en riet. De landelijke woonstijl is geïnspireerd op oude boerderijwoningen. We zien in deze woonstijl veel natuurlijke kleuren en grote, robuuste meubels. In tegenstelling tot het industriële interieur worden binnen een landelijk interieur heel veel accessoires gebruikt.
  • Een modern interieur: De moderne woonstijl herken je aan de combinatie van moderne en natuurlijke materialen en kleuren. Denk bijvoorbeeld aan hoogglans wit en blank hout. Strakke lijnen en ronde vormen zijn kenmerkend voor dit interieur. Een modern interieur is meestal rustig en minimalistisch vormgegeven.
  • De klassieke stijl: Een klassieke stijl wordt gekenmerkt door het gebruik van elegante, sierlijke en stijlvolle vormen. Zowel in de meubels als in de accessoires komen deze vormen terug. Denk bijvoorbeeld aan een grote kroonluchter. Hout, marmer, goud, zilver en brons worden vaak gebruikt in een klassiek interieur. Er zijn ook winkels specifiek ingericht op meer klassieke inrichting van je huis, zoals bijvoorbeeld De Oude Deurklink.

2. Maak een moodboard

Moodboard

Nu je een woonstijl hebt gekozen die je mooi vindt, kun je een moodboard gaan maken. Dit is een creatieve manier om je woonkamer alvast wat meer vorm te geven. Daarnaast kun je met een moodboard een goed sfeerbeeld creëren. Het klinkt misschien kinderachtig, maar interieurstylisten werken ook met een moodboard!

Het is een simpele manier om een sfeer en stijl te visualiseren. Zoek verschillende afbeeldingen van meubels en accessoires of hele woonkamers die je mooi vindt. Bedenk welke materialen binnen jouw woonstijl passen en welke kleuren je mooi vindt en combineer dan verschillende materialen en kleuren met elkaar.

Plak alle afbeeldingen bij elkaar op bijvoorbeeld een groot foamboard. Je zult zien dat met zo'n moodboard je nieuwe woonkamer al steeds meer tot leven komt! Daarnaast is dit ook een goede manier om jezelf alvast te oriënteren op meubels en accessoires die je wilt aanschaffen. Je kunt met een moodboard namelijk precies zien hoe verschillende stijlen, materialen en kleuren overkomen in combinatie met elkaar.

Stel dat je allerlei meubels hebt gekocht en wanneer je ze in huis zet ze helemaal niet bij elkaar blijken te passen, dat zou zonde zijn toch? Met een moodboard kun je dat enigszins ondervangen.

3. De vloer

Vloer leggen

Eén van de belangrijkste elementen in je woonkamer is de vloer. De vloer is namelijk erg bepalend voor de uitstraling van de woonkamer. Daarnaast is een vloer ook iets wat je waarschijnlijk voor langere tijd laat liggen. Je neemt niet zo makkelijk na een paar jaar een nieuwe vloer als je de huidige vloer beu bent.

Daarom is het belangrijk om goed na te denken wat voor soort vloer je gaat nemen. een houten vloer, laminaatvloer, tegels, beton… de opties zijn eindeloos. Elk type vloer heeft zijn eigen charme en zijn eigen uitstraling. Zo straalt een houten vloer bijvoorbeeld warmte uit. Een betonvloer daarentegen heeft een wat koudere uitstraling, maar is wel erg mooi in een industrieel interieur.

Denk dus goed na over welke vloer bij jouw nieuwe woonkamer past, maar denk er ook over na of je die vloer over een aantal jaar nog mooi denkt te vinden. En nadat je een keuze hebt gemaakt voor een bepaald type vloer, moet je uiteraard ook nog een kleur kiezen, of je kan hem bijvoorbeeld donkerder lakken / verven. Voor enkele voorbeelden kan je je ook eens hier oriënteren. 

4. De muur

muur verven

Ga je je woonkamer opnieuw inrichten, dan wil je de muren waarschijnlijk ook een nieuw likje verf geven of voorzien van een nieuw behang. Nadat je een vloer hebt uitgekozen kun je dus gaan nadenken over de muren. Ook hier zijn de mogelijkheden weer eindeloos… Ga je voor verf of behang? En welke kleur wordt het dan, of ga je voor een printje?

De kleur die je kiest voor op de muur heeft ook invloed op de ruimte. Zo doen donkere kleuren je kamer al snel wat kleiner lijken en zorgen lichte kleuren er juist voor dat je kamer groter lijkt.

Heb je een grote woonkamer? Dan kun je dus best wel voor een wat donkerdere kleur kiezen. Bij een kleinere woonkamer is een lichte kleur echter vaak mooier, zodat de kamer groter oogt. Door muren en plafond in dezelfde kleur te schilderen zorg je er ook voor dat de kamer ruimtelijker lijkt.

Wil je de aandacht vestigen op een bepaalde muur in de kamer? Dan kun je gebruik maken van accentkleuren. Verf één muur in een andere kleur dan de rest van de muren. Dit is je accentmuur. Met zo'n accentmuur kun je een mooi effect creëren in je woonkamer.

5. De meubels

Meubels

Nu je een keuze gemaakt hebt voor de stijl, de vloer en de muur kun je gaan nadenken over de meubels! Je woonkamer opnieuw inrichten gaat immers niet zonder nieuwe meubels. En meubels uitkiezen is ook wel één van de leukste onderdelen van je woonkamer opnieuw inrichten!

Als het goed is, heb je je bij het maken van het moodboard al enigszins georiënteerd op meubels. Je hebt waarschijnlijk dus al ideeën in je hoofd van wat voor soort meubels je wilt, misschien weet je zelfs al precies welke meubels je wilt. Vind je de stoel hier boven leuk? Dan is fonQ bv een leuke winkel om eens te kijken

Het is belangrijk dat je meubels niet overhaast gaat kopen. Denk goed na en kijk bij verschillende winkels. Als je zeker bent van je zaak en precies weet welke meubels het gaan worden, kun je door naar de volgende stap!

6. Maak een plattegrond

Plattegrond

Goed, je weet nu welke meubels je graag in je nieuwe woonkamer wilt hebben. Nu is het alleen nog de vraag of dat ook daadwerkelijk past! Het zou toch wel heel erg balen zijn als jij straks die mooie bank die je zo graag wilde éindelijk thuis krijgt, en hij blijkt niet te passen…

Om ervoor te zorgen dat alle meubels inderdaad zo kunnen staan zoals jij voor ogen hebt, is het handig om een plattegrond te maken. Meet eerst je woonkamer op en zoek vervolgens de maten op van de meubels die je graag wilt. In de plattegrond kun je dan precies alle meubels tekenen zoals je ze wilt neerzetten. Zo kun je direct zien of het ook daadwerkelijk past.

Zo'n plattegrond kun je natuurlijk met de hand tekenen, maar op internet zijn er ook veel handige tools te vinden waarmee je makkelijk en snel een plattegrond kunt maken. Vaak zijn deze plattegronden ook nog eens 3D, dus dan kun je gelijk al een beetje zien hoe het eruit komt te zien!

7. Shoppen maar!

Shoppen

Als alle meubels passen zoals je voor ogen had, kun je gaan shoppen! Ik geloof niet dat we over deze stap veel hoeven uit te leggen, hè?

8. Accessoires

Accessoires

Als je de meubels hebt, kun je ook gaan shoppen voor leuke accessoires (kijk hier eens voor inspiratie) om je woonkamer extra aan te kleden. Het is goed om de accessoires te kopen nadat je de rest van de inrichting bepaald hebt, omdat het de bedoeling is dat de accessoires bij je meubels passen en niet andersom.

Natuurlijk kun je tussendoor echt wel dat ene leuke kaarsje of die ene mooie vaas kopen. Maar het is belangrijk dat je niet je inrichting gaat afstemmen op je accessoires. Accessoires zijn namelijk makkelijk vervangbaar en een veel minder grote investering dan meubels.

Als je je woonkamer weer eens een nieuwe look wilt geven, zul je dat eerder doen door wat accessoires te vervangen dan door wéér je hele woonkamer opnieuw in te gaan richten.
Met accessoires kun je je woonkamer helemaal afmaken.

9. Planten

Planten

En last but not least… planten! Een paar leuke kamerplanten geven je woonkamer kleur. Planten passen in principe bij elke interieurstijl. En daarnaast zorgen planten natuurlijk voor zuurstof! Sommige kamerplanten zuiveren zelfs de lucht in huis. Een plant in huis is een echte win-win situatie dus.

Je kan ook beginnen met een eigen planten terrarium voor thuis of bijvoorbeeld een mini ecosysteem voor wat extra groen in huis. Kijk ook eens naar de groene kneusjes plantenbox voor €20 heb je dan al snel 10 kamerplanten.

Wil jij anderen ook helpen met ons stappenplan om je woonkamer opnieuw in te richten?

Deel dit bericht dan op social media!