Je bent eruit: die ene muur in de slaapkamer of woonkamer krijgt een opvallend of bijzonder patroon. Op die manier kun je de muur laten knallen en krijgt de kamer nét dat beetje extra. Nu kun je de verfkwast erbij pakken en ingewikkelde patronen gaan verven… Maar je kunt het ook veel gemakkelijker aanpakken door te kiezen voor vliesbehang. Je muur in één keer goed behangen met vliesbehang is niet heel moeilijk.

Om ervoor te zorgen dat jij de muur krijgt die je graag wilt, laten we je in dit artikel zien hoe jij je muur met vliesbehang moet behangen. We nemen je stap voor stap mee in de wondere wereld van het behangen.

Wie weet geniet jij komend weekend al van een prachtige muur met een opvallende print.

Waarom vliesbehang?

Zwart behang achter stoel met cactus

Waarom laten we je aan de slag gaan met vliesbehang, terwijl je eigenlijk niet goed weet hoe je behangen moet? Het antwoord op die vraag is simpel: vliesbehang is het gemakkelijkste behang om mee te werken. Ideaal toch?

Vliesbehang bestaat uit een papieren of vinyl toplaag en heeft een rug van “vlies”. Doordat behangen met vliesbehang eenvoudig is, staat dit behang ook wel bekend als snelbehang.
Om je nog meer te overtuigen dat voor deze (eerste) behangklus vliesbehang echt een fijne keuze is, zetten we de voordelen voor je op een rij:

  1. Ook zonder over uitgebreide behangkennis te beschikken, kun je je muur behangen met vliesbehang.
  2. Je hoeft niet ingewikkeld lijm aan te brengen op de stroken behang. Dit doe je alleen op de muur.
  3. Dit zorgt ervoor dat je geen grote behangtafel nodig hebt.
  4. Vliesbehang zal nooit krimpen, vlekken of blazen vertonen (geen vervelende luchtbellen onder het behang dus).
  5. Vliesbehang is vele malen sterker dan behangpapier.
  6. Ben je het behangetje na een tijdje zat? Dan is vliesbehang ook nog eens gemakkelijk te verwijderen.

Het moge duidelijk zijn dat vliesbehang voldoende voordelen biedt voor de beginnende behanger. Ondanks deze gemakken, is het natuurlijk nog steeds handig om te weten hoe je precies moet behangen. Zo weet je zeker dat het eindresultaat wordt wordt.

Volg daarom de stappen hieronder. Daarmee kun jij jouw vliesbehang namelijk keurig netjes aanbrengen. Of dit nu in de slaapkamer, woonkamer, hal of studeerkamer is.

De muur behangen met vliesbehang: 8 stappen

Ben je er klaar voor om jouw saaie muur om te toveren tot een echte blikvanger? Let's go!

Stap 1: Kies het behang

Grijs behang met patroon

Voordat je aan de slag kunt, is het natuurlijk handig om het behang in huis te hebben. Wat vliesbehang betreft: de keuze is reuze! Of je nu voor een mooi bloemetjespatroon wilt gaan of liever een strak design kiest, vliesbehang is er in vele kleuren en patronen. Door dit grote aanbod zul je altijd het behang vinden dat bij jouw interieur en wensen past.

Let er wel op dat des te ingewikkelder het patroon, des te strakker je zult moeten behangen. Maar we gaan er natuurlijk van uit dat dat wel moet lukken. Kijk hier bijvoorbeeld eens voor enkele verschillende dessins voor vliesbehang.

Tip: Let bij het kopen van behang op de kleur- en batchnummers. Zorg dat deze hetzelfde zijn, zo voorkom je kleurverschil.

Stap 2: Bereid de muur voor

De muur schuren

Voordat je gaat behangen zul je de muur die je gaat behangen, goed moeten inspecteren. Zo krijg je het beste resultaat op een vlakke muur die egaal van kleur is. Het kan namelijk voorkomen dat eventuele kleurverschillen op de muur zelf, uiteindelijk ook licht zichtbaar zijn door het behang heen.

De muur behangen met vliesbehang kan daarbij het best en het vlakst wanneer de muur dit ook is. Een muur met bobbels en gaten is geen handige basis. Vul zo nodig de gaten op en schuur de bobbels weg voordat je gaat behangen.

Tip: Ga je behangen met wit vliesbehang? Zorg dan voor een witte ondergrond.

Stap 3: Verdere voorbereiding

Stopcontacten zonder deksel

Is je muur helemaal klaar voor het behang? Top! Dan zijn er nog een aantal andere voorbereidingen die je moet doen voordat je kunt beginnen. Allereerst schakel je de juiste groepen voor de stroom uit. Dit doe je, omdat je de deksels van de stopcontacten en lichtschakelaars verwijdert voordat je gaat behangen (het waarom ontdek je bij stap 8). Om er zeker van de zijn dat de stroom er bij ieder stopcontact af is, kun je dit meten met een spanningszoeker.

Let op! Controleer altijd of overal de stroom af is. Verschillende stopcontacten in één ruimte kunnen namelijk op meerdere groepen aangesloten zijn.
Als de stroom er inderdaad af is, kun je gerust de kapjes verwijderen. Het binnenwerk (het gedeelte dat in de muur zit) kun je laten zitten (zie afbeelding hierboven).

Let op! Zorg ervoor dat ook tijdens het behangen de spanning van de stopcontacten af is. Zo kun je veilig behangen.
Maak tot slot de ruimte stofvrij en zet eventueel je mooie houten tafel aan de kant. Je wilt immers niet dat hier behangplak op komt of wel?

Stap 4: Smeer de muur in met lijm

Lijmroller op muur

De muur behangen met vliesbehang kan nu echt beginnen. Het fijne aan vliesbehang is dat je de lijm niet op het behang, maar op de muur aanbrengt. Dit scheelt een hoop geknoei en gedoe met natte vellen behang. Om de muur met vliesbehang te kunnen bekleden, heb je speciale vliesbehanglijm nodig.

De lijm kun je per baan op de muur aanbrengen. Een roller met een lange steel is hierbij handig, zodat je direct een hele strook van boven naar beneden van lijm kunt voorzien.
Zorg er daarbij voor dat je altijd een stuk muur dat iets breder dan één baan van je behang van lijm voorziet. Zo weet je zeker dat ook de randen van het behang goed plakken.

Stap 5: Tijd voor de eerste baan

De muur behangen met vliesbehang

Behangen doe je per baan. Waar je bij andere behangsoorten eerst stroken van het behang wilt knippen, omdat je deze in moet lijmen, is dit bij vliesbehang niet nodig.
Het is zelfs handig om direct vanaf de rol te behangen, zo kun je het behang gemakkelijk verplaatsen (zolang de lijm nog nat is). Mocht je dit onhandig vinden, snijdt dan een strook af die minimaal 5 centimeter langer is dan nodig.

Met behangen begin je centraal in de ruimte. Om zeker te weten dat je de eerste baan op het midden van de muur recht hangt, teken je een loodrechte verticale lijn. Dit kun je doen door middel van een waterpas. De eerste baan plak je tegen deze lijn aan.

Stap 6: Afsnijden en gladstrijken

Behang afsnijden onderkant

Als de eerste baan goed zit, snijdt je het overtollige behang aan de boven- en onderzijde af met een scherp hobbymes of een speciale behangschaar. Vervolgens strijk je de baan voorzichtig glad met een behangspatel of droge doek. Pas op dat je niet te veel druk op het behang uitvoert, de lijm is nu nog nat. Hierdoor verschuif je het vliesbehang nog gemakkelijk.

Tip: Heb je te veel lijm gebruikt? Het overtollige lijm kun je voorzichtig met een doek verwijderen. Kleine luchtbellen hoef je overigens niet te verwijderen. Deze verdwijnen vanzelf wanneer de lijm opdroogt.

Stap 7: De volgende banen

Banen behang naast elkaar

Nu de eerste baan hangt, kun je de volgende banen ook plakken. Breng de lijm weer net iets breder dan de breedte van de baan op de muur aan. De banen plak je stotend tegen elkaar. Dit betekent dat je ze strak tegen elkaar aan en niet over elkaar heen plakt.

Heb je een behang met een motief gekozen? Zoek dat het motief op en plak deze op de juiste hoogte tegen de voorgaande baan aan.

Tip: Houd bij een muur behangen met vliesbehang altijd rekening met snijverlies. Dit snijverlies wordt groter naar mate het patroon dat je hebt gekozen ook groter is.

Stap 8: Behang over de stopcontacten heen

Behang wegsnijden stopcontact

Als je tijdens het behangen stopcontacten of lichtschakelaars tegenkomt, dan behang je hier gewoon overheen. Dit is de reden dat je bij stap 3 de kapjes hebt verwijderd. Nu kun je over de stopcontacten heen behangen en het behang op die plek later gemakkelijk met een mesje uitsnijden. Hier plaats je vervolgens de kapjes weer overheen en het behang zal er superstrak uitzien.

Stap 9: De laatste baan

Strook van behang afsnijden

Je bent goed bezig! We zijn al aangekomen bij de laatste baan. De muur behangen met vliesbehang is dus bijna klaar. Het komt vaak voor dat de laatste baan niet meer in de gehele breedte op de muur past. Als dit het geval is, dan is het handig om de benodigde breedte op te meten en dit van de strook af te snijden.

Hierdoor kun je de baan gemakkelijker plakken. Zodra de laatste baan geplakt is, snijdt je het overtollige behang met een stanleymes weg. Je muur is nu helemaal behangen!

Fluitje van een cent

De muur behangen met vliesbehang is niet erg lastig. Het fijne is ook dat je de banen nog wat kunt schuiven zodra je deze op de muur hebt geplakt. Pas als de lijm helemaal is opgedroogd is dit niet meer mogelijk.

Daarbij is het erg handig dat er geen lijm op de banen zelf gesmeerd hoeft te worden. Dit zorgt voor een stuk minder troep en aan elkaar geplakte banen. Ook de stevigheid van vliesbehang is fijn, je zult het niet zo snel scheuren.

De uitdaging zit hem vooral in het behangen van patronen. Hierbij moet je extra opletten of de patronen wel mooi op elkaar aansluiten.

De muur behangen met vliesbehang: heb jij nog tips?

Zo ja, dan horen wij (en andere behangers) dit natuurlijk graag!